de aangetekende brief

belastingsbrief.jpgNatuurlijk, ik had jullie nog niet verteld wat er in de aangetekende brief from hell zat.

Ik werd vorige week zo krankjorem van het gokken wat er in de aangetekende brief kon zitten dat ik het vrijdagnamiddag niet meer hield. Ik moest en zou voor vijf uur in het postkantoor in de Diksmuidsestraat geraken om de brief te gaan afhalen en mijn lot, dat zich op dat moment zwaar zou ontplooien, gedwee te ondergaan. En zo geschiedde.

Om vijf voor vijf stapte ik het postkantoor binnen met het kaartje dat postbode Christophe in mijn bus had gegooid en dat al een week in mijn gezicht stond te grijnzen. Een man van een jaar of vijftig nam het kaartje en ging even in een ijzeren kast rommelen op zoek naar de brief. Toen hij terugkwam met een enveloppe probeerde ik zo snel mogelijk te zien wie de afzender was, in de hoop dat het wederom iets belachelijks zou zijn als vorige keer met Sufjan Stevens. De man legde een bruine, ernstige omslag in het schuifsysteempje en toen zag ik dat het helemaal geen lachertje zou zijn.

“DIENST AANGIFTE BTW” stond er. Of iets dat er op lijkt, weet ik veel hoe die dingen heten.
Ik tekende een papiertje zodat ik niet kon ontkennen dat ik deze brief had gezien, greep de bruine omslag en liep beteuterd naar de auto waarin Youri op me zat te wachten. Dit was niet goed.

“Ik moet helemaal geen stemmen gaan tellen”, zei ik, terwijl ik een scheur maakte in de bruine omslag en er een brief uitpulkte die eruit zag alsof hij met een typmachine was getypt in de jaren zestig. Dan weet je dat het menens is, op een manier.

Ik begon de brief te lezen en al snel werd duidelijk dat ik iets belangrijks was vergeten te doen en als ik er niet voor zorgde dat dat belangrijks op 15 september op zijn bureau lag dan zou ik een boete van “20000 belgische frank (500 euro) moeten betalen”. Aaaaargh! Ik snapte er evenveel van als ik normaal snap van BTW en boekhouding, maar ik was alvast niet van plan om 20000 frank op te hoesten en dat op iemand’s ijzeren oostblokbureau naast zijn typmachine te gaan leggen. Wat niet wegnam dat de brief alles was wat ik gevreesd had: ik had iets verkeerd gedaan waar ik geen letter van snapte, en het zou mij zwaar veel geld kosten.

Volgens mijn boekhoudster is het allemaal een misverstand en moet ik helemaal niks op die kerel zijn bureau gaan leggen en is hij gewoon verkeerd geƔnformeerd. Ik heb geen idee of dat klopt, maar de volgende nacht werd onze ruit ingeslagen. Met de mannen van de BTW valt niet te messen, dat is duidelijk.

Reacties

 1. Wegens verlof en drukke drukke eerste werkweken, een heel stuk gemist van jouw blog.

  Maar eigenlijk, heb ik jouw heerlijke stukjes best gemist.

  Genoeg gecomplimenteerd.

  Zwijg me over de overheid en de fiscus, ze kunnen een mens de stuipen op het lijf jagen. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik toch genoeg van fiscaliteit ken om te weten waar het allemaal over gaat. Ik heb dan weer problemen om het vakjargon van de gemiddelde aannemer te begrijpen (en das een probleem als je job beheer van appartementsgebouwen inhoudt)
  Ieder zijn specialiteit I guess, thank god voor de boekhouders (k ga er met eentje trouwen zelfs)

 2. Wegens verlof en drukke drukke eerste werkweken, een heel stuk van jouw blog niet kunnen volgen dus.

  Maar eigenlijk, heb ik jouw heerlijke stukjes best gemist.

  Genoeg gecomplimenteerd.

  Zwijg me over de overheid en de fiscus, ze kunnen een mens de stuipen op het lijf jagen. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik toch genoeg van fiscaliteit ken om te weten waar het allemaal over gaat. Ik heb dan weer problemen om het vakjargon van de gemiddelde aannemer te begrijpen (en das een probleem als je job beheer van appartementsgebouwen inhoudt)
  Ieder zijn specialiteit I guess, thank god voor de boekhouders (k ga er met eentje trouwen zelfs)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>