[GLEEEDI2006] the mission continues

scales.jpgIn tijden dat ik nog gemotiveerd was vond ik de GLEEEDI2006-postjes altijd wel leuk om te schrijven. Het gaf me de kans om even terug te kijken op mijn week, en op die manier werden mijn gewone posts niet doordrenkt met misplaatst gezaag en gejuich over kilo’s.

De afgelopen week heb ik een paar vragen gekregen over mijn gastric bypass-operatie, en aangezien ik het niet in elke post over mijn vorderingen wil hebben neem ik gewoon het GLEEEDI-systeem weer op. Vanaf nu weet u dus of u op zondag moet komen lezen of uw hoofd moet afwenden, want zondag wordt opnieuw GLEEEDI-dag. Het maakt best sense, hoor: ik probeer nog steeds gezonder te eten en leven in 2006 actually, maar dan met een omgelegde spijsvertering als ondersteuning.

Het is niet zo dat iemand met een gastric bypass alles kan eten en toch afvalt. Integendeel. Doordat een deel van mijn darmen omgeleid is kan ik bijvoorbeeld geen suiker meer verdragen en moet ik in de supermarkt op zoek naar varianten zonder toegevoegde suikers, een beetje zoals een diabeet moet leven, dus. Ook vet wordt moeilijk verdragen, waardoor ik uiteindelijk door mijn lichaam verplicht wordt word om gezonder te leven.

Doordat ik nog maar net geopereerd ben mag ik nog maar weinig dingen proberen, en daardoor is mijn dieet redelijk eentonig. ’s Morgens twee beschuitjes met mager smeerkaas of ongesuikerde confituur, ’s middags een half kopje gemixte soep met ÈÈn beschuitje, ’s avonds een heel klein beetje puree met een heel klein beetje gemixte groentjes en een miniem stukje vis, dat ik ook nog eens erg goed moet kauwen en extreem traag moet eten. Ik doe mijn best, maar dat vind ik het allermoeilijkste na de operatie: traag eten. Tussendoor een half potje platte kaas of magere pudding. Fruit en rauwe groentjes zijn nog iets te moeilijk verteerbaar voor mijn maag, dus daar moet ik jammergenoeg nog even mee wachten.

Het grappige is dat ik ruimschoots toekom met een hoeveelheid eten die ik vroeger een extreem hongerdieet zou gevonden hebben. In mijn maag past tegenwoordig een klein glas fruitsap, en meer niet. Ik kan twee dagen eten van twee scheppen puree met een klein stukje zalm. Twee weken geleden had ik daarmee gelachen. Het is natuurlijk niet simpel om langs een hamburgerkraam te lopen en nog steeds te ruiken waarom je hamburgers zo lekker vond, maar mijn tripjes naar de weegschaal maken dat gevoel ruimschoots goed. Ik weeg al zes kilo vierhonderd gram minder dan op de operatiedag, en ik ben al tien kilo lichter dan mijn hoogste gewicht enkele maanden geleden. Stiekem zou ik op een knop willen duwen en direct slank de zomer in willen gaan, maar de gedachte dat het mits wat geduld echt en blijvend naar beneden zal gaan is op zich al spannend genoeg.

Eventuele vragen en opmerkingen worden opgespaard voor next week’s GLEEEDI.

Reacties

 1. anais

  Fijn dat je het betrekkelijk goed maakt! (er staat een dt-foutje in je tekst: 3e alinea, laatste zinnetje)
  en je zal wschlk toch wel tegen de zomer al een heel stuk vermagerd zijn hÈ als je zo doorgaat.

 2. Jesske

  Very very nice girl! En volgens mij ben jij Ècht gebaat bij South Beach hehe als ik dat zo lees: geen suiker, geen vet. I-DE-AAL!

  Hang in there!

 3. Nice

  Goed zo ! Jij doet dat goed ! Echt cool !
  Ik heb eigenlijk nog een vraagje: Je wordt snel misselijk? Hoe zit dat dan met medicijnen? Mag je bepaalde medicijnen niet meer nemen? En gezien jij ook uitkijkt naar een hele hoop dingen (zie post 16 juni) kan jij dan gewoon overkop gaan in een achtbaan? Of is dat afgeraden. Ik weet dat dit enorm stomme vragen zijn, maar ik vroeg het me echt wel af. Zoals je merkt, ken ik er dus niet zo veel van!
  Veel succes met de weegschaal en GLEEEDI! Ik kom zeker lezen ;o)

 4. March

  Hey Lilith, Ik snap iets niet – en nee, ik wil hier niet de negativist uithangen – het kwam gewoon in me op: een operatie ondergaan om daarna ook nog op je eten te moeten letten? Nog meer zelfs? Is dat de overtreffende trap van “nu moet ik wel gemotiveerd zijn want anders…? of mis ik iets? Ik bedoel maar: Als je voor zo’n operatie een suiker- en vetvrij dieet zou volgen, zou je dan ook niet vrij drastisch vermageren?
  Anyways, respect voor de keuze die je gemaakt hebt, en spoedig herstel.

 5. @March: Ik zou het eerder gek vinden om een dergelijke operatie te ondergaan en nog steeds niet op je eten letten.

  Veel succes Lilith… en ik ben een klein beetje jaloers, want hier gaat er geen gram af! Zelfs niet als dat ene kleine traantje eruit bengelt.

 6. Blij dat het gezondheidsproject terug is (l) Hier gaat het goed. AllÈÈ ja, tien kilo minder op een jaar is nu wel nie zo spectaculair, maar dat ze eraf blijven durf ik wel een succes te noemen. Mijn grootste probleem is dat ik het vaak zo druk heb waardoor het sporten vaak op de laatste plaats komt. Maar ik doe mijn best :) en het voelt helemaal niet aan als dieÎten. Het is gewoon gezonder leven.

 7. Ow, nog een tipje! Op het voedingssalon proefde ik vorig jaar van ‘selfmade’ limonades van de Soda Club. Met een simpel apparaat, kraantjeswater en siropen (in meer dan 20 smaken) heb je in een handomdraai een lekker prikdrankje. Deze bevat maar liefst 50% minder suiker (er bestaan ook siropen zonder suiker) dan de traditionele limonades. Zo kan je jezelf toch nog af en toe met iets zoets verwennen. Ik heb mijn moeder nu zo’n toestel gekocht voor haar verjaardag en haal me er deze week ook ÈÈn in huis.

 8. Succes met je nieuwe ‘way of life’.
  Het is toch wel dapper wat je doet. Persoonlijk zou ik voor zo een operatie doodsangsten uitstaan, denk ik. Maar gelukkig heb ik zo een operatie ook niet nodig.
  Ik meen een tijdje geleden gelezen te hebben dat je ook last had van een spastisch colon, net als ik.
  Ben je daar nu ook van verlost dankzij deze operatie??

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>