koukleumpjes

187461175_5b5e66b8a1_m.jpgHoe kouder het hier wordt hoe meer ik me ervan bewust word dat het vast nog kouder is in Stockholm.
‘We zullen ons toch een beetje moeten voorbereiden, hoor’, zeg ik dan tegen Youri, want volgens sommige verhalen is er daar zelfs vaak sneeuw en gaat de temperatuur er onder nul alsof het niets is.
Qua voorbereiding denk ik aan elke morgen een uur in ons ondergoed in onze hof staan, elkaar insmerend met aangevroren dauw en rollend over de grondvorst die zich eigen heeft gemaakt van ons grasperkje. Alleen nog een bad nemen in ijskoud water. In t-shirt door het leven vanaf heden, en geen uitzonderingen. Visnettruitjes dragen als er van die door merg en been snijdende noordenwind door Ieper waait.

Elke avond, als we ons met twee hebben genesteld onder ons elektrisch dekentje mompel ik er iets over. Dat we er toch echt eens aan zullen moeten beginnen denken. Morgen. Waarop we een uur of acht later met verwarmde zetels onder ons beider achterwerk naar ons werk rijden, geen haar op ons hoofd dat nog aan Stockholmse voorbereidingen denkt. En echt lang is het precies ook niet meer.

Reacties

 1. Hooch

  Laagjes, dat klopt.
  Voor de rest: warme sokken en goede schoenen, handschoenen en muts/sjaal, warme jas.

  En ook: Labello voor de lippen! En als de zon daar schijnt: zonnecrème. Allé, dat moet toch als je gaat skiën, dus ik vermoed dat het daar ook geen kwaad zal kunnen :)

 2. Er zijn daar drie toverwoorden voor: thermisch ondergoed, regen/winddichte jas en véél laagjes dragen. Maar mijn IJslandse trui & muts krijg je lekker niet :-p.

 3. aha, dat thermisch ondergoed ligt waarlijks al klaar. :) Dus dat helpt en al? Ik heb er compleet geen ervaring mee. :/

  En een winddichte jas, daar ga ik toch eens voor rond moeten schooien dan. De mijne is alleen maar mooi. :(

 4. T.

  Idd zoals je zegt ietske kouder in Stockholm, maar ook niet altijd.
  Gewoon lekker muts, noorse sokken en een dikke jas meenemen
  het gaat voldoende zijn
  ze hebben daar trouwens normaal ook sauna’s das ook lekker warm, en open haartjes enzo
  dus da gaat best meevallen
  (ik heb ook nog een noorse pul ;-) das ook lekker warm, enige nadeel hij verdikt een beetje ;-)))

 5. Lichaamswarmte delen met anderen is de beste manier om je op te warmen. Dat heb ik wel geleerd na een jaar in IJsland te hebben gewoond. ;)

 6. Lore

  Mens, ik krijg al hennenvlees van die 1e alinea nog maar te lezen. Maar toch, Stockholm=afgunst.

 7. T.

  Stockholm is toch geen afgunst.
  Dat is een hippe stad met veel hippe dingen….
  man zoveel mensen die een verkeerd gedacht hebben van de Scandinavische cultuur

 8. Ik ben er nog nooit geweest, maar omdat ik mij al jaaaren aan het voorbereiden ben op een reis naar het Hoge Noorden (mijn droom) weet ik nu dat je best laagjes draagt (veel) en vooral een muts, warme sokken (geen Noorse, want die kriebelen, maar goeie van een wandelmerk of van de Hema (daar hebben ze toch alles)) en goeie waterdichte schoenen. Enfin, alles wat hierboven al gezegd is. Vergeet zeker de labello-stiftjes niet als je ook maar enigszins last hebt van droge lippen.

  En zeg, Zweeds is ook een leuke taal om te leren. Ik zal nog moeten wachten tot mijn pensioen eer ik daar eens ooit tijd voor heb. Ondertussen bekijk ik elk jaar zoveel mogelijk afleveringen van Zweedse thrillers op dvd en lees boeken van Mankell. ;-))

 9. Lore

  Je begrijpt het verkeerd, T.
  Ik ben afgunstig, want ik wil ook naar Stockholm (onder andere). Mijn peter woont zelf in Finland dus geen verkeerde gedachten.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>