lilith en de miezerige druppels

toilet.jpgDisclaimer: als u niet van postjes die ‘TOO MUCH INFORMATION!!’ schreeuwen houdt, wendt u nu beter de blik af.

Het was 7 uur dertig des morgens op een morgen waarover ik de vorige dag had gezegd dat ik eindelijk eens gigantisch zou uitslapen. Ik was klaarwakker, en niet alleen dat, maar ik zat ook nog eens al meer dan een uur op het toilet te kajieten van de pijn. Hier klopte duidelijk iets niet. De Humo had ik al uit, die van vorige week ook, en voor de rest slingerde er niets leesbaars rond op het toilet. Ik kajiete weer, in stilte, want mijn lief lag een paar meter verder wel uit te slapen. Ik gun hem dat, die jongen. Slapen is fijn als je geen hersenverlammende pijnen moet ondergaan. In het huis naast ons draaide iemand een kraan open en op dat moment voelde mijn blaas pas helemaal aan alsof iemand er brandende poken in aan het duwen was. Verder alles onder controle ze hastn. *steekt duim omhoog*

Volgens mijn moeder heeft het te maken met mijn constructiefout. Toen ik nog maar een duim groot was wist een dokter haar te melden dat er iets niet helemaal klopte met een bepaald orgaan van ondergetekende. Mijn moeder kan zich niet helemaal goed meer kan herinneren wat er dan precies niet klopte met welk orgaan, maar het was niks ernstigs: ik zou alleen op latere leeftijd wel eens last kunnen krijgen van blaasontstekingen, dat was alles. ‘Wel eens last’ blijkt wel heel erg eufemistisch uitgedrukt, en niemand kan zich precies herinneren of daar dan ook werkelijk iets aan te doen valt behalve mij om de zoveel maanden eens helemaal volpompen met antibiotica na alweer enkele helse nachten in het kleinste kamertje.

Bij wijze van troost dacht ik na over het feit dat ik in mijn eentje het wereldrecord blaasontstekingen aan het breken ben, en hoe cool dat eigenlijk niet is. En ook al valt daar vast niets mee te winnen, het is ergens wel een troost dat ze dan überhaupt iets opleveren, alle nachten die ik al op het toilet doorgebracht heb voor een paar miezerige druppels. Miezerige druppels die zoveel pijn veroorzaken dat het helemaal doorstraalt naar mijn bovenbenen, knieën en zelfs kuiten. Miezerige druppels die *pits* zeggen, en *iiiiiieeeeee*. Miezerige druppels die ervoor zorgen dat ik heel de nacht moet wakkerblijven terwijl de rest van de wereld nietsvermoedend ligt te slapen. En nachten, neem het van mij aan, die kunnen verschrikkelijk lang duren. Ik heb voor de zekerheid De Schaduw van de Wind klaarliggen in het kastje naast het toilet. Vijfhonderddrieënveertig pagina’s nachtelijk gezelschap, en de stiekeme hoop dat ik hierna kan kajieten in het Spaans.

Reacties

 1. I know the feeling…
  Nu heb ik er ook een oplossing voor.
  1. cranberryjuice, maar die ken je waarschijnlijk al. Ikzelf lust het totaal niet, maar een vriendin van me was ermee geholpen.
  2. een bepaalde antibioticapil waarvan de dokter me zei ‘neem eentje of een halfje als je het voelt opkomen (want dat voel je dus), en dan smoor je het in de kiem… Zo ben ik nu al even blaasontstekingvrij…

  Liefs en succes…

  ps: waarom ga je niet meteen om die antibiotica? Die werken bij mij al na een paar uur…

 2. @daphné: ik heb een soort pilletjes die ik kan nemen als ik het voel aankomen, en die werken vaak maar soms ook niet. En ik krijg het natuurlijk altijd als ik op hotel slaap en er dus niet meteen een dokter in de buurt is, of gewoon midden in de nacht, met hetzelfde probleem. Sinds een uur zit ik weer aan de antibiotica, het komt dus vast wel weer goed.

  @goldfish: ik moest er even inkomen, maar na een pagina of honderd ben ik helemaal mee. Erg mooi geschreven, inderdaad. :)

 3. ann

  Heb het zelf nog nooit gehad, maar mijn man moet er wel voor opletten. Idd. puur Cranberry Juice, helpt echt! Bloemkool eten, veel bloemkool, zou ook helpen. Natuurlijk heel veel drinken. Waarschijnlijk daarom dat je het altijd op hotel krijgt, je bent van huis en wil zo weinig mogelijk overal een toilet gaan opzoeken die niet te vinden zijn, dus wat doet madam? Minder drinken, juist. Fout dus.

 4. the watcher

  he, niet zo vlug alle eer opstrijken. ik denk dat ik ook kans maak voor in het wereldrecordblaasontstekingsboek. 2 tips:
  1) preventief furandantine slikken
  2) liters water drinken en plassen (vooral nadat de liefde geconsumeerd is)
  3) indien 1 en 2 niet helpen: uroloog bezoeken

 5. March

  Waarom? Waarom? Waarom toch lees ik altijd verder als er waarschuwingen als ‘lees niet verder als…’ bovenaan de pagina staan? Ik behoor altijd tot de bedoelde categorie mensen.
  Anyway: beterschap!

 6. Oh yes, ‘Schaduw van de wind’, met dat boek ging ik zelfs vrijwillig een paar uur op de pot zitten. Weliswaar zonder pijn… Beterschap!

 7. Cranberryjuice dus (zoals al vermeld), maar je hebt dat ook in pilvorm. De collega van mijn ma wist mij dat eens te vertellen: zij neemt iedere dag zo’n pilletje en heeft er – naar eigen zeggen – maar heel weinig last meer van.

  Te verkrijgen in de biowinkel.

 8. steve

  i know the feeling… heb deze week een ontsteking aan de prostaat … heb 5 uur aan een stuk elke minuut moeten plassen (en de eerte paar uur vooral bloed)… brbrbrbr

 9. pricelessmingvase

  Aah. leuk te weten dat ik de volgende nacht/geplande uitslaapochtend die ik wenend op de wc doorbreng niet alleen ben. Ik ben anders ook best in de running voor dat wereldrecord. Plus: mijn beestjes zijn aan zowat alles resistent
  en daarbovenop ben ik dan nog eens gezegend met een blaas die denkt dat ze bomvol zit als ze halfvol is. Altijd. Ook zonder blaasontstekingen.
  Zware constructiefouten onderaan, ik dacht van wel. Ik word zo hard incontinent als ik oud ben *zucht*

 10. kim

  Nog een slachtoffer hier.
  Wat je er nog tegen kan doen:
  – cranberry in pilvorm (van het kruidvat). Dat zijn joekels van pillen en ze ruiken niet goed, maar lijken wel te helpen. Je mag tot 3x per dag nemen, ik neem er 1tje per dag.
  – ik heb van de dokter een kuur gekregen van urovascon, het is een kuur van 90 dagen. Ik ben er nog niet mee begonnen omdat ik graag wat meer info had over de pillen (die vreemd genoeg extracten van de bacterien lijken te bevatten). Het is bedoeld voor mensen die meer dan 3x per jaar blaasontsteking hebben, en het zou preventief werken.
  – celibatair leven (…yeah right).

 11. kaateke

  Cranberryjuice=veenbessensap. Kan je ook in confituurvorm krijgen.
  Het is een goed preventiemiddel, en eens je het zitten hebt werkt het verzachtend maar het is geen geneesmiddel.
  En heel veel water drinken zodat de bacteriën geen kans krijgen om te naar de blaas te klimmen.

 12. Arme Lilith, hopelijk ist intussen al wat beter. Werkelijk zéér vervelende beestjes zijn dat.
  Ik heb zelf ooit midden examenperiode uuuuuuuren doorgebracht in het ziekenhuis dienst urologie, waar men vastberaden was te vinden wat er aan de hand was met mijn blaas.
  Niets gevonden, dus.

  Anyway, een aantal bladzijden tips later, mooi uitgetypt, kan ik je hetvolgende als succesverhaal meegeven (ttz, tips die wél effect hebben – sorry als ze voor de gevoelige lezer té graphic zijn):
  – geen knellende jeans dragen
  – wél katoenen ondergoed dragen dat op kookwas kan gewassen worden (niet echt sexy, maar kom)
  – van voor naar achter afkuisen na toilet
  – géén geparfumeerd wc-papier, inlegkruisjes, tampons en al die bazaar
  – onmiddellijk plassen na seks (romantisch is anders, maar doel heiligt middelen)
  – furadantine nemen op momenten dat je gevoeliger bent voor toegang van bacteriën (bvb tijdens maandstonden of diarree…)
  – en de belangrijkste: minstens l.5 liter water per dag drinken.

  It works. Echt.

 13. juultje

  ik denk dat ik ook bij de wereldkampioenen blaasontstekingen behoor, edoch nu waarlijk al 2 jaar zonder. net als jij vertelde de dokter me op 7-jarige leeftijd dat mijn blaas er uitzag als een trechter in plaats van als een peer…. wat het ook moge betekenen vanaf mijn twaalfde (en dus voor mijn eerste sexuele uitspattingen) had ik er last van.
  Vraag eens aan je huisarts dat hij ‘uropyrine’ voorschrijft. vanaf je het voelt opkomen neem je er twee en binnen het uur ebt de pijn weg en plas je niet meer 5 druppels om de 5 minuten. je pist er wel donkerrood van , maar dat is dan ook het enige nadeel. Wel is het zo dat dit middel niet echt geneest, het doet enkel je pijn weg en dan is er het beste ooit gemaakt in mijn leven; “furadantine”. Ik heb dat altijd in huis, op reis zeker mee en dat werkt ook binnen de paar uur en je blaasontsteking komt niet meer terug. Ben ooit bij een “uroloog” geweest die mij vertelde dat ik telkens na “de daad” een furadantine moest nemen,zeker als je net een blaasontsteking gehad hebt en dat hielp ook echt.
  vwala, welkom in de wondere wereld van de blaasontstekingen….

 14. Elke

  Hoi,

  Ik behoor ook tot jullie clubje spijtig genoeg.
  Ben zelf naar de uroloog gestapt.
  Gelukkig dat ik in de medische sector werk anders was ik nooit tot deze ontdekking gekomen en bleef ik er waarschijnlijk last van hebben.
  Dus ga voor de zekerheid met een scan zien of er niets mis is met de blaas door al die ontstekingen. Of misschien is er een (Cyste, goedaardig…). Dus duim voor mij maandag ben een beetje angstig voor het onbekende.

  Groetjes Elke
  Hou vol pispotjes en geniet van je ‘SPA PLAT’

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>