het kappersvraagstuk

hairdresser_1.jpgWe hebben mannen op de maan laten lopen, schapen gekloond en bruggen gebouwd waar dat onmogelijk werd geacht (bij deze roep ik Youri op om onze tv eens op wat anders dan discovery channel te zetten, want ik begin te raaskallen) , maar één ding lukt maar niet: twee keer na elkaar van dezelfde kapper terugkeren met een geweldig kapsel.

Toch niet wat mij betreft, anyway.
De reden dat ik er nog nooit in geslaagd ben om een vaste kapper in mijn leven te verwelkomen is dat elke kapper er de tweede keer niet in slaagt om het geweldige kapsel van de eerste keer te evenaren. Een mens zou denken dat de eerste keer het moeilijkste is, wetende dat je alles moet uitleggen en elkaar moet leren kennen en aanvoelen en besnuffelen en aftasten, maar dat valt bij mij meestal wel mee. Na de eerste keer bij een nieuwe kapper ben ik meestal zelfs zo in mijn nopjes dat de gedachte ‘Oke, nu heb ik hem gevonden, ik ga NOOIT nog naar een andere!’ wel eens bij mij opkomt, en ik visuals krijg over hoe ik als tachtigjarige een high five met desbetreffende kapper doe omdat hij mijn paarse krollekes weer zo magnificent heeft weten te leggen.

Over naar enkele weken later, als het eens fantastische kapsel zijn beste tijd heeft gehad en ik het niet meer kan redden met petjes en vissersknopen. Tegenwoordig hebben kappersklanten hele fiches waarop de kapper bij elk bezoek kleurcodes en haarstatussen noteert (of toch zou moeten), en toch gaat het elke keer weer fout. Dus doe ik de tweede keer extra hard mijn best om uit te leggen wat ik wil, waar mijn probleemzones liggen (want die heb ik), wat ik zeker niet wil en wat dan weer zeker wel. Eens de schaar erin is het eigenlijk al kapot, maar toch blijf ik altijd hopen dat het na het brushen wel weer goed komt en het resultaat toch een beetje zal lijken op wat er de vorige keer op mijn hoofd stond. Niet dus.

Ik loop zodoende al weer een hele week rond met een froufrou die stom geknipt is, uitstekende haarpartijen die ik met geen lak of mousse in model krijg en haar zo kort dat ik zelfs niet kan teruggrijpen naar mijn enige redmiddel bij dit soort noodgevallen: het staartje.

Hebben jullie dat nu ook altijd, zeg?
En kent iemand toevallig een kapper in het diepste der Westhoek waarmee wel innige langetermijnrelaties op te bouwen zijn?

Reacties

 1. charlien

  Ik heb daar eerlijk gezegd geen probleem mee. Mijn kapster knipt al meer dan 10jaar mijn haar. Ok, ik heb jaren met hetzelfde kapsel rongelopen zodanig dat ze het waarschijnlijk blind kon knippen.
  Maar als ik dan eens een verandering wil en ik leg het uit, dan begrijpt ze wat ik bedoel en knipt ze het net zoals ik wil. En dat ook de 2de, 3de en nde keer.
  Het adres: Birgit’s hairstudio in de Slachthuisstraat te Ieper :)

 2. Maud

  Mijne is de beste!! Zeg nu zelf, als je mijn kapsel vroeger hebt gezien en nu… Het is een enorm verschil en ik ben er duizend keer mooier door.
  Zo’n reclame verdient ze wel! Het is de eerste kapster die mijn wilde krullen in bedwang kan houden en die haar eigen gedacht niet opdringt.
  Je moet wel een maand op voorhand je afspraak maken anders zal je toch dat petje moeten bovenhalen.
  Mijne is kapsalon Vital, aan het hoekje van de Jan Ypermanstraat (dus niet zo ver hé ;))

 3. Ann-Katrien

  Goh, ik herken het probleem zo enorm hard. Ketens zijn een afrader, de kappers hier in de buurt ook. Dus misschien moet ik Brigitte in ieper maar eens proberen (wetende dat mijn crib in Noord Limburg ligt!)

 4. Petra

  Ben een tikkeltje jaloers op jou: ik ben eerlijk gezegd nog maar zelden content buitengekomen bij een kapper. De eerste keer is meestal al niet helemaal wat het moet zijn, de tweede keer wordt het een complete ramp. Ik ga volledig akkoord met Kathleen: kappers zijn evil!

 5. Isolde

  Ik denk dat ik eindelijk de kapper gevonden heb waar ik content van ben. Ben nu al 3x geweest naar ‘Metamorphose’ in de Mergelynckstraat en ben zeer content. Vooral het wassen van je haar is zaaaaaalig!!!

 6. daphné

  Mijn kaptser weet ondertussen perfect wat ik wil. iedere keer een klein beetje anders maar toch perfect wat ik op dat moment wil. En het kleur vind ik perfect, ook al moet ze dubbele dosis gebruiken omdat ik zoveel haar heb.
  Het is wel geen flashy haarsalon of zo, het is een gewone kapster, kapsalon els bij de kzaerne in Ieper.

 7. Brugge is uiteraard niet de westhoek, maar ik ga al sinds mijn 20e naar kapper Kurt in de Havenstraat (in Bruge dus). En ik ben nog maar zelden malcontent geweest.
  En als ik buiten kom ben ik weer helemaal mee met de laatste mode…

 8. Mijn kapster is ook helemaal gewéldig. Nu ik sinds kort in Gent woon, ga ik zelfs nog terug naar mijn kapster in Oostende. Want ik heb écht geen zin om in Gent 20 kapperszaken af te gaan en dan toch telkens met een disaster op mijn hoofd rond te lopen :)

 9. the watcher

  ooh zo herkenbaar! kappers hebben me het leven al meer dan zuur gemaakt. tot tranens toe hebben ze me al beduveld! en steeds maar het schaapachtige glimlachje “ja hoor, het is okee” wanneer ze de ronde spiegel achter je schedel houden…

 10. Ik denk dat ik recordhouder ben qua kilometers afleggen voor mijn kappert. Na twee jaar Milaan ga ik nog het liefst van al naar kapper Jan in hometown Staden (Jan`s hairdesign, Bruggestraat 16, 051 70 23 63) alwaar ik steevast een aan mijn hoofdvorm en moeilijke zones aangepast kapsel aangemeten krijg.
  Oh ja, ik heb ze geprobeerd, de Italiaanse kappers. In den beginne kon het nog aan mijn armoedige kennis van het Italiaans gelegen hebben, doch twee jaar later ben ik er zeker van dat ik wat ik wil bedoelen ook effectief mijn mond verlaat. Wilt u mijn haar wat in model knippen maar ik wil er niet veel af, is niet zo moeilijk te expliceren…
  Nog een extraatje in Staden; voor dezelfde prijs als in Italie krijg je er nog een heerlijke hoofdmassage bij.

 11. kappers … uch… mijn enige oplossing is lang, langer, langst… maar dan krijg ik weer dode punten… oh ja… ik ben een frou aan het overwegen maar als de dood dat het geen zicht zou zijn.
  nee ik hou er ook niet van !!! succes!!!

 12. T.

  Ik heb dat idd ook altijd, maar al van de eerst keer, als je tegen kapper zegt zus zo en da en da maar ni teveel .. dan knippen ze toch nog naar hun eigen zin grrr
  daarom ik ga gewoon bij de buurvrouw die da tussen de uren doet, gewoon de puntjes eraf of in laagjes en die doet gewoon wa je vraagt zonder vroeleloe’s en tralala’s ti’s ni gelijk ne WOW kapper maar tis wa het moet zijn en ni naar een ander zen zin … nem

  maar daar zijt gij niks mee want t’is ni westvlaanderen

 13. Claire

  Ik heb dan weer het omgekeerde voor van Sabieniewienie: in Valencia deden ze het telkens precies goed, en dat op nog geen 10meter stappen van mijn appartementje! Niet dat mijn Jommekesspaans zo geweldig was, overigens. In Gent is het altijd mis. Nochtans spreken die mensen net als ik Nederlands…ook hier zijn tips welkom!

 14. saskia

  Ik heb voor het eerst in jaren een goede kapper gevonden. Het erge is, tis een kappersschool. Dus tot nu toe elke keer een andere studente die mijn haar onder handen heeft genomen. Maar elke keer ben k te vreden buiten gekomen. Zo tevreden da k ze volgende week mijn haar ga laten verven (en tot nu toe nog nooit echt veel kappers gehad die dat goed deden).

 15. Gecombineerd met een dagje aan de kust: Kapsalon New Look in Oostduinkerke, vragen naar Yves. Altijd zeer content van geweest, bovendien begrijpt hij ook steeds wat ik wil (en ik ben berucht voor het slecht uitleggen van zo’n dingen).

 16. ik ben niet tevreden over mijn nieuwe kapster up de Madoine bij Langemark.

  mijn hoop werd de kop ingedrukt toen nadien bleek dat we meer over mijn oude parochie hadden geroddeld dan over mijn nieuwe woonplaats. Dat, zo lijkt me, kan toch niet de bedoeling zijn. IK ben degene die, wanneer hij buitenstapt, vol nieuwe interessante info moet zitten, en niet omgekeerd!

  Nee, ik ben ontgoocheld.

 17. the watcher

  @claire : in gent is het inderdaad altijd mis! zelfs de meest hippe en gerenommeerde blijken maar een scheet in een fles te zijn.

 18. sara

  ik had dat altijd, tot ik ondertussen al anderhalf jaar trouw blijf aan steven
  droog knippen is een deel van de oplossing, is mijn persoonlijke mening

 19. kim

  Ik woon al meer dan 3 jaar in Antwerpen, maar blijf steeds naar mijn kapster in Limburg terug keren. Dat is natuurlijk niet zo makkelijk, dus dikwijls duurt het erg lang eer ik een afspraak geregeld krijg. Vorig jaar was het wel erg ver gekomen (lange gespleten punten :/) dus ging ik eens naar de kapper in Wilrijk. Ik moest er 3 formulieren met vragen over mijn haar invullen, had 2 foto’s uitgezocht en uitgelegd wat ik wou = al dat dood eraf, mijn krullen uitgeföhnd, in laagjes, waarvan de langste net over de schouders mochten komen.
  De kapster was heel vriendelijk en gaf veel uitleg, waardoor ik er wel wat vertrouwen in had. Zo legde ze uit dat ze de achterkant wat sterker zou opknippen dan de voorkant voor volume-effect. Ok, dacht ik. Pas toen ze na het knippen aarzelend vroeg: “en als je je krullen eens zou laten staan?” begon ik onraad te ruiken. Ze had mijn haar in 2 aparte lagen geknipt: 1 tot halverwege mijn hoofd, en 1 tot op mijn shouders dat er in pieren zielig onderuit kwam. Ik was zo geschokt dat ik niets kon zeggen. Bij thuiskomt alles tot een staartje proberen te boetseren, en zo 5 maanden rondgelopen tot het eindelijk lang genoeg was zodat mijn kapster t kon restaureren (ze was not amused). Heb me maanden rottig gevoeld als ik in de spiegel keek, en op mijn vakantiefoto’s van deze zomer sta ik nu enorm lullig. Dat risico neem ik dus niet meer. Ik blijf dus op en neer karren tussen Limburg en Antwerpen.

 20. kim

  Hmm. Precies nogal van stapel gelopen hierboven, dat opgekropte kapperstrauma en al. Sorry voor het blog-hijacken :)

 21. J

  Klinkt heel bekend in de oren! Ik heb de laatste 5 jaar ook telkens van kapper gewisseld omdat ze nooit 2 keer hetzelfde konden klaarspelen.
  Gelukkig heb ik sinds een dik half jaar wél dé kapper gevonden. Altijd hetzelfde meisje dat er aan mijn haar werkt en altijd even mooi gekleurd en even mooi geknipt! :-)
  HOERA!!!

 22. anais

  Nu je toch in Antwerpen werkt (dat dacht ik toch?): Kapper Difference in de Katelijnevest. Vorig jaar nog verkozen tot kapper van het jaar. Ze begrijpen daar echt wat je wilt, maar het beste is daar eigenlijk om ze eens iets zots te laten doen, dat is bij mij al altijd goed uitgedraaid!

 23. Linne

  Het is idd een probleem als natuurlijke krullen niet goed geknipt zijn.
  Ik zoek een goede krullenkapper in een straal van 20 km van Kampenhout.
  Antwerpen centrum kan ook, daar kom ik ook geregeld.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>