(eindelijk) gelezen: komt een vrouw bij de dokter

950149_ga.jpgAls je een boek op twee avonden uitleest, dan is het of een heel goed boek, of een heel dun boek. En dat viel mee: 317 pagina’s, om precies te zijn. Van het moment dat de postbode het hier op de mat gooide (ik moest het bij bol.com bestellen omdat ik het in BelgiÎ nergens meer kon vinden, schande!) werd ik compleet meegesleurd in het verhaal van Stijn en Carmen, een hip koppel dertigers dat af te rekenen krijgt met terminale borstkanker. Dat de schrijver zelf zijn vrouw op 36-jarige leeftijd moest afgeven aan kanker maakt het allemaal nog iets heftiger, maar nooit laat hij zich verleiden tot makkelijk sentiment of klefheid.

Integendeel: Kluun mag dan wel de kritiek hebben gekregen dat “Komt een vrouw bij de dokter” geen hoogstaande literatuur is, ik vond zijn schrijfstijl en rauwe aanpak een absolute verademing. Het zorgde ervoor dat ik het boek maar niet weg kon leggen, en als ik het had weggelegd kon ik met moeite wachten om het weer op te pakken. Zelden zo snel een paar personages gaan appreciÎren als die in dit boek, ook. Want ook al gaat Stijn keihard vreemd achter de rug van een vrouw die ligt weg te kankeren, toch kun je hem geen absolute klootzak vinden. En ondanks alles is het meer een overwinning van de liefde dan van kanker, ook al gaat ze op het einde keihard dood.

Op de achterflap noemt ene Linda (waarvan ik vermoed dat het Linda De Mol is) het “het mooiste boek ooit geschreven over een vrouw die sterft”. Ik heb geen idee of dat waar is, ik lees de laatste jaren echt te weinig om zo’n uitspraken te doen, maar ik weet dat ik nog maar zelden heb gehuild om een boek. Ik weet zelfs niet of ik het ooit echt heb gedaan voor ik dit boek las. Misschien wel vaak geslikt, maar echt janken? Ik denk het niet.

Toen ik gisterenavond de laatste bladzijde om had geslagen had ik mijn huilschade van jaren ruimschoots ingehaald. Dit weekend gaat het boek naar mijn moeder voor een verplichte leessessie, en daarna zal ik het nog wel een paar keer aanraden.

Lezen dus: Komt een vrouw bij de dokter van Kluun.

En kom hier dan even vertellen wat je ervan vond.

Reacties

 1. nieuwsgierig als ik ben, durf ik al eens te zitten loeren om te zien welk boek de mensen rondom aan het lezen zijn. onlangs was dat het geval op de trein, tram, bus in nederland. nog nooit zoveel dezelfde titel zien terugkeren als ‘komt een vrouw bij de dokter’.. wel vier keer op een uur of drie tijd.

 2. Jacolien

  Erg herkenbaar! Ik heb ook zitten janken, vooral die passage waarin Carmen een soort van dagboek bij houdt voor haar dochter. Zo verdrietig!

  Er is trouwens een vervolg: De weduwnaar.
  Iets minder verdrietig maar even aangrijpend. Een aanrader dus als je Komt een vrouw bij de dokter mooi vond.

 3. goede tip, al twijfel ik een beetje
  stel dat het echt zo geod is als je beweert
  zou dat misschien er slecht kunnen worden voor mijn nachtrust
  keuzes maken, moeilijk ;-)

 4. Ik heb ‘m ook op 2 dagen uitgelezen als’k me niet vergis. Ik zat in het station toen ik de laatste +/- 50 pagina’s moest lezen. Nog nooit heb ik zo vaak gepauzeerd om mijn tranen te bedwingen…

 5. Stond al geruime tijd op mijn lijst favorieten. Was ie twee weken geleden eindelijk in de bibliotheek. Fenomenaal vond ik hem. Een mix van humor, drama en levensechte gebeurtenissen, hoe krijg je het voor elkaar. EÈn van de beste als niet dÈ beste roman die ik ooit gelezen heb. En ja ook hier heb ik ettelijke traantjes weggedept. Voor wie hem nog niet gelezen heeft een echte aanrader.

 6. Kreeg hem voor kerst van Vriend, dankzij dit blogje hier Lilith, waarvoor dank. gelezen en geblét als nooit tevoren. Las je ma hem al? (toeval bestaat niet zouden Stijn en Carmen zeggen)

 7. lraa

  k vond hem op de kamer van mijn ouders.
  mijn mama is net overleden aan kanker, mijn vader is al langer dood. het boek was prachtig..
  een mix van alles, van liefde, humor, pijn.
  het is zo rauw en echt, ik heb gehuild, gelezen, gehuild en gelezen.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>