Foto’s en cijfers

scrapbooking.jpg
Er zijn bitter weinig hobbies die ik langer dan drie dagen heb volgehouden. Ik ben ooit begonnen met het maken van vriendschapsarmbandjes, maar ik ben er nooit in geslaagd om er eentje volledig af te werken. In tegenstelling tot mijn vriendinnen die tot vervelens toe elk draadje of stofje dat ze tegenkwamen in elkaar flansten en uitdeelden aan verveelde omstaanders. Mijn verzameling miniatuurparfumflesjes (waarmee ik ben gestart toen mijn vader een miniatuurflesje meebracht uit Zagreb or something something) heeft nooit meer dan drie flesjes geteld, want miniatuurparfumflesjes bleken bij nader inzien redelijk saai. En ook Iedereen Kan Schilderen was voor mij niet flitsend en onderhoudend genoeg, zoals eerder verteld.

Ik ben dus altijd uitgegaan van de veronderstelling dat hobbies niet voor mij zijn weggelegd, omdat ik geboren ben met een chronisch gebrek aan geduld. Als je er over gaat nadenken zijn er veel dingen niet weggelegd voor mensen zonder geduld. Een kikker ontleden bijvoorbeeld, de honderd kilometer van Ieper uitwandelen, een kilometerlange paperclipketting maken, of langer dan anderhalve seconde kijken naar Actua-TV. (dat laatste is bij nader inzien ook niet weggelegd voor mensen mÈt geduld, maar daarover later meer)
Het probleem is dat ik altijd direct met alles wil beginnen, en quasi onmiddellijk klaar wil zijn ook. Wat dan betekent dat ik alle voorbereidingen oversla, de instructies maar half lees en onnozel wordt als ik niet na vijf minuten een hele kast vol kleine flesjes parfum heb staan. Of een sjaal van drie meter heb gebreid. Of iets anders waardoor je eigenlijk zou moeten ontspannen in plaats van een hele hoop hobbymateriaal met een grote gefrustreerde zwaai in de vergeetkast te gooien en er nooit nooit nooit meer uit te halen.

Maar nu heb ik dus een bezigheid ontdekt waarvan de voorbereidingen waarschijnlijk zelfs leuker zijn dan het creeÎren zelf. Als je een scrapbook wilt maken moet je eerst foto’s selecteren, pagina lay-outs bedenken en miljoenen uitgeven aan stickertjes en mooie papiertjes. En dankzij iPhoto is dat selecteren van foto’s naast ongelooflijk moeilijk ook nog eens heel erg leutig. De laatste weken ben ik terug in de tijd gedoken, meerbepaald in het jaar des heeren 2003 (beter bekend als het jaar waarin lilith Youri tegen het lijf liep) om daar een fotoselectie te maken die bevat:

 • 70 vakantiefoto’s (Disneyland Resort Parijs, Barcelona, Disneyland Resort Parijs, London)
 • 25 strand-related foto’s (zomer, winter en alles daartussenin)
 • Youri met natuurlijke haarkleur, lilith met rost haar, lilith met rood en zwart haar, lilith met knalrood haar, Youri met felblauw haar
 • een duidelijke voorkeur voor Ice-tea op terrasjes en heel veel Nalu ernaast
 • honderdduizend dingen die we zonder de foto’s al lang weer vergeten zouden zijn

Uiteindelijk ben ik erin geslaagd om de 4097 foto’s die genomen zijn in 2003 te reduceren tot een bruikbare collectie van 162 foto’s. Best oke voor iemand zonder geduld, neej?

En jij, wanneer ga jij een keer al je foto’s deftig wegsteken?

Reacties

 1. Die van mij zitten allemaal mooi op een hoopje in die ene doos daar.

  Ik trek in dit digitaal tijdperk steeds minder foto’s. Prly omdat ik sowieso geen mooie foto’s trek. En mijn digitale medemensen blijken daar dan weer wel goed in te zijn. Waarna ik ontgoocheld op “delete” klik…

 2. Awel, ik ben wreed content dat er op PC een waardig alternatief voor iPhoto bestaat. Picasa slaagt er ook in om in een handomdraai en uiterst gebruiksvriendelijk terug te keren in de tijd … en dan foto’s labelen , of sterren aanzetten , of in een collage smijten ,…

  Ik ga ooit ook eens een selectie maken uit mijn (tot nu toe) 2 jaar digitaal foto-tijdperk. Heb er jammer genoeg wÈl 6.000 om uit te selecteren, wat iÈts teveel naar mijn goesting is :-(

 3. Als het een troost mag zijn: ik had het enkel over 2003.
  Als ik al mijn foto’s tel moet ik selecteren uit 13351 foto’s (geteld van maart 2003 tot de foto van mijn haar die ik gisteren heb gepost). Het is om bij te bleiten! :D

  En dus begin ik maar bij 2003, zodat ik aan dit tempo in 2011 mijn foto’s van 2005 zal kunnen inplakken. (y)

 4. Shit Lilith, kwam ik beneden, wilde ik echt aan die foto’s beginnen, zwier ik me achter mijn PC en lees ik dit… tssss…. ik denk dat ik nog maar een dagje wacht!

  PS: Heb je ze dan ook echt geknipt en geplakt enzo??

 5. severine

  hey,

  Waar en wanneer begint er een volgende cursus scrapbooking, lilith, misschien voor de geÔnteresseerden een gelegenheid?

 6. anais

  (er staat een dt-fout in het tekstje: onnozel word is met een d alleen, niet met dt)
  Heel leuke tekst voor de rest!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>