bibbabbel

bibliotheek-4.jpg“Ja”, zegt de dame achter de balie, waarmee ze duidelijk maakt dat ik mijn boeken op haar tafeltje mag leggen.
Ik knik sympathiek en leg drie boeken op haar tafeltje, samen met mijn bibliotheekkaart.
Want ondanks het feit dat ons huis in drie jaar tijd bijna tot de nok gevuld is geraakt met boeken ben ik nog steeds niet bevredigd, en leen ik dus ook nog eens boeken in de bibliotheek. Ik ben officieel ziek in het hoofd.

“Is het een jonge hond?” vraagt de dame achter het tafeltje, en ze wijst naar het boek “Leer uw hond gehoorzamen.”
“Neen”, zeg ik.
“Hij is al vier jaar.”
En om niet over te komen als iemand die al vier jaar haar hond niet meester kan en nu nog maar een oplossing zoekt en ook nog eens te gierig is om haar eigen boek over honden te kopen voeg ik eraan toe: “Mijn vader heeft net een hond geadopteerd uit het asiel.”

“Is het een grote hond?”, vraagt de mevrouw.
Ik frons om zoveel onverwachte interesse, hou me in om niet te antwoorden met “toch zeker drie centimeter en een half” en geef haar mee dat het gaat om een labrador van het vrouwelijke type.

“Ach”, zucht de vrouw gelukzalig.
Ik glimlach.
En wacht tot ze mijn twee andere boeken inscant.
Wat niet snel lijkt te gaan gebeuren.
Het wordt ineens nogal ambetant stil in de bib van Ieper.

“En companie!” zegt de vrouw plots op luide toon.
Ik schrik ervan en kijk haar vragend aan.
“Je hebt daar veel companie van.”
“Ja”, zeg ik.

“En je kunt daar eens mee gaan wandelen”, voegt de vrouw er snel aan toe.
Ik knik instemmend.
En na vijf lange minuten scant ze ook The World According To Garp in.
Zonder extra bedenkingen of gedachtenspinsels.
Net als het andere boek, waar ik om privacyredenen geen verdere gegevens over zal verstrekken.

Ik, die ondertussen veronderstelde dat we elk boek met evenveel aandacht zouden overlopen, droop zwaar teleurgesteld af.

Reacties

 1. vortzak

  Waarschijnelijk iets over zwangerschap en van die toestanden…
  Wilde gok, maar het kan hé!

 2. Mocht ik het anders hebben doen lijken: het derde boek is echt compleet niet belangrijk voor het verdere verloop van om het even welk verhaal. :)

  Ik ben niet zwanger, ziek, helderziend of van plan om een bed and breakfast te beginnen in de ardennen.

 3. Hihi, klinkt bekend in de oren. In de bib doe ik ook wel graag een klapke met de leners. Maar dan zeg ik eerder dingen over boeken die ze ontlenen en ik zelf heel goed vond. Want soms ontlenen mensen 5 boeken over echtscheidingen en gevolgen voor de kinderen en zo. Dan kan je natuurlijk moeilijk afkomen met: ‘Aah, een echtscheiding in het vooruitzicht?’ :-)

 4. Morgen breng ik ‘Je moet dansen op mijn graf’ terug naar de bib van Ieper. Eens zien of de dame er is en wat ze daarop te zeggen heeft. Ondertussen zal ik eens diep nadenken over welk boek ik dan mee zal nemen naar huis. Misschien iets over het patineren van kasten en bijzettafeltjes of een triller waarin de slachtoffers allemaal bibliothecaressen zijn…
  En dan zul je zien dat de dame er zaterdag niet is, dat ik iets moet zoeken ‘op maat van’ één van de heren die de dienst zullen waarnemen. Eén van hen is alvast een verstokte roker. Misschien kan ik iets meenemen over de ontstaansgeschiedenis van de tabak of over de nare gevolgen van roken ?

 5. Morgen breng ik ‘Je moet dansen op mijn graf’ terug naar de bib van Ieper. Eens zien of de dame er is en wat ze daarop te zeggen heeft. Ondertussen zal ik eens diep nadenken over welk boek ik dan mee zal nemen naar huis. Misschien iets over het patineren van kasten en bijzettafeltjes of een triller waarin de slachtoffers allemaal bibliothecaressen zijn…
  En dan zul je zien dat de dame er zaterdag niet is, dat ik iets moet zoeken ‘op maat van’ één van de heren die de dienst zullen waarnemen. Eén van hen is alvast een verstokte roker. Misschien kan ik iets meenemen over de ontstaansgeschiedenis van de tabak of over de nare gevolgen van roken ?

 6. Nou, die dus wel. Vanmorgen zei ik dat wij een bibliotheekmevrouw hebben die alleen “hmprf” zegt als groet (zowel voor “hallo” als “tot ziens”) en die een enkele keer een snauw uitdeelt als er toevallig kinderen in de buurt zijn (om kinderen te leren dat er niet lichtzinnig moet worden omgegaan met literatuur en dat tv kijken eigenlijk veel minder eng is dan lezen?). En dat allemaal enkel als ze in een goede bui is…

 7. @syho: hij verhuist binnenkort naar een geweldig cool nieuw gebouw op vijftig meter van mijn deur. (y)

  Ik verlang al, eigenlijk.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>