de vrouw met de kuif

kuif.jpgIk stond op het perron en ik kon niet stoppen met kijken naar de vrouw met de kuif.

De vrouw was een jaar of veertig, en haar kuif zo perfect gelegd dat ik er eind jaren tachtig een bloederige moord voor zou hebben gepleegd. Ik had, in tegenstelling tot het merendeel van mijn klasgenootjes, geen aanleg voor kuiven. Mijn haar was te zwaar, zodat ik een uur na mijn monnikenwerk in de badkamer voor de rest van de dag opgescheept zat met een plakkerige pak haar die voor mijn ogen lelijk lag te wezen. De kuiven van mijn vriendinnen bleven dan weer wel hypercool rechtstaan. Die dag besefte ik dat ik het van mijn verstand zou moeten hebben, in plaats van van mijn looks.

Dat bedacht ik me allemaal toen ik keek naar de vrouw met de kuif.
Ze deed me geweldig hard aan Hella Vandecaveye denken.
Ik kan me met de beste wil van de wereld niet inbeelden dat iemand met dat doel voor de badkamerspiegel plaatsneemt.

Hoe is het mogelijk-dacht ik- dat sommige vrouwen twintig jaar nadat het de laatste keer mode was nog steeds rondlopen met een kuif? Hoe kun je tegelijk zo conservatief zijn en net blijven plakken aan een kapsel dat ooit geweldig vooruitstrevend moet geweest zijn? Je froufrou rechtop zetten op je hoofd met gel, dat was vast geen keuze voor seuten die niet tegen verandering konden, dunkt mij. Als je dan toch ooit zo hip en vooruitstrevend was, hoe komt het dan dat je in de twintig jaar daarna geen enkele keer hebt gedacht “laat ik een keer iets anders doen met mijn haar. Iets fris. Zonder kuif”?
Hoe kan dat, vrinden?
Hoe vallen die geweldige tegenstrijdigheden te rijmen?

Het ziet ernaar uit dat ik wederom een slapeloze, klamme nacht tegemoet ga.

Reacties

 1. Mij lukte het wel destijds, wayback in mijn schooltijd. Achteraf gezien denk ik dat ik zelfs de hoogste kuif van de hele school had. Touperen en dan in vorm kneden met heeeeeeeel veel haarlak van de megastrong variant.
  *Cringe*

 2. Jenno

  Heeft iemand al ooit tegen die mensen gezegd dat ze niet meer hip zijn. Iemand zou Gella dat eens moeten zeggen. Maar echt zeggen. Niet zo eens raar kijken of geforceerd lachen, maar het haar (ja, haar) echt zeggen.

 3. Joke

  Brings back memories… in den unic staan kijken en vergelijken, om uiteindelijk met ultra strong en shiny whatever in mijn zakske aan mijn fiets naar huis te keren. Dan geweldig experimenteren (hoofd ondersteboven, haarlak in ene hand, haardroger in de ander) en ondertussen een beetje high worden van de geur.. Ahh the eighties..

  ps: ik ga volledig akkoord met Jenno

 4. kim

  Als t een vrouw van in de 40 is, was ze een twintiger in de 80’s. Dat was waarschijnlijk het hoogtepunt van haar looks en daar zal ze zich wanhopig aan vast proberen te klampen. My two cents.

  Ik dacht dat de kuif ook nog iets van de vroege 90s was? (‘Saved by the Bell’ style). Toen we met de basisschool op sneeuwklassen gingen, waren enkele meisjes uren kwijt aan het restaureren van hun kuif, t was een geliefd doelwit voor sneeuwballen. De schuine Gella kuif is mij nooit gelukt, mijn mama voorzag me bij familiefeesten wel van zo’n gesprayde fluffy frou-frou. Vond ik toen al maar niks.

 5. ja gella is vermoedelijk zo’n vrouw waar je gewoon niks durft tegen zeggen, stel je voor dat ze je op de grond smijt…ik droeg vroeger een diadeem die je dan eerst helemaal aanspande op je hoofd en dan terugduwde om “een bultje” te bekomen…djeezes…:-)

 6. Anne

  Beste dames en heren,
  hier in Sydney loopt het VOL Hella’s!
  Hand in hand met de mijnheren met een tapijtje in hun nek…
  Oh, genieten, hier!

 7. Ronald

  Elke keer weer bewijs je je wereldvreemdheid. Alsof je nog nooit eerder vrouwen met een kuif hebt gezien.

  Of alsof je nog nooit eerder de trein hebt genomen. Jeetje.

  Elke keer “au maa gaahwd, ik heb dit en dat gezien, au maa gaahwd”… terwijl de meeste mensen dat echt wel dagelijks meemaken.

  En stop toch gewoon met je aanstellen als een puber van 14, elke keer weer.

 8. kim

  De diadeem-bult heb ik ook nog gedragen :D erg pijnlijk om terug te zien op foto’s…

 9. Ruth

  Misschien was die kuif wel ontstaan door de wind? Als ik op de fiets zit en tis tegenwind durft mijn haar ook al eens een eigen wil hebben. En misschien had die mevrouw toevallig net gel in haar haar gedaan en op die manier….?? Ga ik te ver? :p

 10. Nona

  Het feit dat Ronald blijkbaar dagelijks nog vrouwen met een kuif tegenkomt zegt weer veel over de plaatsen waar hij uithangt … *cringes*

 11. tine

  Niet voor ’t één of ’t ander, en ik heb natuurlijk de dame in kwestie niet gezien, maar hoe ‘uit’ iets ook kan zijn, soms komen bepaalde mensen er mee weg. Zo zag ik al meerdere waw-kuifdames en oh-bultdiadeempjes. Voor mezelf, forget it!

 12. Kanooltje

  Ik ga elk jaar naar het Rock ’n roll weekend op Terschelling (1e weekend van september) en daar zie je dan ook geregeld meiden/vrouwen rondlopen met een kuif. En dan gecombineerd met paardenstaart of pin up haarkunsten. Ook lopen ze er dan rond in van die vintage rock ’n roll jurken/rokken. Ik doe dit zelf ook haha! Snel even een pluk haar van de voorkant pakken, een kleine draai ermee,iets naar voren drukken, vastzetten met schuifspeldjes en de rest? najaa dat zie ik dan altijd nog wel haha!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>