Dood aan de euro

100-Frank.jpg
Om gek van te worden is het.
Ik zeg: “Hey youri, dat huisje waar ik het net over had, dat kost 5 miljoen”
Youri:“Euro?!”
Ik:“Nee natuurlijk niet, frank”
Youri: “Hoeveel euro is dat dan, 5 miljoen frank?

Geloof het of niet maar mijn teerbeminde weet niet hoeveel 5 miljoen belgische frank is. Hij weet dan weer wel hoeveel 125.000 euro is. Of 714 euro. Of zelfs 14018 euro.
Zegt hij.
Ik geloof hem niet.

“Ik geloof je niet” zeg ik dan. “Ik weet zeker dat je omrekent, liegerd.”
“Hoe kan ik nu weten hoeveel 5 miljoen is van geld dat niet meer bestaat? doet hij dan met zijn ogen.
“Het bestaat wel nog het bestaat wel nog het bestaat wel nog!”, roep ik dan verbolgen.
“In ons hart!”

Ik vind het nogal snobistisch allemaal, hoor, doen alsof je de belgische frank al weer bent vergeten en hem nergens meer voor nodig hebt. Niet meer weten hoeveel 5 miljoen frank is is als zeggen dat je meedoet aan Star Academy om niet bekend te worden. En laat het duidelijk zijn: er was niks mis met onze belgische frank. Alleen al daarom blijf ik tot in het einde der tijden elke euro omrekenen. En ook omdat we in den tijd vijfenzeventig frank betaalden voor een belegd broodje, en tegenwoordig 2 euro 90. Denk daar maar eens over na, met jullie vooruitgang ook altijd!

Reacties

 1. severine

  ja lilith ik geef je groot gelijk

  Hier is mijn teerbeminde ook soms verbolgen als ik begin om te rekenen. maar ik kan er niet aan doen, en ik zal het blijven doen hoor, dat omrekenen naar de goede oude Belgische frank.

  En inderdaad net zoals jij heb ik al nagedacht over de prijs van een belegd broodje (zeker als ik deze week in de panos stond) of denk ook maar eens aan de prijs van een magazine of een zakje chips? om simpele dingen te noemen.

  groetjes
  severine

 2. Ja, ik reken ook altijd om, maar dan naar de gulden. Voor de rest vind ik het ding wel makkelijk, zeker omdat ik uit het smalste stukje Nederland kom, dan ingeklemd zit tussen BelgiÎ en Duitsland. Geen gedonder meer met geld wisselen, dus…

 3. Wist je dat Hendrik Beyaert (de man in de rechterbovenhoek van dit stukje) een voorvader van me is??
  Ik heb dan ook alle redenen om terug te denken aan die goeie ouwe euroots..

 4. Waarschijnlijk heeft Youri nooit naar prijzen van huizen gekeken in Belgische franken. Net als ik. Voor kleren en eten bijvoorbeeld, rekende ik in het begin ook alles om naar Bfr., maar de waarde van huizen moet ik ook in euro’s horen om te kunnen vergelijken met de prijzen die ik al gezien heb. Mijn huisje kost dus 150.000 euro en geen zes miljoen! :-)

 5. koekie

  Jij bent zelfs nog een aanhanger van de old-skool Belgische frank! De 200 frank briefkes (die gele) waren echt fantastisch mooi, maar waren jammer genoeg geen lang leven beschoren. *weemoedige zucht*

 6. Hetzelfde heb ik hier met vriendlief, maar dan met guldens. “Dat is wel zestig gulden!” roep ik dan verontwaardigd, met enkel lege blikken als antwoord. Woedend word ik ervan, woedend!

 7. ishku

  Als ik iets zie staan, dan reken ik ook nog altijd om naar frank hoor.. ik vind dat maar normaal feirlijk.

  Maar ze hebben mij inderdaad liggen; iets dat Ä10 kost, lijkt mij spotgoedkoop, maar dat is wel 400 frank hÈ maat.

  Tot zover deze completely useless massage.

 8. Ik reken dus echt nooit meer om, in het begin deed ik dat maar dat duurde niet lang omdat ik nog niet eens aan de frank was gewend, was de gulden gewend, maar kan nu zelfs niet meer zeggen hoeveel gulden een euro is.
  Ik koop gewoon wat ik wil en reken niks meer om

 9. Garfield

  Ik was gisteren een pizza gaan eten bij de Italiaan in de Savaanstraat. Met mijn cola erbij was het Ä 8,80. Vandaag besfte ik pas dat dat toch in feite 350 BEF. (wat in feite nog altijd niet zoveel is in vergelijking met de diepvriespizza’s van pizza hut)

 10. Als nederlandse in belgie valt het me op dat belgen nog vÈÈl meer omrekenen dan nederlanders. Het staat hier zelfs nog op prijskaartjes en alles. En inderdaad, vrienden roepen regelmatig dat het een bepaald bedrag kost, maar dan is het in belgische franken. Ik denk echt in euro’s. Ik reken nog wel eens om, om te zien hoeveel gulden dat dan was, maar zÈlden. En ik weet even goed hoeveel 1387 euro waard is zonder om te rekenen.

  Enfin, mijn conclusie: bizar hoeveel er hier nog in ‘oud geld’ wordt gedacht.

 11. En nu komt de vooruitgang van de digitale tv er:
  Belgacom TV: geen VTM, geen Kanaaltwee, geen Jim, geen MTV, geen TMF, geen BBC1, geen BBC2
  Telenet TV: 8 kanalen minder dan vroeger, of waarborg neerleggen voor een decoder.
  Vooruitgang zei u?

 12. Ik denk ook nog vaak in BEF zenne…

  En ik heb ook sterk de indruk dat alles nu duurder geworden is dan vroeger, je merkt het gewoon niet zo snel. Ik heb wel ÈÈn probleem: mijn loon wil niet echt mee!

 13. nederlanders rekenen volgens mij minder om omdat euro en gulden maar een factor 2 schelen. de omschakeling was dus minder groot dan in BelgiÎ waar het verschil factor 40 is (+ waarschijnlijk beseffen ze niet eens dat ze af en toe omrekenen omdat het zo simpel is, vermenigvuldigen met 40 is iets moeilijker). Grote bedragen (huizen idd) reken ik ook om, kleine (brood, blikjes,…) niet, maar ik denk dat ik veel geld zou besparen als ik het wel zou doen want idd hoeveel betaal ik nu wel niet voor een broodje? ’t zal geen 60-75 frank meer zijn zoals vroeger…

 14. bartje

  Ik reken soms nog om, maar ben wel mijn waardebesef in BEF kwijtgeraakt. 50 euro is veel geld, 2000 BEF, echter, daar kan ik me pas na omrekenen in euro een beeld van vormen…
  En of het echt zoveel duurder is geworden… Ik herinner me ook nog, hoe een pint schandalig veel duurder is geworden, maar ik heb er serieus mijn twijfels over, of dat door de euro komt.

 15. wout nl

  Ik als veertienjarige nederlander kan me de gulden niet extreem goed meer herinneren, maar ik vind het wel zonde. Zoveel valuta met zulke lange, mooie geschiedenissen vervangen door een eurootje dat toch al niks waard meer is. Mijn besef in guldens is ook allang verdwenen. Ze zijn toch al meer waard dan euros.

  mvg. Wout

 16. aude

  tja, het is nu zo. maar kent iemand misschien een site met omrekentabellen frank-euro en omgekeerd? bedankt!

 17. Chimera

  1) Inflatie, tuurlijk is alles duurder. Vroeger kon je snoepen kopen voor een halve frank.
  2) De euro was noodzakelijk voor het goed functioneren van de europese unie
  3) Euhm, niets snobistisch, als je nu nog niet gewend bent aan de euro… amai :p

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>