bbq doop

square-smoker-grill-ES2200.jpgDit weekend hosten Youri en ik onze eerste barbecue ooit in ons nieuwe huis, en daarmee ook onze eerste barbecue ooit overal. Dit werd gisteren redelijk out of the blue beslist toen de weervrouw een waar topweekend aankondigde, en nu de eerste invitations de deur uitzijn kunnen we officieel niet meer terug. Zaterdagavond is de crib de place to be voor een Thank You Barbee for the Workers. (aka alle lieve mensen die hier duizend handen hebben komen toesteken tijdens de grote verbouwingswerken van 2006)

Het ware enigzins geruststellender geweest mochten Youri en ik ooit bij wijze van vakantiejob alle barbecues voor de speelpleinwerking verzorgd hebben, en iedereen ons nu nog steeds zou aanspreken met Grillie en Karote omwille van onze uitmuntendheid daarin, maar niets is minder waar. Mijn vakantiejobs vonden plaats in grijze fabrieken, en Youri heeft nog nooit een barbecue van zeer dichtbij gezien. Wij zijn absolute leken in het barbecuewezen.

Zodoende heb ik geen idee hoeveel groentjes je moet schoonmaken voor een man of tien/twaalf. En ik weet nu al dat ik er ofwel belachelijk te weinig of belachelijk te veel zal hebben. (bijna zeker de laatste optie, nu ik erover nadenk) Ik weet niet hoeveel kipfilet je nodig hebt om tien kippebrochetten te maken, en hoeveel paprika’s om genoeg te hebben voor Èn de marinade, Èn voor op de stokjes.

Ik heb geen stokjes. Ik heb ook niet genoeg borden/stoelen/tafels/bestek/en al. Er zal dus nog een eind rondgereden moeten worden voor dat in orde komt. En het is zaterdag al. We hebben trouwens ook geen barbecuestel.

Toen ik bij mijn ouders ging bedelen om tafels en stoelen en borden en bestek had mijn vader een splendid idea: “Zou je het niet beter gewoon hier doen?” En inderdaad, alles staat daar al.

Maar neen, hier moeten we door. Ik wil dat dit huis een plek wordt waarover mensen zeggen: het is misschien een oud huis, maar je kan er toch geweldig fijne barbecues meemaken. Zaterdag wordt de testcase voor alle barbecues die hier nog ooit zullen volgen, en zij die erbij zullen zijn mogen zich alvast opmaken voor een uniek spektakel! Dat hopelijk niet eindigt met om chinees rijden en al het zwartgeblakerde vlees in de vuilnisbak kieperen. *kijkt ostentatief naar Grillie*

Reacties

 1. Bij de Renmans (bij Aldi) en andere slagers kan je kant-en-klare bbq-collies kopen, met allerlei soorten gemarineerd vlees en worstjes en al, voor aantal personen naar keuze.

  Wel een raar woord hË, bbq-collie. Alsof je een hond op de bbq gaat leggen…

 2. yab

  In de Colruyt van hetzelfde: kant en klare barbecue-pakketten. Gemakkelijk, lekker en bespaart je een hoop kopzorgen.

 3. Maar die bbq-pakketten zijn zo standaard.

  En ik had er zo graag mijn eigen touch aan toegevoegd zo. Maar dan maak ik het waarschijnlijk weer te moeilijk. Hilfe! :)

 4. Lilith, Ik kan je begrijpen, ik hou ook niet zo van standaardcollis, maar ik kijk gewoon bij die collis hoeveel vlees zij voorzien en dan doe ik hetzelfde, maar met vlees dat ik wil met het sausje waar ik zin in heb. Anders, waarom vraag je het gewoon niet aan de slager? Je zegt simpelweg: “hallo, ik wil brochettes maken voor 10/12 personen, hoeveel kipfilets heb ik nodig?”

  Groenten over? Gewoon er aan denken om ze op tijd in de koelkast te steken en er achteraf soep van te maken, invriezen (liefst in kleine porties) en je hebt iets voor de koudere dagen.

  En vooral, nooit panikeren, het komt wel in orde

 5. ine

  bbqs rock!
  9/10 kan dat je teveel hebt, maar het leuke daaraan: je doet gewoon ’s anderendaags een tweede :))

  tip: vergeet geen zipblokjes te kopen. als als het stoere gedoe van de mannen foutloopt en ze er niet in slagen een vuurtje te maken op de oermens manier leg je die onderaan de houtskool en huppa: hun gezicht gered (gegarandeerd dankbaarheid de rest van je leven)
  + moet toch een uur tot een halfuur voor het eten aangestoken worden. anders heb je lekker zwartgeblakerd eten.

 6. bbq-collies leveren inderdaad lekkere hotdogs. Maar het echte werk is beter. Je kunt niet missen lieve Karote, vuur op tijd aansteken zodat de kolen goed gloeien, vlees erop meppen en op tijd draaien (het vlees hÈ).
  Met een typische blauwe schort voor zie je er trouwens zo pro uit dat iedereen zal denken dat dat zwarte korstje het laatste nieuw van Jamie Oliveris.

 7. Euhm… ZIP-blokjes mogen dan nog zo snel uw BBQvuur aansteken, erg gezond dampen komen er eigenlijk niet uit, wat altijd handig is bij het nuttigen van voedsel.

  Er bestaan wel brandalcohol-versnellers, maar met gewoon wat droog hout kom je ook al ver. ( zelfs dat kan je tegenwoordig in de beter doe-het-zelf-zaak kopen )

  En nu is er ook iets nieuws in Hubo! Een zak met kokosnoten-kooltjes die je gewoon aan de vier hoekpunten zou moeten aansteken. 20 minuten laten smeulen … et voila , uw BBQ is klaar. ( zo staat het althans op de verpakking )

 8. kim

  Wij hadden vorige vrijdag onze BBQ (ja, mÈt stortregens Èn op een appartement) en die dingen vallen altijd mee.
  Als je iets speciaals wil: wij hadden rookplankjes van cederhout uit de Delhaize gehaald, en daar wat zalm op gerookt, en dat was zalig (en ik ben geen viseter). Moet je BBQ wel een deksel hebben. Zelf (ajuinen)brood bakken maakt ook diepe indruk op de mensen :)

 9. Thomas

  Er is een slager in Geluwe waar je voor 10euro per persoon groentjes Èn vlees kunt krijgen! :)

 10. Voor vlees, neem je de regel ongeveer “2 stuks per persoon”

  1/2 kipfilet voor een goedgevulde brochette.

  De resten, vriezer in.

  Ik ben geen expert met vuur aansteken, maar doe het zo : leg de kolen onderaan. Plaats daarop kleine, droge takjes hout in piramidevorm ( min of meer ). Leg daar dan overal papier of dun karton rond, en steek dat in brand. Wind blazen waar nodig, zodat de vlammetjes aanblijven. Eens je een goed vuur gaande hebt, voeg er dan dikker hout bij, zodat je kolen de kans hebben goed te beginnen gloeien. Neemt toch zo’n dikke 45 minuten in beslag, dus op tijd beginnen!

  Veel succes ermee :)

 11. Een gouden raad: halveer de hoeveelheid vlees die je voorziet per persoon, en je zal nog te veel hebben. Iedereen vreet zich immers te pletter aan allerhande tomaten, wortelen, sla, paprika’s, aardappelsla, pasta’s, rijst, brood, komkommers enz.

  En bij Cnops in Werchter heb je voor minder dan 3 Ä per persoon ruime keuze uit zelfgeslacht vlees. Altijd vers dus, en als je wil mag je de koeien zelf uitkiezen :)

 12. kokosnootjes-kolen zijn niet aan te bevelen, Scoopy!
  Ze branden sneller op, zijn moeilijker te controleren, en vooral is de smaak niet echt bijster goed.
  Bij AVEVE hebben ze nu ook kolen met kruiden, geloof ik.

  En je vlees een uur marineren, Grillie!

 13. Geweldig geschreven. En ÈÈn tip: bij BBQ’s is er altijd veel te veel, dus daarover moet je je al geen zorgen maken.
  En verder vind ik een man aan de BBQ best sexy, dus misschien kan je Youri zo aanmoedigen tot ongekende BBQ-kwaliteiten ;-)

 14. iamnohero.

  als je je bbq op gang wil krijgen zonder zip-blokjes e.d., moet je gewoon een haardroger gebruiken: veel handiger dan eropstaan blazen tot je hoofdpijn krijgt, of staan wapperen met een stuk papier; eenvoudigweg te haardroger op warme lucht zetten en richten op de kolen die al een beetje branden
  (Voor de echte macho-bbq kan je altijd zo een blaasmachine gebruiken dat normaal gezien bedoelt is om afgevallen bladeren te verzamelen ;-)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>