Stoppen, she wrote.

cigarettes1.jpgVijf jaar. Zo lang is het geleden dat ik op dagelijkse basis een paar zuurverdiende euro’s op de toonbank van een gazettenwinkel gooide, in ruil voor een twintigtal sigaretten.

Vijf jaar. Zo lang is het geleden dat ik nog een rookpauze nam op mijn werk, samen met andere rokers van wie ik al eens een sigaretje mocht lenen, en omgekeerd ook terug. Fantastische vriendschappen heb ik gesmeed, in rokershokjes, en geweldig veel zotte roddels gehoord, dat ook.

Het was waarlijks mijn allergrootste zorg, toen ik vijf jaar geleden besliste dat ik voor de rest van mijn leven zou stoppen met roken. Dat ik geweldig veel zou moeten afgeven. Mijn teerbeminde rookpauzes. Mijn roddelmomenten. Mijn imago. Mijn troost in bange dagen. Mijn pakje per dag. Mijn pakje dat ik zo trouw had opgerookt, twaalf jaar aan een stuk. Als ik al structuur had in mijn leven, dan was het dankzij MIJN PAKJE, GODVERDOMME!. :aah: From my cold and dying hands!

Anyway. Dat ik nooit meer “Ik ga nog eentje roken, en dan ga ik…” zou kunnen zeggen, zoals ik voor zo goed als elke activiteit deed. Dat ik mijn sigaretten zou moeten missen, voor altijd. Mijn geweldige sigaretten, en alles dat erbij hoorde. De vriendschappen. De kalmte. De rock ’n roll, begot!

Overmorgen zijn we vijf jaar verder, en ik heb letterlijk geen enkele sigaret meer aangeraakt. Cold turkey. Diegene die samen met mij is gestopt, is nog geen jaar geleden herbegonnen. Het watje. Ik heb het nog geen halve seconde overwogen. Ik ben ondertussen zelfs iemand geworden die vindt dat sigaretten stinken, en dan wil ik het nog niet hebben over de mensen die ze oproken. (of toch: *kuch* naar de vorte marulle *kuch*) Go figure.

Ik heb volgens de statistieken meer dan vijfduizend euro niet opgerookt. VIJFDUIZEND EURO. Tweehonderdduizend frank en een sjieke. Ik stel voor dat ik even doe alsof ik opnieuw de kamer binnenwandel, en dan doen jullie van spontaan applaus. Dat is nu toch wel het minste, vind ik.

Oke, kom ik!

Reacties

 1. Knap!!
  Ik zit aan 2 jaar en een paar maanden en heb het nog nooit betreurd. Ik was ook triest dat ik mijn luckies ging opgeven, maar het bleek één van mijn beste beslissingen ever. Roken is zooooo not cool.

 2. Ik ben 6 of 7 jaar geleden gestopt met cola en al zijn varianten te drinken gewoon omdat ik ook wou stoppen met iets.
  En ik wil gewoon maar aantonen dat het echt niet moeilijk is om ergens mee te stoppen. Je moet er zelfs NIETS voor doen. Gewoon. Stop.

  Anyway… hiep hoi voor u. (y)

 3. Bravo, en een kus van de juffrouw maarreh… er van uitgaande dat de leeftijd in het kolommetje hiernaast de uwe is, maak ik graag een kort berekeningetje… Op uw elfde begonnen ??!!!

 4. Alan Curraci

  Fantastisch stukje! En dan het woordje teerbemind, hoe mooi toepasselijk. Proficiat met je non-smoking jubileum!

 5. Ok…
  zet u schrap hé…

  OHMYGOD DASMEGACOOL ENSUPERGEWELDIG VANU
  ENZOECHT

  spijtig dat dat zo niet gaat hé, replyen met geluid. Ge had gelijk uw volume naar beneden moeten halen.

  echt, zonder zever, proficiat!

 6. WOW!!! WIEWIEWIEW!!! Ik heb dat zo’n jaar of 11 geleden ook gedaan. Durf niet uit te rekenen wat dat al opgebracht heeft aan onvindbare niet-uitgaven…

 7. anje

  proficiat, echt super! maar toch niet echt op uw 11e begonnen, hoop ik? dat is anders een OMG waardig… ;-)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>