and the rest is history

chimpanzee-thinking.jpg“Wat gebeurde er honderd jaar geleden?” stond er in de krant.
En het moet gezegd, ik had geen idee. En dus las ik gretig verder, bereid om alle informatie over honderd jaar geleden in me op te nemen als een spons. Want ook dat is ÈÈn van mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar: meer in me op nemen over dingen als vroeger.
En dus las ik gretig verder.

“In 1906…”, las ik (want zo begon het stukje), en daar al bleef mijn adem stokken. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik kan echt helemaal geÔntrigeerd zijn door dingen als 1906, of “de middeleeuwen”, of dat soort tijdperken. Dat je dan plots beseft dat er in 1906 ook best veel mensen leefden, en niet alleen een paar mensen die je wel eens op een kluitje ziet staan op een familiefoto uit die tijd. In 1906 waren er vast meer mensen die niet op foto’s stonden dan mensen die wel op foto’s stonden, en dat gaat soms wel eens volledig aan mij voorbij. Maar nu dus niet.

“Vind je het niet gewoonweg superraar…”, begon ik tegen Youri, en ik keek hem hierbij lang genoeg aan om een shitload aan spanning op te bouwen, “dat er vroeger ook veel mensen leefden, in 1906 bijvoorbeeld? En dat die mensen nu allemaal niet meer bestaan? Dat ze gewoon weg zijn?” Ik probeerde mijn inzicht van daarnet in mijn hoofd weer helemaal weer te geven door middel van een verbaasde blik richting Youri.

“Mja”, zei Youri.
“Weet je wat ik raar vind?”, gooide Youri het balletje weer volledig richting mijn kant.
“Dat ik vroeger als kind altijd een beetje in paniek sloeg als ik nadacht over hoe ik na 2000 de datum in mijn agenda moest schrijven. 1987 was ’87, maar na 2000 zou dat allemaal niet meer lukken. Dat was zo’n groot probleem, toen.”
Ik knikte.

En ’s avonds liet ik mijn broer voor me opzoeken hoeveel mensen er al oooooit op deze wereld hebben geleefd. Iedereen meegeteld. Van de eerste tot de laatste! En het waren er erg veel.

Zo zie je maar weer dat er toch altijd iets uit de geschiedenis blijft hangen.

Reacties

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>