Open brief aan de fabrikanten van dikkemensenkledij

170UllaPopkenFloral-Print-L.jpgBeste fabrikanten van dikkemensenkledij,

Ergens tijdens het naaien van de gigantisch tentzeilen the size of canada die u “hippe zomerbroek tot maat 56” noemt zijn er een paar dingen serieus misgegaan, en daar wil ik het erg graag even met u over hebben.

Fact: dikke mensen hebben kleren nodig.

Dat weet u, want het is uw gat in de markt geworden. U verdient uw dikke villa en dikke BMW op de dikke ruggen van mensen met dikke billen, buiken en kuiten. En dat is uw goed recht, natuurlijk.
U keek ooit naar een gevuld achterwerk dat de jeans errond bijna aan flarden liet scheuren, en u dacht: dikke mensen passen niet in gewone mensenkleren. U dacht: ik ga dikkemensenkleren maken en die voor dik veel geld verkopen, zodat die malle dikkerdjes eindelijk ook eens iets aankunnen in hun eigen, niet-standaard maat. Ik vind dat een zeer nobel en bewonderenswaardig initiatief. Maar wat ik dan even niet goed snap: waarom dacht u daar ook nog eens achteraan dat dikke mensen absolute mongolen zijn als het aankomt op smaak/stijl/kleurenleer?

Kijk, ik ben me ervan bewust dat dikke mensen vaak aanzien worden als gezellig en goedlachs, en Margriet Hermans heeft daar niet echt veel goed aan gedaan toen ze verscheidene malen bijna in haar blommekesbroek pieste bij “Zeg eens euh”. Maar wij, gewone dikke mensen die niet in tv-shows optreden, zijn geen clowns, beste fabrikant, en dat hoeft u ook niet van ons te maken. Onze hersenen functioneren op modegebied niet anders dan de hersens van mensen met een standaard-kledingmaat, namelijk. Ik kan snappen dat dit hard aankomt, zo ineens, maar voor eens en voor altijd: wij zien dezelfde dingen als mensen die wel slank zijn.

Wij vinden de potsierlijke bloemetjesmotieven die u ons te pas en te onpas wil laten dragen even afschuwelijk als slanke mensen, alleen hebben wij vaak geen andere keuze. Wij houden evenveel van mooie kleuren als om het even welke andere bevolkingsgroep, maar hoe is het mogelijk dat u onze lijven het liefste wil hullen in de meest extreme vadsige combinaties als lila met vaalgroen? Wij zijn al die tijger-en pantermotiefjesbloezen al honderd jaar zo beu als koude pap, en het is niet omdat wij geen maat 38 bezitten dat wij extreme obsessies hebben voor vormeloze tuinbroeken met een bebloemd boordje aan, of strikjes aan de achterkant van onze broekspijpen, of beertjes op onze truien. Het is niet omdat wij niet slank zijn dat wij ons willen aantoortelen als halve wiewies, beste fabrikant van dikkemensenkledij.

En dus vraag ik u, al is het het laatste wat ik doe: wat is er mis met gewone mensenkledij een maat groter maken? Als dat lukt tot aan maat 46, waarom dan niet tot aan 48, wat zeg ik, misschien wel 50? Of missen mijn dikke mensenhersentjes iets hiero?

Stop alstublieft voor eens en altijd met die zotte folietjes, want we houden er niet eens van. Wij haten uw bleekblauwe wijde jeansbroeken en truien waarin niemand onze borsten nog kan of wil onderscheiden van onze knieÎn. We dragen uw brol omdat we vaak niet anders kunnen, niet omdat we ons er onwaarschijnlijk sexy en aantrekkelijk in voelen. Want inderdaad, daar moet je pas echt helemaal marginaal voor zijn, om te denken dat je er goed uitziet in een ensemble dat “fatso coming through” uitschreeuwt naar iedereen die zich in je buurt bevindt.

U had ons kunnen helpen, beste fabrikant van dikkemensenkledij, maar in plaats daarvan duwt u ons nog dieper in de put, gekleed in een oranje bloemetjesponcho met daaronder een legging met roze katjes op. En het ergste van alles is dat u het ook nog eens aandurft om stukken van mensen te vragen voor uw afgrijselijke tenten ook.

Moge u branden in de hel.

lilith (met een beetje geluk maat 48, vaak met iets minder geluk maat 50)

Reacties

 1. Tom

  Graag een foto van die oranje poncho met daaronder de legging met roze katjes erop.:-)

 2. Zou je deze brief/mail niet sturen naar 3 Suisses, Neckermann, Quelle en andere postorderbedrijven? Maken zij zich daar niet altijd extreem schuldig aan? Ik blader wel eens door zo’n boek, maar nog nooit iets besteld hoor. (Omdat de dunnemensenkleren in die boeken er hetzelfde uitzien als de dikkemensenkleren, alleen dan in een kleinere maat.) Niet dat ik smaak heb ofzo, of een greintje gevoel voor stijl of mode. Een groot deel van mijn kleerkast (die 1/3 van onze kast is, 2/3 is voor mijn vriend) bestaat uit kleren die tot wel 11 of 12 jaar oud zijn!! En ‘k word binnen 2 weken 27. Erg is dat. Ik besef het pas echt nu ik het hier neergeschreven heb. Misschien zou ik toch beter eens iets bestellen uit de 3 Suisses, dan heb ik eens iets nieuws.

 3. Inne

  En als Trinny en Susanne al 100 keer gezegd hebben dat horizontale strepen de grootste vijand van “minder slanke” mensen zijn, waarom zijn al die truien dan met horizontale strepen?

  Ik wil een gewoon sober hemdje in een leuke kleur voor de lente/zomer, niet zoiets met franjes, glitters en weet ik nog wat allemaal.

 4. Ikzelve heb het geluk natuurlijk slank te zijn, hoewel het voor veel fabrikanten blijkbaar onmogelijk is groot EN slank te zijn. Daar komt nu gelukkig verandering in, maar kom.

  Maar mijn vriend, die heeft dus een maatje meer. En ’t is bijna onmogelijk deftige kleding te vinden voor hem.

  Goed gezegd!

 5. Ondergetekende is ook al net iets te vaak in kledingwinkels moeten afdruipen omdat die ene knappe broek niet in mijn maat verkrijgbaar is en de lappen stof die bij de ‘maatjes meer’ hangen even elegant zijn als de hoeden van Fabiola.

  Goed gezegd, lilith! Beginnen we een petitie?

 6. LOL, goeie protest tekst :). Ik ben natuurlijk semf een XXL man en heb een beetje medeLEVEN (niet leiden) met de volslanke vrouw..

  Voor dat de kuddegeest en de modelobby altijd maar propaganda blijven uitsmeren dat een volslanke vrouwen niet elegant kunnen zijn in een rok boven de knie die niet floddert, of men gewoon “bweek” zegt met een volslanke vrouw met iets of wat topje aan gaat er niets veranderen. Ik vind dat in deze “jan modaal” zowel als de industrie in het bedje ziek zijn, ze voeren elkaar vol met dezelfde propaganda en zo verandert er ook nooit niets…

 7. droopy en chloÎ

  “aantoortelen als halve wiewies”
  waar haal je het toch.
  you go girlfriend!!!!

 8. Het is allemaal al veel minder erg geworden dan vroeger. Mijn moeder was indertijd genoodzaakt in kiezige lompen rond te hossen, omdat er niks anders op de markt was. Nu kan je al kiezen tss H&M, Paprika, Ulla Popken, M&S, C&A en de duurdere speciaalboetieken. In Nederland verkopen ze in de Etam ook een leuke grote maten collectie, maar in BelgiÎ valt die natuurlijk nergens te bespeuren, wat had je gedacht. In Oxford Street in Londen heb je in een klein Shoppingcentertje waarin een hippe volslankwinkel. Maar daar zijn we vet mee. Het zou trouwens allemaal zoveel simpeler zijn als de andere ketens als Zara etc. ook gewoon enkele maatjes groter zouden laten maken.

  Mijn kleerkast bestaat uit 90% H&M, waar je zowel klassiekere stukken als moderne en speelse exemplaren kan vinden. Mijn lingerie koop ik allemaal bij Ulla Popken. Die hebben ook een volledige kledingcollectie, maar iets klassieker getint. De lingerie is er echter zeer comfortabel, in duizenden maten te verkrijgen, regelmatig frisse kleurtjes, soms zelfs een tikkeltje ondeugend, van uitstekende kwaliteit en hÈÈl betaalbaar.

  Ik erger me vooral aan het feit dat tot op heden in bepaalde stukken geen snit zit. Dit kwam je vroeger vooral tegen in Marca en nog steeds in M&S. ’t is alsof je de stof als een slunse rond uw lijf moet dragen. Deze winkels mijd ik als de pest.

  Mijn 52 heb ik sinds kort ingeruild voor een 50 en ik hoop ooit van mijn leven nog eens een maatje te hebben waar een 4 voor staat :)

 9. D’r is nog een hele goeie Nederlandse keten waar ze prachtige dikkemensenkleren hebben: Promiss. Gewone high street winkels met “gewone” kleren, gewoonlijk naast een Etam, want dat is van dezelfde keten. http://www.promiss.nl Elk Nederlands stadje heeft er wel eentje.
  Ze hebben er ook gewonemensenkleren, en daar ben ik sinds dit jaar naartoe gepromoveerd. Veel leuker dan Ulla Popken, dat vind ik pas echte truttekesmode, maar ’t is natuurlijk een kwestie van smaak!

 10. @Liza: ik denk niet dat de catalogi-mensen zich iets aantrekken van wat de consument denkt, hoor, zelfs niet als hij/zij een beetje mondig is.
  Overigens, er is wel een markt voor dat soort kleren, kijk maar eens goed rond!

 11. i.

  ik ken in Gent een winkel die van heel kleine tot heel grote maten heeft: in de Baudelostraat. schoon grief!

 12. niet alleen de dikke mensen vallen soms uit de boot qua vinden van kleren…ook de te dunne mensen (zonder dat ze darom ziekelijk mager zijn) of mensen die niet te weinig stampen in hun gat hebben gekrgen ls kind ewel die vinden ook nooit kleren of ze moeten een stuk worden ingekort, of ingelegd omdat ze gewoon weg veel te wijd zijn!!!
  in de kindermaten kijken is voor mannen geen optie want die zien er echt kinderkleren uit ook, azo kunde toch enit gaan werken hÈ met samson op uw trui en broek lol

 13. anais

  Met mijn maatje 38-40 kan ik gelukkig tussen de ‘gewone’ kleren shoppen, maar ik kan me wel inleven in wat je bedoelt! Bloemententen zijn echt niet hip, tenzij om feestjes in te geven. Wat ook knap vervelend is, is schoenmaat 41-42 hebben als vrouw! Heel wat collecties (zeker dan van de designers) gaan maar tot 40 ‡ 41 en zijn dan nog eens belachelijk smal ook. In veel schoenwinkels voor grote maten lijken ze alleen klompen en onelegante aanverwanten te verkopen. Gelukkig heb ik een schoenspeciaalzaak gevonden waar ze al eens een 42 verkopen en waar de schoenen Ècht mooi zijn. Onlangs nog de prijs gekregen voor beste schoenwinkel in Europa!

 14. Breek me de bek niet open: probeer als man ook maar eens schoenen te vinden als je een 48 hebt en geen basketter bent. Nike Air Jordans in mijn maat genoeg, dat wel.

 15. @cms: lol, ik zou nog altijd met u naar de cafetaria gaan als ge kwam werken met een trui met samson op, hoor! PÈke is ons dikste frientje, gij zijt ons dunste frientje en ik ben jullie kleinste frientje! :-) Mijn broeken moeten ook altijd 10 tot 15 cm korter gemaakt worden (niet overdreven!). Gelukkig kan ik dat ondertussen al zelf op het stikmachien…

 16. En zeggen dat het vroeger inderdaad NOG erger was. Niet dat we daar nu veel mee opschieten. Ik zit zelf net op de rand, met mijn maat 46-48, dus als ik goed zoek, vind ik wel iets. En jeansbroeken hebben ze in alle maten, dus dat valt mee, maar als ik Ècht de mode zou willen volgen, dan zou ik in de problemen komen.

 17. griet

  Proficiat!!!!!
  Ik las je open brief in de Knack en had de “aha-erlebnis” van mijn leven. Eindelijk iemand die het talent heeft om op een schitterende manier dÈ frustratie van de dikkere vrouw neer te schrijven. Al jaren probeer ik tevergeefs aan goedbedoelende slanke dennen uit te leggen dat de kleding in “dikke madammenwinkels” niet mijn goesting is. Ik wil gewoon bij mexx, esprit, zara enz. kleding kopen, is het nu zo moeilijk om bv tot maat 48 te gaan?
  Soms vraag ik mij af of het hier niet om een wereldwijde doelbewuste discriminatie van de dikke mens gaat?
  Mercikes voor je schitterende open brief!

 18. Ik heb echt genoten van jouw stukje in de knack!!!
  Het was heerlijk geschreven en voorwaar was het allemaal precies zoals het is.
  Ik zelf heb ook een fantastische maat 46 en ben er gewoon trots op.
  Geen haar op mijn hoofd dat wenst mezelf te minimaliseren, neen, dank je.
  Ja, je vind wel wat dingen bij de duurdere merken. Maar het is altijd effe zoeken en zoals hierboven vermeld, met schoenen net hetzelfde, hier ook een maat 42.
  Je hebt er wel nogal eens een soldenvoordeel mee, want zo’n paar blijft nogal eens staan te wachten tot ik eraan kom en ze bijna gratis kan kopen.
  Ik verzucht dikwijls om zelf eens een kledingzaak te beginnen voor de dikkere dames onder ons.
  Toen ik jouw stukje las kreeg ik weer heel erg dat gedacht.
  Om alle mooi grote maten dingen eens samen te brengen…(jouw stukje kader ik al in )
  Jij hebt in ieder geval de juiste levenshouding!!!Daar hou ik wel van.
  Nog van dat!

 19. leurre

  Als ge zo vet bent, klaag dan niet dat ge geen kleren kunt vinden. Val gewoon af.

 20. sas

  Nog nooit gedacht dat er ook mensen dik zijn omwille van gezondheidsproblemen (schildklier).
  Die kunnen niet gewoon afvallen!!!!!!
  Trouwens lilith: proficiat met je brief.

 21. catherine de smet

  Wat ik maar niet versta is hoe het te rijmen valt dat kledingzaken die toch in de eerste plaats winst willen maken zo een groot potentieel aan klanten opzettelijk negeren ?
  Is het geld van dikkere klanten niet hetzelfde ?
  Ik kan een boek schrijven over mijn jarenlange lijdensweg vanwege mijn maat 50 toen er werkelijk niets te krijgen was dan oma-kleren, nu is het wat verbeterd maar iets leuk kopen ? Vergeet het.Zelfs de uitbaters van kledingzaken begrijpen niet dat hun vraag aan de fabrikant geen gehoor krijgt. In de Innovation is er de grote maat Ann Harvey ok, maar rondom hangen altijd veel leukere dingen van andere merken !Wanneer stapt men af van het idee dat dikkere mensen geen smaak of althans een andere smaak hebben dan dunne ? Men zou eindelijk eens beter beseffen hoe de kassa zou rinkelen van geld van TEVREDEN dikkere klanten !

 22. wendyke

  Zou er iemand mij kunnen zeggen waar ik mooie modieuze damensschoenen kan vinden met maat 43.
  vind er alleen met ouderwetse bomma schoenen.

 23. Monneke

  Ja, zeg. Ik ben ook al lang wat ‘zwaarder”. (hihi). Een 2 tal jaar geleden was ik fel afgevallen door proteÔnedieet. Naar maatje 38. Was wel leuk, maar niet te houden. Zit ondertussen weer aan maatje 46*48. Het verschil in kleren kopen is wel enorm. Het is gewoon vÈÈl leuker als ge slank zijt, omdat ge vÈÈl meer keuze hebt. En ge voelt U minder gegeneerd. Allez ik toch. Ik probeer me ook altijd modieus te kleden, maar dat is Ècht zoeken. Ik wil wel een winkel beginnen die uitspringt kwa stijl en smaak voor zwaardere mensen en die GEEN TENTEN VERKOOPT !!! Maar ge moet wel de leveranciers vinden natuurlijk !

 24. lydia crevits

  hallo,
  ik hou ook van kleren met iets bredere mouwen en een wijdere taille en mooie prints, maar waarom schrijft u in uw brief dat dikke mensen ‘mongolen’ zouden zijn? Is dat uw lievelings-verwijt-naampje?
  In BelgiÎ is een mongooltje iemand met syndroom van Down, je weet wel, iets dikkere mensen soms, dikwijls met een glimlach om de mond en schuine oogjes. Ze begrijpen alles maar zijn alleen niet goed ter taal en ook niet zo gesteld op mentale rethoriek. Maar verder zijn het prima mensen die blij zijn dat ze leven, als ze al niet voor de geboorte eruit gefloept worden.
  Liefst geen verwijten aub, dan heeft de rest van uw brief ook krachtiger.
  Lydia

 25. elise

  Anais, welke schoenwinkel was dit? Ikzelf ben ook al lang op zoek naar een schoenwinkel waar ze mooie schoenen verkopen voor maat 41-42. Ik snap de fabrikanten niet, de jeugd is groter dan vroeger maar de schoenen blijven maar tot 40 of soms 41 te gaan.
  Beste schoenwinkel van europa klinkt goed!
  Bedankt

 26. bieke

  Ik ben de uitbaatster van een kledingwinkel, momenteel met ‘gewone’ maten. Er is echter héél véél vraag naar wat grotere maten.
  Ik ben dus al enkele weken op zoek naar een goede leverancier van kleding voor wat ‘zwaardere’ mensen, maar helaas…
  ofwel zit er niks model meer in de kleding ofwel liggen de prijzen 3X zo hoog.
  Het is echt ni simpel om als winkeluitbaatser modieuze kleding te vinden voor wat ‘vollere’ vrouwen!!!Maar ik blijf zoeken tot ik betaalbare mode vind voor de mensen die een wat grotere maat hebben!!!!

 27. Jules en Stephanie

  Hallo wij zijn ook een reuzekoppel als het op voeten aan komt(maar zo ook hoor:)) hij 48, zij 43… en wij vinden ook enkel orthopedisch schoeisel, klompen of sloffen. Na lang zoeken hebben we een dameswinkel gevonden die ging tot maat 43 in Maastricht, de Cinderella. Er zijn wel degelijk mooie en elegante damesschoenen te vinden daar. Er is ook een winkel in Beek (weer Nederland) die gaat tot 45 voor vrouwen en mannen weet ik het niet zeker. Dit zijn echter vooral schoenen voor mensen in de categorie 40-50j. Niet lelijk, goede kwaliteit maar niet ons ding. Beide winkels hebben een website! Als mensen tips hebben over schoenwinkels in de buurt Maastricht, Hasselt… laat het ons zeker weten.

  groetjes Jules en Stephanie!!

 28. Sofie

  hoi, enkele adresjes voor vrouwen met grote voeten: Van Loock in Zandhoven, redelijke keuze, prijs vrij normaal; Vanleuchene, StPetrus en Paulusstraat 6, 8800 Roeselare-Rumbeke, heel veel keuze, tot 46 voor vrouwen, ook voor grote mannenvoeten, ietske duurder van prijs; Teugels, Langensteenweg 3-5, 1785 Merchtem, tot 43 (af en toe 44) voor vrouwen, heel schappelijk van prijs, dicht wegens verbouwingen tot augustus. Dit zijn mijn adresjes (ik heb een 43 en ben 25, draag ook graag elegante en vrouwelijke schoenen), hier ga ik zelf winkelen. Er zou nog een adresje zijn ergens in de buurt van de steenweg tussen Leuven en Mechelen, maar daar ben ik nog niet geweest. En als je van Hasselt of omstreken komt kun je gewoon veel beter naar Nederland gaan, dat is korterbij en daar heb je (zoek maar wat op internet) echt meer keuze. succes!

 29. brigitte

  Ik heb maat 42 soms 43 en heb een winkel gevonden in Malderen, eurikashoe, daar hebben ze wel in de normale schoenen bijna alles tot 43 in huis
  in het begin van het seizoen is er een enorme keuze, ik raad iedereen aan om eens te gaan kijken die tot maat 43 of max 44 hebben
  succes

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>