lilith werkt vandaag in het west-vlaams

gerrit.jpgNet op de dag die al zevenendertig lichtjaren in mijn agenda staat als “ssssssjt!!! release van nieuwe Story!” kan biebie niet op de redactie geraken. Met dank aan de mannen van het spoor, die natuurlijk het recht hebben om mij een zatte polonaise met De Baas en veel te veel stukken taart te ontnemen. Even goede vrienden, hé, hastn, even goede vrienden. Stakerspiketten ahoy! *pompt venijnige vuist de lucht in en spuwt op de grond*

En dus werk ik vandaag vanuit mijn vroegere kantoortje in het pittoreske Kuurne, West-Vloanders, waar ik nog geen enkele keer “iek” heb gehoord als het “ik” moet zijn. Ik ben ook nog geen enkele keer uitgelachen om een volgens klein Antwerpen verkeerd uitgesproken tweeklank, en hell, ik heb zelfs nog aan niemand moeten uitleggen hoe het ook al weer zit met de vervoeging van ja en neen in mijn moerstaal. The madness.

En het heeft nog meer voordelen.

Dat ik straks met mijn lief kan gaan lunchen, en mijn eten in het West-Vlaams kan bestellen zodat ik me niet druk moet maken over wat nu ook al weer de precieze betekenis is van een “smos”. Dat ik met mijn vader kan bellen zonder bij het inhaken aangestaard te worden alsof ik net heb gebeld met de planeet Zork. En last but not least: dat dingen ook gewoon leuk kunnen zijn zonder dat er ‘KAA’ voorstaat, o dierbare collega’s uit de Kempen.

Het is dus beslist: bij wijze van compensatie werk ik vandaag heel de dag in het West-Vlaams.
Zoender oendertietelienge.
Joak nog lik.

Reacties

 1. bibi, bib or whatever.

  ik zou gewoon op hotel gegaan zijn als ik t niet had willen missen, of xou aan een vriendelijke collega gevraagd hebben om te mogen blijven logeren voor 1 nachtje, of aan mn baas… of gekampeerd onder mn buro, of gewoon in alle vroegte toch de auto genomen hebben of gecarpooled, zelfs n taxi als t me zo na aan t hart lag, maar wie ben ik he…
  life is easy…

 2. Kaaigoe bezeg meske! Zoalig stukske! Khem meneige kriek gelache. Mar ow collega’s emmen wel gelijk aj. Kvinnekik wook da Westvloms klinkt as afkomsteg van de planeet Zork zene. :)

 3. jessie

  Haha! Hell yeah!!

  en wat ontdek ik net in de flair???? een bon voor een GRATIS (jawel!!) story??!!!

  (dan zal ik hem volgende keer ook gewoon kopen, gewoon omda gij t zijt)

 4. ha, same here. Vandaag thuiswerk. zonder anekdotes dus, want tis hier maar saai in mijn eentje :)
  En wat dat Zorks betreft, ik krijg ook steeds vreemde blikken als ik op het Brusselse werk via de ‘foon enkele w-vl woorden wissel met de mama.

 5. Hooch

  Der bestaat genen smos préparé, right?

  Nen smos is nen smos. Vanaf er wat anders dan kaas, heps, mayo & groenten tussenkomt is het genen smos meer.

  Zeg dat ik het gezegd heb, en anders komt er een actiegroep ofzo.

 6. Hooch

  Der bestaat genen smos préparé, right?

  Nen smos is nen smos. Vanaf er wat anders dan kaas, heps, mayo & groenten tussenkomt is het genen smos meer.

  Zeg dat ik het gezegd heb, en anders komt er een actiegroep ofzo.

 7. sappig taaltje hè.
  Dat ik ‘de Story’ (ja Lilith kweget ’t is STORY tout court maar da bekt nidde) ga kopen? ’t zal nog nie zijn zekers. Na de schaamte voorbij na het bekennen dat ik hevig fan ben van ‘de Flair’, kan dit er ook nog wel bij.

  PS: ik heb mij om eerlijk te zijn nooit geschaamd. Eerder trots omdat al mijn collegastudenten met hun hoogdravende Knack voor hun neus minder plezier hadden dan ik. En hen vrvolgens wat pesten met boude uitspraken en daarachteraan: en ’t is just want ’t staat in de Flair’..ZAAALIG.

  Vandaar, ik voel het aan mijn water: met zo’n journaliste als jij maakt Story toch een kans!

 8. the watcher

  Vrjè wel wi. Ge meugt da nog doejn. De Story is misgien ginne hjille vetten mor zolang da je gie mor amuseert é! Oe zoeje zelve zien?

 9. PippiPebbles

  Gelieve uw blog in het vervolg van een woordenboek Nederlands – Zorks te voorzien, heb er 5x zo lang over gedaan (omdat ik dat Zorks moest ontcijferen) dan anders.
  En ne smos preparé is ne smos met preparé in plaats van kaas (eigelijk staat het gewoon voor ‘smost daar maar wa groenten bij!’) En anders gaat ge gewoon naar de Panos, daar is ne smos nen Hollandia (kunt ge nog volgen??)

 10. Ruth

  kheb vandaag ook (de) story gekocht – btw uw column is cewl – samen met (de) flair & dankzij die bon voor een gratis story kan ik hem nu NOG een keer gaan halen, hiephoi!! :p

 11. Isolde

  Je hebt dus genoten van je dagje West-Vlaanderen. Heb me vandaag meteen de Story aangeschaft. Sjieke foto!
  groetjes Isolde

 12. Da is wa overdreve wijs waar maat, zo nen dialektendag :-). Eest konk da westvlaams echt niet uitstaan moatje, ma as uwen besten maat (maatin) va ginter komt, edde niet veel keus waar :-).

  Bij deze heb ik me ook regionaal ge-out…

  Wat de terminologie van de Panos betreft: die zuigt. Ik heb er namelijk zelf net een heel postje aan besteed op m’n eigenste blog :-). Nou, niet aan de terminologie, maar aan dat ene personeelslid van gisteren…

 13. Nice

  Vandaag pas het stuk over de nieuwe story op deredactie.be gezien. Schoon, schoon, en kopen zal ik. Moet wel zeggen: mooi AN gepraat :o) Hoewel het altijd tof is om te ontcijferen wat ge op de blog schrijft als int dialect is :o) En nog veel succes dermee!

 14. Die tweeklanken hé, wider zin diénige die da goed kun. En die vervoeging van ja en neen, je zou eens moeten weten hoe intelligent je daarvoor moet zijn.
  (*kijkt vanuit Gent met een trotse blik en geheven hoofd naar de Menenpoort*)

 15. liza

  Gisteren speciaal een Flair gekocht voor die bon, hoewel ik niet van plan was een Flair te kopen, en nu staat er vandaag toch ook wel geen bon in de gratis Metro zeker? :-S

  Mja, ik ben de schaamte nog niet zover voorbij dat ik ga betalen voor een Story. :-p Hoewel een gratis Story gaan halen met een bon natuurlijk nog veel schaamtelijker is! :-D Es kijken of ik dat straks durf in een krantenwinkel waar ze mij niet kennen. :-D

  En wie weet ben ik dan wel zo verkocht dat ik er volgende week gewoon ene koop…

 16. Mieke

  Ik kreeg zowaar een gratis Story in de bus gedropt gisteren!
  En ja, je pic is cooooooool :)
  Over de rest ga ik me nog even beraden…

 17. Ik heb ook de foto in de “Story” gezien! Verder ook ieder artikel zitten zoeken om jouw naam… kan het zijn dat er deze week geen mega-artikel van jouw hand er in staat? Of doe jij de andere dingen in Story? Wat is jouw taak in de nieuwe Story, of ben jij de verantwoordelijke van de website… M.a.w. ik ben curieus….
  PS.: Wijtschate (waar ik woon) is nog een groter boeregat dan Vlamertinge, maar nu hebben we daar toch wel een ex-miss België wonen hé, qua sterrenstatus begint dat toch ook al mee te tellen… of niet?
  Groetjes

 18. liza

  *grijnst likkebaardend naar de gratis Story uit het boekskeswinkelke waar ze haar niet kennen*

  :-d

 19. @annelies: fifi trixibell is van mij, net als de televisiepaginatips en de column. En ik doe ook van blogger. Ik heb met andere woorden wel mijn bezighouding. ;)

  En is Annelien niet verhuisd, ondertussen?

 20. Ik dacht het al dat jij daar niet alleen fun maakte ;-) Ik zou het eigenlijk echt niet weten of ze verhuisd is of niet. Ware het niet dat ik in de boekskes lees dat ze in Wijtschate woont, of je zou het niet geloven want ik heb haar nog nooit gezien! Groetjes

 21. Sharon

  Dankzij de bon uit de Flair hebben wij ook een Story in huis :)
  En we zijn zelfs aan het overwegen om een abonnement te nemen. Als dat geen toewijding is..

 22. BeeBje

  Op mijn werk koopt er iemand trouw de Story :) En die heb ik vandaag helemaal uitgepluisd. Nice job!

 23. kim

  Ha, nu moet ik toegeven dat wij in ons Brussels kantoor met veel dialecten zitten (Antwerpenaars, Limburgers en Brabanders samen) maar dat we nog het meest moesten lachen onze West-Vlaming, die we liefhebbend Crabtree noemden (naar die geweldige Britse flik uit Allo-Allo, “Goodmeurning”). Het blijft het bizarste dialect uit Vlaanderen, hands down.

 24. Sharon

  @Hooch: volledig gelijk wat de smos betreft. Maar koop verdomme je eigen Story :)
  @Pippipebbles: Preparé ipv kaas én hesp is toch gewoon een broodje preparé? En preparé met hesp is ook maar raar. Aha, en gij nu.

 25. kaateke

  Mijn teergeliefde gentenaar heeft speciaal een westvlaams leaf gekozen (’t is ekik vaneigens) om veel te kunnen lachen.
  Naar Gent verhuisd, en ’t loopt hier vol met westvlamingen en zelfs in broekzele (bxl) zijn we al goed vertegenwoordigd.
  Dus gastjes, we zien de weireld an ’t veroveren, goe bezig zoek zeggn

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>