lilith wuift de Oude Spoed uit

olv.jpgHeuglijke momenten deze week in Ieper, want na jaren bouwen wordt de oude vestiging van het Jan Ypermanziekenhuis ingewisseld voor een funky nieuw gebouw. Vanmorgen om zeven uur werd de oude dienst Spoedgevallen voorgoed gesloten, en dus dacht mijn lichaam ergens in het holst van de nacht iets als ‘zouden we niet nog eens zot doen, voor een laatste keer zo?’

Tijdens de laatste uren van de Oude Spoed kwam ik dan ook ziek als een hond binnengestrompeld, rillend en overgevend en niet meer in staat om rechtop te lopen. De verplegers van dienst waren net bezig met foto’s nemen van de bureautjes die ze dra zouden achterlaten, en de sfeer was er een beetje als bij mensen die binnenkort op schoolreis mogen. Bij mij was het echter een heel stuk minder.

Bij wijze van afscheid:

* rolde ik een uur aan een stuk gek van de krampen heen en weer op een bed
* lag ik te rillen en te kajieten als een halve gare terwijl in de kamer naast mij de maag van een mevrouw werd leeggepompt, waarschijnlijk voor de laatste keer in de Oude Spoed
* vroeg ik me af hoeveel keer ik nog bijna van mijzelf moest draaien voor ze eindelijk zouden stoppen met bloed afnemen en vragen stellen en zouden overschakelen op kick ass pijnstillers
* leek het er even op dat ik iets had waarvoor ze mij zouden moeten opereren
* ging ik voor het eerst in mijn leven onder de scanner
* kreeg ik uiteindelijk toch pijnstillers toegediend, en toen die in begonnen te kicken was ik zonder zeveren de gelukkigste mens van heel de Oude Spoed
* stond ik oog in oog met een zwaar bebloede man :/
* mocht ik een nachtje doorbrengen in een oude kamer van het oude ziekenhuis. Daar verhuizen ze pas morgen, en ik hoop dat de radiatoren in het nieuwe gebouw iets minder luidruchtig zijn dan wat ik vannacht heb meegemaakt.

Omstreeks vier uur vanmorgen kwam de boosdoener er via de natuurlijke weg weer uit. Bleek dat mijn kathedraal van een lichaam geveld was door een niersteentje dat met moeite groter was dan dit >>. <<, begod.

Reacties

 1. @kruimel: wel, dat was één van de eerste gedachtes die vannacht door mijn hoofd gingen, dat bevallen toch niet veel erger kon zijn dan dat.

  @zezunja: neen, niet bewaard, hij is weg voor onderzoek om te zien waaraan het kan gelegen hebben. Ze willen kijken of het iets te maken heeft met mijn gastric bypass, bijvoorbeeld. En nu gaat alles weer prima, eens de pijnstillers er waren was alles weer helemaal pijnloos. Gelukkig. :)

  @betweter: daar kan het niet aan liggen, want ik drink echt heel de dag door. :)

 2. elke

  In geval van bevallen krijg je er tenminste nog iets voor in de plaats dat iets groter is dan een niersteen. Al is een niersteen uiteraard een stuk rustiger en kan je het weggooien als het je tegen begint te steken. :-) Anderzijds zeggen nierstenen niet dat ze je graag zien en geven ze je geen knuffel.
  Maar dat valt mee, hoor, dat bevallen. Schrik is niet nodig. Al kan ik het niet vergelijken met een niersteen.

 3. Isolde

  Amaai, en je zag er gisteren nochtans goed uit. ’t Zijn misschien afkickingsverschijnselen van het te weinig scrapbooken, haha.

 4. Erg dat zo’n klein steentje zo veel pijn kan veroorzaken.
  Veel beterschap!! En hopelijk niet te veel pijn meer!

 5. Spirouke

  Amaai Lilith, wat een afscheid zeg!
  Je zou beter een oude bedpan of zo meescharen als aandenken ;o)
  Allee, alle gekheid op een stokje, da’s idd nie om te lachen zo’n niercrisis, ik kan ervan meespreken.
  Wat gebeurt er nu als blijkt dat een gevolg is van je gbp?

 6. @spirouke: mocht dat het geval zijn dan kunnen ze me eventueel aanraden om mijn dieet een beetje aan te passen, zei de dokter. Meer of minder van bepaalde dingen eten en drinken, dus.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>