dumping

20050612-frieten-met-samuraisaus-en-vleeskroket.jpgAls je een gastric bypass-operatie ondergaat dan kan het wel eens dat je last krijgt van het “dumping-syndroom”. Het is mogelijk dat je na het eten van suikers en vette of zoute voeding plots last krijgt van misselijkheid, een versnelde hartslag, zweten en kramp, alleen is het moeilijk te voorspellen op welke voedingsstoffen je slecht reageert. Dat betekent dus dat de eerste weken na de operatie vooral bestaan uit eten uittesten om te zien hoe je lichaam erop reageert. Sommige mensen krijgen nooit last van het dumping-syndroom, anderen hebben het bij yoghurt, maar niet bij frietjes, sommigen kunnen nooit nog chinees eten terwijl anderen er absoluut geen problemen mee hebben, enzovoort enzoverder.

Ik heb de afgelopen weken dus een paar “laatste keren” gehad, want je weet maar nooit natuurlijk. De laatste keer frietjes van de frituur, een laatste keer chinees, nog ÈÈn keer pitta, … Morgenavond zijn we uitgenodigd bij mijn ouders voor mijn eerste barbeque van het jaar, met als excuus dat het misschien mijn laatste in lange tijd is. Ik hoop natuurlijk dat ik enkel dumperig word van spruiten, rode kool, gestoofd witloof en bloedworst, maar ik ben de laatste om te ontkennen dat het hele syndroom op dit moment nog mooi meegenomen is.

Reacties

 1. Als je zo misselijk wordt bij het eten van bepaalde dingen, is het toch altijd opletten dat je bij jezelf geen voedselaversie conditioneert…

  Een gelijkaardig fenomeen doet zich voor bij kankerpatiÎnten die chemobehandelingen krijgen. Die laten ze dan eerst een bepaalde soort ijscrËme eten net na de chemo om daar de voedselaversie te laten op overgaan.

  Waarschijnlijk zullen het vooral de dingen zijn die je net na de operatie eet (terwijl je nog wat ongemakkelijk en uitgeteld bent van de operatie) waar je erg voor zal moeten opletten dat ze je niet misselijk maken.

  Ofte, wat ze mij tijdens cursussen Leerpsychologie probeerden wijs te maken ;-)

 2. Nice

  Dus vlak na die operatie moet je spruiten, rode kool, gestoofd witloof en bloedworst eten ;o)

  Ik zit momenteel in de blok voor mijn vak inleiding tot de psychologie en daar leren we hoe een zogenaamde Garcia dat geÎperimenteerd heeft op ratjes door zout water te geven en dan misselijk te maken met rˆntgenstralen. Jij krijgt dus eerst de behandeling en dan pas het voedsel :o) Veel sterkte alvast ;o)

  Kusss

 3. Wat is er mis met spruiten, rode kool, gestoofd witloof of bloedworst? Dat zijn nu net van mijn favoriet gerechten.

 4. Kim

  Lieve K.,

  Ik wens je alvast heel veel succes met je operatie. Als je er zelf achter staat, en de mensen rondom je ook (zonder twijfel!) moÈt je dat gewoon doen. Het feit dat je er nog gelukkiger van wordt is natuurlijk schitterend.

  ‘k Ben nog steeds aan’t diÎten (vanaf ÈÈn januari) en ik ben het zelf nog niet beu – vandaag that is – om mijn lichaam zo positief te zien evolueren en me te zien openbloeien.

  Je zal er van schrikken wat voor positiefs er de komende maanden op je kan af komen. Ik wens je het dan ook toe.

  kimvanvroegerophetjimforum

 5. danielle

  hoi

  ik ben 2,5 jaar geleden geopereerd aan een gastric bypass en een jaar later is het dumping syndroom bij mij vastgesteld na weken in het ziekenhuis te liggen…zo erg als bij mij hadden ze nog nooit gezien in leuven..want heb er meegedaan aan een studie en die hielp bij alle andere 29 patiënten behalve bij mij…en ik heb het met alle voeding en als er suiker in mijn voeding zit, krijg ik zelfs totale blackouts waardoor ik in lichte coma kom en als er niemand dan druivensuiker in mijn mond doet val ik in een diepe coma…waardoor ik ook nooit meer mag autorijden…mijn suikergehalte stijgt na het eten naar 240-250 en zakt dan op nog geen tien minuten naar 34 wat allebei levensgevaarlijk is…ik ben wel de gewenste kilo’s afgevallen door de operatie maar ben vorig jaar wel moeten bijkomen wat nog moeilijker ging met dit alles..

  groetjes danielle

 6. heidi

  hallo,graag had ik van danielle willen weten met welke dokter zij in leuven is,daar ik ook met dat probleem zit

 7. sylvie

  ik heb zo een ingreep achter de rug ik eet echt alles in dezelfde hoeveelheid dan vroeger en ben al meer dan 40 kg afgevallen zonder te beperken wat ik eet en zo…

 8. rita

  hallo danielle
  zou graag meer willen weten want ik krijg ook van die aanvallen maar sta dan in brand ben in leuven geopereerd h hart.
  groetjes rita

 9. Mieke merens

  ik heb na verwijdering van maag en slokdarm ook hevige last van dumping. absoluut niet fijn voor een zoetebek als ik ;(
  Tips steeds welkom!!!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>