blufboeken

lezende.jpgIk lees geweldig graag maar veel te weinig. Geen tijd, geen geduld, geen inspiratie en boven al geen zin om tijd te verspelen aan een boek waarvan ik niet zeker weet of het wel de moeite van mijn inspanning waard zal zijn. Allemaal povere excuses, maar ze zorgen er wel voor dat ik een stuk minder belezen ben dan ik eigenlijk zou willen.

Dat bewees ook het overlopen van de blufboekenlijst van De Standaard. Van de honderd boeken die ik zou moeten gelezen hebben, heb ik dat met daadwerkelijk zes gedaan. ZES! Om tranen met tuiten bij te bleiten is het.

Ik kwam niet verder dan:

* The world according to Garp van John Irving (jaren geleden op kot, maar een herlezing dringt zich op)
* Brief aan Boudewijn – Walter Van den Broeck (geweldig, echt compleet geweldig)
* Kartonnen Dozen – Tom Lanoye (l)
* Lelieblank, Scharlakenrood – Michel Faber (al ben ik daar in alle eerlijkheid nog niet mee klaar, maar met veel plezier bezig)
* De Verborgen Geschiedenis – Donna Tartt (luuuurved it)
* The Catcher in the Rye – J.D. Salinger

Ik plan een enorm inhaalmanoeuvre, als ik ooit eens een sabbatjaar neem of azo. *bulderlacht en slaat op bil om dat dolle idee*

Mijn collega S. kwam gelukkig ook niet verder dan zes, collega en Germanist J. kwam aan acht.
En u?

Reacties

 1. Welgeteld…. *drumroll*…

  1!!

  Namelijk: The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy.
  Zelf geloof ik niet in een lijst van boeken die iedereen gelezen móét hebben. Dat hangt volledig af van smaak en goesting.

 2. Tot mijn grote verbaziing kwam ik aan 9! Maar wel heel andere dan jij!
  Ik moet wel zeggen dat er heel veel boeken tussen staan die ik nog wil lezen, maar ja, geen tijd en zo hé

 3. Elias

  Ik kom zowaar aan 10. Mogelijk zelfs 12. Van enkele (zoals Kartonnen Dozen) kan ik me niet herinneren of ik ze heb gelezen, maar ik veronderstel dat ze dan niet meer tellen, aangezien ik me er toch niks meer van herinner…

 4. Jennifer Kums

  Kom ook aan 9, voor een groot deel dankzij de boekenreeksen die de Standaard verkocht. Er zijn er inderdaad ook nog veel die ik nog moet (wil) lezen.

 5. Ikke maar 1, alleen Het parfum :/
  En er staan er zeker zo’n stuk of 50 van in de lijst die ik nog wil lezen
  Ik heb wel veel films gezien :)

 6. Ake

  18 gelezen en 7 ‘begonnen’ maar weer neergelegd.
  Leuke lijst, er staan er nog heel wat op mijn verlanglijstje…

 7. Isolde

  Amaai, ik schaam me diep want mijn score is: 0 Inderdaad een dikke, vette nul. Maar ik heb wel enkele verfilmingen gezien. Tellen deze niet mee?

 8. kaateke

  9, maar van heel veel auteurs heb ik wel andere boeken gelezen. Dat moet toch ook tellen?
  Daarnaast zijn er veel boeken waar ik ook van genoten en die niet in de lijst vermeld staan: bv oorlog en vrede.

 9. @Ake en tweet: zwaar indrukwekkend!

  Er valt natuurlijk te discussiëren over zo’n lijstjes, maar de boeken die ik eruit heb gelezen waren wel allemaal erg goed. Het zal dus in elk geval een goed lijstje zijn om inspiratie uit te putten als ik niet weet wat gelezen.

 10. catherine

  ik klikte door naar lijst en dacht dat het niet veel soeps zou zijn. maar ziedaar: 10 gelezen en 1 begonnen maar niet uitgelezen!!!! nu ben ik best wel trots :-)

 11. Inge

  Welgeteld 2, naast vele verfilmingen nl. Het dwaallicht van Willem Elschot omdat dat moest in ’t school en Het Parfum. Alletwee niet gesmaakt. Ben wel benieuwd waarover dat boek van Donna Tartt gaat, als je het zo goed vind, moet dat toch eens opzoeken..

 12. Ik kom gelukkig al aan 12 en dan heb ik degene die ik niet volledig heb uitgelezen niet meegeteld.
  ’t Is wel een leuke lijst om bij je te hebben voor als ik ooit eens niet weet wat te lezen!

 13. Sofie

  Acht, plus nog een stuk of vijf die ik thuis liggen heb maar waar ik nog niet in begonnen ben.
  Een lijstje om bij te houden, voor als ik op pensioen ben of zo :-)

 14. Na ingewikkelde berekeningen kwam ik uit bij de volle nul boeken van dit lijstje. Wie weet haal ik die ‘schade’ ooit nog wel eens in, wie weet ook niet. Ik ga er alleszins niet van wakker liggen. Ik zit nu eenmaal niet in een ‘boekenleesperiode’ of hoe ik dat ook moet benoemen.

 15. Linde

  Ik ook 18. Cool, ik dacht niet dat ik er aan zoveel zou raken. De ontdekking van de hemel blijft wel mijn All time Favourite. Die MOET je lezen, want dat gaat over ALLES. Adembenemend boek. En sinds kort ben ik ook fan van Sarah Waters, die schrijft wel altijd over lesbo’s, maar dat is dan eens iets anders.

 16. Nieke

  2 en dan nog omdat ze ooit op de boekenlijst stonden op school.
  Patrick Süskind, Het Parfum, totaal niet mijn ding. :s
  En J.D. Salinger, The Catcher in the Rye, vond ik wel een leuk boek.

 17. Karolien

  Hmm… Ik heb toch ook al heel wat gelezen in mijn leven, maar ik blijf steken bij 1. Bij de blufJEUGDboekenlijst zou ik hoger scoren denk ik. Enfin, ik weet weer wat te doen…

 18. Joke

  Ik kom maar aan 4, al heb ik er wel meer dan 10 in mijn boekenkast staan… zoals de Verborgen Geschiedenis waarin ik niet verder kwam dan het eerste hoofdstuk! Misschien dat boek nog es een kans geven.
  Verder heb ik net Lelieblank, Scharlakenrood uit. Leuk boek, maar het verhaal gaat te traag vooruit…

  Nu wel met een topper bezig: Eleanor Rigby van Douglas Coupland!

 19. K'tje

  13, met dank aan twee jaar Germaanse en een ongebreidelde lust naar gedrukte pagina’s. En zoals gezegd op “den buro” kan ik uw liefde voor Michel Faber niet echt delen, maar wat iedereen tegen Het Parfum heeft snap ik niet. Zàalig boek!

 20. Ik heb er ene van gelezen: de ontdekking van de hemel.
  Vele ervan die verfilmd zijn heb ik wel gezien.. telt dat ook?

 21. 9 en er liggen nog een aantal andere in mijn boekenkast te wachten om gelezen te worden.

  Ik vond lelieblank, Scharlakenrood trouwens fantastisch. Het verhaal sprak mij op zich niet aan maar toen ik enkele lovende recensies las heb ik het toch geprobeerd en ik was verkocht. Ik liet er zelfs mijn slaap voor.

 22. Negen. En dan nog paar waarvan ik al andere werken van een schrijver heb gelezen dan degene in de bluf 100.
  En alles van Sarah Waters is mooi, ook al schrijft die dan alleen over lesbo’s. Mooie fictieve verhalen die geschiedkundig wel hadden kunnen plaatsvinden. Ik heb ze wel in het Engels gelezen dus ik weet niet hoe de stijl vertaalt in het Nederlands…

 23. saar

  Die eerste zin: sounds familiar… :)
  Ik kom aan amper vier: Huis met de geesten, Wilde zwanen, Kartonnen dozen en De verborgen geschiedenis. (Alle vier bijzonder graag gelezen, trouwens.)
  Er liggen er ook hier nog een aantal van de lijst te wachten om gelezen te worden (Catcher in the rye, On the road, American psycho…), als dat als excuus kan gelden, en o ja, Het parfum, daar heb ik de film van gezien. Maar dat telt niet zeker? :)

 24. Heb vijftien blufboeken gelezen.
  En begonnen in het verdriet van belgie, maar na een paar pagina’s weer weggelegd. Vreselijk boek.

 25. Caro

  12, en mijn studies Germaanse zijn maar verantwoordelijk voor 2 ervan. De boeken waar ik ooit aan begonnen ben maar niet heb uitgelezen, heb ik niet meegeteld. En Possession van A.S. Byatt ligt klaar op de boekenplank. Maar nog niet aan begonnen.

 26. Caro

  12, en mijn studies Germaanse zijn maar verantwoordelijk voor 2 ervan. De boeken waar ik ooit aan begonnen ben maar niet heb uitgelezen, heb ik niet meegeteld. En Possession van A.S. Byatt ligt klaar op de boekenplank. Maar nog niet aan begonnen.

 27. De Verborgen Geschiedenis, Het parfum en Kartonnen Dozen
  Spoetnikliefde ligt te wachten…op het nachttafeltje :-)

 28. anais

  Ik kom aan 11… Als germaniste vind ik dat toch ook geen vet cijfer. Al moet ik wel zeggen dat er een heleboel auteurs bij zijn van wie ik andere dingen gelezen heb, zoals Gabriel Garcia Marquez, Salman Rushdie, Willem Elsschot, Coetzee, … Er staat nog vanalles op mijn verlanglijstje!

 29. @ilse: ik heb op dit moment zodanig veel werk voor Story dat ik de uren die nog overblijven graag eens niet schrijf. ;) Het is dus voor onbepaalde duur stilgelegd, maar ik herbegin er weer aan zo snel als dat een beetje haalbaarder is.

 30. 21 – oef! en ook wel veel andere titels van de vernoemde auteurs. Ook nog 6 titels klaar liggen om te verslinden! Wel funny, dat hier blijkbaar veel collega-germanisten op antwoorden :) het typeert! Lezen is fijn – maar leven nog veel meer!

 31. Nice

  3
  Patrick Süskind met Het parfum (voor school, maar wel heel goed)
  Gunter Gräss: de blikken trommel (mijn opa had dat liggen en raadde het aan, maar ik vond het maar freaky)
  hitchhikers guide to the galaxy: supergoe boek!! Van een kerel op kot geleend en vond het geweldig. De verfilming is ook wel goed.
  Voor school ook ooit een stuk van Wilde zwanen gelezen en ik zou dat graag eens volledig willen lezen, maar het komt er maar niet van…

  Voor de rest wel veel verfilmingen

 32. emelbeest

  25 en stuk voor stuk boeken waarvan ik nu nog zeg “wauw”! een aangename verrassing!

 33. @Lilith: ok we oefenen nog wat geduld uit intussen :-)
  Btw:geestig dat je blog in de ‘Goed gevoel’ van juli staat als aanrader ;-)

 34. Jenno

  1

  William Goding – Lord of the Flies

  … en maar denken dat ik er geeneen van gelezen ging hebben. Het eerste boek van de lijst, was meteen prijs…maar daar bleef het ook bij.

 35. Meg

  11,…maar ik ben ook een stuk ouder dan de gemiddelde lezer van deze blog. Dat verklaart natuurlijk , spijtig genoeg, heel wat!

 36. Hmm toch een paar:
  – In de naam van de roos – U. Eco
  – De New York Trilogie – P. Auster
  – De ondraaglijke lichtheid van het bestaan – M. Kundera
  – Verzonken Rood – J. Brouwers
  – De verborgen geschiedenis – D.Tartt
  – De ontdekking van de hemel – H. Mülisch
  – Het gouden kompas (= His Dark Materials) – P. Pullman

  Hmm valt best mee é :)

 37. Jomijikje

  Ik kwam aan 5 en mijn all time favotje is het parfum van Suskind, haast onmogelijk om weg te leggen

 38. Natsalie

  Ik kom aan 11, als ik ‘De wereld volgens Garp’, waarin ik nu net aan pagina 123 ben, mee tel.

 39. Natsalie

  Ik kom aan 11, als ik ‘De wereld volgens Garp’, waarin ik nu net aan pagina 123 ben, mee tel.

 40. De Baas

  Jueij!! DERTIG!
  Waarvan twee niet helemaal uitgelezen, eentje een keer of vijf gelezen (catcher in the rye) en twee gewoon herlezen (Claus’ Verdriet van Belgie en Franzens Corrections) Bovenop die dertig een stuk of vijf ervan begonnen en gewoon na een aantal pagina’s aan de kant gelegd.

 41. wim

  Ik kom aan 20 stuks. Gisteren voor de ik weet niet hoeveelste keer “De Verborgen Geschiedenis” uitgelezen.

 42. Niet gedacht… ik kom aan 15-en-een-sjiek…
  Zouden ook in het rijtje moeten komen: ‘De vliegeraar’ en ‘De witte koning’.
  Keep on reading! :)

 43. kim

  Hmm. 2:
  – 1984: fantastisch
  – Catcher in the Rye: vond ik niks aan

  en 2 begonnen maar neergelegd:
  – In de Naam van de Roos: te traag
  – Ondraaglijke lichtheid: intense haat richting Kundera, jeezes wat vind ik dat spul slecht

  De lijst is wel vanuit Vlaams perspectief geschreven, er zijn andere internationale (wel, meer internationaal of uit Brits/Amerikaans perspectief geschreven) waar ik me veel beter bij kan vinden, hier staan er een hoop: http://www.listsofbests.com/lists/home/books

 44. Sas

  Ik hou het gewoon bij dat ene obscure boek dat geen kip gelezen heb, behalve ikke…
  “Hoe heette de Hoedenmaker ?” van Loeki Zvonik

  En De Baas heeft natuurlijk niks anders te doen dan boeken te lezen, zo kom je makkelijk aan dertig…

 45. Collega L

  Collega L is ook een Germanist en heeft er ook maar 9 van gelezen hoor ;-) Dus u doet dat inderdaad nog goed, collega K! x

 46. Viviane

  15, en nog een aantal andere boeken van auteurs die in het lijstje staan. En nog een aantal ooit aan begonnen maar nooit uit geraakt, maar die tel ik natuurlijk niet mee.
  Parfum, geweldig. Lelieblank, absoluut fantastisch, Verdriet van België, niet door te geraken (en ook niet uitgelezen dus), Lord of the flies, spooky,…

 47. woutvl

  @Sas Zvonik is mijn favoriete auteur. Ik las “Hoe heette de hoedenmaker?” wel 9 keer en haar andere boeken ook vele malen :)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>