[GLEEEDI2006] suiker O.D.

scales.jpgDrie weken na de operatie ondertussen, en mijn leven begint weer op zijn normale plooi te komen. Het draait niet allemaal meer om de volgende maaltijd en hoe ik die zal doorkomen, integendeel: eten begint zelfs iets te worden dat ik doe omdat ik moet, niet omdat ik er zoveel zin in heb.

Ik heb de puree achter me gelaten en begin meer en meer met vanalles te experimenteren. Zolang ik traag eet en goed kauw kan dat geen kwaad. Pasta lukt me zonder problemen, net als tomaten, en voor volgende week staat er een kippenworstje op het menu. Benieuwd wat dat zal geven. Verder wil ik zo snel mogelijk weer beginnen met het eten van fruit, want dat mis ik nog veel meer dan al het ongezond eten samen. Ik zou moorden voor fruitsla.

Wel twee keer iets vreemds meegemaakt deze week. Toen ik bij wijze van ontbijt een beschuitje met suikerloze confituur wilde eten voelde ik na ÈÈn hap hoe mijn keel zich langzaam begon te sluiten, als zou ik stikken. Ik nam nog een hap, en opnieuw datzelfde gevoel, waardoor ik echt gigantisch mijn best moest doen om het doorgeslikt te krijgen. Bij het eten van erwtjes en worteltjes uit een bokaal exact hetzelfde zeer beangstigende gevoel gekregen, zodat ik onmiddellijk moest stoppen met eten. Wat bleek? Bij het checken van de labels merkte ik dat er bij zowel de beschuiten als de erwtjes en worteltjes suiker toegevoegd was. Ik vind het zeer vreemd dat mijn lichaam dat al na ÈÈn keer slikken weet, en zo in het verweer gaat. EÈn ding is zeker: er werd geen tegenspraak geduld. Het was of stikken, of met onmiddellijke ingang stoppen met eten…

Het afvallen gaat het ene moment beter dan het andere, maar dat komt doordat ik elke dag vol hoop op de weegschaal spring, en dat is dom. De meeste dagen gebeurt er namelijk niets, en aangezien ik me compleet blind staar op succesverhalen van andere GBP’ers die vijftien kilo afvallen op tien dagen ben ik dan alleen maar dik teleurgesteld. Als ik dan kijk over de drie weken dat ik geopereerd ben dan moet ik wel toegeven dat een verlies van bijna negen kilo eigenlijk een fantastisch resultaat is dat ik nooit had kunnen bereiken zonder operatie. Conclusie? EÈn keer per week op de weegschaal, lilith, en niet drie keer per dag…

Het leukste is dat iedereen plots begint te zien dat ik afgevallen ben. En dan bedoel ik ook echt iedereen. De laatste stoppen-met-rokenvetrollen zijn inmiddels al weer verdwenen, en ook in mijn gezicht is er al een opvallend verschil. Ik voel me in elk geval al een stuk slanker dan drie weken geleden, en dat is al heel wat om de zomer mee te beginnen. Youri heeft gisteren een paar foto’s genomen aan het strand, en ook daar zie ik al een heel verschil op. Ik kan daar werkelijk zeer gelukkig van worden.

De vragen van deze week:

hoeveel kilo wil je er eigenlijk af en hoeveel kost zo’n operatie eigenlijk?

Toen ik de eerste keer informeerde voor een operatie wilde ik vooral niet meer bijkomen, en zou ik al zeer content geweest zijn met een gewichtsverlies van twintig kilogram ofzo. Nu ik er meer over weet en de mogelijkheden ken weet ik dat je zo’n 70 ‡ 80 procent van je overgewicht kan verliezen met deze operatie. In mijn geval zou dit neerkomen op een verlies van (schrik niet) zo’n vijftig kilogram. Als ik daarna nog meer wil vermageren (om al mijn overgewicht kwijt te raken) dan kan ik dat door een dieet aan te houden en intensief te sporten, bijvoorbeeld.
De precieze kosten van zo’n operatie ken ik niet, maar ik word zo goed als alles vergoed omdat ik een BMI heb dat hoog genoeg is om aan te tonen dat ik binnen dit en enkele jaren serieuze gezondheidsrisico’s zou lopen mocht het zo blijven.

hoe groot ben je eigenlijk? Ik vind dat je er op je foto’s helemaal niet te dik uitziet. Heb je echt ongezond overwicht of zit het ook gedeeltelijk in je hoofd? en is het gewicht dat je kwijt kan met gewoon te diÎten, of is dat ¸berhaupt niet mogelijk?

Ik ben 1m65 en heb echt ongezond veel kilo’s te veel. Een kilo of zestig om precies te zijn. Wat die foto’s betreft: het is een groot (fotografisch, maar ook gezondheids-)voordeel om peervormig dik te zijn. Mijn bovenlichaam is een stuk smaller dan mijn onderlichaam, en zo goed als al mijn overgewicht zit in mijn bovenbenen en billen. Het is de gezondste manier van dik zijn volgens mijn chirurg, al is dik zijn natuurlijk nooit gezond, maar het is niet zo dat mijn organen in het vet zwemmen, bijvoorbeeld, en ik heb ook geen dikke maag of buik die op mijn knieÎn hangt. Ik ben zelfs redelijk smal in die regionen.

Nog een voordeel: ik zie er niet uit als iemand met zestig kilo overgewicht. Ik weeg veel zwaarder dan mensen denken. De mensen die wel weten wat ik weeg (mijn lief, mama en broer, bijvoorbeeld) schrikken zich meestal een ongeluk als ze het cijfer horen, en gezien een beetje rekenvaardigheid jullie al een heel eind kan brengen jullie misschien ook. Het zit in de familie: het gewicht van mijn moeder (die helemaal niet zo zwaar is als ik) ligt ook een stuk hoger dan om het eender wie haar zou schatten. Wij troosten ons met het feit dat we waarschijnlijk zware beenderen hebben ofzo. :)

Ik kon het echt niet meer opbrengen om zestig kilo af te vallen, al heb ik het de laatste twee jaar wel geprobeerd, met wisselend succes. De gedachte aan jaren streng moeten diÎten zonder garantie dat ik die kilo’s er ook af zou kunnen houden was op een bepaald moment gewoon veel te overweldigend voor een klein meisje als ikzelf.

Nog vragen? Ik sta helemaal open!

Reacties

 1. Ik wens je giga veel succes!
  En als ik het hier zo allemaal lees, gaat het de goeie richting uit! you go girl!

 2. Een vraag: ga je door het verlies aan zovele kilo’s op relatief korte tijd niet met een veloverschot komen te zitten? En zo ja, denk je er dan aan om dat chirurgisch te laten verwijderen.

 3. hanne

  dag lilith, ik heb mijn rekenknobbel direct je begingewicht eens uitgecijfert, en ik moet zeggen dat ik er toch ook een beetje van geschrokken ben. Uit respect voor jou zal ik het berekende resultaat niet vermelden hoor. Maar ik denk dus inderdaad dat jij de beste beslissing voor jezelf hebt genomen. Zoveel gewicht verliezen is idd zeer moeilijk en je moet al echt heel veel discipline hebben, dag na dag, jaar na jaar om dat natuurlijk te doen.
  In elk geval heel veel succes er nog mee!

 4. flowerangel

  Kheb dezelfde (blijkbaar gezonde) figuurvorm. Bij mij schrikken ze ook altijd van mijn gewicht als ik het cijfer vernoem (wat dus uiterst zelden gebeurt) De frivole rokjes van tegenwoordig verdoezelen de juiste zones, maar de zoektocht naar een passende broek is keer op keer een ware veldslag.

 5. Wooooooow…. Deel mij maar in bij degenen die zich afvroegen of je nu echt zo zwaar bent dat je zo’n operatie kan krijgen/nodig hebt. Op die foto’s zie je er echt niet zo dik uit. Ja, en als je op jouw leeftijd al zoveel teveel weegt, dan moet er echt wel iets gebeuren. Succes ermee!

 6. Je gewichtsverlies is tot nu toe al een succes te noemen. Hoera! Het zal inderdaad de ene week al iets vlotter gaan dan de andere. Op lange termijn zal het verlies per week dan wel niet meer zo spectaculair zijn, mr je blijft lange tijd afvallen. En wat het gezond eten betreft zit het precies allemaal goed tussen je twee oren en dat is meer dan goed. Doe zo verder!

 7. Sara

  Heb je ooit liposuctie overwogen?
  Niet dat dat veel zo uithalen bij een ongezonde eet-stijl. Maar toch.
  Ik wens je heel veel moed en doorzettingsvermogen!!
  Groetjes
  Sara

 8. Kaateke

  Sara: liposuctie is een schoonheidsoperatie, niets meer en niets minder. Er kan trouwens geen 60 kilo vet worden weggezogen, hoogstens een kilo of 5 (en dan moet de chirurg heel hard zijn best doen). Een liposuctie zorgt dus wel voor bobbelvrije billen maar voegt niets toe voor de gezondheid. En daar was het net om te doen.
  En daarbij komt dat geen enkele zichzelf respecterende plastisch chirurg iemand met morbide obesitas een liposuctie zal geven.
  Anyway Lilith veel succes!
  Van een andere klein peertje!

 9. Mijn hoofd staat niet zo naar tellen en ’t maakt ook allemaal niks uit. Zolang jij je goed voelt en weet wat je (kwijt) wilt. Ben wel eens mijn eigen BMI gaan meten enne… ik denk dat ik ook maar mijn loopschoenen meeneem op vakantie ipv alleen maar boeken om te lezen!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>