Petra is verliefd!

beebie.jpgEr zit een tijdslot op mijn geheugen.
Het is een vreemdsoortig embargo waardoor herinneringen voor enkele jaren achter slot en grendel worden geplaatst, om dan als bij wonder plots weer uit het niets te komen bovendrijven.
Vaak heb ik maar ÈÈn woord, beeld of geur nodig om me iets te herinneren dat gedurende vijftien jaar geen enkele keer in me is opgekomen.

Wat las jij eigenlijk als kind?” vroeg mijn broer me onlangs, toen ik vertederd naar een paar van zijn oude urbanus-strips zat te kijken. “Zo goed als alles van Roald Dahl“, zei ik, en ik voelde hoe ik wazig uit mijn ogen begon te kijken. Op dat eigenste moment sloeg de langverloren herinnering bij me in als een bom. Ik hapte naar adem, compleet overmand door een mengeling van verbazing en ontroering.

De Babysitters Club! Honderden boeken van de Babysitters Club!

Mijn broer en ik waren slechts enkele centimeters verwijderd van complete nostalgiehysterie, want ook hij herinnerde zich plots hoe ik uren en uren in de kleine pocket-boekjes van de Babysitters Club had zitten lezen, en niet kon wachten tot ik weer een nieuw boekje kreeg zodat ik de dolle meisjesavonturen van die ¸berhippe babysit-chicks kon verslinden, met hoid en hahr! Ze heetten Gertie, Petra, Joke en something something, en ze konden niet alleen babysitten als de besten op de kids van de buren, maar ze werden ook verliefd op redders en ze maakten hun oorringen zelf.

Voor mij ging het om veel meer dan de verhalen, die ik ÈÈn zomer lang zo maniakaal heb gelezen dat ik het wel zeker wist: ik moest en zou ooit full time de kost verdienen als babysit, ik was vooral gek op de tekeningen op de covers. Steevast zag je ze gevijven leuke dingen doen, als daar zijn: op een zetel de tiener afgeven en bellen naar jongens, verliefd naar een redder staren aan het strand, beenverwarmers dragen die geweldig goed bij het rosse haar van Gertie/Petra pasten, enzovoorts. Kortom: alle dingen die meisjes van negen diggen.

Toen ik tien werd ben ik een spin-off beginnen lezen over dierenartsen ofzo, maar daar zat te weinig seks in, en toen ben ik er maar gewoon mee gestopt.

Reacties

 1. ahh jeugdsentiment, bij mij was het alles van de vijf. Uren dagen en hele vakanties aan gespendeerd toen ik nog een ukkie was

 2. K.

  It was: Gertie, Inge, Petra, Betty, Joke, Jessie, Tine en Tim en Elien als toegevoegde leden!
  Ik beken: lees ze nog steeds, tijdens de examens..
  Enja, SOS Dierenkliniek was stom.

 3. Aaaah, de Babysittersclub! Was er ook weg van, zo ergens tussen mijn achtste en negende. En later las ik ze nog wel eens ‘als tussendoortje’. En mijn even oude nichtje las ze ook, dus telkens als we elkaar zagen, was het exemplaren uitwisselen geblazen.
  Memories … *zucht*
  En idd, die reeks van die Dierenkliniek was veel minder leuk. Heb het opgegeven na ÈÈn boekje :)

 4. Lynn

  Babysittersclub :’)

  Ik heb onlangs stiekem wat boekjes gekocht op marktplaats.

  SOS Dierenkliniek is heel wat minder, ja. Wel grappig dat ze allemaal dezelfde namen hadden in die twee series.

  Het schijnt dat de serie geÎindigd is met het afbranden van Inge’s huis. En Tine is naar een internaat gegaan ofzo.

 5. Vanes

  Yep, deze week ook toevallig de Babysittersclub nog aangehaald als ideale lectuur voor een 11-jarige!!! Ik heb de dag na mijn plechtige communie eerst uren louter en alleen gekeken naar mijn nieuwe aanwinst, zijnde 20 nieuwe boekjes (die snoepkleurtjes en tekeningen op de covers!), alvorens mij aan een aantal marathonsessies-Baysittersclub-boeken-lezen te wijden.

  PS: was zelfs lid van de Babysittersclub-club waarna mijn schriften volgeplakt werden met stickers van deze club.

 6. Lisan

  Ooooh GEWELDIG!! De stationromannetjes voor kinderen! Was ze ook volledig vergeten. :)

 7. ooooh ja ik las die ook constant! ik kende de titels en de nummers van buiten; als je een nummer zei, kon ik een titel zeggen en andersom… freakkkyyyyyy!!! maar het waren zalige boeken; vooral die dikkere boeken; op cruise, op zomerkamp, …

 8. anais

  De babysittersclub was ook mijn uitverkoren lectuur toen ik zo’n 10 jaar was. Vooral die met veel liefde in vond ik het leukst… en ook de beschrijvingen van hun kleren waren best hilarisch! (papegaaienoorbellen, leggings met kleedjes daarover, alles wat jaren ’80 en ‘fout’ schreeuwde dus) Je had ook een mystery-reeks, die waren dan zo wat spannender (over geheimzinnige nachtelijke surfers enzo)
  Ik las ook heel veel boeken van ‘De Vijf’ (of zoiets) en van meisjes die naar kostscholen gaan (tweelingen geloof ik, en een meisje dat Pitty heette). Mijn nichtje kreeg al deze boeken cadeau van haar vader, en in vakanties mocht ik die dan ook eens lezen :-)

 9. lotte

  ik heb de hele collectie nog in mijn bezit en lees regelmatig nog eens een boekje als tussendoortje :]

 10. lotte

  oooooo, en dat van die tweelingen, ‘de olijke tweeling’ die vond ik ook gewÈÈÈldig :’)

 11. Ja, eerst was er de olijke tweeling: soms tranen met tuiten! En dan de Babysittersclub… haha, zalig. Ik heb ze nog ergens in een doos verstopt, voor ÈÈn of andere toekomstige dochter, hihi!

 12. Jaaaa ik las die ook van de Babysittersclub. En ik wilde net zo “hip” zijn ( want tja, mijn grootouders hun kleerkeuze voor mij was niet je dat )

  De Dierenkliniek, ik herinner me daar ÈÈn nummer van, was wel leuk maar ook niet meer dan dat.

  En AnaÔs, ik las die kostschoolboeken en De Vijf en de Avonturenreeks en zo ook … wel alles van Enid Blyton, geÎrfd van mijn oudere zus … Ik had de Pitty op kostschool reeks, de dolle tweeling op kostschool, de Vijf, de Vijf Detectives, Avonturen … Groot was mijn verbazing toen bleek dat internaten helemaal niet zo tof waren!

 13. die babysittersclub vind ik er los over, maar van de vijf heb ik in mijn jonge jaartjes ook heel wat boekjes verslonden :) idem met roald dahl en niet te vergeten MARC DE BEL!!! Het ei van oom trotter, die boeboeks, … man man :)

 14. Ann

  Moet nu net lukken dat ik vorige week mijn hele collectie Babysittersclub boekjes aan mijn 10-jarig nichtje gegeven heb. Maar zij is er blijkbaar niet zo gek van als ik zo’n 15 jaar geleden. Ik heb er zelfs nog 2 videotapes van die ik dringend eens van onder het stof ga halen, misschien is de jonge generatie daar meer voor te vinden!

 15. lotte

  ik heb ook nog 3 videotapes van de babysittersclub liggen … hilarisch :’) en herinneren jullie zich ‘marijke’ nog? het internaatmeisje :)

 16. Jaja … Marijke, de olijke tweeling, Roald Dahl, Marc De Bel … daar gaat mijn hele reeks jeugdsentiment!

  En Thea Beckman, was ik ook dol op. Al die Lemniscaat boeken eigenlijk, en dan die van TOP.

 17. oh! zalig!
  toen ik laatst op een rommelmarkt was heb ik me moeten inhouden het boekje die men collectie wat meer volledig ging maken niet te kopen..
  gek was ik van die boekjes
  ik heb ze geloof ik allemaal gelezen.
  men beste vriendin en ik kochten elk de helft vn die boekjes
  en zo hadden we ze allemaal gelezen!
  ze kosten ook niet zo heel veel!
  super die boekjes
  the memories.

 18. kim

  Heb ook nog zo’n paar dozijn Babysittersclub boekjes in bezit (Joke was mijn favoriet), en de volledige reeks van ‘Marijke’. Af en toe lees ik er nog wel 1 van tijdens het zonnen. Aah, verstand op nul.

 19. Anne-Floor

  Ben ik ook eens even bijna niet online, mis ik je logje over de Babysittersclub!!! Tjee! Ik las vroeger alles wat los en vast zat, van echte jeugdliteratuur (waarvan ik geen bal begreep maar dat mocht de pret niet drukken) tot de Babysittersclub (je reinste pulp). Dat boekje wat je daar hebt (Petra was verliefd!) kreeg ik denk ik op mijn negende verjaardag en sindsdien was ik verkocht. Nou ja, verkocht. Tot mijn elfde of zo. :-P

  Die andere twee heetten trouwens Inge en Betty, als ik het goed heb en Betty was vegetarier en die at altijd tofu en soja en daar zat Gertie dan weer op te kankeren. Wat dat dan ook mocht zijn, tofu en soja, want dat kende ik helemaal niet.

  Oh My God, it’s all coming back to me know!
  Je wordt bedankt. ;-)

 20. Veerle

  ik ben begonnen met 2 boekjes en vond ze geweldig!!! en toen heb ik aan mijn tante op de rommelmarkt gevraagd of ze er nog hadden. en dat was zo!!! maar ik heb van 1 tot 65 maar ik vraag me af of dit ze allemaal zijn???zo nee welke zijn er dan nog???
  oja ik heb ook nog een boekje van TIM en 2 van gertie’s zusje Karin en 2 van die dikke maar zij er ook nog van die dikke??? want die lees ik enorm graag
  Kusjes

 21. Linda

  Heb thuis op zolder ook ng op zijn minst 20 babysittersclub boeken. waaronder zo drie van die spannende reeks… en eentje van babysitters jongste zusje met karin in de hoofdrol. daar is t voor mij mee begonnen… enja olijke tweeling was ook tof…
  heb zelfs ng een video de babysittersclub… ooit voor mijn verjaardag gekregen toen…
  maar heb van die boeken alleen mijn eigen kunnen lezen… die reeks hadden ze niet in de bib…. :s

 22. Elke

  @ veerle

  Er zijn vier “van die dikke” Super Specials.

  Op zomerkamp (Kamp Mohawk)
  Op cruise en Disneyworld
  Verloren op een eiland (zeilrace)

  En de vierde schiet me nu effen niet te binnen :-S maar heb die thuis ook ergens liggen

 23. dominique

  is er iemand die weet waar ik nog de boeken van de babysittersclub kan kopen?
  ik wil mijn serie nog compleet maken

  groetjes dominique

 24. moniek

  Ik ben helemaal fan van de baysittersclub, alleen jammer dat het niet in NL op tv komt

 25. Leen

  Als er iemand interesse heeft: ik heb een ganse collectie Babysittersclub boeken (van nr 1 tot …?) en een viertal video’s die ik wil verkopen. Mail me! (leentje17@hotmail.com)

 26. Angelique

  Jeetje dat is echt jeugdsentiment. Had ook alle boeken en de mysterie boeken. Ik weet zelfs nog dat Tiny het jongste lid van de club een zusje had die op alles Pillie willie do do of zoiets zei. Kun je bedenken hoeveel ik die boeken las dat ik dat na 17 jaar nog weet. Had die boeken ook zo uit.

 27. Lina

  Wat een jeugdsentiment! Nu meer dan 12 jaar na het verschijnen van deze post zoek ik voor mijn dochter nog een aantal ontbrekende Babysittersclub boeken voor haar verzameling. Deze willen we nog kopen:
  3-5-7-8-17-20-36-37-38-39-41-42-43-44-47-48-50 en alles boven 50. Specials mogen ook.
  Via Kringwinkels al een hoop op de kop kunnen tikken maar bovenstaande lijken maar niet te lukken… Wie kan ons hiermee helpen?
  Grtjs, Lina (best bereikbaar op lina@telenet.be)

 28. Karen

  Nu er op Netflix een serie komt: zouden ze de boeken hier ook niet nog eens opnieuw uitbrengen? En als t aan mij ligt: graag de hele serie in 1 box of zo 😍
  Ik las ze vroeger, maar de boeken waren van een vriendin die inmiddels verongelukt is. Wel een speciale herinnering dus…

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>