de jefi

lookolook.jpgIk had een zakje gekocht met van die rode vetersnoepjes.
“Moet je ook een snoepje?”, vroeg ik met mijn mond vol veters.
“Ja”, zei Youri.
Ik overhandigde hem een rode veter.
Het werd stil in de auto.

“Hey!”, zei Youri plots, “Doet dit jou ook zo keihard denken aan de Jefi?”
Het bleef stil.
Ik had nog nooit in heel mijn leven van de Jefi gehoord.

Youri blijft beweren dat dat aan mij ligt, en dat heel veel mensen vroeger naar de Jefi gingen.
U ook?
Wilt u er iets over kwijt?
Of het een afkorting is bijvoorbeeld, en of het er fijn was?
Ik ben zwaar benieuwd, want ik geloof er niks van, van heel die Jefi.

Reacties

 1. Isolde

  Hmmm, ik ben vroeger ook naar de Jefi geweest. Of ik denk toch dat het zo heette. Dat waren van die filmvoorstellingen voor kinderen in ’t JOC in Ieper.

 2. Oooooooooooh, die rode veters, yummie yummie. Nee, de Jefi, zegt mij niks, maar ik heb alvast wat blogwerk voor je want ik heb je een stokje gegooid. Je vind alle info op mijn blog.

 3. mich.l

  Ja hoor, de Jefi. Een jeugdfilmclub waar je op woensdagnamiddag naartoe kon. Een oranje-zwart logo als ik me goed herinner.
  Bestaat nu nog op bepaalde plaatsen zie ik op het net. Toen ik in de lagere school zat (Sint Michiels aan het Minneplein),ging dit door in het JOC.
  Meestal (animatie)films van Oost-Europese origine, waar ik weinig van opstak. Onnozel doen en meisjes ambeteren, daar ging het meestal om.

 4. Ja hoor! De Jefi! Op woensdagnamiddag filmpjes gaan kijken in de Warande in Turnhout. Ik herinner mij nog dat ik Alice in Wonderland daar gezien heb en dat ik best een enge film vond…

 5. Ik ging ook naar de Jefi, en daarna werd dat CREFI (maar dan geen films meer) en daar heb ik nog leiding gegeven. En wij kregen geen veters maar chocomelk.

 6. Nele

  Het zei me niks tot ik de commentaren las. Ja, JEFI, dat waren die schoolfilms op woensdagnamiddag. Educatief verantwoord enzo. allemaal op zweedse banken in de turnzaal naar een groot scherm kijken en in de pauze fruitsapjes in brikjes. En in de zomer waarschijnlijk met een sponsen shortje aan :-).

 7. liza

  Ja, ik was ook een Jefi-gangster. We hebben het er gisteren nog over gehad met de vrienden. Ik geloof dat wij zelfs elke keer verkleed moesten komen (vb. als we naar Pipi Langkous keken, moesten we verkleed komen als Pipi Langkous). En degene die het mooist verkleed was, kreeg een prijs. En tekenwedstrijden over de film waren er ook soms bij. En daar waren dan ook weer prijzen bij, zoals dozen met kleurpotloden, of een setje plakkaatverf, of een doos met plastic kralen om kettinkjes te maken…

  En ja, we kregen ook altijd 20 frank mee, en daarmee kochten we een fruitsapje en een wafel.
  :-)

 8. Nieke

  OOh, dat bestond overal?
  Ik dacht dat dat iets lokaals was. Ik ben van provincie Antwerpen en bij ons in het dorp was dat ook!! Ik geloof op zaterdag.

 9. kato

  Ook ik ben nog naar de jefi geweest in de jaren 80-85, in het lokale jeugdhuis, en er werd een film afgespeeld, nog met van die banden die dan verwisseld moesten worden en zo. Het drankje en de snoepjes waren er bij ons ook bij.

 10. Caro

  Jefi is inderdaad de afkorting van JEugdFIlm. Het was een werking van de Bond van Grote en Jonge Gezinnen (nu Gezinsbond). Ik zag er heel mooie Zweedse films in de jaren stillekes (=70).

 11. Inge

  Jaja, de JEFI, amai, dat is lang geleden. In die tijd was er zelfs nog een bioscoop in Ieper. En dan wel nog één met twee zalen, waar je dan een zakje chips kon kopen voor 50 fr.
  Zou er nu bij het komen van een bioscoopcomplex op de veemarkt ook terug JEFI zijn op woensdagnamiddag??
  Grtz

 12. JT

  In Kortrijk was er alleszins ook de Jefi! Fijne dagen aan beleefd. Als mannetje zonder televisie thuis kon ik dan ook eens wat zien. Inderdaad veel Zweedse en Oost-Europese films en zo. Bij ons wel in de filmzaal, dus in gemakkelijke zetels.

 13. T.

  Hm hier in Bornem ook nooit van de Jefi gehoord, wij hadden echter wel onze eigen filmzaal annek ontmoetingsplaats voor tieners op zaterdagavond … maar Jefi nog nooit van men leven van gehoord

 14. Jos

  Normaal reageer ik nooit op je logs, maar deze keer kon ik het echt niet laten. De vriend van mijn zus werkt immers in het Cultureel Centrum van Ieper. Eén woensdagnamiddag in de maand doet hij de JEFI in de stadsschouwburg. U hoort het dus goed: de JEFI bestaat nog steeds en is de afkorting van jeugdfilm (klinkt natuurlijk wel beter dan JEUFI ;-))
  Er worden jeugdfilms getoond aan kinderen van de lagere school. Iedere film is er een tekenwedstrijd. Wie een tekening gemaakt heeft over de vorige film, krijgt een klein cadeautje (je kan het dus niet echt een wedstrijd noemen, me dunkt). Binnen twee weken wordt ‘Ice Age’ getoond aan de jonge snottertjes. Voor wie nog meer nostalgie wil beleven, allen daarheen!

 15. Ja! De Jefi! Bij ’t klein meneerke, in een zaaltje onder het stadhuis van Dendermonde. En daar mochten we helemaal alleen zelf naartoe wandelen (overkant van de straat :D), met onze zelfgemaakte snoepzakjes…*zucht, nostalgie*

 16. Joke

  Jefi? zegt me nix… maar filmpkes op woensdag wel! robin hood! en de knuffelbeertjes! of neen.. troetelbeertjes? zo met regenboogjes enzo en dan had je een soort spin-off met olifantjes en leeuwtjes… of heb ik dat gedroomd? :-) en snoep! oh nostalgie!

 17. Peter

  De eerste cinema ervaringen voor mij in de 70’s. “Daar komt de kermis” was een hele leuke Tjechische film. Ja, waar is de tijd?

 18. caroline

  ja ik herinner me heel goed de Jefi. Dat was in de cinema in Roeselare en Balthazar Boma kwam dan een inleiding geven. Ik ben van 1977. Ik herinner mij een hele mooie film die “Otto” heette en die ging over een jongetje die een Rhino tekende en die kwam dan tot leven met alle grappige situaties daarbij natuurlijk. In de pauze was er 70’s reclame voor ijsjes van Ola, gefilmd in Bellewaerde. Zeer old-skool! Wat een herinneringen!

 19. Els

  Bij ons in Roeselare konden wij ook naar JEFI-films, als ik me niet vergis was dit de zaterdagnamiddag. Prachtige films heb ik daar gezien!! Idd veel Zweedse en Tjechische films. Velen hebben toch ’n diepe indruk gemaakt…

 20. Kathleen

  Gisteren gingen we naar een voorstelling in cc ’t Loo in Tessenderlo en toen we daar stonden te wachten zich ik reclame hangen van een filmmatinee voor kinderen. Het deed me terugdenken aan mijn jeugd (in de jaren ’80). Ik vroeg aan een vriend die ook van Tessenderlo is of hij dat ooit gedaan had op woensdagnamiddag naar de film in ’t Loo. En hij wist zelfs nog hoe het heette: JEFI! Zaal bomvol, een cola en een zakje samo chips, wat een herinnering! Eénmaal in de maand mochten we er naartoe en het was elke keer feest! Zalig!!!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>