lilith en de maternepotjes

urine-cup.jpgVele, veeele jaren geleden was ik een bang kind. Ik was bang voor dieven, ik was bang voor rugby, ik was bang voor go-carts, ik was bang voor Sardonis, maar boven al was ik bang voor het Medisch Onderzoek. Het Medisch Onderzoek in het Pee Em Es. Eerste middelbaar, derde middelbaar, vijfde middelbaar. Alleen al die wetenschap. Verschrikkelijk was het. En verplicht.

Het begon al de avond ervoor, met plassen in een potje. Het uitstellen, heel de avond, het geÔrriteerd je moedertje afblaffen als ze vroeg of je er bijna mee zou beginnen. ‘JAHAAA. JAAAAAAHA MAAMA!’. Het blozen bij het terugkomen uit het toilet met je potje. En waarom eigenlijk? Je was twee jaar ervoor toch al geweest?! Het was niet dat je kanker had ofzo.
De rijke kinderen kon je er de dag erna zo uithalen, met hun professionele urinepotjes met een neutrale vorm en een oranje deksel. Voor de arme kinderen zoals ik was het behelpen met maternepotjes en waterflesjes, die misschien wel niet zo goed sloten maar eens in een plastieken zak gewikkeld ook voldoende bescherming boden om heelhuids de klas in gesmokkeld te worden. De gËne en het loeren als de potjes allemaal verzameld dienden te worden in een grote doos. En hopen dat niet plots bleek dat jij opvallend geler plaste dan de rest van je klas. Want dat weet je gewoon niet.

En toen moest je nog naar het PMS. In groepjes van vijf, volgens alfabet. Ik was bij de D. Ver genoeg om je zenuwachtig te maken en dicht genoeg om te weinig tijd te hebben voor een grondige mentale voorbereiding. Niets kan je voorbereiden op rondlopen in je onderbroek tussen vijf klasgenoten en dan plots door die vieze kalle van een verpleegster naar de weegschaal geroepen te worden. Want ja je wist wel dat je te dik was maar daar moest je mee leren leven vond ik en trouwens ja en?! Gelukkig zijn met je rondingen! Iedereen is mooi! Haar blik op de weegschaal, dat ijskoude schrijven op je dossier, die afkeurende blik en die preek die je al vanbuiten kende. En hoe je stiekem wilde dat ze zou zagen over het feit dat je rookte, maar dat het steeds weer over diÎten ging. En jij dan, verschrikkelijk onstoer in je onderbroek.

Zeg mij nu eens, als volwassenen onder mekaar: waarvoor was dat nu allemaal nodig eigenlijk?
En ’t beste van al: morgen moet ik opnieuw hÈ hastn!

Reacties

 1. Wij ook, maar dat zal de Westhoekse manier van doen zijn, zeker?

  Ik weiger al zeven jaar pertinent om te plassen in het plastic bekertje. Mijnen plas zomaar gaan uitdelen? Straks verwisselen ze hem nog met die van Johan Museeuw…

 2. Ik vond die tijden VERSCHRIKKELIJK. ‘Normale’ jongeren moesten om de twee jaar in het middelbaar. Ik moest ieder jaar, VERPLICHT, alsof ik ÈÈn of andere besmettelijke ziekte had. En ja hoor, iedere keer hetzelfde verrassende nieuws: “Je zit flink boven de normale gewichtscurve meisje…” Goed om me weer een week slecht te voelen en terug te denken aan de verschrikkelijke pestkoppen uit de lagere school. De laatste keer, in het 6de jaar was ik het meer dan kotsbeu. Mijn moeder heeft hemel en aarde bewogen zodat ik vrijstelling zou verkrijgen, mr niks hielp. Ze belde de school, de directie het PMS, onze huisdokter… mr het haalde uiteindelijk niks uit. En zo geschiedde het, ik werd in het midden van ik weet al niet meer welke les opgehaald om samen met Stijn (nen vree magere tettink uit mijn jaar), nog enkele buitenmaatse ongelukkigen en eerstejaartjes (!!!) met de bus nr die vieze dokteres met de ‘muzebril’ te vertrekken. Ik blijf er met rillingen aan terug denken.

 3. Hooch

  Gisteren ook moeten gaan.. Visiotesten stond op het blad. Kom ik binnen, mag ik eerst in een potje (nu ja, een plastieken koffiebekertje) plassen.. Kijken ze dan als je gemorst hebt?

 4. ishku

  Ik had de tendency om elke keer flauw te vallen zo’n 10 minuten nadat ik ingeÎnt werd.

  Ik haatte het ook.. heel hard zelfs.

 5. maar er waren toch ook leuke dingen? gemeten worden (jeuj! weer 2 cm gegroeid!), en de absolute top: die hoorcabine. Een veel te grote koptelefoon op en handjes in de lucht (piep. links! pie-hieepp. rechts!). Ik denk wel dat het m’n gehoor beschadigd heeft want het piepen in m’n oor is nooit meer opgehouden.

 6. Ik vond de oogtest wel leuk omdat ik gewoon alles kon lezen.

  Oe, en bij de dokter moeten gaan en je laten betasten, dat was ook swell, eigenlijk! :k:

 7. Een gouden tip lilith : goed naar de instructies luisteren bij een medisch onderzoek op je werk. Want toen ik moest gaan had ik niet geluisterd en ging ik af op het bordje in het kleedkamertje : “alle kleren uitdoen, behalve de slip” … En zo kwam ik binnen bij de (overigens knappe) dokteres … enkel in boxers … waarop ze zei : ge mocht uw broek aanhouden ze …

 8. malder

  Ik herinner me dat ik op mijn hand moest blazen terwijl ik betast werd door een verpleegster met overgewicht. :( Het meest vernederend was dan weer die ene keer dat men het nodig achtte om de omtrek van mijn hoofd te meten. Alsof ik zelf niet weet dat ik een groot hoofd heb. Wat was hun bedoeling? Een stuk van mijn schedel afhakken en er wat prut uithalen zodat mijn hoofd een normale grote kreeg?

  Hebben die mensen daar eigenlijk voor gestudeerd?

 9. Nele

  En dan denk je dat dit het einde is…maar nee hoor.
  Een mens begint te werken of verandert van job of dienst en bingo, wÈÈr een medisch onderzoek, met alles erop en eraan (inclusief plasje in het potje)…komt er dan nooit een einde aan?

 10. @Ishku: terwijl je op je hand blies trokken ze je slipje een beetje naar beneden om te kijken of je geen liesbreuk hebt. Hoe dat dan precies in zijn werk gaat medisch gezien weet ik niet. Misschien blaast die lucht die dan niet uit je mond kan wel naar je lies als je daar iets gebroken hebt en vormt zich daar op dat moment dan een ballonnetje onder je huid ofzo?

  :-)

 11. ishku

  Ohnee, opeens krijg ik die visual van the pubic hair check..

  *gaat in een hoekje huilen*

 12. Carree

  wij moesten op ons hand blazen terwijl die dokteres ons betastte daar beneden *wijst*

  De horror..

 13. Ach, mij hadden m’n klasgenootjes wijsgemaakt dat dat was omdat ze op die manier zouden zien of je vruchtbaar was… goedgelovige ik toch

  En enkele weken geleden ook medisch onderzoek moeten doen voor het werk… we dachten enkel voor een oogtest, maar toch kwam het potje weer…

 14. Neenee, dat blazen is gewoon om je af te leiden terwijl die linkmiegels je broek naar beneden trekken. Gehaaide lui, die schoolartsen!

 15. ishku

  Aanraken? The no-no spot?

  Dat hebben ze toch nooit bij mij geprobeerd hoor, Carreet.. :/

 16. Lang leve linkmiegels zeg ik!

  En ik ben dus terug en de potjes van tegenwoordig zijn belachelijk groot. :/

  En geen whining over mijn gewicht, enkel felicitaties omdat ik het maximum heb gehaald op de oogtest. Eindelijk erkenning!

 17. Het blazen op je hand is om te zien of je geen spataderen op je kl*ten hebt. Blijkt zeer nefast te zijn voor de onvruchtbaarheid.

 18. Oeh, de horror!
  Het betasten van de beginnende boobs en het loeren in uw onderbroek. Dat wekt nu toch trauma’s op, nee? Mijn enige lichtpunt was het antwoord op mijn vraag wat ‘die bollen’ waren. Een touw met houten bollen, van klein naar groot, dat blijkbaar diende om de jongens ’te meten’. Gnagnagna.

 19. meten hebben ze nooit gedaan hoor, dus daar hebben ze je iets wijsgemaakt :-)

  En de liesbreuk-checks waren idd absolute hel! Vuile pedo’s !!!

 20. Carree

  Ik heb namelijk een verschrikkelijke jeugd meegemaakt, Ishkurrrrrrrr

  Ik voel het nog steeds als ik moet plassen :(

 21. Blazen op het handje heb ik maar ÈÈn keer moeten doen. EÈn keer te veel dus. *shiver*

  Neen, wat mij vooral vernederde was het studieadvies van het PMS. Op het einde van het zesde leerjaar moesten we allerlei quizjes invullen. En dan werd daar een studieadvies uit gebrouwen. Mij bevolen ze aan om handel te doen. Kantoorklerk of zo. Ik was daar eigenlijk gigantisch kwaad over want ik wilde wetenschapper of zo worden. Het werd zo’n beetje mijn levensmissie om hun ongelijk te bewijzen. En dat is mij ook zo’n beetje gelukt: vandaag mag ik mijzelf consulent wetenschappelijk werk noemen. Eat that PMS!

  Overigens levert dat vrij grappige situaties op tijdens re¸nies: doorgaans zijn mijn ex-klasgenootjes leraar of lerares geworden terwijl het PMS hen stuk voor stuk wÈl een Grote Toekomst voor hield. Sweet irony!

 22. hahaha, same here. Ik had de dag voor die test wat zitten prutsen aan ons tuinhekje, endat natuurlijk zitten invullen. Resultaat; ik moest metaalbewerker worden. Ha! tis tochmaar multimedia geworden.

 23. Quinten

  Hey, voor zover ik het me nog herinner was het ook ter plaatse zelf da ge in da potteken moest plassen. Ma ge moest da zo laten staan in ne wcke en ik dom uilskuiken da’k ben nam da mee terug na binne :p mja voor de rest nie veel speciaals gewoon zone lelijke heks die u dan betast en slip nar bnede trekt :s voos.. vooral als die kou handen eeft!! Voor zover ik weet mochten meiske’s hun slip en t-shirt aanhoude en werd er niet “intiem” betast. Of ben’k mis?
  Grtz Quiten

 24. Dreamscape

  Ik heb er net nog zo een gehad, je weet wel, met die oogtest en liesbreuk/spatadertest en het hele hannekesnest, en ik moest net hetzelfde doen.
  gewoon onderbroek tot op mn knieÎn en dan op de hand blazen, en het is wel degelijk om te kijken voor liesbreuken maar ze beoordelen je ook aan mogelijke vruchtbaarheid…
  Ik heb er eigenlijk niks tegen, ze (dokteres) stond toch op 2 meter afstand, ze mag niet dichter.
  Vrouwelijke ‘collegas’ zaten te praten over vroeger en bij hun moesten ze hetzelfde alleen mochten zij het aanhouden maar kwamen ze wel even kijken door het lichtjes te verschuiven ofzo en ze voelden aan hun borsten enzo…
  Soms wel creepy als j’t bekijkt…

 25. dokterhater!!!!!!!

  mega vies je gaat bij de di-okter(en die had dan al zon geil gezicht) allemaal vragen en dan moest je je uiy kleden ,hij zit ff de staren naar je bortsen en dan kkijkt hijn aar je kut vies ze wel met een reen maar moet hij me daarvoor bestasten fij zat er over te vrijven jakkes,hij raakte me over al aan overal

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>