Onderweg naar de bioscoop begon het weer allemaal op te borrelen. De kleine bibliotheek op het kerkplein van het dorpje V. was niet groter dan een klaslokaal, en altijd weerklonk vanuit een oude transistor op de kast Radio 1. Aan de muur een poster van Sander en Saartje, een kinderserie op de BRT. In de winter brandde er een grijze kachel, waarnaast de bibliothecaris aan een houten lessenaar alle geleende boeken op een steekkaart schreef. Computers, die bestonden in die tijd namelijk enkel in Amerika. In mijn herinnering ziet de bibliotheek van weleer er een beetje uit als hoe je je een oostblok-bib zou voorstellen, maar in de jaren tachtig stak het allemaal zo nauw niet, natuurlijk. Wat er ook van is: ik hield oprecht van de woensdagnamiddagen waarop ik een voorraad boeken mocht gaan halen. Ook al was ik stiekem een beetje bang van de bibliothecaris, die nors en baardig was.
De meeste boeken waren vrij toegankelijk, maar voor de boeken van ÈÈn schrijver moest je reserveren. Marc De Bel en J.K. Rowling schreven toen nog niet, en dus zochten de kindertjes die van letters hielden hun heil bij ene Roald Dahl, een oude kalende man met een dik hoofd, volgens de foto op de achterflap. Niks geen muffe oude boeken over saaie kinderen met hun saaie avonturen, wel boeken over kleine meisjes die heel slim waren en over een GVR (Grote Vriendelijke Reus) die dromen in potjes bewaarde. De boeken waren zo populair in de kleine bib dat je je beurt moest afwachten. Wat ik dan ook devoot deed.
Toen ik de boeken van Roald Dahl wat ontgroeid was begon mijn drie jaar jongere broer aan de collectie. En ook hij heeft er even goede herinneringen aan, zo bleek gisteren toen we met zijn drieÎn enthousiast uit de bioscoopzaal wandelden. De Oempa-Loempa’s! De liedjes! De danspasjes! Veruca Salt! Mike TV! En natuurlijk Willie Wonka zelf, sinds gisteren weer met voorsprong onze favoriete chocolateer ooit.
Met andere woorden: er is geen excuus om Tim Burton’s versie van Charlie and the Chocolate Factory niet te gaan bekijken. Het kind in u zal u dankbaar zijn.
Ik durf wedden dat ie geeneens naar school geweest voor chocolatier :x
Maar hij staat ook op mijn lijstje todo’s voor volgende week!
Net als Madagascar, trouwens.
Bedankt voor de tip, heb getwijfeld en had al half besloten niet te gaan; nu ga ik dus wel :)
PS @ El Mystica: ik vond Madagascar tegenvallen, zeker geen hoogtepunt als de meeste andere recente animaties :(
Ik wacht wel enkele jaartjes, dat wordt een ideale kerstdagmiddagfamiliefilm op Vlaams Brussel 1, languit in de zetel met een geruit dekentje over de benen, naast het knisperend haardvuur, lichtjes in de kerstboom en een warme kop chocolademelk tegen de lippen :-)
Allez, we gaan dan maar eens gaan zien :)
Ik heb de film gisteren gezien en vind het een zeer geslaagde prent. Typisch Tim Burton, veel fantasie en herinneringen van het boek ophalen
Ik weet dat ik hier compleet off topic aan het gaan ben, maar ik dacht spontaan aan Tftc toen ik dit las:
“VT4 is volop bezig met een pak spraakmakende najaarsprogrammaís. Een van die opvallende nieuwigheden is Huizenjacht, een programma waarin koppels gevolgd worden in hun zoektocht naar een huis. Huizenjacht wordt een gloednieuw praktisch informatief programma, dat met interessante immo-tips op een dynamische manier doorheen Vlaanderens bakstenen gaat. Voor dit programma is VT4 op zoek naar huizenjagers. Ben jij al lang op zoek naar je ideale woning ? Een droomhuis dat binnen je beschikbare budget aan al je verwachtingen voldoet? VT4 helpt je zoeken! Stuur een mail naar huizenjacht@vt4.be of schrijf naar VT4 – Huizenjacht, Postbus 200, 1930 Zaventem en vertel ons wie je bent, wat je precies zoekt en laat alvast je telefoonnummer achter! Kijk voor meer info op http://www.vt4.be.”
Wanneer gaat de huizenjacht verder of heb ik de beslissende episode door drukke tijden gemist?
So much to see, so little time … en dat voor een dopper zeg!
* Willie Wonka
* Sin City
* Batman Begins
* War of The Worlds
* Madagascar
…
En Roald Dahl was fantastisch (ik heb nog toneelgespeeld in Mathilde :-)) . Net zoals Anthony Horrowits trouwens met zijn Grieselstate. Zoek dat boekje maar eens op, en kom net als ik tot de conclusie dat Rowling zo maar even plagiaat heeft gepleegd …
Ach. Sjakie moet ook nog zien… time flies!
Het was geweldig (!)
mijn naam is yves,ik ben 39,alleenstaand en heb drie kindjes met co ouderschap en woonachtig te zemst.Graag had ik met jullie samenwerking een gezellige woonst gevonden om samen door te brengen met mijn drie jonge kapoenen.Mijn budjet ligt ongeveer tussen de 75.000 en 125.000 euro.diit met dank bij voorbaat:groetjes;junior
Roald Dahl is wel een beetje een held. Ook zijn autobiografische boeken Boy en Solo zijn heel goed. Wat een manier van schrijven. Daarenboven is Dahl ook nog eens de meester van het kortverhaal. Geen kinderverhaaltjes, maar soms gruwelijke werkjes. Of bijvoorbeeld Oom Oswald, of hoe met seks veel geld verdienen.