De huizenjacht (deel drie, waarbij er een vogelnest en besef is)

HOUSE-DRAWING.jpg
Haha, huizenjagen, dat is me toch wel wat!
Maar nu we de hoerenchance hebben gehad om twee huizen te bezoeken in twee dagen weet ik het zeker: huizenjagen is eigenlijk helemaal niks voor mij.

Gisterenmorgen, elf uur, een betaalbaar huis in het centrum van de stad:

We worden binnengelaten door een dikke man met een rood hoofd, die ons met een kort ‘vlieg er maar in!’ duidelijk maakt dat we van hem niet erg veel uitleg moeten verwachten. Dat is goed, want ik hou niet erg van uitleg. Ik wil gewoon kijken. Maar een korte verklaring aangaande de uitermate vreemde woonkamer waarin we ons bleken te bevinden zou toch niet misplaatst geweest zijn.

Van boven tot onder was alles in hout. De muren, de vloer, het plafond, de glazen, alles! (allez, behalve de glazen dan. Maar uweetwel.) Zoveel hout had ik in mijn leven nog niet gezien. En in het hout zaten zitbanken verwerkt, die deden denken aan kerkstoelen. Ik staarde naar alle hoeken van de woonkamer, en ik besefte dat er meer hout was dan ik ooit zou kunnen bevatten. En daar, een vogelnestje! “Hey” deed ik met mijn hoog stemmetje waarmee ik verbazing uitdruk, “Is dat een vogelnestje?”Yup“, klonk het uit de dikke mond van de dikke man, “De eigenares hield nogal van vogels.” En hij wees met zijn dikke vinger naar nog een ander vogelnest aan het plafond. Ik vond het geweldig.

Na een wandeling door een volgegroeid tuintje met een gigantisch duivenhok als allesoverheersend middelpunt bevonden we ons op de eerste verdieping, alwaar youri me probeerde duidelijk te maken dat hij niet eens kon rechtstaan in de badkamer. Op dat moment nam mijn persoonlijkheidsstoornis de bovenhand. Want ik hield nu al van dit huis. Van dit freaky, totaal omvergewoond huis van een oude vogelliefhebster. En ja, de muren waren inderdaad gebarsten op bepaalde plekken, de electriciteit was levensgevaarlijk en de badkamer en keuken samen pastten makkelijk in onze huidige slaapkamer. Maar de mogelijkheden! En het verhaal! En die geweldige zolder! En dan kijk ik naar youri, en dan weet ik wat ik eigenlijk al wist. Dat het echt wel erg veel werk zou zijn om deze oude hoop stenen weer recht te trekken. Dat je geen leidingen kan trekken door hout. Dat dat hout het eerste zou zijn dat we eruit zouden gooien, want we houden niet van hout, en dat weet ik.

Tuurlijk weet ik dat. Dit is geen goed huis. Weet ik ook wel. Wie koopt er nu een huis met gebarsten muren en een keuken van ÈÈn vierkante meter? Niemand. En zeker wij niet, want wij weten wat we willen, en eerlijk is eerlijk: dit lijkt er zelfs niet op. We zijn het eens: dit is niet het huis dat wij zullen kopen. Klaar als pompwater! Maar ik twijfel toch nog, ook al weet ik dat het niks wordt. En thuis bedenk ik plannen, om de keuken naar voor te brengen en de badkamer in het duivenhok onder te brengen. Ofzo. Want er is een alarm afgegaan in mijn hoofd. Het is geen goed huis, maar het is een zot huis. En ik wil het niet, maar ik zou het geweldig vinden om het te kopen. Eraan te beginnen. En waarschijnlijk te zien dat het toch niks wordt.

En zo stuiteren ja en neen constant rond in mijn hoofd. Kan gebeuren, zou u denken.
Maar is het normaal als dit bij zo goed als elk huis gebeurt? Ik dacht het niet.
Huizenjagen met mij is een ramp. Ik kan me na vijf minuten geen enkele mening meer vormen. Ik schud neen en ik denk ja.

En dan heeft u nog niet gehoord hoe het deze namiddag ging. In het huis dat er op internet zo mooi uitzag dat ik in staat was om het online te bestellen. Haha.

*wordt vervolgd, in deel 4*

Reacties

  1. Jij ziet geen functioneel huis, jij ziet een huis met een verhaal, met liefde, als waren de muren je ogen en je had alle voorgaande bewoners allerlei toestanden zien meemaken.

    Verschrikkelijke huizenjagers zijn dat, maar geweldige mensen. Een beetje voyeur met een schepje fantasie en je hebt een nieuwe boekenreeks :)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>