de grote goede voornemens update

iron_ironing_board_shirts.jpgVorig jaar maakte ik, enkele dagen voor mijn leven in duigen viel en mijn mama kanker bleek te hebben, een lijstje met goede voornemens voor 2007. Toen ik ze daarnet begon te herlezen ging ik er van uit dat ik geen enkele zou waargemaakt hebben, want ik ben al niet bijster goed met voornemens en al helemaal niet als mijn leven nog maar met haken en ogen aan elkaar hangt. Dacht ik. Maar kijk, ik dacht verkeerd. I bring you mijn voornemens, en wat er van kwam:

 • meer boeken lezen:
 • zwaar score! Ik heb dit jaar eindelijk weer gelezen zoals het zou moeten. In bed, op de trein, op het vliegtuig en voor de haard terwijl mijn trui plots naar crematorium begon te ruiken. Ik weet sinds dit jaar weer hoe het voelt om triest te zijn omdat een goed boek uit is. Ik heb mijn abonnement op de Ieperse bib vernieuwd, en ik ben zo enthousiast dat ik maar zelden mijn boeken te laat terugbreng. En dat alles samen met mijn lief, en dat is misschien nog beter, want ik en Dimitri Verhulst hebben zelfs mijn fictiehatend lief aan het fictielezen gekregen! Driewerf hoera voor Dimitri, mezelf en nonkel Potrel! Doordat ik een paar jaar heb stilgelegen heb ik flink wat in te halen (als in 3498 boeken en een half) maar ik heb dit jaar alvast zwaar genoten van Tirza van Arnon Grünberg, De Schaduw van de Wind van Carlos Ruiz Zafon, The Secret History van Donna Tartt en Extremely Loud and Incredibly Close van Jonathan Safran Foer, om er maar een paar te noemen. Als kookboeken ook tellen, dan ben ik met voorsprong de grote overwinnaar van dit voornemen.

 • wat meer door het leven huppelen:
 • het is niet makkelijk huppelen als één van de mensen die je het liefste ziet zieker en zieker wordt, en de uitkomst al van dag één veel te duidelijk is. En toch huppel ik meer dan vroeger, omdat ik na het afgelopen jaar meer dan ooit heb begrepen dat huppelen een mens meestal meer goed doet dan bleiten. En dat we maar één keer leven, en dat je dan al zowel kan huppelen. Of zoals ik het ooit las: life may not be the party we hoped for, but while we are here we might as well dance. Ik zou het waarlijks niet beter kunnen zeggen.

 • geen perfecte huisvrouw worden:
 • zelden zo goed in een voornemen geslaagd als in dit. Maar ik ben er overheen. Neen, mijn huis is niet zo proper als dat van iemand met een poetsvrouw of zonder werk. Het zou maar al te gek zijn als het wel zo was, eigenlijk. Maar er zitten geen beestjes en het lukt zo ook. En ik ben eeuwig dankbaar voor onze vaatwasmachine en mijn nieuwe man, die niet uit zijn vel springt als zijn hemdekes er soms bijna twee weken over doen om gestreken te geraken. (mijn lief draagt helemaal geen hemdekes, gelukkig, maar u snapt het punt)

 • de contacten met mensen wat beter onderhouden:
 • betrekkelijk goed gelukt, eigenlijk. Ik heb mijn beste vriendin dit jaar zowaar zelfs redelijk veel gezien. Wetende dat er jaren waren waarin twee keer een succes was. We hebben veel te danken aan de uitvinding van de zaterdagnamiddagdate, vriendin J. en ik. Het gaat hier om een succesformule waarin afspreken op de markt en handcrèmes uittesten in het Kruidvat slechts enkele van de hoofdrolspelers zijn. En voor de rest heb ik kerstkaarten verstuurd en contacten vernieuwd via facebook. Veel beter wordt het niet, denk ik.

 • werk en vrije tijd meer uit elkaar houden:
 • er moest een mislukking bijzitten, en hier is em, hier is em. Mijn weekends vloeien lately weer serieus over in mijn werkweek, en mijn werkdagen lopen weer zwaar uit, maar ik ga niet klagen en mezelf binnenkort belonen met een wellnessarrangement met ontbijt of azo. En een dolle trip naar Lissabon, in de iets verdere toekomst.

Voor de rest heb ik, mocht u mijn statistieken bijhouden, al 154 weken of bijna drie jaar geen sigaret meer aangeraakt. Dat zijn 27107 ongerookte sigaretten, goed voor een gespaarde euro of vierduizend. Daar mag ook wel eens een applausje voor in de plaats hoor, als je het mij vraagt, of een strooptochtje doorheen de Kapellestraat in Oostende bij wijze van beloning. Huppelend.

Doet u daar nog aan, eigenlijk, aan voornemens?
Vertel op!

Reacties

 1. Katrien

  Ik doe helaas niet aan goede voornemens, maar des te aan “to do”-lijstjes en daar houd ik me ook al niet aan. Verder wil ik je alleen nog even laten weten dat er dit jaar een kans bestaat op een witte kerst. De hoop dus niet opgeven en misschien toch al een slee gaan kopen voor als het zo ver is. Misschien kan je die dan ook even onder handen nemen en er een unieke Lilith creatie van maken. Of gewoon gaan wandelen is ook leuk en de sneeuw horen kraken onder je voeten. Prettige feestdagen gewens en fantastisch 2008 (met nog meer gehuppel, geblog en gekook)

 2. Kareltje

  Een nieuwe man is een man die twee weken op zijn strijk kan wachten???? Way to go, lilith! Hoe gedraagt een “oude man” zich dan? ;)

 3. @katrien: dankuwel voor de lieve wensen. :) Ze zeggen dat het vanaf dit weekend warmer wordt, evenwel. :(

  @kareltje: een oude man zaagt als zijn strijk niet stante pede samen met zijn door moeder de vrouw gesmeerde boterhammekes klaarligt.:)

  Trouwens: met niet zagen over de strijk krijg je de titel nieuwe man nog niet hoor. Hij is én een nieuwe man, én hij zaagt niet over mijn strijksysteem. Geef die mens een standbeeld!

 4. T.

  Awel ik eigenlijk niet, ik zou die meer boeken er wel willen bijzetten en ook frans leren

  gij hebt bij toeval geen boekenlijstje of zo?

 5. Inge

  Goede voornemens, doe ik altijd aan mee, maar die blijven elk jaar hetzelfde. Jammergenoeg slaag ik er niet in ervoor te zorgen dat ik ze kan schrappen!
  Maar dit jaar zal ik toch eens mijn best doen!
  Ik heb je trouwens een eindje geleden eens gezien in de 12 apostels, misschien is één van mijn voornemens je ooit eens aan te spreken?!
  Bij deze is mijn eerste reactie, na zoveel van je blogs gelezen te hebben, gepost!

  Leuke eindejaarsfeesten toegewenst.
  groetjes

 6. @Inge: ai, als ik in de twaalf apostels zit heb ik altijd te veel gedronken. Ze hebben daar veel te lekkere cocktails en al, dus als je komt goeiendag zeggen en ik spreek een beetje met een dubbele tong komt het daardoor. ;)

 7. Inge

  Oké, ik zal er rekening mee houden.. Misschien doe ik dan wel met je mee! Als ik een paar leffe’s binnen heb, komt dat namelijk ook bij mij voor! ;)
  We zien wel:)

 8. mijn goeie voornemens zijn al jarenlang hetzelfde: creatiever zijn, socialer zijn, mij alles ni zo hard aantrekken, afvallen/ervoor zorgen dat ik fitter ben, niks uitstellen, minder rommel maken, minder snoepen/eten in het algemeen… wel moeilijk als er om de vijf botten recepten voor muffins en brownies verschijnen ;-)

 9. kim

  Geen goede voornemens met Nieuwjaar, maar ook meerdere ‘must do’ – ‘must watch’ – ‘must read’ – ‘must visit’ lijstjes (oa op de geweldige 43things/43places sites), dus k probeer er zowat continu aan te denken. Maar Nieuwjaar is natuurlijk wel ideaal als je een overzicht wil hebben zoals jij dit jaar. Geeft voldoening om te zien wat je al bereikt hebt.
  Fijne Kerstdagen, en als er trieste herinneringen opkomen, vergeet dan vooral niet aan de goede herinneringen te denken!

 10. Nele

  Ik wil in 2008 verjaardagskaartjes sturen naar alle mensen die op mijn verjaardagskalender staan.
  En ja, ook op mijn eten letten en sporten en terug kookles volgen en mijn fotoalbums afmaken enz..

 11. Het is inderdaad moeilijk om door het leven te huppelen als je een dierbaar persoon verloren hebt.
  Dit jaar 2 van mijn goede vrienden verloren en het komt hard aan, maar doet mij beseffen dat het leven kort is en dat je er van moet genieten, niet alleen voor jezelf, maar ook voor degene die de kans niet meer hebben..

 12. kaateke

  1. Nog 4 kilo afvallen (dat zijn er dan 20 in ’t totaal)
  2. Een goed leaf vinden en die houden
  3. Regelmatiger gaan leven
  4. Verhuizen naar Gent
  5. Mijn kerstshopping op tijd doen volgend jaar (in augustus ofzo en niet zoals nu: 24/12)

  Wat is er uitgekomen van mijn goede voornemens van 2007:
  1. Het oud leaf buitengesmeten: check
  2. 10 kilo afvallen: ok ik was er eerst 5 bijgekomen, maar dan toch 16 afgevallen: check
  3. gezonder gaan leven: helaas
  4. meer boeken lezen: hmmz kan beter
  5. ander werk zoeken en vinden: yep, droomjob gevonden

  Waarbij ik veel hoger gescoord heb dan alle voorgaande jaren trouwens.
  En hierbij wens ik iedereen een vrolijke kerst, happy chanoeka, en een fantastisch nieuwjaar.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>