asperges

aspergez.jpgDeze middag moesten we voor het eerst na mijn operatie ergens gaan eten.

Ik koos een fancy brasserie omdat een fancy brasserie these days zowat de enige kans is op een gezond voorgerechtje. En zelfs een voorgerechtje is op dit moment nog iets te hoog gegrepen. Mijn metgezellen bestelden steak met frietjes, ik koos voor een peperduur voorgerecht met garnaaltjes, gepocheerd ei en asperges, ook al vind ik asperges zowat de meest voze groenten uit het groot groentenboek. Ik had simpelweg geen andere keuze: alle andere voorgerechten bevatten allemaal dingen die ik mijn maag nog niet mag aandoen, drie weken na de operatie. Pasta bijvoorbeeld, of steak, of rauwkost of brood. Of nog een ander soort pasta.

Toen mijn voorgerecht op tafel belandde was ik compleet uitgehongerd. Ik stortte me op de zeebrugse garnaaltjes alsof mijn leven ervan af hing, en dat gedurende de volledige dertig seconden voor mijn maag vol zat. (tegenwoordig duurt het maken van mijn eten zowat honderd keer langer dan het werkelijke opeten ervan) Ik probeerde er nog een beetje ei en asperges bij te duwen voor de show, maar niets aan te doen: alles was vol.

Vijf minuten later waren mijn metgezellen nog steeds aan het smullen. Ik keek naar mijn bord en zag dat er welgeteld niets uit verdwenen was, en dus probeerde ik de asperges een beetje anders op het bord te leggen zodat het geheel er een stuk aangeroerder uit zag. Het hielp amper. Ik at nog drie garnaaltjes en een stukje ei, en kreeg het gevoel alsof ik een volledig kalf had opgepeuzeld. Ik kon echt niet meer.

“Heeft het gesmaakt?” vroeg de ober toen hij mijn bordje kwam ophalen.
“Ja hoor”, zei ik.
“Ik vraag het omdat er nog zoveel op uw bord ligt”. De ober keek me een beetje bezorgd aan.
“Ik had niet zoveel honger”, verontschuldigde ik mezelf.

En ik zag hem gewoon denken: “weer anorexia”.

Reacties

 1. Wat een onbeleefde ober. Eerst en vooral is de vraag “heeft het gesmaakt?” volledig not done. Correcter is namelijk “Was alles naar wens?”. Ten tweede moet hij zich geen vragen stelen bij de leegte of volte (?) van je bord.

  Asperges kunnen trouwens lekker zijn, als ze zijn klaargemaakt door de beste schoonmoeder van heel de wereld. (hint: de mijne).

 2. kaateke

  Niet akkoord Malder, waarom zou een ober dat niet mogen vragen. Er kon wel iets mis geweest zijn met het gerecht hÈ, als niemand hem dat zegt dan kan de kok het ook niet aanpassen.
  Al die “nep”beleefdheden, bah!

 3. pizzie

  “Eerst en vooral is de vraag “heeft het gesmaakt?” volledig not done. Correcter is namelijk “Was alles naar wens?”.”
  Ik vind toch ook niet dat er tussen de twee zaken zo’n groot semantisch verschil is hoor…
  Voor de rest kan ik me alleen maar aansluiten bij de rest: “awoert aan de fake beleefdheidsvormen!”

 4. Prachtig!!!! gewoon prachtig geschreven !!
  ik heb me tranen met tuiten gelachen !!!
  Maar mijn beurt komt nog, rond januari zou ik een afspraak krijgen ……ik sta nog volledig aan het begin van de eerste miseri en daarna het geluk…….
  Groetjes en blijf positief !!!!
  Rita

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>