beschaamd

moord.jpgSoms word ik zo moedeloos van dingen die ik in mijn omgeving opvang dat ik wel kan janken, met grote uithalen en alles. Kan iemand mij vertellen wanneer we gegaan zijn van mijn middelbare school vol supertoffe multiculturele dagen, initiatieven om verdraagzaamheid aan te wakkeren en een sfeer waarin iemand die racistische uitspraken deed een absolute en te mijden uitzondering was naar de dingen die ik de laatste maanden al allemaal heb mogen horen van mensen die ik het absoluut niet zou geven?

Ik kan u verzekeren dat ik doodongelukkig word van dingen als:

 • het feit dat ik niet naar Rotterdam kan gaan zonder de raad te krijgen om er ’s avonds niet buiten te gaan omdat het gevaarlijk is met al die vreemdelingen
 • het feit dat ik dat te horen krijg van mensen die niet verder dan de Ardennen gaan omdat ze bang zijn van vreemdelingen
 • ik vorig jaar de trein naar Mechelen moest nemen en ik te horen kreeg dat het daar toch gevaarlijk was om alleen rond te lopen met al die vreemdelingen
 • ik van mensen die zelf al maanden aan de dop zitten hoor dat de vreemden hun werk afpakken, om drie dagen later in een andere situatie van diezelfde mensen te horen dat ze allemaal te lui zijn om te werken
 • ik hoor dat mensen niet naar Gent mogen gaan studeren omdat het er te gevaarlijk is met al die bruine
 • mensen die het Vlaams Belang op hun beide knietjes willen danken als ze deuralarmpjes in de bus komen steken, want ze kunnen zichzelf en hun bange kroost gratis en veur niet beschermen tegen criminelen
 • mensen die het doodnormaal vinden dat Turken en Marokkanen niet binnengelaten worden in hun discotheek, enkel en alleen op basis van hun nationaliteit

Ik krijg daarvan goesting om te bleiten, ja. En zeker als ik denk dat er elke dag meer kinderen worden opgevoed met waarden als complete onverdraagzaamheid, angst, discriminatie en een gevoel van superioriteit tegenover mensen met een andere huidskleur. En dat dat nooit eerder zo dicht bij mij is gebeurd.

Als mensen zich in deze uitspraken en wereldbeelden herkennen, dan kan dat heel goed zijn.
Ik hoop dat u zich schaamt, en diep. (vooral omdat de kans groot is dat u het na de laatste update plots minder erg vindt dat er een vrouw en een kindje doodgeschoten zijn, en u bij Joe Van Holsbeeck de eerste was om te roepen)

Reacties

 1. Elias

  De gevallen van compleet geschift geweld blijven elkaar maar opvolgen in het nieuws. Misschien wordt het tijd voor een nieuwe stille mars.

 2. malder

  Zolang HLN blijft uitpakken met reportages als “Hoe Veilig is Brussel?” met daarnaast een kaderstuk “aantal vreemdelingen in Brussel”, zie ik de situatie niet snel veranderen. Als er ÈÈn grote verantwoordelijke is voor dat zo verkrachte woord onveiligheid, is het -naast de echte criminelen- de pers. Waar anders zouden mensen die nog nooit een neger gezien hebben het idee vandaan halen dat vrouwen en kinderen per manier van spreken op straat verkracht, gedood en geflambeerd worden door een kleurling met een pubersnorretje?

 3. Hooch

  Ik ben blij lilith. Blij dat ik eindelijk iets deftigs lees over al hetgeen wat mij ook al jaren tegensteekt.
  Dankjewel om je gezond verstand te bewaren.

 4. bieke

  Dit is nog erger dan de moord op Joe Van Holsbeeck: deze moordenaar stond vanmorgen op met het idee om wat ‘zwartekes’ dood te schieten in Antwerpen, ging een wapen kopen en voerde zijn plan uit…
  @ishku: dat is een foto van de overmeesterde skinheaddwaas.

 5. We zagen tijdens de voorbije week nog wel meer van dat soort extreme gevallen: de twee mannen die in Brugge werden afgetuigd door vijf skinheads, het Marokkaanse gezin waar men de brievenbus in brand stak. Zijn de gefrustreerde autochtonen na de mp3-moord helemaal op hol geslagen? Blinde woede, voordelen, … Laat ik het daar maar bij laten vooraleer ik begin over normen en waarden.

 6. Ik kreeg het koud …
  Zegt dat genoeg?
  En ik werd temenens kwaad op De winter met z’n idiote uitleg van ‘het zijn zwakzinnigen die zoiets uitvoeren’ …

 7. En zeggen dat die onnozelaars van het vlaams blok dan nog willen dat iedereen wapens in huis mag halen om vrolijk medeburgers overhoop te knallen.

 8. Die foto doet me griezelig veel aan die foto van de dode Pim Fortuyn denken.
  Zeer spijtige dingen allemaal, ik heb er zoveel over te zeggen dat ik er waarschijnlijk vanmiddag zelf eens over blog.

 9. anais

  Ik was er ook totaal van aangeslaan. Misschien ook omdat het op een plaats gebeurde waar ik elke dag kom, en omdat het zo verschrikkelijk zinloos en wreed is.

 10. pricelessmingvase

  en dan krijgt dien skinhead nog een zuurstofmasker ook! tsss…

 11. severine

  Alle vormen van zinloos geweld, no matter welke huidskleur of nationaliteit iemand heeft is af te keuren!!!!

  Maar vindt wel dat ieder recht heeft op zijn mening.

  En neen je mag natuurlijk niet iedereen over dezelfde kam scheren, dat weten we allemaal ondertussen wel.

  Maar we moeten gewoon inzien dat we toch nooit tot 1 multiculturele samenleving zullen komen, volgens mijn mening zal dit nooit gebeuren.

  En we moeten de toekomstige jeugd toch ook niet alleen opvoeden met de positieve kant van het leven, terwijl er altijd wel neveneffecten zijn ook.

  maar soit

  ieder zijn mening he

 12. @severine: het helpt niet om kinderen op te voeden met de boodschap dat vreemdelingen gevaarlijk en slecht zijn. Zo’n dingen werken situaties als die van gisteren compleet in de hand, dat moge duidelijk zijn, hoop ik.

  Het helpt ook niet om kinderen op te voeden met de gedachte dat vreemdelingen het hier supergoed hebben, en wij hier superslecht, en dat vreemdelingen altijd alles mogen en wij niets, want dergelijke slogantaal is nergens op gebaseerd. Ik hoop dan ook dat dat niet de levenslessen zullen zijn die je aan je toekomstige kinderen zult meegeven. Je zult er bange trieste belgjes van maken in plaats van positieve kinderen die diversiteit als iets interessants zien in plaats van als iets gevaarlijks…

  Stop eens met te denken in termen als zij tegen wij, en stop minstens met andere mensen te veroordelen op basis van iets als huidskleur of nationaliteit. Het zou al helpen om jezelf even te verplaatsen naar hoe het voelt om dag in dag uit met racisme en discriminatie geconfronteerd te worden, en eens na te denken over hoe geweldig veel beter dat is dan hetgene dat wij hebben.

  Hoeveel last heb jij van vreemdelingen, eigenlijk?

 13. severine

  ik bedoel niet da we de kinderen moeten opvoeden met die boodschap. Wat ik bedoel is dat kinderen wel degelijk moeten weten dat het in onze maatschappij niet allemaal rozegeur en maneschijn is. Dat er ook nefaste kanten zijn.

  Dat ze toch niet zomaar hun vertrouwen aan jan en alleman mogen wegschenken. Want dan kunnen er ook erge dingen zoals bv. ontvoering gebeuren ofzo.

  En ik leef zeker en vast niet in kolomvakjes, heb op gebied van werk zoeken ook al veel meegemaakt.
  En ja sorry, maar in sommige bedrijven is het wel degelijk zo dat mensen van andere huidskleur of andere nationaliteit eerder worden aangenomen dan Belgen met diploma, daar ben ik zelfs al van kortbij mee geconfronteerd geweest.

  Ik heb ook nooit gezegd dat ik racist ben, mijn vriendin Ryam, zij was van andere huidskleur en van een andere werelddeel. Als zij mijn vriendin was, zal ik dus wel geen racist zijn? Spijtig genoeg verkoos zij ook uit het leven te stappen.

  En oh ja de maatschappij had haar ook benadeeld en dat vind ik dan ook erg!!

  Ik zeg ook niet dat vreemdelingen het hier zoveel beter hebben als ons, maar er moet een oplossing komen en die moet van bovenhand komen en hoelang wachten we daar al op???

  Maar denk je dat die hongerstakingen zo kunnen blijven voortduren??? Is er dan echt geen andere oplossing?
  Heel eerlijk dat moesten wij toch niet gaan doen in vreemde landen.Toch niet in die landen waar ik al op reis geweest ben!

 14. B.

  Lilith,

  je bedoelt waarschijnlijk dit stuk waarop je dacht dat ik reageerde. Wel ik wil gerust op dit stuk reageren hoor. Het is schandalig, laf en heel erg wat er gebeurt is, maar waar ik onnozel van word is dat plots 25% van de vlamingen racisten zouden zijn !! Owee als je eens iets verkeerd zegt over een “allochtoon”, je bent direct een racist ! Owee als je het vlaams belang steunt, je bent alweer een racist ! maar een “kleurling” die een blanke verwijt, dat is een stout mens, maar toch geen racist zeker …. Racisme is er van beide kanten, net zoals er goede en slechte vlamingen, net zoals er goede en slechte vreemdelingen zijn.

  Voor mij is moord moord … wie nu ook wie vermoord en iedereen verdient dezelfde straf !

  Het ergste is dan nog dat onze politiekers gans dit drama gebruiken als “reclame” en “verkiezingsvoer” tegen het vlaams belang !! Ik durf zelfs beweren dat sommige politici gewoon blij zijn met wat gebeurt is… iets waarvan het vlaams belang nochtans altijd word van verweten.

  En neen Lilith wij gaan onze kinderen zeker niet opvoeden met de gedachtengang dat alle vreemdelingen slecht zijn, maar ik wil mijn kinderen ook niet opvoeden met de gedachtengang dat we in een mooie, perfecte en zorgeloze wereld leven, want dat zou nogal naief zijn he ?

  btw. ik vrees dat je zult moeten aanvaarden dat een multiculturele samenleving niet werkt en nooit zal werken.

  owja… ben ik nu een racist ?

 15. Waarom kan een multiculturele samenwerking niet werken? Als je bij elke criminele daad gaat roepen dat het wel weer een vreemde geweest zal zijn werk je geen verdraagzame maatschappij in de hand, neen. Zo zorg je ervoor dat je met een groep zit die zich niet aanvaard voelt, en een groep die zodanig vol is van vooroordelen dat ze bang zijn om op straat verkracht te worden.

  Het verbaast mij altijd dat mensen die tegen vreemdelingen zijn altijd wel ÈÈn neger kennen die wel oke is. Alle anderen zijn crapuul, maar die ene die ze wel kennen toevallig niet.

  Weet je wat een fijn idee zou zijn? Ga eens naar een festival als Couleur CafÈ waar alle nationaliteiten samen pinten drinken, kijk eens rond en besef dat die mensen ook maar, net zoals wij, hun best doen om er een leuke dag van te maken, als het even kan een leuk leven, en dat we in wezen zo weinig van elkaar verschillen als we elkaar het licht in de ogen gunnen.

  Dat er problemen zijn weet iedereen, maar het helpt niet om er als zotten op te springen zonder zelf je best te doen om er iets beters van te maken. Ze zijn hier nu, en ik mag er niet aan denken dat we in de toekomst een spelletje wij tegen hen blijven spelen..

 16. malder

  “Owee als je het vlaams belang steunt, je bent alweer een racist !”

  Uiteraard, je steunt een partij die veroordeeld is voor racisme en discriminatie. Het “ja maar, ik ken ook een neger!”-argument is trouwens hopeloos achterhaald.

  De multiculturele samenleving is daarenboven al eeuwen een feit en draait al eeuwen behoorlijk goed. Af en toe durft er zich wel eens iemand stout gedragen, maar dat is eigen aan ons, sociale beestjes als we zijn.

  “Heel eerlijk dat moesten wij toch niet gaan doen in vreemde landen”, zegt Severine doodserieus. Wij zitten dan ook niet in een uitzichtloze situatie waar de enige redding met gammele bootjes op de vlucht slaan is. Niet dat ik hun hongerstakingen wens goed te praten, maar het schept in elk geval een beter perspectief dan dat van de vieze neger die van de goedgelovigheid van de Katholieke Kerk komt profiteren.

 17. Ik ben zelf 17 dus zit ik logischerwijs met 17 – en 18-jarigen in de klas. Verschrikkelijk wat ik allemaal hoor!

  ‘Naar Mechelen ga ik niet zenne! Met al die makakken! Daar durf ik niet rondlopen. Zelfs ni overdag!’
  ‘Wablief? Gij gaat ‡llÈÈn naar Mechelen?’ (met bijhorende ‘je zal nooit leven thuiskomen-blik’.)

  Enkele jaren geleden was het nog doodnormaal om naar Mechelen te gaan. Nu is Mechelen de nieuwe ‘plaats om te mijden’ geworden hier in de omstreken.

  Ondertussen rept ook niemand een woord over de racistische daden van de laatste dagen, maar dat die migranten onze kerken komen bezetten, vinden ze blijkbaar wel een probleem.

  En ik die de hoop koesterde dat ‘mijn generatie’ het allemaal wel recht zou zetten.

 18. i.

  @Severine en co.
  Ik vrees dat je vergist. De multiculturele samenleving bestaat wel degelijk: ik leef erin en het bevalt me uitstekend, dankuwel. Ik beweer niet dat het evident is en allemaal vanzelf gaat, maar als mensen respect hebben voor elkaar en de tijd nemen om elkaar te leren kennen, dan kom je al een heel eind.
  Wat ik van jou lees Èn de reacties die lilith krijgt over Mechelen en Gent doen me heel erg denken aan Bange Blanke Man van Vermandere.
  Misschien moet ge een beetje minder schrik hebben, het zou al een heel eind schelen.

 19. Tom

  Ik heb onlangs nog een uncle toms cabin of the life among the lowly herlezen van Harriet Beecher Stowe. Helaas is er in de laatste 150 jaar nog niet zo heel veel veranderd. Toen waren er heel veel idioten en nu zijn die er nog steeds. Blijven vechten Lilith, er zijn nog mensen die er net als jij over denken, maar we zijn vrees ik wel in de minderheid.

  Verder nog ÈÈn clichÈ: ‘l histoire se repÍte. Dat zal wel niet juist gespeld zijn, maar is wel een waarheid als een koe.

  Aan alle mensen die zeggen dat het vrijheid van meningsuiting is waar het Vlaams Blok (want ik vertik het om er het woord belang aan te koppelen) voor opkomt wil ik nog dit zeggen. Iedere samenleving bestaat uit een vrij groot percentage debielen die niet verder kijken dan hun neus lang is en helaas horen jullie daarbij.

  En verder wens ik iedereen een fijn en zonnig weekend.

 20. Ik schaam me ook diep, heel diep. Ben er al een paar dagen redelijk stil van.
  Maar tegelijk ben ik ook woest, kwaad en boos op het zwart wit denken, het totaal ontbreken van elke nuance in vele meningen.
  De sloganeske manier van communiceren.
  Als inwoner van Mechelen, sorry van een van de deelgemeentes van die stad, erger ik me ziek aan de beeldvorming die hardnekkig in de mensen hun hoofden blijft hangen.
  Gevaarlijk, vol vreemdelingen, een getto als het ware.
  Als uitbaters van een horecazaak in deze best mooie stad zou ik willen uitschreeuwen dat dit regerechte bullshit is.
  Natuurlijk zijn er veel vreemdelingen en natuurlijk zijn er veel etterjtes onder de jongeren die er rondlopen.
  Maar onveilig ? Nee, niet echt.
  ’t Is een stad en daar gebeurt nu eenmaal meer dan in de ingeslapen dorpjes errond. En in die dorpjes wonen de bange blanke mensjes die door alleen maar van horen zeggen denken dat het stadcentrum van Mechelen een soort van moslimstaat is waar je als blanke beter niet komt.
  Onze boekhoudster uit Bonheiden is al jaren niet meer in Mechelen geweest en kan nooit tot in onze zaak geraken, altijd heeft ze weer uitvluchten om toch vooral niet naar die levensgevaarlijke plek te komen.
  Buiten het feit dat dit gaat resulteren in een nieuwe boekhouder toont het ook aan hoe we elke vorm van realisme dreigen te verliezen en de sfeerschepping van het VTM nieuws en HLN tot de waarheid aan het verheffen zijn.
  Ik ben ondertussen ook een bange blanke man, alleen ben ik bang van andere blanke mannen, degene die hun hersenen laten uitschakelen door het massadenken. En zo zijn er volgens mij een pak meer dan dat er vreemdelingen zijn die problemen veroorzaken.

 21. Dat het Vlaams Belang rechtstreeks verantwoordelijk zou moeten gehouden worden voor dit drama is natuurlijk niet waar. Zij zijn niet verantwoordelijk voor een zot die even doorslaat en onschuldige mensen (en hun families) van het leven berooft.

  Waar ze wÈl verantwoordelijk voor zijn is een maatschappij waar dergelijke types gekweekt worden, wat mijn inziens nog veel gevaarlijker en Èrger is. Die zotten voelen zich verwant met de slogantaal die het Blok verkondigt, en dankzij het electoriaal succes van het Blok beginnen ze te denken dat het ook helemaal okÈ is om zo te denken.

  Ik kijk, net zoals Lilith, vol nostalgie terug naar de tijd waar we massaal op straat kwamen tegen racisme na de eerste zwarte zondag. Ik mis de “nie wieder fascismus” affiches en stickers in het straatbeeld en ik walg ervan dat stemmen op het Vlaams Blok tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. Ja, ik ben nog van die kliek die vind dat Èlke VB’stemmer een racist is, of een domme kloot. Ik zie ook geen andere mogelijkheid als je stemt op een partij die voor een rechtbank veroordeelt is voor racisme! (en begin aub niÈt over het vzw-verhaal, we weten allemaal dat dat het belachelijkst excuus van de eeuw is)

  En ja, ik zal mijn kinderen wÈl opvoeden met het multiculturele gedachtengoed. Ik ga ze niet inlepelen dat het onveilig is, waar dan ook. Het heeft geen zin mensen (en zeker niet kinderen) een onveiligheidsgevoel te geven, daar waar het niet nodig is. Ik heb vÈÈl meer schrik dat mijn toekomstige kinderen kortzichtige aapjes worden, dan dat ze eens overvallen zouden worden door een al dan niet gekleurde medeburger.

  Ben ik naÔef? Kan goed zijn … maar mij hebben ze ook nooit moeten vertellen waar het al dan niet veilig is, of wie ik leuk moet vinden of niet. Ik heb die dingen zÈlf ontdekt en ik heb er het volste vertrouwen in dat de jonge gasten van vandaag dat ook kunnen.

 22. Mooie post lilith! Ik woon zelf nu al een jaar in het centrum van Mechelen en heb er ook 3 jaar op school gezeten en nog NOOIT heb ik er problemen gehad. En ja, ik loop vaak ’s avonds nog over tstraat en ja ik kom dan “gevaarlijke bruine mannen” tegen (note the sarcasm)… maar nog nooit hebben die mij iets misdaan hoor. Mechelen is een mooie, propere en zeer fijne stad om te gaan wonen en weg te gaan en ik ben nog altijd heel tevreden dat ik die beslissing nam.

 23. De ‘monoculturele samenleving’ is ook al een paar keer ‘geprobeerd’ and gues what… Toen zijn er veeeeeel meeeeer doden gevallen, jongens. Denk daar maar eens over na!

 24. Saskaya

  @severine: “En ja sorry, maar in sommige bedrijven is het wel degelijk zo dat mensen van andere huidskleur of andere nationaliteit eerder worden aangenomen dan Belgen met diploma”

  euhm… don’t mean to burst your bubble, maar er zijn massa’s meer bedrijven waar het hebben van een ietwat vreemd klinkende naam al genoeg is om zelfs niet uitgenodigd te worden voor een gesprek…Ik denk niet dat jij dan degene bent die verontwaardigd moet reageren…

  En jawel, ook ik woon in het onheilspellende Mechelen… Genoeg mensen die me ook als zot bestempelden toen ik die beslissing kenbaar maakte. Puur toeval zeker dat dat mensen zijn die zich al jaren niet meer in mechelen gewaagd hebben? Ah ja, want het is daar levensgevaarlijk, daar gaat toch niemand vrijwillig naartoe?

 25. Dit weekend tegen een verre buur aan het babbelen over het feit dat het huis naast hem binnenkort verkocht wordt. We waren het er allebei over eens dat het altijd afwachten is welke buren je krijgt. “gisteren zijn er turken komen kijken” zij hij. Zo op een toon van “daar wil ik dus zeker niet naast wonen want dat is garantie slecht”. Wel daar wordt ik dus ook triestig van. Ik ben daar tegenin gegaan maar het gesprek was rap gedaan. Jammer.

 26. eaulala

  Jammer dat het alweer over het Vlaams Belang/Blok hoeft te gaan…
  Rechts of links, wat maakt het uit, we zijn allemaal mensen…helaas laten we ons zelf dikwijls voor hun karretje spannen, zowel de zogenaamde “debielen” die stemmen op het VB, als de diegene die zichelf toch dat tikkeltje superieurder voelen dan hun minder opgeleide medemens, die eerder geneigd zijn wat progressiever te stemmen.
  Laat ons niet vergeten dat dit klimaat van onverdraagzaamheid als een gif zich al lang verspreid, en niet alleen in Belgie/Vlaanderen.
  Bent u al eens in Engeland geweest ÈÈn deze dagen? Of in Frankrijk misschien? Of zelf maar in Nederland? Het is een veel groter probleem dan alleen ons armzalig Vlaanderen, en geloof me als je de ongelovigen onder ons wil overtuigen van een samenleving van meer verdraagzaamheid, dan lukt dat niet door een groot deel van hen af te schilderen als een stelletje idioten. Juist die behandeling, die zij reeds lang kregen van sommige politieke partijen, heeft hen zo extreem en sterk gemaakt vandaag, en zorgt ervoor dat het geaccepteerd wordt er openlijk voor uit te komen.
  Nu wat mij betreft komen ze er maar voor uit, beter te weten wat hen bekommert en er op in te spelen, dan hen te negeren en hen met minachting te behandelen. Neem nu het voorbeeld van dat meisje Severine die hier nu een andere mening vertoonde dan gewenst blijkbaar, meteen sprong iedereen erop. Getuigt dat dan ook niet van onverdraagzaamheid? Daar kan ik me enorm aan ergeren!
  Beter dat we allemaal toegeven wel eens een slechte behandeling te hebben gekregen van pakweg een groepje 8-jarige Marokkanen die in je gezicht spuwen en je hoer noemen, van een Albanees die je op de metro met zielloze ogen aanstaart en als je terug kijkt bij het uitstappen je achtervolgt? Of van een losgeslagen jongere die in de straat resoluut niet het voetpad kiest, maar gebruik maakt van de daken van de auto’s? Waarom is het not-done om daar over te praten? Ik ken toevallig meer dan ÈÈn Noord-Afrikaanse allochtoon (waarschijnlijk heb ik nu een streepje voor hoera)en zij bezondigen zich op hun beurt aan dezelfde haat-gevoelens, maar dan op hun beurt voor Oostblokkers, of Afrikanen…of les blancs zoals ze ons noemen. Ik woon niet in ÈÈn of ander schilderachtig West-Vlaams dorp, of in een middelgrote provinciestad, ik heb de eer de rauwe dagelijkse werkelijkheid mee te maken. Nu, evenveel fijne en hartverwarmende dingen heb ik met hen meegemaakt, maar het doet pijn als de “ervaringsdeskundigen die kop-in-t-zand-politiek uitvoeren” prediken dat een multi-culturele samenleving probleemloos kan, en tegelijkertijd al mijn, en ook die van anderen, problemen bagatelliseren. Er is een probleem punt uit, maar dat is niets nieuws.
  Nog ÈÈn ding, al die mensen die het altijd zo goed weten, start eens bij uzelf. Ben jij dan nog nooit onverdraagzaam geweest of onverschillig, al was het maar tegen iemand die je bestempelde als dom en debiel, een autochtoon dan? (wat politiek correcter is blijkbaar). Niemand is beter dan een ander,en als je wil dat onverdraagzaamheid verdwijnt start dan bij jezelf! Het is ieder voor zich vandaag de dag en niemand maakt zich nog zorgen om een medemens, moesten we eens wat meer onze oogkleppen afzetten dan was een gek zoals Hans misschien al eerder opgemerkt geweest en had erger misschien voorkomen kunnen worden.
  Dat is het grootste gif van al!

  Voil‡ en nu ga ik terug naar mijn cursus theologie

 27. Tom

  @ Eaulala: Je hebt natuurlijk gelijk als je zegt dat er meer genuanceerd moet worden, want dat lees ik toch tussen de regels van je boodschap. Alleen word ik soms moedeloos van alle discussies waar je probeert met gefundeerde argumenten aan te tonen dat niet alle mensen van ÈÈn bepaalde etnie hetzelfde zijn of dat assimilatie niet noodzakelijk is om te integreren, terwijl de anderen in diezelfde discussies dan voorbeelden aanhalen van een ‘neger’ die wel ‘slecht’ is en dat als bewijs zien dat zij gelijk hebben en dat jij een naieve kloot bent.
  Natuulijk ben ik me ervan bewust dat ik door VB-stemmers debielen te noemen eigenlijk hetzelfde doe als zij, maar dan met een andere bevolkingsgroep, maar soms is het moeilijk om niet in die val te trappen. (zeker als je impulsief reageert).
  Bij deze mijn excuses aan allen die zich hierdoor persoonlijk aangevallen voelen en de oproep om over dit onderwerp op een constructieve manier te discussiÎren. Als jullie me willen overtuigen van het belang van een partij als het VB, stuur me gerust een mailtje met daarin goede argumenten, ik zal zeker de tijd nemen om ze te lezen en er ten gepaste tijde op reageren. (de eerstvolgende weken heb ik het wel iets te druk daarvoor)
  Overigens vind ik niet dat ik beter ben dan anderen, ook niet als die mensen voor het VB stemmen, maar ik denk wel dat ik verdraagzamer ben (en waarschijnlijk ook wel naiever). In mijn vriendenkring en familie bevinden zich ook mensen die zichzelf racist noemen en hoewel ik wel de discussie aanga over deze onderwerpen betekent dit niet dat deze mensen mij minder nauw aan het hart liggen. Ik erger me soms aan hun standpunten, maar zij ook aan de mijne.
  Persoonlijk vind ik ook niet dat een partij verantwoordelijk kan worden gesteld voor de daden van een individu, maar wel dat een partij een bepaald klimaat kan creÎren (door de boodschappen die ze verkondigt) waarin zulke wantoestanden mogelijk worden.
  Verder moeten we ook eens stilstaan bij de geschiedenis. De joden waren in Europa nooit erg geliefd doordat ze verantwoordelijk zouden geweest zijn voor de dood van Jezus, maar toch was de systematische uitroeing ervan ondenkbaar in het begin van de jaren dertig. MAAR, doordat bepaalde groepen mensen boodschappen van haat bleven verkondigen ontstond er wel een klimaat dat de holocaust toeliet. En de mensen die de gelijkenis niet zien met wat er vandaag de dag gebeurt hebben boter op hun hoofd.

 28. malder

  ” maar het doet pijn als de “ervaringsdeskundigen die kop-in-t-zand-politiek uitvoeren” prediken dat een multi-culturele samenleving probleemloos kan, en tegelijkertijd al mijn, en ook die van anderen, problemen bagatelliseren.”

  Het geloof in multiculturaliteit sluit het ontkennen van problemen niet uit. Ik denk niet dat je een “ervaringsdeskundige” zal vinden die het bestaan van een vreemdelingenproblematiek ontkent. Zij hebben echter een ander perceptiekader en mijns inziens een beter.

 29. .s

  Ik wil hier toch ook even een meegeven dat Frank Vanhecke vorig jaar schreef. Hij was het beu dat zijn partij geviseerd werd. Lees dit stukje alvast even en denk dan nog eens aan de reacties van de VB-kopstukken van de voorbije dagen.
  “Als je maar genoeg herhaalt dat je tegenstander in het debat een hitleriaanse nazi is, misschien dat er dan iemand van het kaliber Volkert van der Graaf op het idee komt om zijn P.38 vanonder de mottenballen te halen. Als linkse extremisten ervoor zorgen dat er straks bloed vloeit in Vlaanderen, wedden dat Desmet en De Gucht dan zullen doen of hun neus bloedt? Wedden dat ze dan hun handen in onschuld zullen wassen?”

 30. @ Eulala: Als ik zeg dat VB stemmers Ûf racisten zijn, Ûf domme kloten dan is daar een reden voor. Sterker nog, dan is daar een gerechtelijke uitspraakt voor om mijn conclusie op te baseren.

  Wie hÈÈl bewust op het VB stemt is een racist, of heeft op z’n minst sympathie voor die visie. Wie de geschiedenis en de agenda van de partij kent, Èn in het stemhokje de bewuste keuze maakt om d‡‡rvoor te kiezen, kiest voor racisme. Net zoals iemand die voor de PVDA stemt sympathie heeft voor het communisme. Daar is volgens mij geen discussie over mogelijk.

  Wie niÈt goed op de hoogte is van de partij, en toch beslist om zijn stem daarop uit te brengen is een domme kloot, ja. Net zoals iemand die absoluut geen liberaal gedachtengoed koestert toch op de VLD zou stemmen. Het enige verschil is dat die stem op het VB iÈts gevaarlijker is voor onze maatschappij dan die op de VLD.

  Uw stelling dat we zouden onverdraagzaam zijn tegenover Severine is ronduit belachelijk en is ongeveer dezelfde verkrachting van het woord “verdraagzaam” als het VB zo goed “vrije meningsuiting” weet te verdraaien. Het is niet omdat je streeft voor een verdraagzame maatschappij, dat je verdraagzaam moet zijn tegenover onverdraagzaamheid! Lees dat maar eens 2 keer :-).

 31. B.

  Tomadde waar haal jij het recht mij een racist of een domme kloot te noemen ?? Je kent me niet eens !! Of wel ? Jij weet het precies allemaal wel goed he … ken jij eigenlijk wel de visie en de agenda van het vb ? Kan je eigenlijk wel 3 punten op de agenda van het vb opnoemen zonder stiekem te gaan kijken op hun site ? Altijd word teruggekomen op hun vreemdelingenbeleid.

  Zou het niet kunnen dat bepaalde mensen op het VB stemmen voor hun strijden naar de vlaams onafhankelijkheid, of voor hun visie over het gezin, of voor hun visie ivm. met ouderenzorg enz…

  Het vb is veroordeeld voor racisme ( op basis van een paar enkelingen ), zijn daarom alle vb stemmers racisten ?? gemakkelijke redenering he.
  Al vergeten hoe de socialisten enkele jaren gesjoemeld hebben en nog altijd doen trouwens ? betekend dit dat iedereen die op de sp stemt een sjoemelaar is ?? volgens u redenering toch wel he.

  Stop es met mensen te verwijten en aan te vallen die je niet eens kent, en kijk eerst es naar u eigen, want ben jij dan wel zo perfect ?

 32. Uit je opmerkingen in het dagelijks leven over vreemdelingen blijken natuurlijk heel andere dingen. Maar noem het maar zoals je wilt, B., ook voor mij is iedere stem voor een onverdraagzame en discriminerende partij als Vlaams Belang een zeer domme stem waar ik met de beste wil van de wereld geen klein beetje sympathie voor kan opbrengen.

 33. B.

  Ieder zijn eigen mening Lilith, ben ik nu de racist of de domme kloot ?

  Wat mijn opmerkingen in het dagelijks leven betreft, sommige dingen moet je toch met een korrel zout nemen he. En ik durf zeggen wat ik denk, ook al zijn vele het niet eens, I don’t care… ik respecteer dan ook de mening van andere mensen, ieder zijn eigen mening en eigen gedachten… moesten we allemaal hetzelfde zijn en hetzelfde denken, het zou maar een saaie wereld zijn he ?? niet ?? ( oei, pleit ik nu voor een multiculturele wereld ? :-))

 34. severine

  of nog een goed punt op de agenda van Vlaams Belang:

  *Meer blauw op straat: Dan zouden dergelijke criminaliteiten op straat misschien niet gebeuren.?
  *Een beter sociaal beleid voor onthaalmoeders?(Dit punt spreekt mij persoonlijk enorm aan op hun agenda)
  *Een vergoeding voor vrouwen die willen thuisblijven om hun kinderen op te voeden?

  Om maar enkele kleine punten op te noemen!

  Trouwens “gekeken naar stille vrijdag” Een mening van iemand aanwezig “iedereen die een familielid kent die op vlaams belang stemt is blijkbaar racist, van het moment dat er dus iemand in je familie op die partij stemt ben je racist, want je bent een link met het vlaams belang”

  Zo zeiden ze toch van die moordenaar he, zijn nonkel zit in fractie van vlaams belang dus heeft die moordenaar automatisch linken met het vlaams belang en is hij automatisch rasist.

  Ik ga niet ontkennen dat die moordenaar racist was, maar ik vraag me nog steeds af moest hij iemand blank doodgeschoten hebben of de reactie in BelgiÎ hetzelfde zou geweest zijn?

  Voor mij blijft een moordenaar een moordenaar en verdienen ze allemaal dezelfde straf.
  Mijn vriendin die doodgebleven is met vluchtmisdrijf is in mijn ogen ook vermoord en daarvoor is niet heel BelgiÎ opgestaan he en dat vond ik dan ook onrecht!!!Voor die moordenaar stond niet heel BelgiÎ op stelten of voor mijn vriend die ook is doodgebleven door een vluchtmisdrijf??? Is dit dan misschien geen moord???? Of niet groots genoeg ofzo?

  En ik denk niet dat je mij kan verwijten van racist, juist omdat ik er misschien niet dezelfde mening op na houd als sommigen hier, verdorie we zouden maar in een saaie wereld leven anders hoor als we allemaal recht mooi in het gareeltje lopen?

  En ik ben geen racist, maar verdorie zou er anders al redenen voor gehad hebben vb.
  * je komt met je vriendin uit de schoolpoort en ze wordt vastgenomen en zomaar afgeslagen door een vreemdeling (en ik weet best da da evengoed een blanke kon zijn – maar het was zo niet he)

  * Je loopt met een vriendin door menen naar de avondmarkt en je wordt met blikjes en flesjes drank en nog allerlei vuilnis achternagesmeten door enkele vreemdelingen van wie het hen niet aanstond da we daar wandelden.

  *Je gaat in Mechelen naar school en je wordt van de trein gesleurd en tegen de muur gesmeten door alweer enkele vreemdelingen om te zeggen da we maar kunnen zien da we met de verkiezingen op de juste partij stemmen of dat we anders moeilijkheden gaan krijgen als we stemmen op een partij tegen vreemdelingen.

  * Je gaat rustig naar een voetbalmatch en je komt buiten en je ziet daar vreemdelingen met allerlei vlaggen (behalve de Vlaamse en Belgische) zwaaien en zeggen dat het hier hun land is en dat zij het weldra voor het zeggen zullen hebben.

  En nog steeds ben ik geen racist, alhoewel ik blijbkaar toch ook redenen kon hebben en ja ik weet dat het evengoed blanken konden geweest hebben.

  tot hier

 35. Vreemd dat ik dat nooit tegenkom, zo van die dingen.

  Allemaal mooi en schoon, hoor, dat statuut voor onthaalmoeders, maar volgens mij besef je niet goed dat je in the end gewoon stemt voor een partij die groot geworden is door mensen een angstgevoel aan te praten en steunt op onverdraagzaamheid en het aanwakkeren van racistische gevoelens bij een bevolking die daar eigenlijk geen baat bij heeft.

  Maar dat is natuurlijk ook eigen aan een Vlaams-Belanger: moord en brand schreeuwen als er vreemdelingen in hun straat komen wonen, en als het woord racisme valt zeggen dat ze op het VB stemmen omdat ze zo goed zijn voor de onthaalmoeders…

 36. Hoeveel moorden worden er eigenlijk gepleegd per jaar in Kachtem, Severine?

  Trouwens:
  “*Een vergoeding voor vrouwen die willen thuisblijven om hun kinderen op te voeden?”
  Een vergoeding betaald door wie? Door de staat? Wie is de staat, Severine?

  Tuurlijk kan het volgens het VB. We schaffen gewoon den dop af. Het zijn toch allemaal bruine leegzakken die profiteren van de hardwerkende Vlaamschen mens. Of niet?

 37. En voor alle duidelijkheid; Neen ik heb niks tegen sociale hulp (doppen en al) voor mensen die door omstandigheden niet zoveel geluk hebben als ik. Integendeel.

 38. B. : De partij, het Vlaams Blok, of toch de vzw’s die erachter zitten (en ja, dat is wel degelijk hetzelfde – heeft puur te maken met het feit dat een politieke partij geen rechtspersoonlijkheid is) is in zijn geheel veroordeeld door ons onafhankelijk rechtssysteem voor racisme! Moet ik eigenlijk nog meer zeggen?

  Uw repliek over het sjoemelen van de socialisten is een aardig poging, maar dekt de lading niet. D‡‡r ging het over een hoop individuÎn die gesjoemeld hebben. De socialistische partij is geen partij die oproept tot zoveel mogelijk sjoemelen hÈ.

  En Severine, die voorbeelden die je geeft zijn een mooi voorbeeld van het spreekwoord: “wie wind zaait oogst storm”. Als je als allochtone gemeenschap terechtkomt in een maatschappij waar je toch niks goed kan doen, en waar je telkens weer opnieuw met de vinger gewezen wordt is het ergens begrijpelijk dat er vanuit die hoek protest komt (wat niet wil zeggen dat ik het goedpraat).

  Nu, tuurlijk zijn er integratieproblemen met een deel van de migranten, tuurlijk ligt de werkloosheid te hoog bij hen, en uiteraard zou het niet kwaad kunnen de criminaliteit ook wat te doen zakken. Er is niÈmand die dergelijke zaken ontkent hÈ. Het gaat er hem gewoon over dat je door een stem op het VB niÈt stemt voor een oplossing, maar voor een “clash der rassen”. Hoe kan je verwachten dat migranten zich integreren als de grootste partij van het land duidelijk stelt dat ze hier niÈt welkom zijn!

 39. “het feit dat ik dat te horen krijg van mensen die niet verder dan de Ardennen gaan omdat ze bang zijn van vreemdelingen”

  LOL, watr een ironie, want dan ben je natuurlijk zelf een halve vreemdeling :)

 40. Tom

  @B.: “Het vb is veroordeeld voor racisme ( op basis van een paar enkelingen )”

  Iedere maand krijg ik brochures van het VB met daarin racistische uitspraken. In bijna iedere speech van Dewinter en co. zitten er racistische uitspraken.

  Ik kan wel geloven dat niet alle VB-ers racisten zijn, maar ze gebruiken dat thema wel om stemmen te ronselen van de racisten. Daarmee worden de echte racisten nog eens bevestigd in hun ideeÎngoed.

  Er wordt gezegd dat ze meer blauw op straat willen. Helpt dat om criminaliteit tegen te gaan? Is het nodig? Door wie is er in BelgiÎ zo’n groot onveiligheidsgevoel?

  Vergoedingen aan vrouwen die willen thuisblijven zijn inderdaad ok. Enkel zijn er ook nog andere partijen die daar voor strijden en wat nog belangrijker is: Het VB haalt soms redenen aan ddarvoor die ik als vrouw niet zou appreciÎren. In een debat een jaar of twee geleden heb ik nog letterlijk een VB-er horen een verwijzing maken naar vrouwen aan de haard.

  Uiteraard zijn er ook vb-stemmers omwille van het Vlaams gedachtengoed, alleen is het nu niet meer zo dat Vlamingen onderdrukt worden. Het is overigens idioot om te willen communautariseren terwijl heel de wereld net het omgekeerde doet.

  @Severine: Ook ik kom zulke zaken nooit tegen. Raar. Maar zelfs als je dat hebt meegemaakt gaat dit over enkelingen, het vb veralgemeent te veel.

  Ik ben er me trouwens van bewust dat een multiculturele samenleving problemen met zich mee brengt, maar denk ook dat dat het juist is wat het leven interessant maakt. Verder moeten we niet alleen stilstaan bij de problemen, maar ook bij de oorzaak en de aanpak ervan. Het VB haalt wel veel problemen aan, maar biedt geen (realistische) oplossingen.

  Aan de mensen die zeggen dat ‘de vreemdelingen’ ons geld kosten wil ik nog dat zeggen. Momenteel verdient BelgiÎ meer geld aan allochtonen dan dat er kosten zijn. Daarenboven hebben we zelf vroeger deze mensen naar BelgiÎ gehaald omdat we te weinig werkkrachten hadden. Willen jullie dan nu hun familie terug sturen naar een land dat ze alleen maar kennen door er op bezoek te gaan.

 41. i.

  Ik weet niet hoe oud jullie zijn, Severine en B., maar iets doet mij vermoeden: behoorlijk jong. Het VB moet naar mijn aanvoelen steeds gezien worden in een historisch perspectief.
  Jullie zeggen dat ze vrouwen die willen thuisblijven een uitkering geven, ik kan je nu vertellen dat ze vijftien jaar geleden beweerden dat ik als vrouw niet hoefde te studeren, want dat mijn plaats aan de haard was.
  Jullie beweren dat het VB niet racistisch is, ik zeg je: lees het 70 punten programma uit de jaren 80. Punt 22 daarvan is het opnieuw invoeren van de ‘bloedafstamming’: de nationaliteit wordt voorbehouden voor wie uit een Vlaamse of Waalse ouder wordt geboren.
  Jullie beweren dat wij niet weten waarvoor het VB staat, ik kan jullie bij deze verzekeren dat ik het VB beter ken dan de meesten die erop stemmen. Know thy opponent.

  Waarschijnlijk zal er nu het tegenargument komen dat het VB veranderd is, maar dat is een beetje naief: dezelfde mensen als toen zwaaien er nog steeds de plak. Een vos verliest zijn streken niet. En een wolf in schapenvacht is eens zo gevaarlijk.

 42. Trouwens, aan al diegenen die telkens maar weer afkomen met : “jamaar, ze hebben goeie programmapunten ook hoor”.

  Dat Marc Dutroux misschien goed kan afwassen maakt hem toch ook niet minder pedofiel? Ik hoor het 25% van de bevolking nog niet gauw zeggen hoor: “Ja, maar Dutroux zou toch wat meer krediet mogen krijgen van de mensen, want hij kan goed afwassen en reed ook elke zaterdag het gras af”.

  Nee, het is een veroordeelde pedofiel, net zoals het VB een bende veroordeelde racisten zijn!

 43. Idd, je stemt nu eenmaal voor het totaalpakket, en zelfs al heeft het VB programmapunten die positief zouden zijn voor onthaalouders, jonge moeders, … , ze hebben ook hun standpunten tegenover allochtonen, en wanneer je stem gaat naar het VB gaat je stem naar een racistische partij…

 44. unknown

  Ik geloof dat er goede “vreemdelingen” zijn. En ik ben geen racist, maar kan iemand mij uitleggen waarom 75% van de populatie in de gevangenis van buitenlandse afkomst is? :)

 45. unknown

  ik ben een soort van racist . ik ben tegen elke soort van buitenlanders met keiveel streke ik haat die gaste ik heb natuurlijk ook buitenlandse vriende en die slage die zelf ook ineen :D ga naar mechelen met buitenlandse vrienden van je doe ik ook veel

 46. Liesje

  Discussies als bovenstaande kan niemand ooit winnen. Ik ga er dan ook niet in mee, maar schrijf gewoon even op hoe ik zelf over de kwestie denk.

  Hoe meer je ingaat tegen racisten, hoe luider ze het vaak uitschreeuwen. Bij velen gaat het al lang niet meer over het migrantenthema, maar over aandacht krijgen.

  Als iemand durft te fulmineren tegen migranten, dan wordt er wel naar hem geluisterd en met hem gediscussieerd. Er zijn genoeg mensen die snakken naar aandacht, mensen naar wie in deze maatschappij nauwelijks of niet geluisterd wordt; om nog maar te zwijgen van diegenen die dénken dat er niet (genoeg) naar hen geluisterd wordt.

  Echte racisten kan je volgens mij vrijwel niet ‘bekeren’. Als die tot inkeer komen, dan is dat volgens mij waarschijnlijk meer doordat het verstand en de ervaringen met de jaren komen…

  Er zijn echter ook veel mensen die racistische uitspraken doen uit boosheid, uit frustratie met hun eigen situatie, uit onwetendheid, omdat het geboren klagers zijn of om nog tal van andere redenen.

  Komen deze mensen op een positieve manier in contact met allochtonen, dan zal dat waarschijnlijk veel efficiënter zijn in de strijd tegen racisme dan wanneer goedbedoelende intellectuelen hen met een vermanend vingertje terechtwijzen (wetende dat ze dan minstens net zozeer tegen dat vingertje en bijhorende eigenaar tekeer gaan dan tegen de stelling zelf). Niemand houdt ervan terechtgewezen te worden.

  Vorige week was ik in New York. Daar voel je hoe een multiculti-mix wél kan werken, maar tegelijk besef je ook hoe moeilijk het zal zijn om de huidige situatie in ons land ooit in die richting om te buigen.

  Je kan het niet beschrijven hoe die sfeer daar is; je moet het echt zelf meemaken. Ik had het geluk op Labor Day in Central Park te zijn en daar een rollerskate-feest in openlucht mee te maken. Dàt multicultifeest was nu eens echt fantastisch zie. je huidskleur was daar niet belangrijker dan je haarkleur of de kleur van je ogen: het was slechts één van de manieren om je te beschrijven, maar niet om je te categoriseren. Waarom kan dat daar wel en hier blijkbaar niet?

  Dat de media een belangrijke rol spelen en dat het Vlaams Blok ons in Vlaanderen serieus naar rechts heeft getrokken, dat weten we al, en daar ga ik dus ook niet meer op in.

  In New York leeft iedereen voor de American Dream, en ook al kan je die droom verfoeilijk vinden, toch houdt hij de boel samen. Het leven is er hard en pokkeduur (denk maar aan de enorme werkdruk en aan de ongelijkheid in sociale voorzieningen), maar de boel draait daar wel. Er zit naast stank en asfaltgeur ook verdomd veel energie in de lucht, en iedereen wordt meegezogen in die drang om het te maken.

  Hier in België zijn we door onze fantastische sociale zekerheid met ons gat in de boter gevallen en dat heeft helaas ook perverse effecten.

  Het systeem leidt tot profitariaat en tot een hangmat-mentaliteit bij sommigen en tot afgunst bij anderen.

  We (of een deel van ons althans) betalen veel voor het systeem en willen er dan natuurlijk ook veel voor terugkrijgen.

  Als iemand anders meer terugkrijgt dan hij er heeft ingestopt, dan categoriseren velen dat al meteen als onrechtvaardig en worden ze wrokkig en afgunstig.

  Mensen die het minder goed hebben dan wijzelf, zijn dan natuurlijk het gedroomde doelwit van onze aanklacht. Bovendien: voelt het niet goed om te weten dat er toch altijd nog mensen slechter af zijn dan jij? Als je zelf in de shit zit, dan doet het waarschijnlijk deugd als er toch nog iemand onder jou op de sociale ladder staat en als je kunt afgeven op wie het nog slechter heeft dan jij (zodat jij je meteen weer een beetje beter voelt).

  Wij kleine Belgjes voelen ons vaak o zo snel benadeeld (arm België, arme wij, arme ik) en zouden beter allemaal samen meer werken aan een gemeenschappelijk project, in plaats van te liggen wachten tot de staat het weer allemaal eens voor ons zal komen oplossen.

  Super-materialisme en consumentisme als in de VS hoeft voor mij nu ook weer niet, maar er moet toch een manier zijn om wat meer dynamiek in ons land te brengen en ons van onze luie krenten te halen?

  Een gemeenschappelijk project lijkt me de enige manier om die verdomde scheiding tussen ‘wij’ en ‘zij’ weg te halen. Dat is zo voor het migrantenthema, maar ook voor al die andere vormen van discriminatie die niet vertegenwoordigd worden door een politieke partij – denk maar aan jong/oud, arm/rijk, aso/kso/tso/bso en andere mechanismen die mensen in kotjes steken.

  Nu nog een goed idee vinden…

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>