[wijvenweek]een kleine bedenking

ww_logo_120x120.gifIk blijf er met grote ogen naar kijken: vrouwen die struikelen over het feit dat de afgelopen week de naam “wijvenweek” heeft gekregen. Met de nadruk op wijf, vaneigens. Ik blijf fronsen bij de nijdige en opgestoken vuistjes van soortgenoten die weigeren zich te verenigen onder de DENIGRERENDE EN AFSCHUWELIJKE noemer “wijf”. Want hoe durven we, eigenlijk, na al die jaren van feminisme en BH’s verbranden en weigeren onze oksels te scheren? En hadden we dan echt geen andere thema’s kunnen kiezen dan shoppen en kinderen? Alsof dat het enige is dat we hebben bereikt na de emancipatie van het moderne vrouwmensch, zeg. Pek ende veren on me. Deze week had natuurlijk “vrouwenweek” moeten heten.

Het is een beetje zwak van mij, maar ik zie “mo zeg”-vrouwen voor mij als ik dergelijke tirades lees. Het soort vrouw dat vorige week tijdens de comedy marathon in Kortrijk alle geweldige jokes over vrouwen zat te verpesten door onder elkaar te zitten sissen dat die alleen van gefrustreerde venten kunnen komen. En heel veel “mo zegs” ook. Pijnlijk veel “mo zegs”. Het soort vrouw dat groen wordt van filmpjes als hieronder.

Lieve madammen, relativeert uzelf een keer.
Dankzij jullie moeten wij al jaren toegeven dat vrouwen inderdaad compleet geen gevoel voor humor hebben.

Voor de rest: dames, u was compleet geweldig deze week. Ik heb zwaar genoten, en ik ben eigenlijk nog steeds bezig. U rockt.

Update: Blijkbaar worden flink wat comments niet doorgelaten door mijn overenthousiaste spamfilter. Ik heb ze nu handmatig goedgekeurd, als er nog mensen gecensureerd worden, mail mij! :)

Dit is een postje in het kader van wijvenweek. Blijf hier vooral niet hangen, en check ook wijvenblogs.be voor meer van hetzelfde, maar dan helemaal anders.

Reacties

 1. Ok, het was jouw geesteskindje, maar daar sta jij toch boven zeker, wat ongegronde fluttige kritiek. Iets met bomen en wind vangen?
  Ik heb me alvast de afgelopen week danig geamuseerd met de opgelegde onderwerpen, veel nieuw schrijvend volk tegengekomen op de wijvenblog die vandaar ineens naar mijn blogrol zijn gekopiëerd. Een geweldig initiatief, schoon uitgewerkt en vooral heel veel volgelingen. Fier wezen op jezelf lijkt me hier aangewezen.
  Met dank.

 2. Het was eens plezant om een hele week van jetje te mogen geven over al dat huis-, tuin- en keukengerief.
  Dat sommige vrouwen het o zo verschrikkelijk vinden dat deze week een “wijvenweek” werd genoemd zegt veel over die wijverie zelf.
  Dat ze zo narrow-minded zijn is hun probleem, ze zullen er ver mee komen.
  Loosen up women!
  Voor de meerderheid was dit fijn, om te schrijven én te lezen. En het was een groot succes, tel alle logs maar eens bij elkaar. Toch?
  Ben benieuwd wie met een “klotenweek” zal afkomen om tegengewicht te geven aan dit fantastisch initiatief!

 3. Als het een troost mag zijn: Ik heb zelfs venten gelezen die de humor er niet van in zagen. Of zou dat onder druk van hun wijf geweest zijn?

 4. Die kiekes zouden idd eens moeten lezen om zichzelf wat minder serieus te nemen, ’t leven zou van de slag een pak mooier kunnen worden voor hen.
  Ook ik heb met volle teugen van wijvenweek genoten!

 5. bibi

  Ik ben een ‘vrouw’ en daar ben ik verdorie trots op.

  Of komt er ook een “klootzakkenweek” voor de mannen? En wat zou daar het thema kunnen zijn?

  Het is misschien topografisch afhankelijk maar aan deze kant van het land, is ‘wijf’ echt niet positief krachtig bedoeld.
  Het doet me denken aan zatte klootzakken die hun wijf afranselen…

  Er is toch ook nix mis met het woord “vrouw”, dan wel?

  Is het niet veeleer een aandachttrekker dan een dijenkletseer het woord “wijvenweek”? En geloof me vrij zelfs ik heb zin voor humor… Het is gewoon een lichte vorm van marketing denk ik.
  Met alle respect voor de woordkeuze, dus ik lig er niet wakker van en mn “vuistjes” ballen zich absoluut niet. Het is gewoon een lelijk woord.

 6. Katrien

  Dat humor ooit nog eens de wereld zal redden, is bij velen nog niet doorgedrongen. Don’t take it all so serious, laugh a little, play a lot… het mag allemaal toch niet veel uitmaken wie er nu van boven zit, als je beide maar geniet :-p

 7. Emma

  Nu vind je het plots onbegrijpelijk dat er vrouwen zijn die struikelen over het woord “wijvenweek” , terwijl jij nog maar pas zo hard struikelde over het woord “wijvenblog” ?(zie TFTC van 5 maart)

  Ik begrijp het niet meer, Lilith.
  Als “wijvenblog” verkeerd was volgens jou, hoe is “wijvenweek” dan plots oké geworden?

  Dus jouw vrouwelijke bloggende collega’s die een probleem hadden met de “wijvenweek” zijn volgens jou humorloze “mo zeg-vrouwen” die zichzelf niet kunnen relativeren?

  Slik. Bedankt.

  Had jij de term “wijvenblogs” kunnen relativeren enkele weken geleden, dan zou er nu niemand in de verleiding komen om ook jou in de categorie “mo zeg”-vrouwen onder te brengen.

  Wie heeft trouwens behoefte aan zo’n dwaze categorie als “mo zeg-vrouwen”? Ik dacht dat je breeddenkender was dan dat, Lilith. Pff. Teleurstelling, die laatste post.

 8. Ik denk dat je mijn eerste wijvenblogpost nogal verkeerd hebt begrepen, Emma. :)

  Ik struikelde helemaal nooit over het woord wijf an sich, wel over het feit dat ik niet enkel over wijvendingen post, ook al lijkt dat zo door al dat roze. Als ik dat wel zou doen dan mag iedereen mijn blog natuurlijk een wijvenblog noemen, compleet geen probleem mee zelfs.

  De dag dat ik begin te bleiten over het feit dat wijf denigrerend is in deze context mag iedereen mij een half pakske slaag komen geven.
  Ik meen dat. :/

 9. Een echte madam durft zichzelf een wijf te noemen, meer zelfs; een wijf met ballen! wijvenweek was geweldig! ik heb er ontzettend van genoten! I smell a tradition…
  meer van dattum!

 10. Caro

  ‘Wijf’ is en blijft een lelijk woord. Wijvenweek in blogland was vooral saai. Iedereen schreef hetzelfde, weinig blogsters kwamen origineel uit de hoek. Ik zie er de humor totaal niet van in, maar misschien ben ik wel een ‘mo zeg’-vrouw. Heb eerlijk gezegd de indruk dat je zelf niet goed weet waar het humorgehalte te vinden is. En dat allemaal omdat één of andere StuBru-medewerker het ‘lef’ gehad heeft om jouw blog een wijvenblog te noemen. Misschien zelf eens leren relativeren, Lilith?

 11. zelf al eens je best gedaan om een initiatief uit te denken lately, Caro?

  We hebben ons best gedaan om iets leuks te doen, en ik heb de indruk dat heel wat mensen het wel leuk vonden.

  Jammer dat jij dat niet vond, maar de meest helse week van het jaar is voorbij. Haalt opgelucht adem en leeft verder. Of bedenk zelf eens iets dat wel leuk en creatief en fantastisch en niet denigrerend is. En steek er vooral de moeite in die wij er met zijn allen hebben ingestoken. Zomaar, omdat we dachten dat het wel eens leuk kon zijn. Ik zie niet in wat daar mis mee was, beste Caro. Echt niet.

 12. Ik heb zeker genoten van de wijvenweek, en beschouw het woord ‘wijf’ als een geuzennaam; voor mij staat het voor stoer, sterk en tof.
  Wat ik jammer vind is de eeuwige humorloze kritiek van vrouwen op andere vrouwen- DAT is nu juist iets waardoor mannen dit soort intiatieven tot ’theekransje’ gaat bestempelen, waarom vrouwen niet serieus genomen worden. Get a life, vrouwen die over het wijvenwoord struikelen, en ga verder met uw vrouwendingskes. Wij wijven wel verder.

 13. saskia

  Amaai

  hoeveel verbitterde mensen (om het woord vrouwen/wijven niet gebruiken) er toch niet rondlopen.

  Als ge uw eigen persoontje al zo serieus neemt, dan zal er wel niet veel te lachen vallen in het leven.

  Ik vond het een fijn initiatief. Soms waren er een hoop cliche posts tussen (ik stond nogal te kijken over de ideale man type post …), maar er was zeker humor te bekennen. Maar wat ik vooral fijn vond, was te zien hoe sommige situaties zo herkenbaar zijn. Voor iemand die vooral in een venten wereld leeft en die maar sporadisch met vrouwen in contact komt en al jaren geen vrouw-vrouw gesprekken heeft gehad, was het fijn te zien dat er genoeg exemplaren rondlopen die niet aan mijn stereotiep beeld voldoen (toch zeker niet op alle punten :))

  En voor dat laatste ben ik dankbaar.

 14. Els

  @ Lilith: zowel je prachtige artikel dat de voorbode was van deze wijvenweek, als het idee van jezelf en i. zijn fantastisch. Neem het aan van een iets ouder maar redelijk wereldwijs en kritisch wijf. Al de rest catalogeer ik onder gebrek aan zelfspot, humor en relativeringsvermogen. En dan zijn er ook nog een paar die het gewoon niet snàppen, en dat is dan pech. Tot slot: (1) Het is zo veel gemakkelijker niets te doen dan wél iets te doen en (2) Jij bent de eigenares van iets dat 90% van de m/v bloggers niet heeft, niet dat ze daarom slecht zijn: jij hebt pur sang literair talent, schrijversbloed.
  Go for it Lilith!

 15. edith

  Goed gezegd lilith :” Wie zelf niets doet niets misdoet” ’t Is zo gemakkelijk kritiek te geven vanop de zijlijn . Ik heb er in elk geval flink van genoten , er zaten echt goed geschreven tekstjes bij. Proficiat aan de initiatiefnemers !

 16. *omzeilt gezwind de discussie en tikt Lilith op haar schouder*
  Bedankt voor het initiatief. Het was leuk om aan mee te doen en grappig, ontroerend en af en toe tenenkrullend herkenbaar om te lezen.

 17. Caro

  Beste Lilith,

  Qua initiatief nemen en moeite doen voor iets kan ik wel één en ander opnoemen, hoor. Dingen waar ik echt veel tijd in steek en waar andere vrouwen ook wat aan hebben. Twee weken geleden heb ik mijn zaterdagmorgen doorgebracht op de markt om er plantjes te verkopen ten voordele van het project van Jeanne Devos, die zich in India inzet voor meisjes en vrouwen die misbruikt worden als domestic worker. Vervolgens heb ik actie gevoerd voor gelijk loon voor man en vrouw. Geregeld help ik ook toffe, ontspannende, soms zelfs creatieve of vormende activiteiten organiseren voor vrouwen. En dat allemaal gratis voor niets, omdat ik het graag doe, omdat ik graag mensen bijeenbreng en het tof vind als ik hen een leuke avond kan bezorgen. Vrijwilligerswerk noemen ze dat.
  Als er dan nog wat tijd overblijft, lees ik wel eens een blog. Die van jou vind ik meestal bijzonder leuk om te lezen, maar de wijvenweek was niet mijn ding.

 18. Geen tijd gehad om mee te doen met de Wijvenweek. Doe het een volgende keer zeker wel. En als je de onderwerpen te cliché vind, ja halo dan tweek je ze toch een beetje dat ze er niet cliché uit zien.
  Misschien toch één dagje langer wijvenweek gedaan, want morgen is het Equal Pay Day ;-)

  E

 19. De Baas

  Alleen maar wijven zouden een discussie voeren als ik hierboven lees. Vooral wijven die zichzelf perse vrouwen noemen hebben blijkbaar last van wijvengedrag. Haha.

 20. bibi

  @ de baas:

  wijf (het; wijven): pejoratief vrouw

  pe·jo·ra·tief: woord waarmee de gebruiker minachting voor het aangeduide laat blijken

  Het is gewoon een lelijk woord, klaar.
  Als jij je mening hier geeft is dat dan ook wijvengedrag? Je kletst uit je nek.

 21. De Baas

  @ bibi
  Het was inderdaad pejoratief bedoeld. Goed gezien. Daar ging het net om. Met zulke woorden hangt het af wie ze hoe in de mond neemt en wie ze hoe wil verstaan. (Zie ook: ‘Jood’, ‘Turk’, ‘Waal’, ‘Hollander’ of vandaag in Gent: ‘West-Vlaming’) Dat wilde ik maar aantonen.

 22. Hoi Lilith!

  Bedankt voor het initiatief, ik heb me goed geamuseerd dees week. Ik vind wijf ook een pejoratief woord, maar ik ben deze week trots geweest om bloggend wijf te zijn in Vlaanderen. :)

 23. Meisjes, meisjes!!! Wat is dat hier toch allemaal? Of je het woord “wijf” nu mooi of lelijk vindt (persoonlijk vind ik het ook maar niks), of je nu meegedaan hebt of niet, of je het gelezen hebt of niet, dat is toch allemaal je persoonlijke keuze? Geen zin om mee te doen: dan doe je toch niet mee, geen zin om het te lezen, dan doe je dat toch niet?
  Ik vond het eens leuk, ik heb met plezier heel wat stukjes gelezen en morgen doet iedereen toch weer gewoon zijn ding. Het is maar bloggen, hoor, de wereld vergaat niet.
  En stop nu met ruziemaken, het lijkt hier wel een vismarkt! Viswijf: da’s pas een heel lelijk woord. Dat willen we niet worden.

 24. Da’s simpel: er was geen broer of zus om ruzie mee te maken. Misschien is dat de basis voor discussie. Ik zal bij deze de tip onthouden en mijn kinderen zwaar laten ruzie maken zonder elke keer: “IS DAT NU GEDAAN?” te roepen. ;-)

 25. bibi

  @ baas:
  dus een vrouw moet zich zonder enig verweer wijf laten noemen en uit jouw mond klinkt dat geweldig? Een marokaan, makak? Dat vind ik redelijk pretentieus.
  Het is gewoon een lelijk woord, wie het ook in de mond neemt. Klaar.
  Het initiatief is nix mis mee verder daar hoor je me niets van zeggen. Ik snap dus niet waarom ik hier mijn mening niet mag geven zonder dat je op je achterste poten staat. Het is niet eens jouw intitiatief. Je vind vrouwen als ik wijven omdat ze een mening hebben? Zo komt he over…
  Ja knikken en slikken is de boodschap?

 26. kim

  @elke: hehehe, je doet me denken aan mijn ma vroeger. Met een variant voor onderweg op vakantie: “IS DAT NU GEDAAN OF WE DRAAIEN TERUG” :D

 27. Ik heb toch een kleine bedenking bij al die negatieve comments hier. ‘Wijf’ is een slecht woord, want wijf hangt een verkeerd beeld op van de vrouw? Een slecht beeld.
  Wel lieve vrouwen, bedenk u dan eens hetvolgende: hoe meer u zevert, zaagt en zeurt, hoe meer u het stereotype ‘wijf’ uithangt.
  Dus: als u niet houdt van het woord wijf, wijvenblog of wijvenweek, doe dan niet mee, leg het naast u neer. U zal er meteen een pak minder ‘wijf’ en meer ‘vrouw’ door worden.

 28. Nip

  Zolang dat wij onszelf wijven noemen is er toch niets aan de hand? Als mijn lief ‘stom wijf!’ roept in het midden van de Delhaize zal ik er wel anders over denken. (waar ik maar mee wil zeggen dat de context bepalend is)
  Trouwens, ‘vrouwenweek’ klinkt zo vervelend zeurend feministisch. En ‘wijvenweek’ heeft het voordeel van de alliteratie. En van roze. Komaan!
  Ik heb mij geamuseerd, en ik vond het eigenlijk ook heel fijn om mij deel te voelen van al die bloggende wijven.
  Volgend jaar een nieuwe wijvenweek? We kunnen er ook madammenmaand van maken, als dat minder denigrerend klinkt…

 29. tomadde

  Haha. CATFIGHT! CATFIGHT! :-)

  Wedden, dat als venten zo’n initiatief zouden opzetten, er niémand van hen zal zagen …

  ’t is me wat ze … die vrouwen. :-)

 30. hé hetzelfde stopwoordje van ik :)

  Toch even proficiat zeggen voor het initiatief, want achteraf lijkt het toch geslaagd! De media ging mee en er werd geschreven, veel geschreven! En daar draait het uiteindelijk allemaal om, niet?

  Grzzz

 31. Normaal gezien kan ik ook niet tegen het woordje wijf. Zeker niet als het hier in de Westhoek gebruikt wordt… “Mi wuf…”. Maar hier vond ik het grappig en tof, en zeker niet ongepast bedoeld naar de vrouwen toe. Komaan Lilith, laat je niet doen door wat anderen zeggen… Wijvenweek was een prachtig initiatief, met toffe blogsters. Hopelijk komt er een vervolg op, maar nu terug naar het gewone leven en de gewone blogs.

 32. Zouden mijn reacties er nu echt door mogen? Wow.

  Dat filmpje is trouwens briljant, ik ga ’t zeker aan mijn aanstaande echtgenote laten zien (jammer trouwens dat die verzekeraar niet in Nederland actief is…).

 33. Vree wijs, al die kijvende wijven hier, met hun onderuitgeschupte hakken van wat doordouwende echte vrouwen. Maar goed dat het thema niet slettenbakvisweek geworden is, het zou hier nogal gestormd hebben.

  Lilith, ge hebt nen hoop blogs roze laten kleuren, maar ook nen helen hoop mensen, relaties, gezinnen, noem maar op. En ik vind ullie allemaal nen hoop toffe wijven. Ben zelf ook benieuwd naar wie die toffe peer gaat zijn dat er een zakkenwasserweekske van gaat maken voor ons (neeje, ikke nie, genen tijd om dat er ook nog es bij te pakke)

 34. Els

  Allez: iedereen weet toch dat de gruwelijkste jodenmoppen door de joden werden bedacht? Relativerende humor is de essentie van (speelse communicatie). En het doelwit van de humor heeft het prerogatief om haar te gebruiken: lees, het niet omdat Joden gruwelijke grappen over hun eigen wedervaren vertellen dat iedereen dat moet doen. Of lees, vrouwen mogen zichzelf wijf, slettebak of trut noemen. Wijf is overigens een uit Engeland overgewaaid woord voor “wife”, echtgenote, vrouw, niet d en wordt in Nederland (wijffie) en aan de kust (min wuuvetjeà liefkozend gebruikt. Bon, volgend jaar opnieuw met Equal Pay Day als apotheose!

 35. pfff ja vermoeiend hé! ik snap zo’n heisa ook niet zenne. vind het eigenlijk hilarisch hoe sommige vrouwen moeilijk kunnen doen over “wijvenmopjes”, of over de foto’s in de P godbetert.
  ge hebt gelijk; neem u zelf nekeer zo serieus ni en amuseer u gewoon :p

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>