Gezocht: uw persoonlijke papsauzen

karnemelk.jpgIn het huis waarin ik opgroeide waren er een paar gerechten die met liefde werden gemaakt door mijn mama, maar die ik op school best niet te veel aan de grote klok hing omdat niemand snapte waar ik het over had. Ik heb jaren gedacht dat er in elk Vlaamsch huisgezin gerechten als papsause en eiers met zure saus werden geserveerd, maar neen, het was blijkbaar iets typisch van ons.

Sinds ik niet meer thuis woon heb ik nooit meer papsause gegeten, en toen mijn mama stierf verdween het pas helemaal: ik heb geen recept en ik had geen idee hoe ze deze geweldig lekkere maaltijd met karnemelk en spekblokjes maakte.

Vorig weekend werd ik ineens bijna zot van de papsausegoesting, en heb ik gegoogeld tot ik iets vond dat er op leek. Na wat getweak van mijn kant ben ik er uiteindelijk tot mijn grote vreugde in geslaagd om het recept voor papsause te reconstrueren. Het was zo lekker dat ik er dit weekend nog eens ga maken, zie. Omdat het smaakte naar veelbelovende woensdagmiddagen. Yum, veelbelovende woensdagmiddagen!

Heeft u dat nu ook, van die huiselijke gerechten die overheerlijk zijn, maar die niet in een doorsnee kookboek terug te vinden zijn wegens van u of uw moeder/meme/suikertante?

Als ik nu eens de magie van papsause met u deel, deelt u dan iets met mij in de comments?

PAPSAUSE:

Ingrediënten:

* een fles karnemelk
* een beetje bloem
* boter
* aardappelen
* fijngesneden spekblokjes
* ajuin

Recept:

Men zette de aardappelen op. Men kappe wat karnemelk in een pan die op het vuur staat, en men giete daar wat bloem in om de saus een beetje te dikken. Ondertussen doet men wat boter in een andere pan, en als die hazelnootbruin is en net gestopt met pruttelen kletst men de karnemelkmengeling erbij. Goed roeren, want dit kan serieus spetteren. Als de aardappelen gekookt zijn giete men ze af, overgiet men alles met de karnemelksaus en bestrooit het geheel met fijngesnipperde rauwe ui en de spekblokjes. Man toch. En gijlie maar denken dat ik zo’n hippe kalle was die alleen maar leeft op sushi en sashimi, haha.

Reacties

 1. Volgens mij is dat bij ons gekend als “tautjespap”. Eens aan mijn moeder vragen :-)

  Iets dat wij vaak aten en dat niemand anders kende: patatjes koken, prinsesseboontjes stoven en eitjes hard koken. In de microgolfoven melk warmen met daarin een klontje boter en wat suiker. Dan op het bord een eitje prakken, patatten en boontjes erbij en als een gek beginnen hakken en mengen. Daarover het sausje gieten en nog meer mengen tot je een soort stoemp hebt. Lekker! Het gerecht heeft nooit een naam gekregen, trouwens.

 2. mmm, heb gisteren nog stovers gegeten, ik veronderstel dat dat grotendeels hetzelfde is.
  My all-time favourite.

  Met een gebakken eitje en schelletjes kaas
  Mjummie!

 3. Wij hadden een gerecht Professor, dat bestond uit allemaal dingen in een overschaal met dan kaas erop.
  En ook Het Marrokaanse Broodje, dat eigenlijk gewoon geplette kroketten was met ketchup onder.
  Wij waren toen nog niet op de hoogte van de Marokaanse keuken en het feit dat ze daar waarschijnlijk nooit kroketten pletten met ketchup onder.

 4. @Lieve: zo’n dingen, inderdaad, klinkt echt wel lekker! En totjespap schijnt hier iets te zijn met puree en karnemelk, eitjes en garnalen, heb ik me ooit laten wijsmaken.

  @Carree: mijn leaf eet daar een variant op, zonder eitjes, en noemt dat “stampe”. :)

  @Maartje: wie bedenkt die namen? :) Het Marrokaanse Broodje. :)

 5. Wij eten elk jaar bommataart. Is een taart met petit beurrekeskoekjes, boter, hagelslag en rum :-)
  en the hubby is dan weer dol op gebakken lever met azijn en uien….. geen idee hoe dat noemt.

 6. Wij hebben mama-spaghetti, iets dat voor mij nog altijd als comfort-food geldt.
  Spaghetti met een sausje van gehakt, ketchup, curry en wat random kruidjes.
  Zeer smakelijk en niet onbelangrijk, het kost bijna niets :)

 7. Liesbet

  Wij hebben “patatten mee eiers”. Zoals de naam het al laat raden zijn dat patatten (gekookt, of in de luxeversie puree) met zachtgekookte eieren die ge dan met uw vork plat stampt en door elkaar mengt, met botersaus erover.

 8. Julie

  Mijn oma maakte altijd macaronikoeken voor ons, maar helaas heb ik ook geen recept. Maar als ik het mij goed herinner waren het gewoon zoete pannekoeken met gekookte macaroni in, heerlijk!

 9. Wij aten vroeger ‘cowboyeten’. We gaven dit deze naam omdat je in vroegere westernfilms wel eens zag dat ze een bord eten opschepten met een pollepel en dat dan altijd zo’n soort ‘brij’ was. (wat een uitleg!).
  ’t Is wel heel lekker : je roert door puree een blik erwtjes en een blikje cornedbeef, beetje boter en hupla, lepel maar binnen. Het ziet (en ruikt) naar Whiskas, maar het smaakt wel voortreffelijk hoor ;-)
  Bon appétit!

 10. Vrouw Holle

  @Alice: die bommataart, die heette bij ons gewoon “keldertorte”. Heel eenvoudig, na constructie van de taart werd die in de kelder bewaard tot tijdstip van consummatie. De crème au beurre bleef dan veel smeuïger. Alle varianten van crème au beurre waren toegelaten. Njammie!

 11. Heleen

  Bij ons op de scouts zijn we sinds welpen-leeftijd verslaafd aan “hete bliksem”. Niks heet aan en geen kat die weet waar de naam vdaan komt maar wel zaaaalig lekker: Puree, Appelmoes en Gehakt allemaal door elkaar geklutst! Ziet er alles behalve smakelijk uit, maar het smelt gewoon op je tong. Met het geheime ingredient: kei veel kippenkruiden (écht waar). Wel appelmoes met stukjes nemen en in hemelsnaam geen mousseline gebruiken. Thuis maken we daar een meer gecivileerde variant op: in 6 laagjes en dan id oven. In de walen noemen ze dat “un haché parmentier”, maar dan vervangen ze vaak de appelmoes door mais ofzo… Maar ik blijf toch geloven in de old school hete bliksem versie: allemaal door mekaar geklutst..

 12. tine

  @heleen:

  Ik weet waar de naam (en het recept denk ik ook) “hete bliksem” vandaan komt. Het is het hoofdgerecht in de fantastische kindermusical ‘Het Oinkbeest’ (van Elly & Rikkert). Mijn aller-allerbeste kleuterherinnering…heb de meezingcassette grijsgedraaid.

 13. Heleen

  @tine: wauw! Eindelijk iemand die mij verlicht :-) Heb de musical zelfs op het internet gevonden! Dat ga ik snel eens verdervertellen bij mij op de scouts… Thx!!

 14. Vrouw Holle

  Nog zoiets waar je als normaal mens beter niet mee naar buiten komt: slabberpap!
  Men breke enkele beschuiten (met oud brood lukt het ook wel) in een diep bord, daar doet men kokend hete melk over (liefst vers van de koe), vervolgens een paar serieuze scheppen suiker. Het moet mierzoet zijn…. Ach, wat waren het heerlijke winteravonden in mijn kindertijd: een ronkende stoof en iedereen rond de tafel aan een bord slabberpap!

 15. K

  stovers
  maar wij doen daar geen spek in …
  en liefst ook geen ajuin
  en ook geen bloem
  opensmeren op bord, kuiltje maken, en dan een zachtgekookt eitje der zo laten inlopen
  mmmmm

 16. nadine

  wij aten dat vroeger ook thuis : eiers en witte bonen in zure saus. (witte saus met citroensap of/en azijn) de laatste tijd maak ik het ook weer zelf, het water komt me in de mond …
  groetjes,
  Nadine

 17. Manman, wat heb ik hier allemaal gelezen van vernieuwende recepten :).
  Ikzelf hou het bij:
  gekookte patatten met botersaus – gestoofde prei – een lopend eitje. Njammie!
  Of ook: gekookte spaghetti met donkerbruine suiker,mmmm, heerlijk.

 18. Veerle

  Frietjes met een spiegelei erbovenop! En dat lekkere eigeel dat dan zo over die frietjes uitloopt.. Jummie!

 19. Christel

  Frietjes in een geklutst eitje, mmmm.
  Of slurpepap: macaroni in (geen al te stijve) vanillepudding. En maar slurpen dan, mmm.

  @Vrouw holle: Slabberpap is bij ons Lammetjespap. Vraag me niet waarom :-), behalve suiker gooien we er nog honing in.

 20. Caro

  Pielewuiterspap = vanillepudding met macaroni door
  beschuitomelet = soort pudding met beschuiten en een heerlijk korstje met beetje citroenzeste…

 21. rachelandre

  Gekookte eieren in schijfjes gesneden, witte bonen in tomatensaus, een fijn gesneden uitje en een beetje mayonaise en ketchup erdoor , alles door elkaar mengen ! Kregen we altijd bij mijn tante met nieuwjaarsdag.
  Mijn pa deed het nog anders : witte bonen in tomatensaus,kalfsworst (sausison), fijn gesneden uitje, mayonaise en ketchup.
  en brood erbij ! Lekker !

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>