start spreading the news

living-in-manhattan.jpgDe tickets en de pokkedure yet superkleine hotelkamer zijn geboekt, beste vrinden, en dus vraag ik u: New York in januari, een dag of zes, wat zegt u dat?

De reisgidsen zijn al een beetje doorspit, maar ik ben natuurlijk net op zoek naar die ene geweldige inside info die u alleen in uw bezit heeft.

Duus. Stel u voor dat u een klein meisje uit de verste der Vlaanders bent.
Wat zou u er dan mee doen, azo?

(en nint, vliegtuigtickets en pokkedure yet kleine hotelkamertjes stonden niet op mijn no shopping lijstje. A neens.)

Reacties

 1. Nic

  Je hebt daar zo’n revolving restaurant / lounge op Times Square. Redelijk onbekend bij de toeristen, maar je kan er gewoon binnen (behalve als ge uwen jogging aan hebt) en ne keer alles bekijken zonder zelf rond te draaien.

  (ben de naam van ’t spel zelf kwijt :-s)

 2. JeMaMuse

  Er is zoveel interessants en ik wil het kort houden, als je “hoohelt” vind je alles zo terug:
  Filene’s Basement
  Abercrombie & Fitch (wel op Fifth gaan!!) – voor de ervaring, de modellen uit hun boekskes zijn de verkopers in deze winkel. Reken erop dat je moet aanschuiven om binnen te mogen.
  Manolo Blahnik (zit in straatje tegenover MOMA) – voor het ultieme Sex&TheCity-gevoel, de schoenen kosten een fortuin dus kopen doe je niet, maar who cares?
  Century 21 – voor designer kledij tegen weggeefprijzen, tegenover Ground Zero
  Woodbury Common Premium Outlets – met de bus op een uurtje rijden van NYC, je komt in een oase van rust terecht wat je wel eens mist als je in de City verblijft.
  NIET doen: Staten Island, echt, je moet 4 uur in de rij staan en het valt dik tegen, je kan Mamsel Liberty perfect aanschouwen van op het vasteland.

 3. JeMaMuse

  U gaat toch voor de goedkoop? Dan vergat ik er nog bij te zeggen dat je op vrijdagavond tussen 16h en 19h gratis binnenkan in het MOMA. Tip: ga niet vanaf 16h in de rij staan (kan tot 2 blokken ver staan astemblieft!) maar ga rond 17h eens kijken, ze delen kaartjes uit tot 19h en je kan tot kweetnietmeerwanneer binnen (hoohelt ne keer). Niet zo ne liefhebber van kunst? Mo meiske toh, ge gaat ook nie voor de kunst naar ’t MOMA – ge gaat voor de BAR!
  Dus gratis kaartje halen: binnensluipen in de bar op het gelijkvloerse, aan den toog zitten en de beste cocktails van ’t stad sippen. Let wel: vrijdagavond, alle yups moeten de stress van een hele week er afdrinken, het is een place-ma-tu-vus gedoe van jewelste.
  Nog een tip: drink de champagnecocktail met rozenblaadjes en ga daarna windowshoppen bij Manolo aan den overkant :-)

 4. JeMaMuse

  Ja, ikke weer. Sorry zuh…
  Ontbijten? Ga naar het ontbijtrestaurant vlak tegenover Grand Central (het ligt zo’n beetje onder een brug ingebouwd). Je zal in de rij moeten staan, maar hun pancakes zijn goddelijk. Je hebt gegeten voor de rest van de dag, dat ook, dus weer een tip voor de goedkoop…

  En effie tussendoor: je staat in NY gewoon vreet veel in de rij. Hou daar rekening mee in je planning.

  Central Park? Huurt ne fiets. Ik kan er niet meer opkomen waar je ze precies kan huren. Hoohelt nog ne keer – of checkt eens op de site van Jacqueline Goossens, daar staat het ook op.

 5. Als je een skyscraper opwil, doe dan de Rockefeller ipv The Empire State; ze zijn even duur, maar aan Rockefeller is er véél minder volk en ook minder lang aanschuiven voor kaartjes. Zeker pizza gaan eten bij Grimaldi’s onder de Brooklyn bridge, spotgoedkoop en een belevenis op zich, wel een twintig minuten voor het opengaat daar zijn, anders is het lang aanschuiven.
  Guggenheim is tof, maar waren ze aan het renoveren toen wij er waren in april en is dus te mijden zo lang ze daarmee bezig zijn want de vaste collectie is gewoon gesloten.
  Voor de rest hebben wij eigenlijk nergens echt in de rij gestaan, je moet gewoon de tourist traps zoals Staten Island enzo vermijden. Best ook vermijden: Museum of the city of new york, ouderwets en saai. Vonden wij leuk: national history museum.
  Ps: de metro is om zot te worden, er zijn overal constant werken waardoor jouw metro plots niet meer stopt aan de halte waar je moest zijn…

 6. Inderdaad veel rijen, ik werd er zot van. Zelfs met basketsloefkes waren mijn voeten kapot op het einde van de dag. Staten Island en Empire state building inderdaad vermijden dus. Ik vond the Iron Building super. Enkel van de buitenkant gezien, maar vond/vind het een prachtig gebouw. Het International center of photography is ook de moeite: een klein, gezellig museum maar met een heel mooie collectie. Moest ik zelf nog eens gaan, zou ik zeker eens binnen springen (en veel kopen) bij Portraitbug, een scrapbookwinkel met o.a. Kristina Contes in het DT.

 7. jessie

  euhm, zegt hier nu niemand kei hard SATC tour?!
  komaan gasten?! Doen, zeg ik!

  en kei hard (hopelijk bij mooi weer) de brooklyn bridge walken en dan pizza eten bij de lekkerste pizza man en naar het uitzicht gaan kijken op dat ene mooie punt waar alle bruidsparen foto’s maken en vandaar met de watertaxi terug naar de city, want twee keer the bridge walken is dan weer van t goeie teveel, ah ja!

  en ook kei haar naar een musical op broadway en nee, ik vind dat normaal ook niet zo leuk en ja dat kost geld, maar GA! you will love it!!

  en als ge op de empire state gaat staan (wat ge MOET doen) doe het dan een half uur voor het donker begint te worden, zo heb je de twee: een tourke rond als het nog licht is en dan nog een tourtje terwijl het donker wordt en de lichtjes aan gaan: twee amazing views voor de prijs van één!

 8. Ik vond Ellis Island echt vree de moeite. Het staat in m’n top 5 van museums in de U.S. Misschien hebben wij 20 minuten moeten wachten voor de boot, het was toch echt de moeite waard. Dat van die rijen hebben wij niet superveel gemerkt (we zijn wel in September gegaan naar NY). ’t Is een pracht van een stad (kijk, nu heb ik al zin om terug te gaan :-)).

 9. Mir

  Gaaf zeg! Van die rijen heb ik ook niks gemerkt. (was er 2 weken geleden)

  Het uitzicht op Top of the Rock is veel mooier (vind ik) dan Empire state.

  Waar je absoluut heen moet is the Bourgeois Pig. http://www.thepigny.com/ Het eten is geweldig!!! (kaasfondue e.d.) Het restaurantje is geweldig!!! Zou er zo weer gaan eten als het niet zo ver weg was.

  Als me nog iets te binnen schiet hoor je me weer.

  Gaaf hoor….

 10. Vuur

  Als je een Broadway musical wil doen, zeker niet op voorhand reserveren. Er staat een stalletje met last minute tickets (zeker nog keuze genoeg) aan 1/2 van de prijs …

 11. eva

  Ellis Island. Absoluut Ellis Island.Was geloof ik op een boot die ook stopt aan mamsel Liberty, maar daar stap je gewoon niet af.

  Je leest – als je tijd hebt – Manhattan Transfer (Dos Passos) of Extremely loud and incredibly close (Safran Foer).

  De bus nemen van lower manhattan naar Columbia of The Cloisters – je ziet de wijken veranderen en verkleuren.

  ALTIJD met een kartonnen xxl beker cappucino in je handen lopen ;-)

  Warme kleren meenemen.

 12. jessie

  inderdaad: géén broadway op voorhand reserveren
  en rijen hebben wij ook amper gehad eigenlijk

  en ook: hoe kadert dit precies in de niets kopen maand???
  Denk dat je nu toch écht wel officieel gebuisd bent!

 13. Niete

  Wij zijn net terug van negen dagen NY en hebben oa Liberty Island en Ellis Island gedaan. Moesten slechts 20 minuten aanschuiven. Je kan ook gewoon niet van boord gaan aan Liberty Island en dan vaar je door naar Ellis Island, een must vind ik toch. Staten Island waarover iedereen hier spreekt heeft niets van doen met het vrijheidsbeeld hoor. Ik denk dat de meesten Liberty en Ellis Island bedoelen. Staten Island is gewoon één van de vijf “delen” van NY (Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx en Staten Island). We zijn er ook geweest (er komt zowat geen enkele toerist) en het is erg on-NY want – sorry voor de bewoners daar – marginaal ten top. :-) Maar da’s ook weer een belevenis. I’ll be back met meer tips… Eén ding kan ik je wel zeggen: zes dagen is kort maar ga zeker naar Brooklyn want het is erg trendy. Williamsburg in Brooklyn vond ik de leukste plaats om te gaan eten en uit te gaan. Zal nog een paar straten posten waar je terecht kan voor eten en drinken want in het begin is het erg zoeken.

 14. ellen

  Nou! Wat een toeval! Ik ga dan ook! (ben wel even benieuwd naar je hotel!)

  Maar ga vooral naar de Amateur Night in Apollo Theater. Een talentenjacht waarbij het publiek bepaalt of hoe lang iemand op het podium staat. Briljant. Hilarisch. Adembenemend bij tijd en wijlen. Maar vooral: u lacht uw hoofd eraf.
  Zie http://www.apollotheater.org/amateur_night.html

 15. ellen

  Sorry, deel 2 van de tips:

  – neem de gratis ferry ’s avonds naar Staten Island (en weer terug meteen, er is niks te doen). Boottocht met skyline is prachtig! Ik weet niet waarom en vooral waarop iedereen hierboven dan ook heeft zitten wachten, ik heb geen noemenswaardige rij gezien daar.

  – Ga fietsen in Central Park!

  – Neem uw koffer halfvol met de broodnodigheden, maar koop uw kleding daar!

 16. Liesbeth

  Ga vooral naar Harlem op zondagochtend. Aanschuiven om een kerkdienst bij te wonen lijkt me gekkenwerk (ellenlange files, blokken lang en dan nog eens meer van hetzelfde om de hoek), maar een wandeling langs al die Motown-plekken, met de muziek die overal uit de boxen de straat in schalt en vooral genieten van de parkjes en boulevards in de sfeer van Indian Summer – dat is mijn mooiste herinnering aan New York. Ik weet natuurlijk niet wat daar van over blijft bij een bezoek in putje winter…
  Plaats 2 in mijn top 3 was Central Park, plaats 3 het MoMa.
  Enjoy!

 17. Sia

  Ik was in New York begin december. Uitkijken over de ijspiste in een prachtig besneeuwd Central Park, met een staalblauwe hemel vol skyscrapers…
  Pff dat was echt on-ge-lo-fe-lijk!!!!!
  En gratis, gewonnen met Nike, lucky me :-)
  Musicals zijn mijn ding niet, maar ja, ieder zijn goesting
  Chinatown was de max, werd daar met mijn vriendin meegelokt in een kotteke met allemaal valse chacochen, creepy… Gegeten in zo’n echt chinees restaurant daar, kweet wel niet wat, allemaal mandjes dim-sum toestanden, maar al die kwetterende, slurpende chinezen, zo buitenaards!
  En shame on us, we hebben op de laatste dag onze centen aan zo’n tourbus gegeven, we waren half dood van de kou, ah ja, putteke winter, maar we hadden dan wel een impressie van een groot stuk van Manhattan…
  Ouh, ik wil nog eens terug! Misschien eens voor een marathon, als ik een sponsor vind, haha!
  Héél veel plezier, NY rules!

 18. Sia

  Ik was in New York begin december. Uitkijken over de ijspiste in een prachtig besneeuwd Central Park, met een staalblauwe hemel vol skyscrapers…
  Pff dat was echt on-ge-lo-fe-lijk!!!!!
  En gratis, gewonnen met Nike, lucky me :-)
  Musicals zijn mijn ding niet, maar ja, ieder zijn goesting
  Chinatown was de max, werd daar met mijn vriendin meegelokt in een kotteke met allemaal valse chacochen, creepy… Gegeten in zo’n echt chinees restaurant daar, kweet wel niet wat, allemaal mandjes dim-sum toestanden, maar al die kwetterende, slurpende chinezen, zo buitenaards!
  En shame on us, we hebben op de laatste dag onze centen aan zo’n tourbus gegeven, we waren half dood van de kou, ah ja, putteke winter, maar we hadden dan wel een impressie van een groot stuk van Manhattan…
  Ouh, ik wil nog eens terug! Misschien eens voor een marathon, als ik een sponsor vind, haha!
  Héél veel plezier, NY rules!

 19. vliene

  Wij zijn er in juli geweest. Het was super en ik zou er zo weer terug naartoe willen gaan…
  Wij bezochten enkele klassieke toeristische dingen, maar ontdekten ook zelf leuke plekjes. Een greep uit wat wij deden:

  * Ellis Island (ik vind het wel de moeite, je kan er nagaan of er ooit familieleden van je waren)
  * Empire State Building: even aanschuiven, maar magistraal zicht
  * Museum of sex: gewoon leutig ;-)
  * Chinatown en Little Italy: Chinatown is geweldig, Little Italy vond ik minder
  * Central Park: de zoo is klein, maar leuk (vooral de pinguïns zien, ze zijn super)
  Toen we onze lunch veroberden in the botanical garden ontdekten we wasbeertjes in de vrije natuur…
  * Times square: ’s avonds fenomenaal! Ook hier een m&m store
  * Madam Tussaud’s (ik was nog nooit in zo eentje geweest, been there, done that)
  * Macy’s: supergroot warenhuis, leuk is dat ze daar ontzettend mooie houten roltrappen hebben
  * Battery park: wauw jong, de eekhoorntjes wippen er gewoon op je schouder als je op een bankje zit
  * Ground Zero: vooral het kerkje en bijbehorend kerkhof er tegenover is mooi
  * De speelgoedwinkel FAO Schwarz: ken je wel uit enkele films, je kan er uren in verdwalen
  * Fifth Avenue: flaneren tussen de ‘chichi’ ;-)
  * Central Station: even zien hoe ie er in het echt uitziet
  * United Nations: Je kan er de gebouwen vanbinnen bekijken en op weekdagen een guided tour doen. Heel interessant!
  * Harlem: Ons hotelletje bevond zich in hartje Harlem. De sfeer op straat is heel leuk met allerhande stalletjes, optredens, speakers, … Helaas geen gospeldienst bijgewoond.
  * Bodies: expositie van geplastineerde menselijke lichamen. Heel mooi!
  * B&H: de grootste multimedia- en fotografiewinkel in New York, uitgebaat door Joden. Must see!

 20. bram

  Musical: Avenue Q, om je dood te lachen. Phantom en miser. oersaai, maar das mens z’n goesting.
  Eten cupcake van Magnolia en frozen hot chocolate van serendipity, ubercommercieel maar wel uberlekker.

 21. Natsalie

  net terug, wel maar 3,5 dagen ginder wat veel te weinig is.
  +
  • zicht van Top of the Rock (vanop Rockefeller Building: weinig volk, mooier zicht, want vanaf hier zie je ook de Empire State Building. Die zie je uiteraard niet als je op the Empire zelf staat.)
  • de M&M-store op Times Square: indrukwekkend veeeeeeeel em-en-emskes
  • Halloween in NY: compleet zot: maar dat zal weer wachten zijn tot volgend jaar
  • de apple-store op 5th av. en Central Park South: open 24/24!!! En een echte tempel.
  • Century 21: wij zijn niet verder dan de schoenenafdeling geraakt. Maar ik ben toch wel bijzonder content van mijn koopjes aldaar
  • wandelingen uit 100% New York: handig, omdat je dan zelf geen routes moet gaan uitstippelen, en de 6 wandelingen coveren zowat heel Manhattan
  • Strand, boekenwinkel, ik geloof op Broadway tussen 11th en 12th av.
  • en uiteraard een boekskeswinkel met meer dan 7000 boekskes:op Broadway, ergens tussen Spring St en Howard St., als je richting zuiden loopt ad linkerkant
  • Central Park: om een beetje tot rust te komen van al dat geshop enzo.
  • ferry naar Staten Island: leuk om even aan het wandelen te ontsnappen EN gratis. Ginder aangekomen, neem je gewoon de eerstvolgende ferry terug. Dan zie je de skyline van NY, zoals je die in de films en op postkaarten (met Statue of Liberty en al) ziet.


  • Chinatown: gewoon een verzameling Sun-Wahs. Ziet er hetzelfde uit als alle andere Chinatowns, klein of groot
  • Ground Zero: je ziet alleen dat het groot was. Voor de rest een hoop grond met wat kranen en hekken rond. (maar is naast Century 21, dus kan je dan wel meepikken)

  +/-
  • voor concerten, check http://www.bowerypresents.com/ > onderaan 6 concertzalen waar goeie groepen komen
  • wij hebben nergens moeten aanschuiven. Wij waren er dan ook wel op Halloween, NY marathon, en Election Day, wanneer veel mensen met andere dingen bezig waren
  • geen last gehad met de subway. Alleen op spitsuur moet je al eens een metro laten passeren wegens geen millimeter plaats meer. Maar onderschat de afstanden niet. Zowel te voet, als met de Subway.
  • neem geen taxi in het spitsuur, want dan ben je een hoop geld en tijd kwijt voor een korte afstand
  • draag goeie schoenen. Mijn voeten zijn nu echt wel 20 jaar verouderd op een week (4 dagen San Francisco en 3,5 NY) tijd

 22. Yucca

  o-o-oh wat ben ik jaloers :-(
  toch maar eens naar de prijzen gaan kijken wat betreft vlucht en verblijf; iemand goedkope tips?

 23. Yucca

  o-o-oh wat ben ik jaloers :-(
  toch maar eens naar de prijzen gaan kijken wat betreft vlucht en verblijf; iemand goedkope tips?

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>