journal your christmas

2055666630_02e345a086_t.jpgVorig jaar kreeg mijn mama op 4 december de diagnose te horen dat ze ongeneeslijk ziek was. Ons leven stond compleet op zijn kop, en niemand had nog zin in dingen als kerst. Voor het eerst in vijfentwintig jaar ging het traditionele feest bij mijn grootouders niet door, ik kocht geen enkel cadeautje en ik had het gevoel dat ik volledig buiten alles stond dat met eindejaarsfeesten te maken had. Op kerstavond hebben we uiteindelijk bij mijn ouders thuis lekker gegeten, net als op oudejaarsavond, omdat we ons ervan bewust waren dat de chemo die vlak na nieuwjaar zou starten wel eens de eetlust van mijn mama zou kunnen wegnemen. En ook omdat we het beste wilden maken van alles dat we wel nog hadden.

Mijn mama was gek op kerstmis, ze kon ook amper wachten om de boom boven te halen en heel het huis te versieren. Ook vorig jaar heeft ze hem gezet, weliswaar met veel hulp van ons omdat het op het moment zelf te zwaar was, maar hij was super. De dokters hadden voorspeld dat het haar laatste kerst zou worden, en ze hebben jammergenoeg gelijk gehad.

En toch wil ik dit jaar wel weer meedoen.
Om die reden heb ik me ingeschreven voor Journal your christmas, een online workshop waarbij je in december elke dag een opdracht krijgt van de geweldige Shimelle Lain om een pagina te maken in je eigen christmas album. Foto’s mogen maar moeten niet, het gaat hem vooral om het opschrijven van verhalen en tradities. Gisteren kregen we onze voorbereidende opdrachten, en ik ben begonnen (zie mijn Flickr-dingen in de linkerkolom) . Het wordt een heel andere kerst dan anders, daar ben ik me erg van bewust, maar ik wil er ook nu weer het beste van maken. Ik hoop dat ik me daar dankzij mijn journal nog meer bewust van ben dan anders. Dat ik in het midden van alle drukte tijd zal nemen om te beseffen waar het allemaal echt om gaat.

Ik weet in elk geval al aan wie ik hem zal opdragen.

Reacties

 1. bibi

  that’s the real spirit of X-mas.
  maak er een mooie traditie van in nagedachtnis van wat je lief is x

 2. Kevin

  En ik twijfel er niet aan dat ze apetrots zou zijn.
  Ik hoop dat ik later een dochter zoals jij heb.

  Succes!

 3. elke

  Kerstmis zal nooit meer worden zoals het ooit was, maar hopelijk kan je er toch nog van genieten! Veel courage!

 4. Isolde

  Ik vind het ook een super idee. Voor ons wordt het de laatste kerst in ons huidige huisje dus het neerschrijven en de foto’s ervan zullen een schitterende herinnering zijn.

 5. marikiwi

  met al de herinneringen in je achterhoofd zal je ook van de kerstdagen in de toekomst mooie dagen maken. Zoals jouw moeder jouw mooie herinneringen heeft gegeven, zo zal jij er meegeven aan andere mensen.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>