de ijspiste van G.

iceskating.jpgAls er ÈÈn ding is dat ik mij op relationeel vlak beklaag dan is het wel dat ik Youri in het begin van onze romance niet voor een onvoldongen feit heb gezet wat betreft de ijspiste van G. Dat ik te braaf ben geweest en te snel “ja keppe, geen probleem keppe” heb gezegd toen het onderwerp ter sprake kwam. En dat onderwerp, dat kwam razendsnel ter sprake, waarschijnlijk zelfs nog razendsneller dan seks en wie de rekeningen zou betalen op restaurant.

Het was de klassieke love-storay tussen Youri en mij: jongen en meisje ontmoeten elkaar op internet, jongen en meisje ontmoeten elkaar twee jaar later in het echt op weg naar Disneyland Parijs, jongen blijkt woonachtig in het dorpje G., aka “het dorp met de kick-ass ijspiste”, meisje denkt “allright, hele dagen schaatseuh!” en begint een relatie met jongen in Barcelona. Dat was dat.

Waar ik woonde kon je G. niet uitspreken (haha, waar ik woon kan niemand de G uitspreken *slaat op bil*) zonder de ijspiste van G. te vermelden. En als we ijspiste zeggen, dan zeggen we “G.” (dat eigenlijk klinkt als “H.”) Ik herinner me hoe we als kind uren reden om in G. te geraken voor een namiddagje schaatsen, en dat terwijl G. eigenlijk maar een goed half uur rijden van ons vandaan lag. Veel had te maken met mijn vader die nooit ergens de weg van de eerste keer vindt en erom bekend stond om op de ring rond Kortrijk meerdere malen op zenuwachtige wijze “JA MO JA! LIENGS?! IST NU LIENGS OF RECHS, BRIGITTE?! BRIGITTE!!!!??? :AAH:” te roepen terwijl hij van alle kanten bijna werd gegrepen door camions die zeven keer zo groot waren als onze Nissan Sunny. Aangezien er in die tijd nog geen GPS bestond onthul ik bij deze dat mijn moeder de naam Brigitte draagt.

Om een lang verhaal kort te maken: voor ons was de schaatspiste van G. bijzonder genoeg om dergelijke traumatiserende ervaringen te doorstaan. Mijn kinnebak viel toen ook bijna op de grond toen Youri doodleuk vertelde dat hij nog nooit in de ijspiste van G. was geweest, ook al woonde hij er op minder dan een halve kilometer vandaan en kon je het ijs bijna ruiken als je in zijn achtertuin stond. Absurder nog: hij had geen intenties om er ooit naartoe te gaan ook niet. Neen, schaatsen, dat was nu eens helemaal zijn ding niet zie. En daar heb ik gefaald. Ik heb even geluidjes van absolute verbijstering uitgestoten, dat wel. En ik heb een kwartier besteed aan hem warm proberen te maken voor een tripje naar de ijspiste, want ik wist zeker dat we ons rot zouden amuseren. Als dat niet het geval zou zijn dan zou ik hem trakteren op een zjatte hot coco in de cafetaria. Hij hield het hoofd koel en zei “neen”.

Al bijna drie jaar passeren wij minstens elke week, en de laatste weken zelfs elke dag langs de schaatspiste van G. Een privilege waar ik als kind alleen maar van kon dromen. Al bijna drie jaar probeer ik Youri ervan te overtuigen dat schaatsen niet dwaas/gay/saai/*insert denigrerend woord here* is, en dat we de time of our laaaif zouden hebben in de Finlandia, want zo heet dat spel, en toch lukt het me niet.

Vandaar dat ik voor ÈÈn keer beroep doe op jullie bereidwilligheid, beste lezers.
Vertel hem over die eindeloze bevroren bronnen van pret! Stuur hem foto’s van schaatsende kiendjes. Stalk hem via sms. Doe iets.

Reacties

 1. Nochtans is schaatsen superplezant! Ik denk gewoon dat Youri schrik heeft om op zijn gat te vallen. ;-) Dat hij maar eens naar de schaatsfotootjes op mijn site gaat kijken (onder de categorie sport). Misschien verandert hij dan wel van gedacht. ;-)

 2. Tom

  Finlandia OlÈ OlÈ!!!

  Wij gingen vroeger maar ÈÈn keer per jaar en telkens dacht ik dat ik het het jaar ervoor eindelijk kon. Veel op mijn gat gevallen, dat wel.

 3. Ik, stoere manspersoon dat ik ben, ken vooral de boord van die ijspiste in G. Ik heb meer uren gespendeerd aan het uit de weg duwen van kleuters en peuters die zich ook krampachtig aan de boord vasthielden dan dat ik werkelijk een meter al schaatsend vooruit kwam.
  Toch vond ik het best wel leuk om naar Finlandia te gaan, vooral voor de tijd die we na het schaatsen in de cafetaria spendeerden. Daar stond namelijk (misschien nu nog) een 5-tal old skool arcade games waar ik dan vol jolijt mijn geld aan verkwiste.

 4. Youri is er wel al geweest! Alleen was er toen geen ijs maar wel de Custom Cars.
  Ik ben er wel geweest, met ijs dan, 2 of 3 keer.
  Maar naar het schijnt zitten er nu gabbers en andere kinders met lacoste-petjes enzo waar je u alleen maar aan zou ergeren.
  Dus NIET gaan! :)

 5. Brinne

  Kijk maar naar Kevin Vanderperren Youri, dan heb je geen excuus nodig om in zo’n silly piratenpakje rond te lopen of beter gezegd te schaatsen!
  Vroeger woonde ik op wandelafstand van de schaatpiste in “B”, elke vrijdag konden we dan in de gemeenteschool B (want A stinkt en B blienkt) bonnetjes kopen aan 50 fr/stuk… Rooie met ne stempel op van een jonge, gezwinde, schaatsende knaap, aaaah memories.

 6. Thomas

  Je moet es gaan naar de disco-avond?
  Ben er zelf nog niet geweest, maar het schijnt dat het wel de moeite is.
  Rolschaaten en discobollen (y)

 7. wouter

  mja .. ik heb me dat ook al vaak zitten afvragen .. waarom hebben wij westvlamingen eigenlijk steden en dorpen die met een G. beginnen ? gewoon weglaten die handel.

  Ook tof .. de commentatoren op de nederlandse televisie die er tijdens de koersen dan steevast GUM van maken .. bisse gum , wevel gum, gulle gum

  wouter , die in een heel ver verleden ook alle boorden van die piste gezien heeft

 8. ha, diene boord, memories! en mijn knoezels lagen altijd open van het schuren van de boord van de schoenen (en nu ist gedaan met de van’s), aangezien ik mijn voeten zo schuin mogelijk zette om meer grip te hebben op het gladde wegdek. Schaatsen, ik heb het nooit graag gedaan. Volhouden Youri, het BoordcomitÈ steunt u!

 9. vleervlinder

  ik woon sinds kort ook in de buurt van G. en ik krijg mijn lief ook ni mee om te gaan schaatsen, boehoe

 10. Lou

  Maar natuurlijk is schaatsen niet gay. Ja er zijn de kunstschaatsjeanetten en er zijn de ijshockeyjohnny’s, maar daartussen zit nog een gans segment van de schaatsende bevolking dat moeilijk ergens is thuis te brengen. Dus -tenzij letterlijk- zal niemand je scheef bekijken als je tegen de vlakte gaat. Of het moest zijn dat je die maillot niet kon thuislaten.

  Trouwens, ijsschaatsen is minder vermoeiend dan joggen en je gaat sneller vooruit. En je hebt minder kans op valpartijen dan bij rollerskaten, wegens steeds in waterpashorizontale positie. En je handen zijn altijd vrij, wat niet het geval is bij wielrennen, tennissen of kajakken. En en en … !

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>