het water is drinkbaar, dankuwelmerci

tap.jpgOke, even serieus nu.

Hoe komt het dat ik op om het even welke werkvloer geen fles mag vullen met kraantjeswater zonder bekeken te worden alsof ik net heb aangekondigd dat ik stront ga eten?

Op werkvloer ÈÈn was ik al een paar weken in al mijn onschuld liters kraantjeswater naar binnen aan het kappen toen ÈÈn van mijn collega’s me een lege fles Evian onder de kraan zag houden. Ik heb nog maar zelden iemand zo verbouwereerd naar mij zien kijken, die keer dat ik per abuis een salto met mijn bmx-je had gemaakt en ik met mijn rechterknie in mijn neus aan de voordeur van ons huis stond niet meegerekend.

Collega: “Drink jij water van de kraan?!”
Ik: “Euhm, ja inderdaad”
Collega: “Waarom?!”
Ik: “Ik heb dorst”

Waarop de collega met een vies gezicht de eerste de beste andere collega aanklampte en een spelletje “lilith drinkt water van de kraan!” begon, terwijl ik erop stond te kijken. Ik had verwacht dat collega twee mij zou bijstaan, maar opnieuw kreeg ik een vieze blik toegeworpen.

Ik wilde net iets zeggen als ““Ey wuk ist, ben ik te min omdat ik geen echte Evian drink misschien ventje?” maar collega twee was mij voor. “En jij drinkt dat zonder dat te koken?”

WHAT NOW?

Ook op werkvloer twee lieten mijn collega’s niet na om geshokeerd te reageren toen ikzelf een groot glas kraantjeswater in mij goot. Sterker nog: mijn ooit uitermate spastische darmen die door de specialist onder de noemer “spastisch colon” werden gefiled, waren volgens diezelfde collega’s helemaal niet spastisch, ze waren alleen vergiftigd door allerhande schadelijke stoffen die in kraantjeswater zitten.

WHAT NOW?

Dus als ik het goed begrijp heerst er tegenwoordig een vreemd soort massahysterie wat water uit de kraan betreft. Dat zal wel erg fijn zijn voor merken als Evian en Volvic, maar last time I checked was het water uit de kraan toch drinkbaar dat het niet normaal was. Hebben al die schoolreisjes naar de waterzuiveringsinstituten van Vlaanderen dan echt zo weinig zoden aan de dijk gebracht?

P.S.: U mag er dus vanaf nu ook mee stoppen om mij in de supermarkt helemaal in de war te brengen door constant met karren vol waterflessen in mijn zicht te lopen. We moeten toch een beetje serieus blijven, vind ik.

Reacties

 1. anais

  Natuurlijk is water van de kraan drinkbaar bij ons. Niks mis mee. Ik vind het alleen niet zo lekker.
  (Evian is voor seuten. SPA rules. Laten we daar nu ruzie over beginnen maken joepie!)

 2. Kraantjeswater bevat toegevoegd jodium en nog wat van die vieze troep. Teveel ervan is niet goed.

  Hell, Oudenaarde maakt zelf zijn kraantjeswater aan, en dat is nog slechter dan op de meeste plaatsen!

 3. Snobs. Er is niks mis met kraantjeswater. Ik heb het in BelgiÎ heel mijn leven gedronken. Ik vond het zelfs bijzonder lekker. In Spanje durf ik het niet zo goed. Ik ben namelijk ook geplaagd door een spastisch colon.

  Ik heb overlaatst op het net gelezen dat vanaf nu in Hasselt op alle gemeentevergaderingen enkel nog kraantjeswater zou geschonken worden.

 4. Zaloezie

  Ik geloof El Mystica niet. Te veel kraantjeswater drinken is slecht? Moest dit daadwerkelijk zo zijn, dan was half Vlaanderen al lang aan het betogen.

 5. ishku

  “Hoe komt het dat ik op om het even welke werkvloer geen fles mag vullen met kraantjeswater zonder bekeken te worden alsof ik net heb aangekondigd dat ik stront ga eten?”

  Je swingt de pan uit, lilitica! *AAH*

 6. Ik vind het zelfs leuk om waar ik kom het kraantjeswater te “degusteren”. In ziekenhuizen vind ik altijd dat het een beetje naar spa reine smaakt (welk ik lekker water vind).

  En onlangs zijn we hier op een andere centrale overgeschakeld en het is “lekkerder” geworden met een beetje minder kalk.

  PS: chaudfontaine & Evian is trouwen minder lekker dan spa reine als we het er toch over “flessen water” moeten hebben.

  Ik trek mij niets aan van de welvaartstraumas van anderen:)

 7. Marre

  Poetsen die dan hun tanden met flessenwater ofzo? Damn, zelfs ik heb minder smetvrees.

  Evian is trouwens de beste.

 8. Pricelessmingvase

  och, kraantjeswater. Ik ben er toch al 23 mee geraakt. Er zal in elk geval minder bucht in zitten dan in de chiquita bananen die je paranoia collega’s waarschijnlijk wel met smaak binnen werken.

 9. Gilius_Caesar

  Leuke is dat ik dit lees met naast me een glas kraantjeswater :)
  Echt veel water drink ik niet, maar meestal toch ook gewoon van de kraan. En ik kan me de laatste keer dat ik ziek was niet meer herinneren (ik lijk wel unbrakable).
  En ik woon dan nog wel in Mol! Je weet wel, waar zo kernafval enzo gestockeert word…
  Kraantjeswater is kerngezond zeg ik u!

 10. Vrouw Holle

  Ik drink al bijna een halve eeuw Oudenaards kraantjeswater, ik vind het nog steeds lekker!

 11. Hm! Ik heb net zo’n uitleg van een waterzuiveringsmijnheer gekregen. De samenstelling van drinkbaar water is bij wet vastgesteld, en de prijs ook (‘k weet het nie vanbuiten, maar ’t is zeeer weinig). Wat er bij u en zo ook bij mij uit de kraan stroomt is dus het wettelijk bepaalde ‘drinkbaar water’ en is zowat de gezondste samenstelling die er bestaat. Water dat in flessen te koop is, wijkt af van die samenstelling, want anders zou zo’n fles niet zo duur verkocht mogen worden. Dus mensen die dat drinken, drinken geen water, maar vloeibaar goud!
  *valt hard snurkent in slaap*

 12. Henk heeft gelijk … het water uit de kraan is zeker en vast gezonder dan 75% van het flessenwater, waar ze trouwens een tijd geleden een hele heisa rond gemaakt hebben, omdat dat flessenwater toch niet zo gezond bleek te zijn als men dacht.

  Anyway, ik ben ook een kraandrinker (al geef ik de voorkeur aan bruisend water, wat bij mijn weten en tot mijn grote spijt nog niet op de waterleiding zit) en ik vind het ook belachelijk dat daar wordt op neergekeken enzo …

  Ik ken zelfs iemand die haar groenten, patatten of pasta alleen maar wil koken in Evian zeg. Hoe decadent is dat nu niet!

 13. M!R

  ontdek plezier van britta

  mijn koffiemachien lust niks anders & mijn bidons ook ;)

  ongefilterd kraanwater is in deze contreien gewoonweg walgelijk. ge zuipt nog beter van ’t zwembad :)

  stel nu dat ik ongelooflijk slechte leefstijl op na houd. quod non. wel, dan is keuze snel gemaakt joh! 8)

  effe serieus: fleske mineraalwater is aanbelevenswaardig

 14. kim

  Kraantjeswater in ‘De Limburg’ was zeer lekker. Tijdens labo proeven in het middelbaar zelfs persoonlijk bewezen dat dat van onze streek (Beringen voor wie het aangaat) super zuiver was. Helaas, na mijn verhuis naar Antwerpen stad zit ik ook vast aan de Spa, hier smaakt het naar chloor. Soms vul ik de lege flessen bij mijn ouders aan de kraan. En of het hier wel gezond is… mijn planten gingen kapot als ik ze kraantjeswater gaf. Regenton gezet.

 15. N ice b

  De streek rond Houthalen (en dus ook Beringen) is nrt schijnt een van de beste kraantjeswaters. Waarom doen ze zo’n testen dan nog als het toch niet drinkbaar is? ik drink veel kraantjeswater, zelfs in Leuven (daar wordt dus ook de stella artois van gemaakt denk ik) waardat de mensen me echt vreemd bekijken omdat der zogezegt te veel chloor, metalen,… inzit. Awel, kheb het laten testen met zo’n papiereke van in de chemieles en er zit dus geen gevaarlijke stof in het kraantjeswater (allessinds niet hier). En btw, mijn vissen zouden doodgaan als ze in flessenwater zouden moeten leven want da zou te zacht zijn. Kheb wel medelijden met de gestorven plantjes!

 16. Jan

  In princiepe is leidingwater drinkbaar MAAR daarom niet echt zuiver en vooral niet smaakloos en helder.Wil je daar echt verandering inbrengen dan heb ik een zeer doeltreffende oplossing.
  Echt geintereseerd om iets te doen voor Uw gezondheid tel 0495 64 81 42

 17. Jan K

  Ik ben net een werkje aan het maken over kraantjeswater en flessenwater, en uit de informatie die ik reeds verzameld heb is het duidelijk dat kraantjeswater beter en goedkoper is dan flessenwater. Kraantjes water voldoet ook aan de meer als 60 wetten die het moet nastreven.
  Met kraantjeswater is niets mis, water in flessen, integendeel, is een ramp voor het milieu!

 18. isabel

  kraantjes water is gezond er zit veel kalk en bacterieen in.en uw lichaam heeft ze nodig.
  als men geen bacterieen zou drinken dan is uw lichaam teer en zou men veel ziek zijn!
  ja dan zullen ze zeggen dat er niet genoeg vitaminen in zitten!!!
  wel koop er dan om er in te smijten.
  mijn 4 kinderen doen niets anders dan er van drinken.

 19. joab

  Wat velen blijkbaar niet weten is dat water zo zuiver mogelijk moet gedronken worden. In vele flessenwaters en ook in het kraantjeswater zitten heel wat mineralen. Mineralen op zichzelf zijn gezond, MAAR wel in hun organische vorm. Mineralen in water komen alleen maar voor in hun anorganische vorm (zoals ze in de grond zitten). Mineralen in anorganische vorm worden door het menselijk lichaam niet opgenomen en vormen dus alleen maar een extra belasting. Ze zijn verantwoordelijk voor neerslag in onze aderen, gewrichtsverkalking, nierstenen enz….
  Google maar eens op anorganische mineralen en je zal zien wat ik bedoel.
  Kraantjes water bevat ook allerlei mineralen en wat nog erger is resten van pesticiden, zware metalen, fluor , jodium, nitraten enz…. teveel om op te noemen. Waarom worden zwangere vrouwen en jonge kinderen afgeraden om kraantjeswater te drinken denk je ? Waarschijnlijk omdat het zo zuiver is zeker.
  In het staatblad van 17/07/2007 staat dat in sommige streken de wettelijke parameter voor pesticiden in het kraantjeswater mag overschreden worden, er staat zelf niet bij voor hoeveel. Het chloorgehalte in die streken werd met 40% opgetrokken (chloor is trouwens kankerverwekkend). Ons kraantjeswater wordt met chemische middelen behandeld om het drinkbaar te maken, echt gezond kan dat niet zijn.
  In deze tijden van vervuiling is het echt belangrijk om zo zuiver mogelijk water te drinken, zodat het opgestapelde gif in uw lichaam kan weggenomen worden.
  De funktie van water in ons lichaam is om het voedsel in op te lossen en rond te dragen, tevens voert het het afval af. Als jij water drinkt dat al teveel opgeloste deeltjes bevat kan het die taak niet naar behoren vervullen. Hoe zuiverder het water hoe zuiverender het is, hoe meer gebonden het water hoe belastender voor uw lichaam.

 20. Bert

  Zo een zever heb ik nog nooit gehoord!
  Als het zo slecht zou zijn als je beweert, waarom zuiveren ze dan het water niet nog meer?

  Voor bron- en mineraalwater zijn voor circa 15 stoffen de maximale hoeveelheden omschreven, voor kraantjeswater zijn dit er 65! Ons kraantjeswater wordt gecontroleerd door de drinkwatermaatschappijen, en regelmatig ook door onafhankelijke laboratoria in opdracht van de gemeenten, provincies en gewesten.

  Kraantjeswater is minstens even gezond als flessenwater. De kwaliteitscontroles op kraantjeswater zijn strenger dan die op veel flessenwater. Zelf een waterfilter installeren is overbodig – dergelijke filters zijn trouwens vaak een broeihaard voor bacteriën. Fabrikanten van mineraalwater beweren dat veel mineralen goed zijn voor ons lichaam, maar ze vermelden er niet bij dat we via een normaal voedingspatroon voldoende mineralen binnen krijgen. Te veel mineralen vormen trouwens een extra belasting voor de nieren.

  Tevens kosten flessen water 800 keer meer dan gewoon kraantjeswater.

 21. sterre

  inderdaad

  Joab je zit er toch wel naast. Kraantjeswater is even drinkbaar als flessen water. En waarom zwangere vrouwen en baby’s het niet mogen drinken is gewoon om alle risico’s te voorkomen voor de baby. Zijn kleine lichaam kan veel minder aan dan ons lichaam natuurlijk. Hetzelfde met geneesmiddelen die volwassenen mogen nemen maar kinderen niet. Ik begrijp zelfs niet waarom je ooit nog flessenwater zou kopen als je water gewoon uit de kraan kan halen. Iedereen is toch zo een controlefreak geworden.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>