brief

jehova.jpgEr waren de vele ‘innige deelnemingen’ en ‘sterktes’ op kaartjes die allemaal op elkaar leken, maar wel telkens in een ander geschrift. Er waren de voorgedrukte kaartjes waarop de afzenders zelfs geen persoonlijke groet meer moesten schrijven, omdat die standaard door de drukkerij werd meegeleverd. Sommige kaartjes zijn zodanig populair dat ik de foto op de voorkant wel twintig keer heb zien voorbijkomen. Er waren de persoonlijke boodschappen en herinneringen aan mijn mama die mensen zorgvuldig hadden neergeschreven, en soms waren er ook heuse brieven bij. Mijn neefje van elf tekende een beertje op een kaartje en schreef erbij hoe erg hij zijn tante zou missen ‘net zoals jullie’. Er waren zodanig veel brieven en kaartjes dat ze niet eens in de doos konden die we van de begrafenisondernemer hadden meegekregen, en dan hadden we daar de mailtjes niet eens bijgeteld.

En toch was er één brief die er voor mij op een pijnlijke manier uit sprong.
De handgeschreven brief van een getuige van Jehova, waaruit moest blijken dat mijn moeder gestorven was omdat dat nu eenmaal de manier is waarop god zondaars straft. Door ze te laten sterven. Bij wijze van illustratie zaten er nog twee foldertjes bij. Zelden zo’n beroerde marketing geweten, eigenlijk.

Reacties

 1. T.

  Ik heb ooit een getuige aan de deur gehad die beweerde dat toen godsdienst nog fel gevolgt werd in de Middeleeuwen alles beter was. Ik wou er net op antwoorden dat die man dringend zen geschiedenisboek nog eens moest nalezen, maar ik werd gered door mijn telefoon. Jammer ik had het hem anders wel even gezegt…

 2. *sprakeloos*

  Of hoewel, er komen heel veel woorden in me op maar die zijn niet al te beschaafd. Wat een randdebielen leven er toch op onze planeet. Ik hoop dat Jehova dan maar snel zijn schema weer in de juiste volgorde zet en die idioot alsnog onder zijn arm meeneemt.

  Lilith, ik loop al dagen aan je te denken en ik ken je niet eens persoonlijk…het is 5 jaar geleden voor mij maar als ik dit dan zo lees, aslof het gisteren was… Sterkte en dikke knuffels xxx Klasina.

 3. Mirjam

  Getverdemme, wat misselijk en wat pijnlijk. Je zou zo’n man toch graag even de waarheid zeggen.

  Dikke knuffel voor jou meis.

 4. Kevin

  Je niet te druk in maken, die mensen zijn niet goed in hun hoofd. Als er een adres op de folders stond kun je die hier misschien plaatsen. Ik zou anders ook wel een brief kunnen schrijven aan die harteloze mensen…

  Gun het hen niet je daar druk in te maken.

 5. dat méén je niet zeg! en dan dachten ze dat jij je dan zou bekeren? walgelijk. zou zelfs strafbaar moeten zijn!
  hoop dat het wel goed met je gaat meis…
  liefs
  rev

 6. Hooch

  Ik heb ooit zo’n brief van een verzamelaar gevonden.
  Die was prefab getypt, en dan schreef die vent er de naam bij met stylo.

  Hij had niet eens het respect om de naam van m’n grootvader correct te schrijven..

 7. Daphné

  Toen mijn oom enkele jaren geleden gestorven was heeft de bomma ook zo’n brief ontvangen en een persoonlijk bezoek van twee geloofsgenoten (of hoe ze zich ook noemen). Die hadden wel de pech dat mijn andere oom de deur opendeed.
  Het is een schande hoe ze mensen recruteren, en het is een nog grotere schande dat er telkens mensen zijn die hierin trappen.
  Je vraagt je soms toch af hoe zij aan al die informatie komen???

 8. Jess

  das gewoon echt degoutant. hoe iemand zoiets durft, ik kan er met mijn verstand niet bij. Dikke knuffel

 9. Niete

  Sommige mensen… De dag dat mijn vader begraven werd, kreeg mijn moeder telefoon van een onbekende vrouw, die mijn vader blijkbaar goed had gekend. Ze schold mijn moeder eerst de huid vol omdat ze geen brief had ontvangen, om daarna te melden dat ze graag het huis van mijn vader wilde huren en of dat al de maan daarop kon (mijn ouders waren net uit elkaar gegaan toen hij kanker kreeg. Mijn moeder heeft hem wel de hele tijd verzorgd). Op de dag van de begrafenis zeg !

 10. Arnaud

  Hallo beste mensen,

  Ik ben een van jehovah’s getuigen en ik kan vermelden dat wat deze persoon heeft geschreven aan de nabestaanden zeker niet is wat de bijbel leert. Ik kan niet geloven wat die persoon die zich uitgeeft als getuige van Jehovah heeft bezielt. Het is ronduit te vreselijk voor woorden.
  Geloof mij alstjeblieft dit is BESLIST NIET wat de bijbel leert. Het is juist een blijde boodschap die wij moeten verkondigen aan mensen die hun geliefden verliezen in de dood. Namelijk dat er in de toekomst een opstanding van alle gestorvenen hier op aarde zal plaats hebben en dat iedereen dan in aanmerking kan komen voor eeuwig leven in volmaakte toestand op een paradijsaarde. Alles zal dan weer zijn zoals de schepper het volgens de bijbel in het begin voorzien had. Wat ik wil zeggen is dat het mogelijk is je geliefde weer terug te zien in levende lijve, als mens van vlees en bloed, genietend van al het moois hier op aarde zonder ooit weer te moeten lijden of te sterven.
  Het kan ook zijn dat de persoon die zich uitgaf voor Getuige van Jehovah heeft geprobeerd uit te leggen waarom mensen überhaupt sterven.
  Volgens de bijbel was Adam de voorvader van ons allen. Omdat Adam heeft gezondigd heeft hij als straf vermindering van levensverwachting (+/- 80 jaar ten opzichte van eeuwig leven)met veroudering gevolgd door de dood en onvolmaaktheid meegekregen en dit ook doorgegeven aan alle mensen na hem. Adam was volmaakt en had eeuwig leven maar liet zich door Satan verleiden. Nu moest bewezen worden dat een volmaakt mens wel in staat was trouw te blijven aan God. Daarom zond God zijn zoon Jezus die voor ons als volmaakt mens zichzelf ten slachtoffer moest brengen voor zijn Vader. Daarmee maakt Jezus het voor ons mogelijk in aanmerking te komen voor eeuwig leven.
  Het is te ingewikkeld om zo even neer te zetten, maar feit blijft dat mensen, iedereen, niemand uitgezonderd zal sterven totdat de barmhartige God Jehovah zijn koninkrijk hier op aarde zal herstellen zoals dat nu reeds in de hemel is gebeurd. Dan zullen de gestorvenen tevoorschijn komen op het bevel van Jezus.
  Ik hoop dat ik zo een groot misverstand heb weggenomen en het spijt mij heel erg van de persoon die is overleden. Want de pijn van het verlies wordt nooit minder. Blijf echter hopen op het wederzien zoals het in de bijbel aan ons wordt beloofd en misschien is het interessant er een keer een nauwkeurige studie van te maken met een echte getuige van Jehovah.
  HEEL VEEL STERKTE,
  vriendelijke groet,
  Arnaud Duisdeiker,
  een van Jehovah’s Getuigen.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>