de tweeling en de brooddoos

274414.twins.jpgOp het Bedrijf werkt een tweeling.

Dat valt niet alleen op te maken uit de identieke vorm die hun uiterlijk heeft aangenomen, maar ook uit het feit dat de tweeling elke dag identiek dezelfde outfit draagt om naar het werk te komen. Datzelfde geldt voor hun kapsel, hun bril en de manier waarop ze hun schoenveters knopen. Mind you: de tweeling is geen drie, maar zeker veertig.

Ik zie de tweeling meestal tijdens de middagpauze, in de kantine.
Ze intrigeren me mateloos.
Terwijl ik een kommetje soep naar binnen lepel stel ik me vaak voor hoe dat gaat, zo opgaan in het tweeling zijn. Hoe de tweeling elke morgen voor de kleerkast overlegt, wie er het initiatief neemt, wie meeloopt. Ik stel me voor hoe ze bij het winkelen altijd tegelijk naar hetzelfde grijpen en dan eens gemoedelijk knikken. Tweelingen hebben genoeg aan weinig woorden.

Dat zie ik als ze samen zitten.
En ze zitten altijd samen.
Recht tegenover elkaar, identieke brooddoos aan dezelfde kant van de tafel.
Gevuld met dezelfde broodjes, ja.
Alsof ze eten terwijl ze in de spiegel kijken.

Alles was rustig in tweelingland, tot er deze week een paniekerige mail in de inbox van iedereen in Het Bedrijf zat.
Er was een brooddoos van de tweeling verdwenen, waardoor één zus er wel één had en één zus niet.
Symmetrie volledig verstoord!
Om aan te tonen om welke brooddoos het ging zat er een foto bij. “Van de brooddoos van mijn zus”. Dus.

En opnieuw gingen mijn gedachten in overdrive. Hoe ze – als de doos niet werd teruggevonden- samen de overgebleven doos zouden weggooien. Want je bent een tweeling, of je bent het niet. Vanmiddag zag ik dat het niet nodig was: twee dozen, aan dezelfde kant van de tafel. Identieke broodjes, in elke doos nog even veel.

Tweelingen, daar word ik nu eens zwaar rustig van, zie.

Reacties

 1. Oh my… Ik ken ook een tweeling die gelukkig elk hun eigen stijl hebben (maar ook vaak in elkaars kleerkast gaan rommelen natuurlijk!).

 2. Het is inderdaad een interessant iets, tweelingen. Maar wat dacht je van drielingen of vierlingen of meer! ;)

  Het klinkt alsof een realitysoap best leuk zou worden in die kantine van jullie. Ik zou kijken in ieder geval!

 3. oh djeezes…heeft niemand hen dan ooit verteld dat het not done is om op je 40e dezelfde kleren te dragen als je identieke tweelingzus/broer?

 4. kim

  Scary! Dat is echt extreem freaky hoor, dezelfde kleren en kapsel… op je 40ste! :/ Vind dat bij kinderen eigenlijk al stom. Misschien zijn ze ook getrouwd met een tweeling? Of wellicht wonen ze samen zodat ze ’s ochtends makkelijker kunnen coördineren.

 5. mijn haar staat er recht van… niet gezond hoor. gelukkig zijn mijn kindjes niet identiek, verre van zelfs. toch zijn ze totaal tweeling, ze kunnen elkaar niet missen.

 6. Sas

  Ik zat met een tweeling op de normaalschool. Er ging er altijd maar eentje van winkelen, die kocht meteen twee stuks van hetzelfde… Ik was ooit bijna tweelingmama en de plannen die we voor hen maakten waren in ieder geval voor twee individuutjes en niet voor “de tweeling”…

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>