rommel

E.Rommelmarkt.jpgAl zo lang als ik me kan herinneren is er elk jaar een grote rommelmarkt in de wijk waar mijn ouders wonen. Het is altijd op zondag, en altijd rond mijn verjaardag, en aangezien mijn verjaardag dit jaar op een zondag viel ziet u het al aankomen: de rommelmarkt was op mijn verjaardag! Ik vind rommelmarkten altijd leuk, dus zat ik er al een paar weken zo’n beetje naar uit te kijken als ware het mijn eigen kleine verjaardagsuitstapje. Niks geen zatte manieren en dansen op tafels vol lijntjes coke op mijn verjaardag, mijn thrilling hoogtepunt is een rommelmarkt in een compleet boerengat in de westhoek. Als je vijfentwintig bent moet je durven toegeven dat je misschien wel nooit dat compleet geflipte feestbeest uit je tienerdromen bent geworden, maar dat je toch soms eens een pluchen beestje op de kop hebt kunnen tikken voor veertig cent. Yeah.

De goede moed zakte me echter al snel in mijn (niet bij een vijfentwintigjarige passende) schoenen toen ik effectief het terrein van de rommelmarkt betrad. Correct me if I’m wrong, maar in mijn herinneringen stonden de kraampjes op rommelmarkten tegen elkaar in plaats van gemiddeld zo’n tien meter uit elkaar. Geloof me: de fun is er snel af bij “half meter kraampje- tien meter voetpad-half meter kraampje-elf meter voetpad- drie meter kraam met zigeunertruien- twintig meter voetpad”. Her en der zag ik zelfs marktkramers die hun boeltje al aan het opkramen waren, en het was nog niet eens middag! In onzen tijd stonden de rommelaars van ’s morgens vijf uur tot ’s avonds zes uur paraat, begod! Altijd klaar voor een praatje en een batje, niets was teveel. Ook dat is duidelijk verleden tijd. EÈn keer te lang met je ogen knipperen en de rommelmarkt is al weer voorbij. “De mensen zijn gewoon ulder kot niet meer uit te krijgen om op mijn verjaardag op de rommelmarkt te komen staan, godvermiljaarde”, was het enige dat ik kon denken terwijl ik snel van kraampje naar kraampje beende om toch nog iets van rommel tot mij te nemen.

Mochten de kraampjes dan ook nog eens vol leuke seventies lampen, meli-prullaria en fifties juke-boxen gestaan hebben, het zou mijn hartepijn draaglijker hebben gemaakt, maar zoals u al kunt raden was zelfs dat niet het geval. Ik zag oerlelijke klokken die eruitzagen alsof er iemand hout op had gekotst voor 150 euro. Urbanusstrips voor 2,50 euro, ofte honderd frank. Meer dan we er in den tijd voor betaalden in het boekenwinkeltje, en dat terwijl zowel Urbanus als Willy Linthout nog leven. Brokken van stereo-installaties met cassettespelers voor 100 (!) euro. Honderden potjes om yoghurt mee te maken. Waarom zou ik yoghurt willen maken als ik het kan kopen, in potjes, voor twintig cent?! Ik haat yoghurt! CD’s van Hitclub 94 voor VIJF euro. Meerdere malen uitte ik net iets te luid mijn ongenoegen over deze trieste, intrieste praktijken die mijn ooit zo geliefde rommelindustrie naar de knoppen aan het helpen zijn. Op mijn verjaardag, dat ook nog.

Rommelmarkten zijn bucht geworden, dat is duidelijk.
En naar het schijnt is funky staan dansen op tafels ook niet meer wat het geweest is.

Reacties

 1. De rommelmarkt van mijn dorp vond eveneens dit weekend plaats, Killy, en ik ben met een ganse koffer vol goeds 3 uur later terug contented thuisgekomen. Platen, strips en Het Ei Van Oom Trotter voor Ä2,5! En een oude koffer voor mijn brieven in te steken enal.

  Seems like you need to set your rommelmarktpriorities straight. Eigenlijk moest ge wel afgekomen zijn. Eigenlijk feitelijk.

 2. Ohw! En ik kan niet beginnen om uit te drukken hoe hard ik die mensen die met nieuwe spullen uitpakken in hun kraam despise. En pluche Crazy Frogs. En panfluiten -.-

  Ga dan op een markt gaan staan, en niet op een rommelmarkt for god’s sake. Where’s the rommel in that?

 3. Jenny

  Wooh.. goed geschreven. Een herkenbaar Koninginnedag (vrijmarkt) tafereel, vooral die zigeunertruien!
  Als ik het goed heb begrepen heb je na de CD Hitclub 94 rechtsomkeerd gemaakt?

 4. March

  Vorig jaar in Duitsland ook ergens naar een flohmarket geweest die blijkbaar zowat kon tippen die in V. Na een kwartier waren we over de markt, die vooral bestond uit Èchte rommel. (hence “ROMMELmarkt” veronderstel ik)

 5. Zondag bij vriend in de straat rommelmarkt gezien, tussen de plensbuien door. Nu heb ik weliswaar een vreemde smaak, maar dat de mensen je verwonderd vragen wat je met de rommel die je koopt zult doen, dat had ik nog niet meegemaakt. Zal streekgebonden zijn denk ik.

 6. Het was precies nationale rommelmarktdag precies…
  In de buurt van ons familiefeest was er ook eentje… ook een boerengat, ook kraampjes waartussen jammer genoeg geen pendeldiensten werden ingelegd…
  Gelukkig was er nog kermis :o)

 7. Wij hebben op 14 augustus ook met een kraampje op de rommelmarkt gestaan. Alle rommel van de vorige eigenaars van ons huis meegenomen en daar verkocht. Ik dacht dat raken we nooit kwijt maar gingen in een mum van tijd over de toonbank: afschuwelijke luster, metalen haan met welcome-plaatje, lampjes in namaakkaarsvet, bruine spiegel enz. Alle toffe rommel van onszelf bleef gewoon liggen. Hebben we maar meteen naar de kringloopwinkel gedaan.

 8. Talitha

  v’tingese rommelmarkten zijn ooit goed geweest. Ellenlange rijen kraampjes en tapijten met coole gouËden spiegels en geweldige oude platenhoesgevallen. Was er niet zondag (Pukkelpop = yeah!) maar heb blijkbaar niets gemist. Jieha! =)

 9. marikiwi

  een aanrader:Rommelmarkt in hooglede. Kraampjes dicht tegen elkaar, afdingen tot op de laatste eurocent. de sfeer van weleer ( behalve het ontbreken van de belgische frank dan) En dat elk jaar het eerste weekend van augustus. Ik slenter er elk jaar door en het geeft me nog altijd een goed geval. ( tenzij ik al mijn vroegere klasgenotes zie met een hoop kinderen, terwijl ik er single als hell rondloop:-) )

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>