c(r)ook

televisiekok.jpgMeestal doet televisie mij niet bijster veel meer, maar als er ÈÈn televisie-onderdeel is waar ik compleet van door het lint dreig te gaan is het de “huis aan huis”-kok in “Duizend zonnen en garnalen” wel. Voor wie het nog niet heeft gezien: het concept is dat een kok bij een gewone medemens aanbelt en iets maakt met de voedingsmiddelen die hij in de koelkast aantreft. Leuk idee, tot zover geen enkel probleem, en ik hou dan ook nog eens van kookprogramma’s dus ik ben de potentiÎle doelgroep. Ware het niet dat het onderdeel complete bedriegerij is, en het er zo vingerdik opligt dat ik er niet naar kan kijken zonder op een bepaald moment te overwegen om mijn hoofd tegen de muur te slaan, ik zou het waarschijnlijk nog graag zien ook.

Altijd voltrekt zich hetzelfde lieflijke tafereeltje. De kok belt aan, stelt zich voor en zegt dat hij wil koken met wat er in de koelkast zit. Als er een televisiekok aan mijn deur zou staan met die melding zou je de wanhoop en paniek van mijn gezicht af zien druipen, terwijl ik angstvallig zou proberen te verbergen dat er mijn hoofd zich vult met vragen als: “heb ik die verslensde krop sla van twee weken geleden al in de groentencontainer gesmeten?”, “staat dat potje beschimmelde frambozen niet helemaal vooraan in de frigo?” en “ziet mijn keuken er niet uit alsof er juist een groentencontainer in tot ontploffing is gekomen?!”. Maar bij de deuropenende huisvrouwen niets van dat: zij gidsen de televisiekok altijd richting hun blinkende toonzaalkeuken alsof ze niks anders verwacht hadden dan dat er wel eens een televisiekok zou kunnen aanbellen.

Het ergerlijkste is als de televisiekok de koelkast opentrekt en die koelkast er zonder uitzondering uitziet alsof ze ingedeeld is volgens de eeuwenoude regels van feng shui. Nooit zit er een potje teveel of te weinig in, en altijd staat alles helemaal klaar om een te gek exotisch gerecht te maken.
Televisiekok tegen oervlaamse Rita: “Aha mevrouw, ik zie dat u hier TOEVALLIG alles hebt klaarliggen om een lekker creools kippetje te maken”. Uit de koelkasten van vrouwen die als twee druppels water op mijn oma lijken worden zongedroogde tomaten en buffelmozarella opgediept alsof het niets is. Even later vallen dezelfde vrouwen compleet door de mand als ze verkondigen dat ze dat eigenlijk nooit maken en meer het vlees-groenten-patatten-type zijn. “Waarom heb je het dan in je koelkast zitten, trut?, pleeg ik dan wel eens naar de televisie te roepen.

Als de televisiekok ook maar enigzins ballen aan zijn lijf heeft komt hij hier morgen aanbellen om te koken, en zal hij iets maken met verslensde sla, beschimmelde frambozen en een zakje met nog een klein overschotje gruyËre-kaas. En als hij nog wat tijd overheeft mag hij mijn keuken opkuisen ook.

Reacties

 1. I totally see your point…

  Maar zou het kunnen dat die kok enkel aanbelt bij mensen met een keurig gemaaid gazon, een gezinswagen op de oprit, mooi de naampjes bij de bel,… kwestie van de kans te vergroten dat hij een propere koelkast tegenkomt???

  Als je frigo op tv komt, laat iets weten, heb er ook zo eentje, soms staat er iets in, maar evenveel keren niks en altijd een paar potjes in de weg en over tijd

 2. Het spijt me je te moeten tegenspreken, maar vorig jaar is die kok bij mijn beste vriendin langs geweest en ik kan je verzekeren dat het geen opgezet spel is. Kok en camera-ploeg waren toen al bij een paar huizen in hun wijk gaan aanbellen, maar omdat die mensen niet genoeg ingrediÎnten in huis hadden zijn ze verder gegaan.
  Bij mijn vriendin hebben ze ook eerst goed moeten zoeken om iets te maken, maar toen ze voorstelde om vlug iets te halen bij de slager om de hoek, werd dit afgewezen.
  Ze maken dus echt wel iets klaar met wat dat ‘gastgezin’ op dat moment in huis heeft.

 3. Ohja, bij ons zou er ook minstens een verslensde krop sla bijzitten, en gerimpelde champions en paprika’s, en als hij helemaal pech heeft yoghurtjes die tien dagen over datum zijn. Maar trappisten en abdijbieren om mee te kokerellen zijn daarentegen ter beschikking.(en de te microwaven restjes van (hopelijk enkel) de voorbije dagen.)

 4. Oke, maar als het concept is dat je in een random huis binnengaat en iets kookt met de ingrediÎnten in de frigo, dan ga ik ervan uit dat ze niet eerst het halve land aflopen op zoek naar een geschikte frigo. En aan hun reportages te zien zijn er weinig frigo’s geschikt..

  Dat strookt niet met hun zelfuitgevonden spelletje, vind ik. :(

 5. @Dramoghe: Mijn zeepbel doorprikt. Ik, die vurig geloofde dat het opgezet spel was en dat zo’n picture perfect keukens in het doorsneegezin niet bestaan, ben nu volledig van de kaart. Ik denk dat ik vandaag maar eens mijn ijskast ga uitkuisen…
  Nog een laatste sprankeltje hoop: Kan het zijn dat die mensen met hun glanzende keukens ingelicht zijn door de reeds bezochte en afgekeurde buren en dan als zotten door hun keuken vliegen met Mr. Proper?

 6. Wel, als ’t geen fake is, dan kunnen ze ons beter ineens overslaan. Onze keuken is net een vluchtelingenkamp in BosniÎ, de ijskast doet zelfs een doorsnee Afrikaan in de lach schieten en als je dan toch nog voeding vindt zit er een laag mos op waar Mossie McMoss de mosverzamelaar jaloers op mag wezen.

 7. Je bent me voor, toe ik deze week met mijn moeder aan het telefoneren was stond dat programma ook op… en ik dacht alle zoon ou madam en die heeft mozarella in huis? En die keukens altijd proper, ge moet die van mij is zien liggen en dan had ik deze week ook nog is de fout gemaakt van een restje vis in onze coole volle zak houdende vuilzak van brabantia te kieperen met het gevolg dat we die nu hebben moeten buitenzetten wegens onaangenaam geurtje

  geef mij dan maar Jamie Oliver die smijt gewoon al zenne afval in zenne poembak zonder het ook maar te verdoezelen LOL

 8. anais

  Ik heb het nog nooit gezien maar ik kan het me zo voorstellen… Net als die van Man bijt hond die bij mensen aanbellen, die huizen zien er altijd proper uit en die vrouwen verzorgd en al… Als je bij mij onverwachts aan de bel hangt tref je mij in messy outfit aan, in het midden van een zeker niet opgeruimd appartement…

 9. Nice

  Ik dacht dus ook dat het opgezet spel was. Maar ik had de theorie dat die man gewoon met zijn eigen koelkast rondreed en dan aanbelde bij eender welk huis. Hij zou dan zijn uitleg doen op camera over wat het eigenlijk allemaal inhield en dan off-camera snel die keuken poetsen en zijn voedsel in die oh zo sjiek uitziende madammen hun koelkast leggen. Maar ik vind het toch cool dat het echt is :-O

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>