les één

evy.jpgU zult het niet geloven, maar ik ben net gaan lopen met Evy Gruyaert. Dat is uitermate vreemd, want ik heb heuse trauma’s opgelopen tijdens mijn middelbare schooljaren als het op lopen aankomt, en ik vind Evy Gruyaert een beetje een kalle. Maar ik heb in mijn hoofd gestoken dat ik stante pede wat moeite mag beginnen doen om gezonder te leven, en dan brengt een mens al eens vreemde offers.

Het zag er allemaal nog ongelooflijk sjiek uit toen ik de podcast in de iPod pleurde, maar eens ik mezelf in open lucht bevond en Evy mij werkelijk aanmaande om te beginnen lopen voelde ik mijn maag toch even keren. Ik keek nog even achterom om mij ervan te vergewissen dat er geen levende ziel te bespeuren was langs de vaart die op een meter of vijftig van de crib loopt, en weg was ik, hobbelend en schobbelend op zoek naar iets dat op “mijn eigen tempo” leek.

Ik kan u verzekeren: als je al vijftien jaar niet meer hebt gelopen dan heb je geen eigen tempo meer. Dan doe je maar iets. In mijn geval: veel te snel vertrekken en al na twee minuten puffen als een amechtig hangbuikvarken. Het zag er ook niet uit: ik vond niet hoe ik mijn armen het beste kon houden om er uit te zien als een professioneel jogger, mijn gat stak naar mijn mening te ver achteruit tijdens het lopen, en ik kon me plots helemaal niet meer herinneren hoe andere mensen eruit zien als ze lopen. Toen ik even mocht stoppen om te wandelen vroeg ik me serieus af waar ik in hemelsnaam aan was begonnen, en wat Koen Fillet hier ook al weer zo fantastisch aan vindt. Ik quote uit zijn recentste blogpost:

Het lastigste is het vertrekken. Jezelf overtuigen, je in je sportkleren heisen, je loopschoenen aantrekken. Eens je aan het lopen bent is het plezant en is de verleiding groot om er een schepke bovenop te doen.

Het is me gisteren overkomen: volgens schema moest er 45′ gelopen worden. Het werd een vol uur.

Toen ik op het einde van de eerste les drie volle minuten moest lopen was er geen haar op mijn paars aangelopen hoofd dat er nog maar aan dacht om er nog een vierde minuut bij te doen, al hadden ze met een klein vuurwapen tegen mijn slaap staan duwen. Toen er als klap op de vuurpijl ook nog eens een echte jogger langsliep voelde ik me zodanig geïntimideerd dat ik deed alsof ik hem niet zag. Volgens Evy zal ik binnen tien weken vijf kilometer lopen alsof het niets is. Ik wens haar erg veel courage.

Reacties

 1. ann

  “Komaan Litith, je kunt het!” en “volhouden he!”
  Awel ze, dat doet mij plezier, ik heb net les 26 van de tweede reeks gelopen, 1 uur en 5 minuten nonstop bergop en bergaf, geloof me ik leef nog en ben zelfs niet moe. Terwijl ik ergens in oktober net zo ver stond als jij, alles aan me hobbelde mee, ik voelde me belachelijk, onzeker en helemaal niet elegant, met moeite duwde ik die minuten eruit, en zie me nu, nog nooit heb ik me zo sexy en fit gevoeld en ik ben zelfs een flink stuk ouder als jij en had ook nooit aan sport gedaan, dus ik ben er zeker van dat jij het zelfs nog veel beter gaat doen. (Ik had ook liever een goeie mannelijke sexy stem gehad, maar we kunnen niet alles hebben he!)

 2. :D
  Volhouden, doorbijten en niet opgeven en nog meer van die clichés! Zoals Ann zegt, binnen een paar maanden (of misschien al weken) zul je jezelf er ongelooflijk dankbaar voor zijn (y)

 3. Ann

  Ik heb het ook geprobeerd vorig jaar oktober en ben tot les 3 geraakt. Ook ik heb met een paars hoofd rongelopen, vond niet de right moves om er als een echte jogger uit te zien, en dacht dat ik ging doodvallen na die 3 minuten. En pas op, het wordt enkel maar langer. :-s Conclusie, aangezien ik niet echt een volhouder ben, heb ik het opgegeven en maak ik mezelf wijs er in het voorjaar weer aan te beginnen. Tiens, zijn we al in het voorjaar?? Dzju. :-s

 4. Ik vind alle joggers die ik vind passeren vooral moedig. Ja ze dragen gekke kleren, zien er vermoeid uit en hobbelen soms meer dan ze lopen, maar ze doen het toch maar hé!
  En ook jij deed het! Chapeau

 5. Ge zijt een dappere vrouw, Lilith. Ik ben ooit eens één keer gaan lopen, tot de volgende lantaarnpaal ongeveer en de dag daarna had ik een keelontsteking.

 6. Hi Lilith,

  Ik ben vorige week ook – eindelijk – begonnen aan ‘Start To Run’
  Eerdere pogingen in de fitness om iets aan conditie te doen faalden.
  Benieuwd of dit lukt.
  Ongelooflijk hé dat we zo ‘kapot’ kunnen zijn na amper 3 minuten lopen?

 7. Ik heb dat altijd massa’s grappig gevonden, die podcast van Evy Gruyaert. In die reclame alleen al.
  ‘Eeen… stop!’ zegt ze. :)

 8. De allereerste keer was het bij mij ook doodgaan, Lilith. Dat veranderde pas toen onze trainer, Paul Vandenbosch, erbij was, en me verplichtte om trager te lopen. En geloof me, dat was écht belachelijk traag.

 9. Je haalt het zeker, je moet alleen wel trouw trainen!
  Ik dacht hetzelfde als jij toen ik met Start to Run begon in april (3 jaar geleden), wist niet dat 3 minuten zooooo lang konden duren. Maar begin juni kon ik wel 5 km lopen! Ha!
  En jij bent ondertussen -40 kg dus aanzienlijk slanker dan ik toen, en dat zal ook wel verschil maken, zeker?

 10. ook schaamtelijk bij die start2run is dat je in begin meer wandelt dan loopt. op een klein parcours met allemaal joggers om je heen wil dit nogal opvallen… het enige wat ik kon bedenken was om met geconcentreerde blik verwoed aan mijn mp3-speler te beginnen prutsen.

 11. Jess

  Heyla Lilith zeker volhouden hoor! Ik ben half december begonnen met Evy en heb gisteren vlot 35minuten aan één stuk gelopen; terwijl ik volgens de cardioloog geen loper’s hart heb. Ben nu aan de tweede reeks bezig, om 10km te gaan doen en ben zelfs ingeschreven in de Asics Ladies Run in April. Helemaal verslaafd dus en zoooo zalig voor mijn figuur …….. dat heeft geen naam. Killer calves, killer thighs, echt … this beats any diet any time!!! SUCCES

 12. Zondag ga ik ook voor de allereerste keer lopen met Start to Run (met een groep en een begeleider). Ik doe niets van sport, beweeg ook al niet veel op het werk en heb al sinds de middelbare school niet meer gelopen.
  Ik heb dus een “heel klein beetje” schrik van hoe ik mij ga voelen zondag…
  Maar jouw bericht is een echte opsteker! Ik zal eraan denken als ik loop af te zien en mijn vrouwelijkheid (of menselijkheid) ver te zoeken is…
  Merci!
  En ja, ik hoop ook dat je verder doet!!!

 13. Nog zo eentje die begint te lopen op een dag dat ze op de radio om de tien minuten liggen te zeveren dat je geen zware inspanningen mag doen!!
  Nu iedereen dat hier begint te doen, krijg ik waarempel zelf goesting, maar dan moet ik toch eerst ne keer gaan zien voor echte loopsloefen en een supersportbh! Hoe mijn armen erbij hangen, kan mij zoveel niet schelen, als mijn voorgevel maar niet gaat deinen…

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>