Het was een CD-i controller

roller.jpg
Ik gok dat de jaren tachtig bijna achter ons lagen, en de jaren negentig zo goed als gingen beginnen.
Ik gok mezelf een jaar of negen, mijn broer met moeite zes. Als ik me niet vergis zat die laatste toen volop in zijn potvis tekenen-periode, naar aanleiding van de potvis die toen net was aangespoeld op het strand van Koksijde. En dat was, als mijn geheugen mij niet in de steek laat, 1989.

Naar jaarlijkse gewoonte was mijn grootmoeder aan kaartjes geraakt voor het stripfestival van Koksijde. Mijn broer (die toen net de ijdele hoop begon te koesteren om later ooit striptekenaar te worden) en ik (die mezelf toen net begon af te vragen waar kinderen in godsnaam vandaan kwamen) konden elke dag gratis naar het festival, en dat was best geweldig, want het lag op twintig meter stappen van de crib van mijn grootouders. Om maar te zeggen: wij maakten gretig gebruik van de gratis kaartjes, en de centjes die ons voor elk bezoek in de handen werden gedrukt door mÈmÈ. Getuige de gigantische collectie (vaak gesigneerde) strips die wij jaren later van de hand hebben gedaan op ÈÈn of andere rommelmarkt.
ANYWAY!

Negentiennegenentachtig was veruit het meest geweldige jaar in de geschiedenis van het stripfestival. Gingen mijn broer en ik andere jaren maar ÈÈn keer per dag naar de grote tent op het casinoplein, dan gingen wij in 1989 minstens vijf keer per dag over en weer. Van het moment dat de grijze consoles in de tent begonnen op te duiken waren wij verkocht. Het was het jaar dat de CD-i van Philips begon op te duiken op evenementen, en het stripfestival moet ÈÈn van de eerste zijn geweest.

Op de CD-i schijfjes die in de consoles moesten stonden soms films (niet op video ofzo, maar dus echt op een cd!), educatieve dingen over tuinieren of de eerste wereldoorlog (op cd dus hÈ, en niet in een boek!), kleurprenten die je met de speciaal aangepaste kindercontrollers (zie raad je plaatje) kon inkleuren, maar dus ook spelletjes die eruitzagen als tekenfilms. Mijn broer en ik, die al jaren zaten te wachten op de lancering van de “virtual reality”-bril en handschoenen, vonden de CD-i ook niet slecht, en werden helemaal gek.

In 1989 hebben wij geen strip gezien, gelezen of laten signeren. Wij keken nooit scheef als Willy Linthout of Vandersteen passeerde door de lange gangen vol strips. Wij duwden honderden kleutertjes weg die kleurplaten stonden in te kleuren, want wij wilden ook. Dagen aan een stuk.
En zagen en janken dat wij de weken daarna hebben gedaan tegen ons moe, om toch maar te investeren in die geweldige CD-i van Philips. Want wie hem niet had zou hopeloos achterop hollen, wisten wij toen.

En jullie, jullie wisten niet eens meer dat hij bestond!
Jullie, jullie hadden niks met de blauwe bol.
Kijk, van dat soort dingen krijg ik het warm en koud tegelijk, natuurlijk.

Reacties

 1. Goh waar is den tijd. Ik speelde dat altijd in de Brantano, die dat al had van vÛÛr het goedkoop werd. Het was zo’n spelletje met Jean-Marie Pfaff als keeper. :cry:

 2. Hey, ik wist het wel!
  Hebben jullie uiteindelijk een CD-i gekregen? Ik wel! *zonnebrilsmilie*

  Ik heb hem nog. MÈt spelletjes en al. Eigenlijk had die stomme Philips het als tussendoortje op de markt gebracht in afwachting van de dvd speler en zijn alle CD-i bezitters flink in de zak gezet.

  Hoewel… na een tijdje heb ik alle topspelletjes zeer goedkoop kunnen kopen. Ze geraakten er niet meer vanaf en dus werden ze letterlijk aan 10 voor de prijs van 1 verkocht! (Y)

 3. Lynn

  Ik heb nog met een CD-i gespeeld, bij de buren. Een spelletje met Asterix en Obelix, je moest speerwerpen en zo. Alleen herinner ik me die controller niet…

 4. tomadde

  Alhoewel het dus volledig uit mijn tijd moet zijn, en ik altijd supergoed meewas met de hi-tech evoluties heb ik hier dus nog nooit van gehoord hÈ.

  Ik had als eerste van de klas een PC een deed Leisure Suit Larry dingen doen waarvan ik het bestaan nog niet afwist, speelde Wonderboy op Sega Master System uit toen ik 10 was maar van dat lelijk spel met ficher price knoppen heb ik dus nog nooit gehoord!

  Is dat enkel in West Vlaanderen uitgekomen ofzo?

 5. Ben ik van West-Vlaanderen?

  Trouwens, dat fisherprice-achtige ding was voor de kleuters enzo. Normaal werd een afstandsbediening meegeleverd bij de CD-i. Een gewone met dezelfde knopjes als voor een video. Maar met bovenaan een kleine joystick en action buttons. :)

 6. ooh, larry, waar is de tijd… waar ben je gebleven…
  en van die mega floppy’s… die nu wel van pas zouden komen als waaier, probeer dat maar eens met een memory stick.

 7. DCe

  CD-i .. been there, maar niet met die controller idd. In fact werkte mijne pa toen toevallig bij philips, en die moest QC doen, dus wij hadden dat al een paar jara op voorhand (net zoals videodisc .. dat is zelfs nooit echt op de markt gekomen). Tegen dat dat CD-i zijn commercial launche kende waren wij dat dan ook al lang beu ;)

 8. Ik geloof dat er nog zo’n onding in de voliËre van de Antwerpse Zoo staat.
  Iedereen met nostalgische heimwee daarheen!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>