lilith en GLEEEDI2006

enveloppe.jpgNu ik een jaar van het roken afben ben ik helemaal klaar om mezelf met evenveel enthousiasme op een nieuw goed voornemen te storten, richting beter en geperfectioneerder mens. Mijn lichaam had na een jaar ontbering zoveel zin in een nieuw goed voornemen dat het voornemen ondertussen is uitgegroeid tot een heus plan, en het plan heet “Gezonder leven en eten, en dat in 2006”. “GLEEEDI2006” barst van de goede mini-voornementjes, waar ik youri de laatste dagen constant warm voor probeer te maken, en jammerlijk faal. De enige vorm van gezond voedsel die youri in zijn buurt duldt is tomaat, namelijk, en bij voorkeur op een pizza of naast een handvol frieten. En dan nog enkel als hij niet meer moet rijden.

En eerlijk is ook in het nieuwe jaar nog steeds eerlijk: zelf ben ik ook niet bepaald de allergrootste macrobioot van de familie. Ik lust wel groenten, en ik probeer toch bij elke maaltijd een paar van die dingen naar binnen te werken, maar het is niet dat iemand mij ooit zal betrappen terwijl ik hevig kwijlend naar een bord rucola-sla met boontjes kijk. Behalve dan als dat bord rucola-sla met boontjes vlak voor een dampend bord spaghetti met grote ballen gehakt staat, of van die vettige brokken stoofvlees met bruin bier en frietjes. Dan weer wel.Op die manier word ik natuurlijk nooit gezonder en puurder in 2006, sloeg de werkelijkheid mij in het gezicht, en dus heb ik van de nood een deugd gemaakt en enkele mini-regels voor GLEEEDI 2006 opgesteld.

DE BASISREGELS VAN GLEEEDI 2006

 • Gij zult elke dag minstens vijf porties groenten of fruit nuttigen, die gij haalt in een waarachtige artisanale fruitwinkel en niet in de ordinaire supermarkt.
 • Gij zult u niet meer laten verleiden door conservenblikken en snel-klaar maaltijden, maar uw tijd nemen om echte gezonde maaltijden te koken die knapperig vers en vol vitamientjes zijn
 • Gij zult elke dag minstens twee liter water bij uzelf naar binnen gieten alvorens gij aan het uitbuiten van uw cola light-verslaving begint
 • Gij zult chocolade niet meer beschouwen als een gezond tussendoortje omdat de media u reeds meerdere malen heeft bevestigd dat chocolade gezond is
 • Gij zult minder vlees eten, en meer vis
 • En als Gij geen vis meer kunt betalen zult Gij kip eten
 • Gij zult belegde broodjes mijden en uw innige band met de Panos-meisjes aan het station van Kortrijk verbreken. Zij brachten u enkel maar in de verleiding.
 • Gij zult uw fitness-abonnement hervatten en uzelf minstens tweemaal per week in het zweet werken op een lopende band of crosstrainer

Ik zie het allemaal perfect zitten: dra ben ik zo’n goede huismoeder die elke dag verse groentjes koopt en daar een moot vis bomvol omega-3 bij serveert. Geen supermarktvoedsel meer voor ons, maar versgeperste sapjes en misschien zelfs occasioneel eens vegetarisch, al zullen ze dan toch moeten afkomen met iets beters dan “groene boontjes met witte boontjes” om mij van dat laatste te overtuigen.

En nog even dit: al wie mij wil volgen op het juiste pad, ik heb gerust nog wat tijd over dit jaar om een goede goeroe te zijn.

Reacties

 1. In elk geval wil ik u een hart onder de buikruim steken in de vorm van een veggie-tip: http://www.vegetarisme.be voor meer inspiratie dan het recept ‘groene boontjes met witte boontjes’. Tofu kan echt lekker zijn, ik zweer het op mijn plechtige communiezieltje! Succes gewenst met het GLEEEDI-masterplan!

 2. Waarvoor dank! :)

  Op het eerste zicht zitten daar inderdaad best eetbare dingen tussen, maar ik betwijfel nog altijd of ik niet na twee uur van pure zwakte in elkaar ga zakken. Wat niet wil zeggen dat ik het eens niet ga proberen, natuurlijk. :)

 3. Ik ga eens onverwachts toestuiken in uw villa en als ge verse wortels zit te eten, doneer ik u een Humo abonnement.

  En dat zweer ik u.

  Maar ik geloof u hoor. Echt!

 4. superpa

  Ik zou u heel graag volgen, maar ik vrees een beetje dat ik niet genoeg karakter heb.

 5. Ik ben van nature uit ook een echte Bourgondi√ér maar waag me de laatste tijd ook aan ‘gezondere’ maaltijden. Dat is niet altijd gemakkelijk als je werkt en een lief hebt die verliefd is op frietjes en allerhande ongezonde spijzen, maar je moet echt volharden. Het doet je lichaam echt goed! Ik ben vooral trots dat ik de dagelijkse liters suikerdranken zo goed als helemaal vaarwel heb gezegd. Ik had ook nooit gedacht ‘vegetarische’ maaltijden tot me te nemen, maar tegenwoordig gebeurt het zelfs spontaan.

  Als je nog eens in Oostende bent en goedkoop en vooral lekker wilt gaan eten, probeer dan SASSY’S op het mijnplein. Ik heb daar vorige week een fantastisch lekkere veggie-pasta gegeten.

 6. malder

  Ik probeer net de andere richting uit te gaan, maar ik vrees dat ik elke kilo te veel er weer uit ga kotsen zoals gisteren. :(

 7. Ik ben al 7 jaar veggie, en ik ben tot nu toe nog niet door mijn benen gezakt whatsoever…

  Ik wil u nu niet transformeren in een “ik wil mijn frieten in ander frietvet dan die waar frikandellen in gebakken worden.”

  Blijf vlug vlees eten, nu je nog kan :) (maar met mate.)

 8. raven

  Wel Lilith, ik ga uw goei voornemen gewoon schaamteloos en klakkeloos overnemen ! Ik heb volgende week een afspraak gemaakt om een serieus dieetplan op te stellen, en nog erger : ik ga me daaraan houden ook ! En vegetarisch eten is maar een gewoonte, ge zult nie zo rap flauwvallen ;-)
  Succes !

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>