lilith denkt na over de panos

Eerst was het nog best gezellig.

Toch gezelliger dan je zou verwachten van een wachtrij aan de stations-panos. Ik keek via de spiegel achter de toonbank naar de mensen achter mij. En ook een beetje naar mezelf, of alles nog wel goed zat na de immense sneeuwval waar ik net kwam doorgeploeterd. Ik deed mijn haar uit mijn ogen, en de mensen achter mij keken naar mij terug. Stiekem was ik blij dat ik voor hen in de rij stond. Voor is altijd beter dan na, vind ik. En ik had honger. Toen keek ik, opnieuw via de spiegel, naar het meisje voor mij, dat via dezelfde spiegel hetzelfde deed als ik. Zo zag zij mij dus achter haar staan. Ook zij was blij dat ze voor mij stond. Ik vond het dan weer jammer dat ik achter haar stond. Gezelligheid ten top was het.

Het meisje voor mij was aan de beurt. ‘Een broodje Texas zonder augurk’, sprak zij, alsof ze al jaren niks anders deed. Ik trok mijn rechterwenkbrauw naar omhoog, zodat het meisje het had kunnen zien indien zij via de spiegel naar mij had gekeken. Jammergenoeg keek zij net op dat eigenste moment naar haar portefeuille. Daar sta je dan, met je wenkbrauw in de lucht, en iedereen achter je kan het zien, he. Hatelijk is het!

Ik trok zo snel als ik kon mijn wenkbrauw weer naar beneden, net op tijd om te horen hoe de mannelijke metgezel van het meisje van de Texas zonder augurk een Club zonder mayonaise vroeg. Ik moet zeggen: toen brak mijn klomp. Gelukkig leg ik niet snel sociale contacten met wildvreemden, want anders had ik het olijke broodjesduo er zeker over aangesproken. Een Texas zonder augurk is geen Texas, maar een broodje met preparÈ. Een Club zonder mayonaise is een broodje met hesp, kaas en groentjes, asjeblieft. Waarom denk je dat het Texas en Club heet in the first place, denk ik dan? Omdat het allemaal vast hangt aan de vastgelegde en geijkte panosformules, daarom!

Wat ik me nu dus al jaaaaaaren afvraag. Is de panos-directie op de hoogte van het feit dat klanten wijzigingen aanbrengen in de geijkte formules van de Clubs, Texassen en Di Mare’s? Worden de aanpassingen door middel van een turfsysteem bijgehouden per Panos, om te zien of de standaardbroodjes wel in de smaak vallen bij de klanten? Wat een fantastische staalkaart zou het wel niet zijn? “Volgens recente studies van Panos eten de Kortrijkzanen beduidend minder augurken op hun brood dan hun collega-broodjeseters uit Sint-Niklaas. Zij kiezen dan weer wel vaker voor ananas bij hun kip-curry.”
En vooral: bemerkt Panos het signaal? Telkens ik een broodje kaas bestel met weinig mayonaise (geen Hollandia, want dat is met, aha!) geef ik een belangrijk signaal door: Panos, jullie mayonaise is niet lekker. Dat is duidelijk. Ik verwacht dan ook dat Panos binnen dit en enkele maanden met een andere mayonaise-leverancier in zee gaat.

Maar hoe o hoe geef ik door dat ik graag geraspte worteltjes op mijn broodjes wil? Want die hebben ze dus niet, he. En die zijn lekkerrrr!

‘De volgende’ zei het meisje van de Panos.
‘Een broodje met kaas, groentjes en WEINIG mayonaise’ zei ik, en ik trok ostentatief mijn neus op.
In de rij achter mij weerklonk een bemoedigend geroezemoes.
Ik word altijd zo verschrikkelijk emotioneel van signalen, hÈ.
En zeker als het sneeuwt.

Reacties

 1. mamie

  zou je niet beter wachten om een broodje te halen tot je in Ieper terug bent?
  De broodjes in de stationsstraat zijn toch zeker het wachten waard niet? En ze hebben er zelfs geraspte worteltjes. JomÈ(of zoiets) is the best.
  desalniettemin vind ik dat de panos toch voor iets deugd, namelijk je onderwerp voor dit prachtig geschreven stukje !

 2. NoCTuRNaL

  Heel mooi geschreven! ‘k Heb zowaar gegrinnikt, en ik ben een mens die niet snel grinnikt!

 3. Thomas/Carree

  Ooit al een broodje italia gegeten in de Panos? Niet aan te raden, geloof me…

 4. Vero

  ik zelf ben hulpkok in een klein en eenvoudig restaurantje. Het komt bij ons al eens voor dat ze een dame blache zonder chocolade saus bestellen of laatst was er een man die vroeg aan me (ik loop soms ook bediening) een spa rood zonder bubbelkes!!!!!

 5. Ik koop vaak sjokokoeken in de stationpanos. Kwestie van de dag goed in te zetten. Maar daar kan je moeilijk aan wijzigen want een sjokokoek zonder sjoko. Tjah, wat zou dat dan kunnen zijn?

 6. Voila! Als ik mijn Chicken BBQ zÛnder tomaat vraag bedoel ik niks minder dan: Zonder j˙llie tomaat, want ik vind j˙llie tomaat niet zo lekker. Maar het heeft nog niet echt geholpen..

 7. Is het niet gewoon makkelijker te zeggen: een hollandia met weinig mayonaise? We zullen dat zeker begrijpen hoor :) Het zal minder lang duren dan mensen die aan komen zetten met “een broodje kaas, hesp, mayonaise, ei, tomaat… en wat sla ook ja” ipv gewoon een club te vragen. Ahja, wij zijn het al gewend de moeilijkste mensen met de meest rare voorkeuren te bedienen :)
  PS: Wij hebben wÈl worteltjes.
  Mvg, Panos Veldstraat Gent

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>