arnon, begod

tirza.jpgIk hou van lezen, en toch ben ik een slechte lezer.

Mijn verhouding met boeken is zelfs redelijk moeilijk, vind ik.
Ik hou, net als bij films, niet van middelmatigheid. Daardoor zie ik maar heel weinig films (een vijftal per jaar, misschien), maar meestal wel erg goede. En ik begin aan erg veel boeken, maar ik lees er maar weinig uit. Na twee hoofdstukken weet ik doorgaans genoeg, en dat is meestal dat ik het niet kan opbrengen om tijd te steken in het verhaal, omdat het mij niet genoeg pakt, of verwondert, of meesleept.

Als mijn aandacht verslapt ben ik verloren. Ik kan niet blijven lezen als ik niet overloop van nieuwsgierigheid of bewondering om het talent van de schrijver. Ik kan een boek ook niet laten liggen: ofwel lees ik het in een paar dagen uit, ofwel lees ik het nooit uit. Om de week eens een hoofdstukje lezen is helemaal niet weggelegd voor een lezer als ik, want na een week is mijn aandacht zodanig slap geworden dat ik niet meer warm te krijgen ben.

Het resultaat is dat ik honderden boeken een beetje heb gelezen.
En heel soms eens een boek helemaal. Die boeken, die zijn dan zo speciaal dat ze mij meer dan driehonderd pagina’s aan een stuk zo hard hebben weten te boeien dat ik het einde heb bereikt. Een groter compliment kan een schrijver niet krijgen, denk ik: dat iemand met zo weinig geduld als ik zijn boek heeft kunnen uitlezen. Daar kan geen Pulitzer tegen op.

Ik had het de afgelopen maanden met Joe Speedboot van Tommy Wieringa, dat ik waarlijk heb verslonden. En ook bij Komt een vrouw bij de dokter van Kluun kon ik met de beste wil van de wereld niet meer stoppen met lezen.

En nu heb ik het weer met Tirza van Arnon Grunberg. Soms moet ik me door heel wat crappy eerste hoofdstukken worstelen, maar het gevoel van nog meer dan honderd pagina’s te gaan hebben in een werkelijk fantastisch boek is heel wat waard. En daarna moet ik dringend mijn laatste Harry Potters uitlezen, en liefst nog voor iemand mij komt vertellen hoe het allemaal afloopt.

Nog tips, anders?

Reacties

 1. Hoe ik nu leef, Meg Rosoff.
  Het wonderlijke voorval met de hond in de nacht, Mark Haddon.

  Van een iets andere orde dan die jij noemt. Maar in het jaar dat ik twee boeken uit jouw rijtje verslond, bunkerde ik deze twee er achteraan en dat viel niet tegen. Wat na onder meer Joe Speedboot moeilijk te geloven is.

 2. J.

  ‘De schaduw van de wind’ van Carlos Ruiz Zafon.
  ‘De vliegeraar’ van Khaled Hosseini

  Dikke aanraders!

 3. “Schaduw van de wind” is ook zo’n boek waaraan ik ben begonnen, en ik ben flink ver geraakt ook. Ik heb het weggelegd omdat er plots geen tijd meer was, en toen die er wel weer was diende zich een ander boek aan. Maar ik ga het zeker nog lezen, want wat ik heb gelezen was geweldig. :)

  De andere tips noteer ik bij deze!

 4. Zeer herkenbaar. Tips… Hmmm… Ik ben momenteel “Vers geperst” van Susanne Fröhlich aan het lezen. Hilarisch boek over een vrouw die net bevallen is. Ik lach nooit hardop bij boeken (da’s een beetje genant vind ik), maar bij dit boek heb ik al een paar keer zitten gibberen dat het niet normaal was. :D

 5. Caro

  ‘Extreem luid en ongelooflijk dichtbij’ van Jonathan Safran Foer is misschien niet echt een originele tip, maar het is wel het boek dat mij het voorbije jaar het meest wist te boeien.

 6. Ik lees heel graag, ook niet literaire dingen, zolang het maar goed geschreven is. Maar ik ken het gevoel, sommige boeken kan je gewoon niet neerleggen, die blijven zinderen in je gedachten en je MOET gewoon verderlezen…
  Ik lees boeken ook opnieuw als ze goed zijn. En opnieuw en opnieuw en opnieuw… Ik koop ze dan ook zo veel mogelijk ingebonden.

 7. Gigi

  Lelieblank, Scharlakenrood van Michel Faber (ah zo mooi en er is nu een vervolg, mensen) en JPOD van Douglas Coupland. Mark Haddon was inderdaad ook leuk om te lezen. Het allerenigste boek dat ik nooit heb uitgelezen, is ‘in de ban van de ring’. Stomme trollen. En je weet toch zo dat ze die ring na zoveel honderden bladzijden op de juiste plek krijgen. Anders was het hele boek een waste of time. Nu dat was ie sowieso.

 8. Klinkt me bekend in de oren. Heb ook al veel boeken gestart, soms zelfs tot over de helft gelezen, en dan aan de kant geschoven wegens “bored”…

 9. Griet

  Witte tanden : Zadie Smith
  De ontdekking van de hemel: Harry Mulisch
  Het parfum: Patrick Suskind

 10. pricelessmingvase

  alles van Isabel Allende, liefde in tijden van cholera van gabriel garcia marquez, misschien wisten zij alles van toon tellegen
  en in de categorie poëzie achtig: JA en gebroken zinnen van Stef Bos. en ook wel “waar ik naar verlang vandaag” verzameling van 99 gedichten waaronder ook dat van bart moeyaert dat hier in een van je stukjes staat.

 11. alice

  De schaduw van de wind is crap.

  Maar voor de rest heel mooie tips hierboven :
  – Toon Tellegen (echt echt lezen, het zijn allemaal kleine verhaaltjes, voor je attention spam door heeft dat iets langer dan 30 sec. duurt, is het uit)
  – Liefde in tijden van Cholera.
  – Hoe ik nu leef.
  – Ook : Gloed van Sandor Marai.

 12. Hehe … aantal tips opgeschreven!
  “De ontsnapping” en “Godin van de Jacht” van Heleen Van Royen. Mja, zijn de laatste die ik gelezen heb. Enne … het vervolg v Kluun, is ook een plakker. En janken dat ik met dat boek gedaan heb, dat was pas beschamend!

 13. nathalie

  twee echte page turners:
  – Schaduw van de Wind (zie hierboven – niet zeiken, gewoon lezen, fantastisch spannend boek
  – Engelenmaker – Stefan Brys – lekker freaky, moet je kunnen als schrijver vind ik, je inleven in onmensen.
  Paul Auster vind ik ook een klasseschrijver – ik las net nog (in twee uur tijd) Brooklyn something, ik onthou geen titels.
  Ik ga morgen om Kluun en Joe Speedboot staat ook al lang op mijn lijstje.
  Leuk, zo’n uitwisseling van tips…

 14. Alleen maar klassiekers zoals het parfüm en zo..

  Nog eenleuke kinderboek die ik ook wel nog eens opnieuw zou lezen is “meester van de zwarte molen van Otto Preusler”

 15. Dat boek is vorig jaar terug uitgebracht, ik heb het meteen voor mijn zonen gekocht en die hebben er enorm van genoten!
  Net als van “Brief aan de Koning” trouwens. Als ik ze nu nog eens zo ver kreeg om “Koning van Katoren” en “Kruistocht in spijkerbroek” te lezen…

 16. Gewoon even zeggen dat die Grunberg ook ligt te wachten op mijn nachtkastje. Maar eerst door ‘Los’ van Tom Naegels en nog ene van Peter Verhelst hollen. Kijk zie, ik ga stante pede onder de wol kruipen, met mijn nachtlampken aan en StuBru op de waakvlam!

 17. Er liggen nog veel boeken op mij te wachten. Sommigen lezen erg makkelijk, en sommige boeken zijn gewoon niet door te komen.

 18. ‘De avonturen van Flash Jackson’ en ‘Eddie’s bastaard’ (allebei William Kowalski)
  ge hebt ondertussen al wel genoeg tips zeker :p

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>