stockholm, dus

StockholmImage2.jpgAls de mening van mijn portefeuille minder zou doorwegen dan die van mezelf, dan tripte ik de wereld rond, zo bedacht ik me terwijl ik samen met mijn lief door Gamla Stan (=de oude stad) wandelde. Alleen, aan het begin van citytrips vergeet ik altijd wat ik aan het einde van citytrips maar al te goed besef: dat het dodelijk zou zijn om het helse van het één naar het ander-getrip langer dan een week vol te houden. Ook al was ik fitter en gemotiveerder en heen en weer crossender dan ooit, want vijftig kilo later, na vier dagen Stockholm voelden onze benen aan alsof we een marathon hadden gelopen en zien mijn wallen eruit alsof ik ze Commando-gewijs met houtskool heb aangestipt voor extra effect. Een vakantie waar ik uitgerust van terugkom, dat moeten ze nog uitvinden. En op dit moment liever vandaag dan morgen.

Maar was het het waard?
Jahaa, seejker! Stockholm was alles dat ik ervan verwacht had, en beter.
Veel water, en daarrond gigantische gebouwen in alle mogelijke kleurtjes behalve grijs die er stuk voor stuk uitzagen alsof ze net geschilderd waren. Geen vuiltje te bespeuren, en ook geen stellingen met schilders, wat erg vreemd is, als je er langer dan drie seconden over nadenkt. En overal immens knappe en blonde Zweden, die beginnen te stralen als je hen vraagt of ze je ergens mee kunnen helpen. Die in perfect Engels zo behulpzaam zijn met alles dat je ze in een doosje zou willen doen en overal mee naartoe nemen, als privé-assistent-Zweed. Met blauwe ogen als Zweedse meren zo diep, en vrouwen zo mooi dat ik er bijna instant lesbisch van werd.

Het fijne is dat al die mooie mensen je het gevoel geven dat ze je al jaren kennen door enthousiast ‘HEJ!’ te roepen als je een winkel/hotellobby/museum betreedt. Het blijkt hun versie van ‘hallo’ te zijn, en meteen één van de vijf woorden Zweeds die ik na vier dagen begreep. De andere: tack (dankuwel), nej (neen), Hej da! (tot ziens) en köttbullar (Zweedse gehaktballetjes). U snapt het al: ik kon heelder gesprekken voeren waarin ik de Zweden niet bedankte voor hun vleeswaren.

Over Zweedse vleeswaren gesproken: in de supermarkt verkopen ze salami in tubes. En shitloads aan Läkerol, echt serieus. Het is er om drie uur dertig in de namiddag al nacht. Ik heb er de beste mosselen met frieten ooit gegeten. En vodka gedronken uit een glas van ijs tot het in mijn hoofd helemaal dolletjes werd. Er was een hotel dat KAK heette. Gene zever. En ze scrapbooken daar al even hard als hier, tot wanhoop van Youri die had gedacht dat hij er eventjes vanaf was. En ik heb een boot gezien die zo indrukwekkend was dat ik hem in mijn lijst steek van indrukwekkendste dingen die ik al ooit heb gezien. Redelijk vanboven, zelfs. Stockholm was super, wij zijn versleten maar erg tevreden mensen. Die al een beetje aan het uitkijken zijn naar hun volgende trip, toch wel. De portefeuille weet evenwel nog van niets, en dat houden we graag nog even zo. *winkt samenzweerderig*

Reacties

 1. Aah memories :-) De Ice bar, het Vasa museum, mm-hmm!

  Stockholm staat bij mij dan ook hoog genoteerd op het lijstje van tripjes die ik al heb mogen maken. En voordeel van het rondhossen vond ik dat ik eigenlijk geen last heb gehad van de koude en de toen zelfs lichte sneeuw ;-)

 2. T.

  Ik raad jullie zeker Oslo en Bergen nog eens aan, ook zeer schoon. Maar ik ga alvast sparen voor Stockholm, moet me alleen nog een date weten te versieren dan die mee wil want alleen zie ik da echt ni zitten ;-)
  en die zweden zullen wel zo knap zijn als die Noren en die waren ook godelijk …

 3. Allé ik ga dan toch eens richting Zweden moeten trekken dus… anders moet je eens een to visit lijstje posten Lilith, kan handig zijn voor mensen zoals ik ;-)

 4. Mir

  Wat een mooie foto’s zeg! Ik zie het al…Stockholm komt op mijn to do lijstje. Bedankt voor de tip!

 5. bibi

  poeh, wou dat ik er ook eens heen kon, maar de tijd he blablabla etc…
  echter als ik jouw verslagje zo lees: ik snak ernaar.
  ik wil oooooooooooooook {:o/

  ik was al ongerust dat je nooit meer terug zou komen :O)

 6. kim

  En ik dacht dat ‘kotbullar’ puur Ikeaans was, zoals hun ‘Billy’ en ‘Hamra’ etc :).

  Maar de vraag blijft natuurlijk: zijn die thermische onderbroeken echt zo goed en echt nodig?

 7. esther

  even over de I-phone : nu ben je nog enthousiast… wacht maar tot hij je plaats in bed inneemt. ik begin stilaan zoiets te hebben van: ’t is de phone or me!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>