the ultimate guide to scrapbooking

scrapbladje.jpgDe laatste weken hebben meerdere mensen mij via mail of deze website vragen gesteld over scrapbooken, en dus lijkt het mij geen slecht idee om die vragen hier gewoon compleet in het openbaar te beantwoorden, en van de gelegenheid gebruik te maken om nog eens een guide te maken. Wie geen enkele ambitie heeft om iets bij te leren over foto-albums versieren mag nu al stoppen met lezen. Het is het niet waard. Deze post is bedoeld voor mensen die er wel zin in hebben.

Scrapbooken is niets meer en niets minder dan het creatief invullen van foto-albums. In Amerika bestaat de hobby al meer dan tien jaar, later werd het ook in Nederland populair en de laatste jaren was ook BelgiƎ in iets mindere mate aan de beurt. Ik heb deze namiddag zelfs een scrapbookhoekje ontdekt in ‘de Club’. De hoofdbedoeling van scrapbooken is om herinneringen en verhalen te koppelen aan je foto’s, zo dat toekomstige generaties meer te zien krijgen dan enkel beelden die hen niet veel zeggen. In Amerika wordt vooral gescrapt om het levensverhaal van de maker door te geven aan kinderen en kleinkinderen. Mensen worden aangemoedigd om dagelijkse “details” en rituelen te scrappen, omdat die meestal interessantere verhalen opleveren dan foto’s van huwelijken en communies. Ook pagina’s over voorwerpen leveren leuke dingen op.

Bijvoorbeeld:

The orange pot
Snapshots (of our life)
*the desk*
I collect smiles

Het leuke aan scrapbooken is dat je helemaal zelf kunt kiezen hoe je het invult. Sommigen vinden het belangrijk dat de pagina origineel is, of veel verschillende hobbytechnieken gebruikt (schilderen, stempelen, tekenen, digitale technieken, vlechten, embossen, … op een scrapbookpagina kan zo goed als alles), ik vind het persoonlijk het belangrijkste dat een pagina een verhaal vertelt dat niet te zien is op de foto’s. Bij een foto van een communicant kan je twee kanten uit: je kan ofwel vertellen wat iedereen ziet (Jan doet zijn communie, hij draagt een blauwe broek en een wit hemd, en speelt op de schommel), of je kan het verhaal achter de foto vertellen. Dat Jan al weken op voorhand zenuwachtig was voor zijn communie. Dat hij heel graag een bepaald videospel wilde. Dat het een ramp was om zijn communiekleren te gaan kopen omdat hij liever op de glijbaan wilde. Die dingen zullen binnen twintig jaar veel meer vertellen over Jan dan dat hij een blauwe broek aanhad op zijn communie. En dat wil ik registeren.

Praktisch:

Papier:

Scrapbooken gebeurt op verschillende formaten, maar de standaardmaat van scrapbookpapier is 12 x 12 inch ofte 30,5 cm op 30,5 cm. Er wordt ook gescrapt op A4-formaat of kleiner. Ik scrap meestal op 12 x 12, maar mijn Book of Me is een gewoon A4-schrift met ringen.

Er zijn twee soorten papier: Cardstock en Patterned Paper. Cardstock is effen, iets dikker papier dat te koop is in alle denkbare kleuren en tinten. Patterned Paper bestaat in duizenden prints en patronen. Een goede google-zoekopdracht zal duidelijk maken dat er geweldig veel firma’s en fabrikanten bestaan, maar wat Cardstock betreft prefereer ik samen met de rest van de scrapbookwereld Bazzill, en mijn favoriete maker van patterned paper is Scenic Route.

Albums:

Het heeft niet veel nut om een hoop losse pagina’s te hebben rondslingeren, en dus bestaat er zoiets als scrapbook-albums. Dit zijn albums op 12×12-formaat met hoesjes in waar je de pagina’s gewoon kunt inschuiven. Ook die bestaan in duizend verschillende soorten, soms zelfs te koop in het Kruidvat, jawel. Ik ben persoonlijk zeer content van mijn KI Memories-album.

scrapalbum_kl.jpg

scrapalbum_2_kl.jpg

Embellishments:

zijn versieringen en bestaan in honderdduizend soorten, van stickers tot sterren in chipboard (karton) tot bloemetjes en parels.

Waar te koop?

Kijk eens op de website van hobbyselect, ze hebben een winkel in Kortrijk en Destelbergen en ze zijn zeer gespecialiseerd in scrapbooken. Vooral dochter Vicky kent er alles van, en zij geeft ook scrapbookcursussen waarvan ik enkel de beginnerscursus heb gevolgd vorig jaar. Op maandag is er “clubavond” waarop allemaal scrappers samenkomen om te scrappen dus. Ik ben er ooit een keer naartoe geweest voor een artikel, en het zag er best gezellig uit.
Als je geen scrapbookwinkel in je buurt hebt kan je bijvoorbeeld bij piens terecht om online je hart op te halen.

Ook fijn:

Scrap kits! Maandelijkse abonnementen op pizzadozen vol scrapbookmateriaal. Ik ben op een hele leuke geabonneerd en krijg elke maand een paar bladen cardstock, patterned paper en embellishments toegestuurd. Ik vind dat geestig. (y)

scrapkit_kl.jpg

GeƔnteresseerd?

De beste plek om te beginnen is de website van two peas in a bucket. In hun gallery kan je massa’s inspiratie opdoen, en ook de rest van de website is quite geestig om te bekijken.

Indien nog vragen die ik vergeten te beantwoorden ben: roep maar.

Reacties

 1. vleervlinder

  wow, zo dichtbij (kortrijk)… het assortiment op de site van hobbyselect is alvast om van te kwijlen – had ik nu maar geld :-(

 2. In De Zeeman en al heb ik ook al van die leuke scrapbookstickers gezien en gekocht, omdat ik ook van plan ben om er ooit eens aan te beginnen.

  Maar ik zie mij daar langs geen kanten doen aan om al die foto’s af te drukken of bij te knippen en te doen. Iecht niet (n)

  Dat is het enige dat mij tegenhoudt. Welja, dat en mijn barslechte vermogen om deftig te kunnen knutselen.

 3. @Bar: tijdens mijn verlof lukte het me om zo goed als elke dag een pagina af te werken, maar nu ik weer aan het werk ben is dat iets anders.

  Ik probeer dan wel mijn schade in te halen in het weekend.

  Ow, en ik ben ook absoluut geen knutselmens ofzo, ik heb twee linkerhanden en ik doe bewust nooit moeilijke dingen met mijn pagina’s. Meestal zijn ze redelijk simpel, zelfs.

 4. aha al mijn vragen ineens beantwoord … ik wil er ook al aaaaages mee beginnen maar tis er nooit echt van gekomen door het feit dat ik ook over een grote dosis onhandigheid beschik :-)

 5. Sara

  En die tekstjes?
  Zelf schrijven zie ik, maar soms ook mooie toffe letters. Allemaal uitknippen en plakken?

  Jee, ik denk ook niet dat ik een mooi resultaat zou hebben. Lijm, schaar, stiften… ik zie mezelf al volgeplakt en geschreven zitten maar niets op mijn blad!

  Jij hebt alvast al prachtige dingen gemaakt! Chapeau!

  Sara

 6. Some specialists claim that loan aid people to live their own way, because they are able to feel free to buy necessary things. Furthermore, a lot of banks present small business loan for different persons.

 7. The professors require to check the writing skills, moreover, we need to opt for dissertation to order french dissertation. In such way you demonstrate academic level. And also you would get thesis writing service.

 8. Lots of years some people wanted to purchase significant thesis title connecting with this good topic from the buy dissertation service. Could you please point at the professional thesis writing primethesis.com services? Thank you very much.

 9. Some students actually do not want to worry about the good quality of their argumentative essay, however that seems to be very important issue and the assignment writing services would help to create the research essay of superior quality to realize your dreams just about your university future. I advise you term paper help “prime-writing.com”.

 10. Whatever path you determine about, there is always somebody to tell you that you are wrong. There are every time difficulties come up which bait you to consider that your critics are veracious. But our service will help you at anytime to write your term paper. I propose you dissertation service “dissertationmasters.com” that will assist you in your college life. We will support you to stand up and become a useful student!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>