Een wereld van verschil

relatie.jpgVroeger, toen ik nog helemaal single and proud of it was en fancy-testjes invulde om te weten wie o wie mijn droomkanjer later zou zijn had ik ÈÈn belangrijke stelregel. Of beter: twee. De eerste was: ik wil alleen een relatie met iemand die op mij lijkt. De tweede was: zeg nooit dingen als ‘droomkanjer’ en ‘fancy’ in de buurt van iemand die volgens Fancy wel eens je droomkanjer zou kunnen zijn.

Het was niet zo dat ik viel op mensen die fysiek op mij leken, du-uh. Mentaal dus hÈ, hastn, mentaal.
In die tijd bestonden er heel wat mensen die niet op mij leken, dus qua eliminatieprocedure kon dat toch wel tellen. Daarnaast wilde ik iemand die op mij leek zodat de droomkanjer in kwestie niet kon zagen over ergerlijke karaktertrekken die ik wel eens zou kunnen eigen zijn. Als hij op mij leek en dus dezelfde ergerlijke karaktertrekken had kon ik wijzen en zeggen ‘al wuk daje zegt zieje zËve’. In die tijd leek dat gewoon een best oke scenario. Maar dat leek mijn legerbottinen geel spuiten met een spuitbus ook. En we weten allemaal hoe dat is afgelopen, hmm.

Hoe erg kan je een stelling ontkrachten? Zo erg dat je menig jaar later elke morgen wakkerwordt naast iemand die in zo ongeveer 85 percent van alle karaktereigenschappen totaal van je verschilt. Komt dat tegen! Dat besef zorgt bij ondergetekende voor heel wat wenkbrauwgefrons. Want zo ben ik. Bij Youri resulteren deze verschillen in een constant, gigantisch jolijt. Met mij als onderwerp. Want zo is hij. De kleine gortzak.

Bij mij moet alles snel. Bij voorkeur heel snel. Eten bijvoorbeeld. Ik klok af op zes minuten. Youri moet na 27 minuten nog beslissen of hij wel of niet ketchup bij zijn maaltijd wil. Same thing met wachten. Als ik ÈÈn ding niet heb is het namelijk wel geduld. Dat blijkt voor mensen die het wel hebben onwaarschijnlijk hilarisch te zijn. Zoals voor Youri, dus. Als ik in de Delhaize een nieuw soort Cola ontdek dan ga ik echt niet zitten wachten tot ik thuis ben om ervan te proeven. Ik trek dat blik open in de auto. Mwahaha! Zeggen de mensen met geduld dan. Wie trekt er nu een blik open in de auto als je saai kan zitten wachten tot thuis? Welke gekkerd doet zoiets?! Boehahaa! Zeggen de geduldigen van geest. Wie trekt er nu een nieuw t-shirt onmiddellijk aan als ze thuiskomt van de winkel? Als je thuiskomt van de winkel heb je toch al een t-shirt aan? Waarom zou je dan wisselen van t-shirt als je de kans hebt om de rest van de dag in dat oude vertrouwde t-shirt te lopen dat je al aanhad? Creezie is het! Zeggen de geduldigen dus. Maar ik zeg: geduld hebben is teken dat het je geen zak kan schelen!

Werkwijzes. Mijn wederhelft barst ervan! Van hoe je pasta kookt naar hoe je een meeuw in de val lokt en terug. Eerst dit, dan dat en ondertussen nog eens eraan draaien. Maar niet te ver. Ik vind mezelf elk moment van de dag opnieuw uit. En dan moet hij weer heel hard lachen. Als ik bijvoorbeeld twee yoghurtpotjes open en dan pas besef dat ze nog aan elkaar hangen. En ik ze dus naar elkaar toe moet kraken. Dat vinden mensen met werkwijzes om je te bescheuren. Want mensen met werkwijzes, die hebben dat soort dingen nooit voor. Ik zeg: mensen met werkwijzes, die hebben pas een triestig leven!

Behalve als ze zo’n mallotig iemand als ik tegenkomen en samen proberen om er toch nog enigzins iets van te maken. Want dan, dan wordt het dus gewoon very interesting. En leuk, ja. Het werkt dan ook nog eens in beide richtingen, die stelling.

Maar werkt het ook anders?

Lijk jij op je leaf(ste), of helemaal niet?
En waarin dan het meest?
Als jij ÈÈn karaktertrek van je partner zou kunnen overnemen, welke dan?
Om/aan welke eigenschap van je wederhelft moet jij stiekem heel hard lachen/ kun je je heel hard ergeren?
En omgekeerd?

Antwoorden kan in de comments. Singles and loving it mogen het over lang vervlogen relaties, algemeenheden, imaginaire leaven en Bram Bierkens hebben. In die volgorde.

Reacties

 1. zij is een vrouw, ik een jongen. Maar we zijn allebei diep in ons hart superromantici. Maaar dan wel heeeel diep, hÈ.

  Zij is nuchter en ziet alles heel helder. Ik niet :(

  Haar voorliefde voor ruitjespapier. Hoe erg kan iemand verslaafd zijn aan ruitjespapier? Mag dat wel? Of is dat eigenlijk een teken van orde, netheid en stiptheid?

  Zij ergert zich enorm aan mijn gesloten karakter. Maar dat los je niet zomaar op, hÈ. hÈ??

  Ow nee, ik kom nu toch niet in de Fancy, hÈ?

 2. Youri

  “Ik trek dat blik open in de auto”

  Een blik cola, ja, maar een pot spaghettisaus open draaien in de auto terwijl we langs de overkant van de straat wonen gaat me toch iets te ver ;-)

 3. ishku

  Ik krijg het ervan als mijn leaf mij tips geeft waar ik niet om vraag. Als ik hulp nodig heb, zal ik het wel zeggen.

  En ook als hij het laatste woord wil hebben, want dat is namelijk van mij.

  En ook soms als hij meer weet dan mij op een vlak waar ik normaal gezien in uitblink.

  Maar een kerel die mij aan het lachen brengt, zal normaal niet veel merken van bovenstaande annoyances. If he plays his cards right, that is.

 4. Ik trek in de verste verte niet op nico.
  We hebben wel beide dezelfde soort humor (maw: we lachen iedereen en alles uit, ons eigen incluis),
  en we voelen elkaar aan en begrijpen elkaar. Op dezelfde golflengte dus (hoe melig klinkt dit…).
  Verder probeert hij mij in bijna alles te outsmarten, en omdat hij op sommige vlakken slimmer is dan mij kan dat af en toe hard zuigen. Dubbele pret als hij eens finaal de mist ingaat. Harharhar.

  EÈn karaktertrek dat ik zou willen overnemen is het rationeel denken. Ik ga wel eens te hard van stapel and such.

  Hij kan verschrikkelijk koppig zijn, en als het om iets gaat wat ik al dan niet zou gezegd hebben kan dat zÛ irritant zijn, want ik wÈÈt dat ik het niet gezegd heb. En dan verlies ik het pleit dan nog eens altijd. Voor de lieve vrede anal. Koppigaard.

  Ik denk dat hij zich ergert aan mijn luiheid. Op alle vlak.

 5. Casey

  Mijn lief en ik lijken op elkaar maar soms kunnen we ook enorm verschillend zijn.

  We hebben hezelfde soort humor en houden van dezelfde dingen. Maar ik ben enorm ongeduldig, als ik iets wil of iets wil doen, dan moet dat direct gebeuren. Terwijl hij daar alle tijd van de wereld voor kan nemen. Zo sta ik dus bijvoorbeeld al een half uur klaar om ergens naar toe te gaan als meneer er nog maar aan begint te denken van zich te gaan douchen.
  En dan ergert hij zich als ik hem zit op te jagen. :-)

  Ik zou gerust een deel van zijn geduld willen van zijn ruimtelijk denken en zijn easy-going-heid.

  Ergeren doe ik mij vaak aan zijn teveel aan easy-going, en zijn kinderlijk enthousiasme doet me vaak enorm lachen.

 6. Jos de Bosduif

  Ik verschil enorm veel van mijn vriendin. Ik hou van tennis, zij van lezen. Ik hou me bezig met websites, zij kijkt naar Vitaya. Ik hou van Nutella, zij van sla en tomaten.

  Mijn madam is ook veel stipter en netter dan ik. Een eigenschap die ik graag zou overnemen; vooral als ik weer eens een loonfiche kwijtben als ik mijn belastingsbrief moet invullen of op zoek ben naar ÈÈn of ander garantiebewijs van een kapot electrotoestel.

  Ze is ook nuchter in het aankopen van nieuwe snufjes.
  Als ik weer zot loop over een Nikon D70s, is zij degene die me op de grond houdt en me rationeel overtuigt dat ik hem toch niet echt nodig heb.
  Idem voor nieuwe harde schijven, nÚg een iPod, een projector, een Nintendo, een Audi TT, enz.

  Vroeger ergerde ik me daar aan, maar tegenwoordig vraag ik steeds haar mening omdat ik weet dat ze mijn idee zal afbreken met objectieve argumenten.

  Hoe verschillender je bent, hoe meer je je eigen zwakke en sterke punten leert kennen.
  Het leuke daaraan is dat je lief je kan helpen in jouw zwakke punten en jij je nuttig kan maken als zij hulp nodig heeft.

  We verschillen enorm, maar vullen elkaar toch goed aan :) (als dat geen happy ending is?)

 7. i.

  Een twijfelgeval, bij ons: we zijn allebei ambitieus, maar onze luiheid staat die ambitie in de weg. We gaan allebei graag op cafÈ tot het ochtend is en we slapen allebei graag tot het al bijna weer avond is. We doen graag van humor, we vinden geitenkaas allebei onontbeerlijk bij het ontbijt, zijn verslaafd aan Ice-T green en gek op idiote tv-programma’s zoals star academy.
  Maar: hij houdt van fysica en andere saaie wetenschappen, ik hou van letters. Hij vindt mendeljev een genie, ik dweep met oscar wilde. Ik heb graag dat de mensen mij gerust laten en niet te veel naar mij kijken, hij is een podiumbeest. Ik zou mijn laptop desnoods op mijn voorhoofd bevestigen om hem overal mee te zeulen, hij heeft net ontdekt dat er ook een reply-to-all-functie bestaat in een mailbox. Handig zeg.
  Waarlijk een boeiende relatie.

 8. Nee, ik lijk niet op hem, geloof ik. Niet veel. Maar we zijn wel beiden zeer gevoelig, en we vermijden beiden confronaties
  Maar onze “grondhouding” in het leven is heel verschillend. Hij denkt dat de zon elke dag speciaal voor hem opgaat, en ik ben heel de dag bezig om te zorgen dat de zon niet uit woede om mij onder zal gaan.
  Ik zou daar wel wat meer van willen hebben, dat vanzelfsprekende gevoel dat alles goedkomt.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>