twijfelaar

cover.perfectionist.jpgJarenlang ben ik de grootste niet-twijfelaar van het continent geweest. Ik twijfelde zelden of nooit. Sommige mensen noemen zo’n instelling ook wel eens nonchalance, of soms zelfs slordigheid of nog iets ergers, maar ik hou ervan te denken dat ik het tegenovergestelde van een perfectionist ben. Ik ben een imperfectionist, en ik ben daar best tevreden mee omdat ik perfectionisten doorgaans een beetje gay vindt. Zei zij die samenwoont met de grootste perfectionist van de lage landen.

Dingen hoeven voor mij doorgaans niet foutloos. Ik hou wel van de charme van dingen met een hoek af, en aangezien ik meestal het geduld niet kan opbrengen om iets tot in de perfectie af te werken ben ik meestal al content als niet alle hoeken eraf zijn. Als ik perfectionisten zie zwoegen om perfecte resultaten te bereiken moet ik hoogstens eens vol medelijden glimlachen omdat ik dat niet in me heb, en het mezelf dus ook zo moeilijk niet hoef te maken.

En toen besliste ik op een blauwe maandag dat ik journalist wilde worden.

Probleem: als het over teksten gaat ben ik een complete perfectionistische dwangneuroot on speed. Niet met blogteksten, die zwier ik snelsnel en zonder omkijken online, maar wel met teksten die effectief op kweetnie oeveel exemplaren in boekjes gedrukt worden. Ik zou de snelste tekstschrijver ooit kunnen zijn, ware het niet dat ik mijn teksten een bazillion keer herlees, en dan nog eens en nog eens, voor ik het over mijn hart krijg om ze door te sturen naar de boekskes.

Ik sleur en trek aan elk woord tot het helemaal juist staat, en dan herlees ik en blijkt het toch nog net niet helemaal compleet juist te staan. En dan herlees ik het nog eens. En nog eens, om toch maar zeker te zijn. En ook al zegt Youri (die altijd de eerste lezing krijgt) twintig keer dat het goed is en leuk leest, nog ben ik ervan overtuigd dat het vast nog wel ergens niet lekker loopt, en dat iemand tijdens het lezen zijn neus zal optrekken en luid zal uitroepen: “welkn truttemie eeter dadier geskreevn?”

Een jeanette van een journalist ben ik, beste lezers, u kunt u dat niet inbeelden.

Reacties

 1. Mo moksje toch… We gaan ’t hier nog honderdduizend keer zeggen met zijn allen. We zijn overtuigd dat je het kan en zijn er trouwens alle dagen getuige van :)

 2. fcb

  “… ik perfectionisten doorgaans een beetje gay vindt.” Ik vindt :p

  Op msn heb ik onlangs een gelijkaardige fout gemaakt en ik denk er nog elke dag aan. (serieus) Het leven van een perfectionist is hard.

  Krijg ik nu een interview? :)

 3. Ik ben net zo perfectionistisch in ’n artikel, een mail, een brief of een postje op m’n blog. Het duurt dan ook eeuwen voor ik iets postte, vooral voor ik m’n eigen woorden mooi genoeg vind om te posten.
  Ook dit stukje las ik al 3 keer opnieuw (tegen DT-fouten deze keer welliswaar ;) )
  ps: volgens bloglines postte je ineens 15 nieuwe berichten, maar volledig juist is het toch niet daar ik niks tezien kreeg als ik op je klikte…
  Weten jullie soms ’n oplossing?
  Liefs

 4. VDV Olé Olé

  Van perfectionistisch gesproken en om de aandacht wa af te leiden… Gistern iemand naar Tool geweest in Vorst? Ja? Nee? Kweet nie? Misschien? Allez vooruit… ’t wos beestig goe! Rechteroor tuut nog ossan een bitje :-s

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>