cactussen en witte marcellekes

dreeten.jpgNooit gedacht dat ik dit nog zou zeggen zonder een wapen tegen mijn slaap, maar het is waarlijk amazing hoe erg ik Anja Daems mis nu Bart Peeters ook nog eens ingeschakeld is om commentaar te leveren op het Songfestival. Samen met “eurosongkenner” AndrÈ Vermeulen die al jaren bewijst geen reet van muziek te kennen vormen ze wat mij betreft het meest ergerlijke presentatieduo sinds Deckers en Ornelis. Met dat verschil dat we bij Deckers en Ornelis niet in een situatie zitten waarbij de ene kurkdroge feitjes declammeert waarom de ander dan weer semi-stotterend moet gniffelen. De bindteksten inclusief grapjes werden by the way stuk voor stuk al eens verteld tijdens de halve finales donderdagavond.

Niet dat dat Bart Peeters kan tegenhouden om voor de tweede maal in een halve week tijd te gniffelen om zelfgevonden vondstjes als Fabrizio van Malta “de Droomfabrizio” noemen en nog maar eens opmerken dat de ballerina die tot halverwege uit de piano kruipt bij Rusland ook over een onderkant beschikt. Ook zijn gespeelde verbazing toen hij voor de tweede keer deed alsof hij nog niet wist dat Ruslana in de politiek zit tegenwoordig vertelt veel over de credibiliteit van Bart Peeters.

AndrÈ Vermeulen wordt trouwens met de jaren meer en meer de Michel Wuyts van de eurosongverslaggeving, met lyrische uitschieters als “Veel tomatensap in de bloody mary maar weinig vodka” bij het liedje Bloody Mary van Las Ketchup, of plots compleet out of the blue het woord “kinky” in de mond nemen bij het liedje van Engeland. Schooluniformpjes laten blijkbaar zijn juices flowen.
Een toppertje nog steeds hoor, die AndrÈ.

Heel tekenend ook dat AndrÈ maar niet kan ophouden met zijn verrukking uit te spreken over het oubollige kutliedje van BosnÔe-Herzegovina, compleet met accordeon en al. Same thing voor het pathetische “I still laaave you”-liedje van Griekenland. Als het van Dreten afhangt sturen we binnen twee jaar Frank Galan in een extreem zeemzoeterige dag naar Ljubljana. En van het geweldige liedje van Litouwen (“we are the weeners of Eurovision”) ziet AndrÈ Vermeulen dan weer compleet de humor niet in.

Maar het blijft wel leuk, dat songfestival.
Liedjes over de twist dansen, glas dat in een ziel krast, een vrolijke popliedje dat gezongen wordt door een nest orcs, en dat allemaal in bedroevend slecht Engels, ze mogen mij er gat in de nacht voor wakkermaken. Leuke attributen ook op het podium: een klappend robotje bij Letland, valse cactussen bij Duitsland, kilo’s siliconenborsten en eighties oogschaduw uit het Oostblok. Swell.

Verder heb ik vooral bijgeleerd dat witte broeken uitermate populair zijn in Europa op dit moment, net als witte marcellekes, witte ballerina’s die uit witte vleugelpiano’s komen gekropen, witte niemendallekes en witte jaretellekes. En ik hoop dat UkraÔne wint, ook al in het wit.

’t Is niet dat u iets gemist heeft als u dit jaar niet hebt kunnen kijken, maar voor volgend jaar zou ik het toch zeker eens overwegen.

Reacties

 1. Helemaal mee eens. Ik krijg hier thuis alleen maar te horen dat ik te kritisch ben als ik Bart Peeters een verschrikkelijke faker vind!

 2. anais

  Ik kan het bij deze ook niet met je eens zijn: ik vond Litouwen een verschrikkelijk stomme grap, helemaal niet leuk maar op het randje van genant. BosniÎ-Herzegovina vond ik echt een mooi nummer, net als OekraÔne dat gewoon reuze-hard swingde. Maar verder doet het me weinig.

 3. wat was me da zeg, festival van de wansmaak. Daar zat ni niks bij dat mij kon bekoren. Litouwen vond ik in het begin van het liedje nogal irritant, maar na het danske van dienen kalen was het toch wel geslaagd. Die mochten voor mijn part dik gewonnen hebben.

 4. K.

  “Schooluniformpjes laten blijkbaar zijn juices flowen.” — Moooooi! Thahaha :)
  Wat vooral enerverend was: “en dan nu de punten van KroatiÎ: 12 punten voor BosniÎ-Herzegovina (of whatever)
  AndrÈ: ‘Tjah’
  Bart: ‘Het zijn buren he, u had het voorspeld AndrÈ!”
  AndrÈ (zet kolleke recht): ‘jah..’
  Met al dat gemekker over vriendjes en al. Wij hebben ook ÈÈn vriendje! En zijn wij daar blij om? Jups. T is niet omdat je een vriendje hebt dat het daarom wint he.
  En dat al vanaf minuut numero uno. Hate it.

 5. Amen over je woorden over de liedjes/acts, maar ik had goddank Cornald Maas en Paul de Leeuw als commentators (NL3).

 6. Eenvoudig op te lossen hoor: gewoon naar Nederland 2 zappen.
  Daar mocht Paul De Leeuw commentaar geven.
  Heerlijk.

  Net als vorige jaren weer heerlijk Songfestival-feestje gehad. En aan wie nu pas is beginnen kijken: het songfestival heeft ·ltijd om wansmaak gedraaid.
  (alleen durven ook de acts daar nu wat openlijker voor uit te komen)
  Hallelujah!!!

 7. Oh ik zit me altijd aan Anja Daems te ergeren dus ik was blij dat het nog eens Bart Peeters was dit jaar! ok, misschien ben ik wel de enige ;)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>