froenten en gruit

froentjes.jpgIn de drie jaar en een sjieke dat ik samenwoon met Youri zijn mijn huishoudelijke capaciteiten er best wel op vooruitgegaan, vind ik. Als u weet dat ik drie jaar geleden met moeite een ei kon bakken en elk stuk vlees dat in mijn buurt kwam systematisch rauw vanbinnen en zwart vanbuiten werd dan weet u het wel. Daarnaast lukt het me doorgaans om voldoende te wassen en te strijken zodat we nooit in onzen bloten naar ons werk moeten, heb ik me erbij neergelegd dat mijn huis er niet elke dag bijligt als een toonzaal en sinds Youri al ons papierwerk doet is zelfs dat in orde geraakt, op de een of andere wonderbaarlijke manier.

En toch.
Toch gaat er nog iets mis.
Ik ben compleet gefrustreerd omdat ik er in al die tijd maar niet in slaag om voldoende verse groenten en fruit voor te schotelen in de crib. Ik heb me al honderd keer voorgenomen om meer vitamientjes in ons dieet binnen te smokkelen, ik ben al honderd keer thuisgekomen met een zak vol verse groentjes en fruit, en toch gaat het elke keer mis. Ik faal. En daar zijn een paar redenen voor.

Het is niet makkelijk om groenten te kopen voor twee mensen. Een halve bloemkool, ze verkopen dat nergens. Hetzelfde voor een halve courgette. Nog veel moeilijker is het als één van de eters een kleinere maag heeft dan gemiddeld, en de andere eter enkel tomaten lust. U leest dat goed. ENKEL TOMATEN. Ik daag u uit om elke dag iets origineels te bedenken met enkel tomaten. De tijd gaat nu in. Kijkt: het is makkelijker om een klein blikje erwtjes open te trekken dan om elke avond een kilo bloemkool weg te gooien. Maar het frustreert mij. Het moet beter!

Fruit, zelfde probleem, maar anders.
Ik ben gek op fruit, maar ik heb een vreemde kronkel in mijn hoofd waardoor ik steevast vergeet dat er fruit is. En dus eet ik andere brol, in plaats van fruit. Om dan na een week drie overrijpe bananen te zien liggen in een hoekje van mijn keuken en er nog snelsnel een paar muffins van te maken. Maar fruit in muffins telt niet. Ik wil meer vers fruit eten, dammit. Ik wil trots zijn op mijn wekelijkse inname van groenten en fruit, en snel wat.

Dus, beste lezers van tftc, help mij. Help mij om meer groenten en fruit te eten en dat langer dan drie dagen vol te houden. Vertel mij uw trucjes! Stukken fruit over heel het huis verstoppen zodat ik telkens een stuk eet als ik er eentje ontdek? Mezelf verplichten om elke dag op vaste tijdstippen een fruitmoment in te voeren? Youri’s groenten verstoppen in andere etenswaren zodat hij niet beseft wat ik hem voorschotel? Ik wil het allemaal proberen. Ik had vanmorgen een scheurmond doordat ik te weinig vitaminen binnenheb, hastn. Ik ben wanhopig.

Als ik dit heb gemasterd ben ik de ideale huisvrouw, kzweertu.

Reacties

 1. lilith

  @julia: dat is een geweldige tip. Alleen had ik nog niet verteld dat mijn lief verslaafd is aan de ergste brol die je je maar kunt voorstellen. Als ik hem dat afneem en overschakel op elke dag verse groenten heb ik een pijnlijke vechtscheiding aan mijn been, vrees ik. :/

  Ik heb trouwens net een tros druiven in een potje op de salontafel gezet, zodat ik ze zie staan. En ik heb meteen alle zakjes opengemaakt die ik van de fruitboer meehad, en sommige nectarines gewoon in de koelkast gedaan zodat ze langer meegaan dan een week in een klam plastiek zakje.

  Doe ik het goed? :aah:

 2. Ik heb hetzelfde probleem (maar dan alleen met fruit, wegens partner = gemakkelijke eter) en er is geen oplossing, het spijt me. Wij bestellen nu elke week zo’n biogroente/fruitpakket en al het weggegooide spul beschouw ik als colleteral damage. Het is de enige manier om de kans te vergroten dat ik zo nu en dan een stuk fruit in het vizier krijg. Maar afdoende is het niet.

 3. March

  Met tips en trucs kan ik je niet helpen. Ik ben zelf minstens even erg. Fruit ‘vergeten’? Don’t tell me about it: net zoals overschotjes avondeten is fruit gewoonlijk hetgeen ligt te verschrompelen in de koelkast. Als er al geen haar op komt te staan. Groentes? Ik ben groot geworden van appelmoes, omdat ik weigerde groenten te eten. Nu beperkt het zich meestal tot paprika’s & champignons in de spaghetti – en af en toe worteltjes & erwtjes – er is dus al een beetje beterschap. Het is wel beter nu we tegenwoordig een kindje hebben dat fruit- en groentepap eet. Dan komt dat fruit al eens in mijn vizier, en durf ik er al eens van eten.

 4. julia

  “En dus eet ik andere brol, in plaats van fruit.”

  echt afdoend? geen andere brol in huis halen ;-)

 5. Hanne

  Een truc die helpt bij kleine kindjes en, wie weet ook voor Yoeri is het pureren van groenten doorheen de tomatensaus van bv spaghetti bolognaise. Bij kindjes geldt vaak: als ze de vieze groentjes niet zien, zijn ze er gewoonweg niet.

  Je moet het echt eens proberen. Zonder dat Yoeri het weet een wat broccoli koken en pureren en geniepig door de saus roeren. He’ll never know what hit him…

 6. dP

  I.v.m. fruit … Had hetzelfde probleem en is heel flink verbeterd sinds ik geen snoep meer in huis haal. E en ik zijn snabbelaars en als er niets anders is dan fruit, dan komen we er vanzelf toe. Maar jij die graag vanalles bakt, zal waarschijnlijk meer uitwegen hebben dan ik, die me daarvoor moet inspannen. ’t Zou waarschijnlijk redelijk straf zijn om alle bakingrediënten uit huis te bannen. En al zeker niet meer sinds de sjieke cadeau!
  Kleine hoeveelheden (2 appels, 3 bananen, een klein trosje druiven) in een schaal op tafel (of een andere plek goed in ’t zicht), dat werkt bvb. redelijk goed bij ons. Bij druiven kan je ook gemakkelijk eentje meepikken in het passeren.

  Groenten … Een sapcentrifuge gebruiken (want groentensap kopen, is natuurlijk weer niet écht genoeg meer), zodat je een beetje vanalles kan aanvullen met genoeg tomatensap om de rest te verdoezelen? Al drinken jullie elk maar één glas per dag.

  p.s: Je zit zo anders in elkaar dan ik en toch so very much the same. Het blijft fantastisch om mijn overpeinzingen zo leuk gebekt te horen.

 7. dP

  Oeps! Terwijl ik mijn reactie aan ’t tikken was, is voegde je al toe, dat géén snoep in huis halen geen optie is. Stop de snoep in een kast met een slot, waarvan Youri alleen de sleutel heeft. Jij kan dan gekweld beperkt blijven tot fruit. Misschien, héél misschien zet het hem wel aan tot het delen in uw leed.

 8. Isolde

  Hier is het net hetzelfde probleem. Gisteren vol goede voornemens naar de markt geweest en me wat fruit aangeschaft. Heb ook druiven mee (2kg + 1 kg gratis voor 5 euro). Eric had gevraagd om druiven mee te brengen dus doe ik dat ook. Ben nu al 2 dagen bezig met druiven te eten. Hopelijk lukt dit ook voor de appels, peren en aardbeien die ik meeheb.

 9. “Zonder dat Yoeri het weet een wat broccoli koken en pureren en geniepig door de saus roeren. He’ll never know what hit him…”

  Unfortunately, he càn read.

 10. Tijdens de week lukt het ons ook veel makkelijker fruit te eten dan tijdens het weekend. Enkel fruit mee naar het werk als tienuurtje en tussendoortje.

 11. Misschien kan je de fruitschaal op een zeer zichtbare plaats zetten: op de bureau als je daar vaak zit, of op de keukentafel, het salontafeltje,…

 12. Niete

  Voor die overschot aan groenten heb ik alvast een oplossing. Eerst is het wel nog aan jou om Youri ervan te overtuigen braaf mee te eten aan een halve bloemkool of courgette (een beetje saus erover kan misschien al wonderen doen?), eens die missie volbracht, draai je gewoon alle overschotten in een soep. En soep, dat lust toch iedereen…

 13. liza

  Mijn leven zit een beetje anders in elkaar dan het jouwe, maar wat voor mij werkt is idd fruit eten op een vast tijdstip. Op dit moment slaag ik er bijvoorbeeld in elke op weg van mijn werk naar het station een appel te eten. Tegen dat ik op het perron ben is ie bijna op en kan de knoest de vuilbak in (ik zit op een trein zonder vuilbakjes tegenwoordig…). Zo’n vast tijdstip werkt voor mij, maar ik kan me voorstellen dat je als zelfstandige/freelancer niet zoveel vaste ritueelmomenten hebt in je dag. Als ik kan probeer ik die appel ’s morgens nog aan te vullen met een kiwi en/of banaan als ik tijd heb en dat fruit in huis is. Wat groenten betreft… ahum… die keren dat we geen friet/kebab/pizza eten, maak ik aardappeltjes met biefstuk en groentjes. Kunnen verse worteltjes met erwtjes zijn, wortelstoemp, gestoofd witlof, courgette, aubergine, brocolli, ijsbergsla/komkommer/tomaat/feta… Ik haat koken, dus ’t is vaak fast food of uit eten hier. Maar als ik iets maak moet het wel met verse vitamientjes zijn vind ik. Gelukkig heb ik ook een lief dat quasi alles lust en zelfs vindt dat ik goed kan koken (alleen dus spijtig dat ik het echt niet graag doe).

  En aan het eind van deze veel te lange reactie nog dit: lol@Ishku. Jij doet me altijd grinniken achter mijn computer. :-D

 14. Heel herkenbaar, aangezien ik vrijwel altijd voor mezelf kook i.v.m. vegetarisch en vriend die vrijwel geen groenten lust. Het zou absoluut een gat in de markt zijn, groenten en fruit in porties voor één persoon! :)
  Maar weet je wat mij hielp om mee fruit te eten? Een sapcentrifuge! Ik vergat ook altijd stukken fruit te eten, maar sapjes zijn veel smakelijker (vind ik) en je kunt niet om de machine heen als die op het aanecht staat :)

 15. hanne

  Uiteraard moet je niet elke keer groenten door de saus zitten pureren. De kunst is om dit op een moment te doen op welk het slachtoffer dit niet verwacht. Eens het slachtoffer zich onbewust van de broccoli (of andere groente) de saus gewillig heeft binnengespeeld, vertel je uiteraard WEL wat er nu precies in de saus zat. Gedaan met die excuses zoals ” Ik lust geen groenten”.
  En ja, Yoeri kan dan ongetwijfeld wel lezen, maar zelfs al weet hij welke bom zijn richting op komt, toch vermoed ik dat hij niet zal merken in welke maaltijd de groentenbom verstopt zal zijn als Lilith enige moeite doet om de “evil scheme” lachjes te onderdrukken bij het maken van de saus…

 16. Hmmm… Ik heb hetzelfde fruitprobleem. Vroeger – toen mijn dieet nog zeer strikt was – at ik zoveel fruit dat het me verwonderd dat ik er nooit ziek van geworden ben. Nu daarentegen eet ik af en toe nog eens een banaan of wat aardbeien/rode bessen.

  Een goeie tip is inderdaad om niets van snoep in huis te halen zodat het fruit het snoep vervangt. Misschien een post-itje bij de ‘andere brol’ hangen waar “NEEM FRUIT!” op staat. :D Of gewoon fruit eten als dessert na het eten? Of het fruit verwerken in een groenteslaatje (héérlijk!) én zo heb je groenten en fruit samen (maar dat zal Youri dan weer niet lusten)… Of veel fruitsla maken. Fruitsla is àltijd een big yesyes.

 17. JT

  Ik heb nog een goeie tip – gezien in Tibet. Daar zaten we een aantal keer op de bus doorheen de hoogvlakten en die gasten (en gastinnen) hebben altijd een half eetkraampje met zich mee. Dat gaat als volgt: ze hebben (gezien de koude op grote hoogte) dikke jassen die op het eerste gezicht 8 maten te groot lijken met gigantisch lange mouwen aan. Die jassen (soort van gilet-stijl in geruwd bont of zo) zijn samengebonden voor de buik. door de grote maten is dat samengetrokken met erg grote plooien. En daar zit hem de oplossing: uit die plooien haalden ze constant zonnebloempitten, knollen en ook appels en ander plaatselijk fruit. Waar ze dan wat vankluiven (ik wil je goesting niet bederven met een beschrijving van de eetstijl) en de rest weer opbergen in de plooien van hunne frak. En echt mannekes: gi-gan-tisch wat daar allemaal uit kwam (houd er rekening mee dat je daar wel eens meer dan 20 uur op de bus kan zitten tussen 2 grotere steden). Niet normaal!

  Dat is dus misschien een idee voor jou: je neemt gewoon een van je oude jurken die nu toch veel te groot zijn, drapeert die vol plooien rond je lichaam en propt de plooien vol met lekker fruit en groeten: altijd dichtbij!

 18. mathilde

  ‘De Sap en Smoothie Bijbel’ – te koop denk ik in ‘Dille en Kamille’, staat boordevol heerlijke (verse!!) fruit- en groentensapjes die je meteen allemaal wilt maken.
  Zonder dank ;-)

 19. Moody

  Hanne’s truk is een heel goeie (weet ik uit ervaring).
  En fruit dat je teveel hebt kun je altijd nog invriezen en later lekkere smoothies van maken.

 20. Liesbeth

  SMOOTHIES!!!

  Vers PLUS diepgevroren fruit mixen voor de ‘frosty’ smaak.

  Alltime favorite: 1 sinaasappel, 1 potje magere yoghurt, 1 banaan + 1 handvol diepgevroren frambozen.

  KitchenAid heeft trouwens enkele zeer mooie blenders in hun assortiment… ;-)

 21. hypnose. Onderzoek zijn jeugd en ontdek waarom hij geen groenten eet. Wie weet is hij wel bang dat Maya de bij er in zit als ze komen sproeien!

  Fruit: elke dag fruitsla op het menu zetten. En dat klaar maken voor je eet. Of voor je bakt. Eens gesneden eet je er nog sneller van. En je kan het zonder toegevoegde suikers doen. Gewoon rijp fruit kopen, en geen keien van perziken. Of alcohol gebruiken ;)

 22. Krijgen jullie maar een halve courgette op? :-/
  Wij zijn ook maar met twee, maar wij zijn dan wel twee vreetzakken…
  Ge kunt het teveel aan groenten houden voor ne restjesdag ofzo, of invriezen. Of ik zal jullie van mijn zelfgekweekte komkommers en worteltjes komen brengen, daar mag Youri geen nee tegen zeggen want dat is ondankbaar ;-)
  ‘k Heb wel gemerkt dat ik veel meer fruit eet sinds wij… bij mijn ouders lag al het fruit in een bak in de kelder, en nu staat het gewoon naast mij op tafel, blijkbaar maakt da wel een verschil.
  En fruitsla maken helpt ook: grote hoeveelheden zijn opeens verwerkt en ’t is een gezond en lekker dessert of tussendoortje :-)

 23. Carol

  Een eenvoudige oplossing voor het fruit: gewoon de dag beginnen met een vers geperste sinaasappel en daarbij nog een of twee stukken fruit uit het vuistje. Dan begin je de dag meteen met de nodige vitaminen!

 24. Ik zat ook met zo’n ‘ik neem een suikerwafel i.p.v. een appel mee naar mijn werk’-syndroom. Oplossing? Geen suikerwafels meer kopen :-).

  En als em alleen maar tomaten eet? Em blijven pesten dat alleen kleine kindjes niet graag groenten eten tot ie van misérie geen nee meer durft zeggen :-).

 25. Mag ik er toch even op wijzen dat ik geen kind ben die “bah, wortels, ik lust dat niet” doet. Het feit dat ik praktisch geen enkele groete eet is ook voor mij niet echt geestig hoor. Altijd weer die scheve blikken van garçons in restaurants die mijn bord komen ophalen en zien dat het nog voor de helft gevuld is met mooi geordende groentjes. Om nog te zwijgen van hele voorgerechten die terug richting keuken gaan op trouwfeesten ofzo.

 26. Meer groenten? Simpel, wij maken bijna altijd twee soorten groenten bij elk gerecht klaar. Vaak gestoomd, want njammie, echt waar groenten uit blik of gekookt zal je bij ons niet vinden. Ook lekker, maar geduld, is groenten in de oven. Aubergines in stukjes snijden, tomaatje tussen, soms wat mozarella en de oven in. Lekker

 27. bie

  Maak er een gewoonte van om s morgens te beginnen met een stuk fruit (je eet dat het best als eerste, voor je aan iets anders begint, beter voor de maag naar het schijnt).
  Voor het bloemkoolprobleem: wij zijn ook maar met z’n tweetjes, maar als we bloemkool maken, snijden we meteen de hele bloemkool op en gooien de overschot in diepvrieszakjes: meteen een goede (en snelle) portie klaar voor de volgende keer!

 28. March

  @Youri, ik ken het gevoel maar al te goed. Ik ben er intussen 32 en begin sinds een paar jaar zowaar sla, paprika’s en sinds kort godbetert rauwe wortels te lusten. En “lusten” is in mijn geval geen braakneigingen meer krijgen als ik het toch opeet, wat dus niet wil zeggen dat ik met smaak allerhande groensels zal binnendoen. Komkommers bvb zijn nog een big no-no omdat dan alles wat ik nadien in mijn mond steek naar komkommer blijft smaken. En ik ben daar geen fan van dus.
  @lilith & de bijdehande doormixers: dat is misbruik van vertrouwen, en ik steun Youri volledig in een eventuele daaruitvoortvloeiende vechtscheiding.

 29. E.

  Voor mij ook smoothies!!! Je kan er eindeloos mee combineren en je krijgt ook nog eens een gezonde portie yoghurt / melk / enz. binnen … En het was de best reason ever om een mooi gestyleerde blender in huis te halen!

 30. dP

  @March en Youri. Ik zou vast ook altijd mezelf zitten afvragen wat er in het eten zit en niet meer van eender welke bereide maaltijd kunnen genieten (lees: voortdurend op mijn ongemak zijn). De ‘vechtscheiding’ of iets wat er nog maar naartoe neigt, steun ik niet, omdat de bedoeling echter goed is en een oplossing (die er inderdaad best wel komt) gewoonweg moet besproken worden, meen ik.
  @Youri. Misschien één keer een uurtje of zo op de pijnbank: groentesapjes (gekruid naar smaak natuurlijk) proeven met steeds meer groenten en steeds minder tomaat, tot de grens is bereikt van wat jij lekker lekker vindt. Waarbij je natuurlijk jezelf niet mag beliegen, door jezelf al op voorhand voor te houden dat het onmogelijk is. Ik eet zelf graag groente. Maar als ik groentensap drink, proef ik vanaf het rood ziet altijd (jammergenoeg voor mij) alleen maar de tomaat, omdat die nu eenmaal een overheersende smaak heeft.

 31. koekiemoon

  Fruitsla of fruitbrochetten smaken mij altijd veel beter dan een gewoon stuk fruit. En bij de fruitbrochette past ook altijd wel een chocoladedip … (maar dat was niet de bedoeling zeker?)

 32. Ruth

  Ik maak er een gewoonte van om als vieruurtje altijd een stuk fruit te nemen en in de voormiddag drink ik een grote tas soep. Zo heb ik altijd genoeg groentjes en fruit binnen!

 33. Jess

  Dat maakt gewoon onderdeel uit van mijn dagelijks menu; wat er dagelijks ongeveer hetzelfde uitziet.
  Ontbijt: glas tomatensap met een omelet van 3 eiwitten en 1 ei + gebakken groente zoals courgette, champignons, paprika, aubergine… + snede brood
  Tussendoortje: kwark met stuk fruit
  middagmaal: grote salade met wat vlees/vis + brood en altijd een stuk fruit als dessert
  Tussendoortje: een grote portie groente: ofwel een komkommer; een paprika, een bussel radijzen, een bakje kerstomaten, … + paar plakjes vleeswaar of stukje kaas
  Avond; verse soep; groenten+vlees+beetje rijst/pasta
  Dessert: kwark met evt. nog iets van fruit.

  Heb dus dagelijks bij elke maaltijd groenten en ook als tussendoortje, en ook 2 à 3 stuks fruit. gewoon beetje meer nadenken over wat je gaat eten en gewoon inplannen, does the trick for me :-) een maaltijd zonder groenten (zelfs ontbijt) kan ik me al niet meer inbeelden….

 34. Elke ochtend zo’n aardbeiensmoothie van Chiquita als ontbijt, anders lukt het mij ook maar moeilijk…
  Een uur nadat die smoothie op is, scheur ik alweer van de honger, dus trek ik op het werk maar iets uit de automaat. Yeah baby.

 35. boewhaaaa ik lach me echt suf om jouw stukjes Kelly, en op je comments :) heerlijk. hulp heb ik niet voor je. alhoewel, krijg een kind (want die ‘neem’ je niet heb ik begrepen). die móeten ook fruit eten. en dan doe je ‘gewoon’ mee. en als je zwanger ben eet je BERGEN fruit. ik althans. ook BERGEN chocolade… maar dat mag. als je zwanger bent. als je niet meer zwanger bent, mag dat niet meer. maar vertel dat mijn hersentjes maar eens :)
  anyway, ik kan je niet helpen. maarrruh wij hebben van die groenteboeren die gesneden groenten verkopen. kun je groenten per ons kopen. ideetje voor de zuiderbuurtjes?? tis wel stervensduur, dus wellicht betaal ik wel voor 3 bloemkolen, haha, maar het is wel al gesneden. dat telt toch ook weer mee.
  enfin, ik moet naar bed.
  grz
  Rev

 36. dP

  Een stuk fruit dat snel en gemakkelijk te eten is (bvb. banaan, druiven, appel, peer), gaat er bij mij gemakkelijker in, dan een sinaasappel die ik eerst moet pellen of snijden, een kiwi waarbij ik ook minstens één hulpstuk nodig heb, …
  Fruitsla en zo van die dinges, werkt voor mij niet, want ik zie mezelf de tijd niet nemen om dat klaar te maken. En kant-en-klaar zal het wel een stuk minder gezond zijn, juist?

 37. kim

  Wij zijn ook maar met 2, de overschot van de groenten gaan ofwel in spaghettisaus ofwel in de soep.
  Snelle groenten: een iglo stoomzakje. Zit ook wel wat kruidenboter bij.

  Fruit eet ik te weinig, hoewel ik het erg lekker vind. Zodra ik eindelijk de moeite doe om fruitsla te maken is em ook direct op. ‘Sap en Smoothie bijbel’ heb ik ook, die ligt gewoon in de Fnac.
  Mandarijntjesseizoen is weer bijna daar, das t handigste meeneemfruit.

 38. ann

  tip 1: Een DIEPVRIES! Je maakt een hele bloemkool klaar en vriest de overschot in porties in. Lekker makkelijk voor een volgende keer!
  tip 2: idd. SMOOTHIES! Ook het fruit mag in de diepvries van tip 1, zelfs overrijpe bananen (heb ik zelf pas ontdekt, gewoon met pel in hun geheel en even ontdooien anders kan je ze niet pellen), halve meloenen, enz… Wel al voorgesneden is makkelijk achteraf.
  tip 3: idd. een FRUITMAND in het midden van de kamer
  tip 4: je schilt en snijdt een appeltje in partjes en schotel dat voor bij de televisie of waar ook, mijn kinderen vinden het heerlijk en ook mijn man snoept er altijd van mee.

 39. Spirouke

  Wel Lilith,

  Ik zit hier al een tijdje stiekum mee te lezen en nu moet ik gewoon reageren.
  Ik heb namelijk zo’n 2 Youri’s (mijn man en mijn zoon) in huis en ik ken alle “truuken van de foor”.
  1) Balletjes in tomatensaus (met witte selder)
  2) Spaghetti Bolognese (met courgette en aubergine, paprika en de rest)
  Natuurlijk mix je de selder eerst door de tomaten voor je verder werkt en met de bolognesesaus hetzelfde.
  Verder draai ik alle groenten die ik nog over heb gewoon in de soep, ik mix die even en geen haan die er nog naar kraait.
  Mijn mannen zien er bijzonder gezond uit zonder plekjes op hun nageltjes en dat terwijl ze dus helemaal niets lusten he ;o)

 40. nora

  hey daar twee maanden geleden ben ik bij een postproductie huis begonnen hele toffe team waar er elke dag gezond gekookt word door ons wivine met elke dag salaatjes en verse groenten ,mits er bij ons te weinig fruit word gegeten heb ik zelf initiatief genomen om elke dag fruitsalade te maken mijn collega s zijn er dol op mijn tips zijn kleuren therapie verschillende fruit kleuren mengen en meer inlichtingen vragen over fruit er is niet alleen appels en peren en bananen der is nog veel meer !!!vergeet niet de fruitsapjes en shakes voor de zomer heel lekker en in plaats van melk probeer sojamelk oh!! 2 a 3 weken worteltjes perzikken en pruimen eten goed voor een bruin tintje op de huid !!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>