lilith is gestopt

diereneten.jpgU zou het misschien soms niet zeggen, maar ik ben een vredelievend mens met een goed hart dat ook nog eens op de juiste plaats zit. En ik zie geweldig graag beesten. Ik zou nooit een vlieg kwaad doen, en ik heb in het verleden genoeg dieren gered en uit het nest gevallen zwaluwjongen opgevoed om ruimschoots mijn plaats in de hemel verdiend te hebben.

Er is maar één detail, eigenlijk: ik ben er nooit in geslaagd om te stoppen met dieren eten. Behalve die ene week, toen ik zestien was. Het ging geweldig, tot mijn mama op vrijdagavond uit de keuken kwam met een pot dampende spaghettisaus en ik me als een ware wildeman op het gehakt heb gestort. Ik had een lastige week. En ik eet geweldig graag spaghetti met grote stukken gehakt.

Het is iets dat ik nooit goed gesnapt heb bij mezelf. Ik, die mijn ogen uit hun kassen kan huilen als ik langs de snelweg een platgereden vos of rat zie liggen, ben al jaren heel bewust mijn kop in het zand aan het steken als het gaat over dieren slachten om ze op te eten. En dan heb ik het nog niet eens over mijn ecologische voetafdruk, en wat vlees doet als het rot in mijn darmen. En al.

No more. Ik heb vorige week eindelijk “Dieren eten” van Jonathan Safran Foer gelezen, en ik geloof dat ik eindelijk zo ver ben waar ik al jaren wil zijn. Dit is dag vijf zonder vlees, en ik heb nog niet geweend, noch in een ledemaat van mijn lief gebeten. Zelfs echt geen zin meer gehad in vlees, eigenlijk. Integendeel.

Gisteren vroeg iemand me of ik dan echt niks zou missen. Ik ga waarlijks vanalles missen. Hutsepot met worst, en een pistolet met hesp op zondagmorgen, spaghetti met grote stukken gehakt en een varkenslapje met bloemkool in witte saus. Ik zou het zelf ook niet gesnapt hebben, dat ik dat allemaal zou willen opgeven. Maar lees dat boek eens. Gewoon zomaar, voor de grap ofzo. De kans is groot dat het lachen ook u bijzonder snel vergaat.

Reacties

 1. @Nathalie: ik heb de afgelopen dagen hele lekkere vegetarische lenterolletjes en spaghetti en nog vanalles klaargemaakt, en ik heb geen enkel moment het idee gehad dat het lekkerder zou geweest zijn met vlees.

  Supermerci voor de link naar die blog, ziet er heel interessant uit. Alle tips zijn welkom hé, ik ben een bleu. ;)

 2. Proficiat!
  (Moesten ze doen zoals bij rokers, nietwaar)
  Ik heb het boek ook gelezen.
  Ik ben al een zestal jaar een bescheiden vleesconsument (ik eet 1 of heel soms eens 2 keer per week vlees, meestal als we uit eten of zo), ‘Dieren eten’ heeft mij alleen maar gesterkt in die keuze. Van mij mag iedereen eten wat hij wil, maar het probleem is dat we niet weten wat we eten en dat de vleesindustrie er alles aan doet om dat zo te houden. Anders konden ze hun zaakjes wel sluiten.
  Lezen dat boek dus.

 3. Jillian

  Wünderbar, Lilith! Doet Youri ook mee, of zou die arme mens dan al helemáál niks meer kunnen eten?
  Je moet zeker seitan eens proberen, na tien jaar zelfverklaarde verbanning naar het veggiehoekje in de supermarkt ben ik daar nog altijd even zot van.

  Stel dat je na enkele maanden toch opeens een niet te onderdrukken goesting krijgt naar vlees, don’t be too hard on yourself. Eet dan gewoon es een biobiefstuk en herneem je vegetarisch eetpatroon de volgende dag. Grote kans dat je veel sneller went aan de vleesloosheid van je bestaan en het niet eens meer gaat missen, though.
  Veel succes ermee!

  Jillian (die je al jaren leest maar totnogtoe liever de enge lurker uithing. Chance dat 2010 het jaar van de DAADKRACHT!1!1!! is, of ik had nog altijd niks durven zeggen, si.)

 4. Het zal maar een gedacht zijn, maar het lijkt alsof dat bij u zo vlotjes gaat, verslavingen afzweren. Zonder nagoestingen en al :-) Maar ik vind het bewonderenswaardig, echt wel. Ik kan me de laatste maanden ook niet meer van schuldgevoelens ontdoen, maar probeer zoveel mogelijk voor biovlees te gaan. Bijlange niet zo moedig natuurlijk. Veel explortie-plezier gewenst!

 5. Super gewoon! Had er persoonlijk weinig hoop op dat het boek echt iets ging veranderen, maar het is gewoon super dat het toch mensen aanzet om minder of geen vlees te eten. En je zal zien, het is totaal niet moeilijk, de veggie keuken is echt eindeloos gevarieerd en lekker, hopen info via http://www.vegetarisme.be

 6. Renate

  Zelf beperk ik mijn vleesgebruik tot het uiterst minimum sinds een jaar of drie. De vegetarische alternatieven als quorn, tofu of godbetert humus hebben me nooit bevallen. Genoeg lekkere italiaanse pasta, exotische slaatjes (met avocado en garnalen! met venkel en appel!) en ovenschotels om culinaire toppertjes te beleven.

 7. @Jillian: Youri doet niet mee, om de reden die je aangeeft. Hij lust zo goed als geen groenten, dat kan ik hem niet aandoen. Niet dat wij hier superveel vlees aten, maar toch.

  En die seitan, dat ziet er mij toch maar iets vies uit, maar ik hoor er wel positieve dingen over. Ik zal het volgend weekend eens uittesten.

  @Lieve: ik kan alleen maar verslavingen afzweren als het juist zit in mijn hoofd, en zo’n boek wil mij al eens op gang zetten. ;)

 8. Jillian

  Viezer dan een hompje warm dierenlijk op je bord kan het alvast niet zijn :) Tis vooral de textuur die het zo geweldig maakt, vind ik (die seitan dan, bedoel ik). Oewh en als je met tofu wil experimenteren : tofublobs zijn het lekkerst in een misosoep, die heel gemakkelijk te maken is met, welja, miso dus,en zeewier (aka De Groenten Van De Zee).

 9. martje

  Respect! zelf ben ik nog niet zover, maar krijg hoe langer hoe minder zin in vlees. Zelfs mijn liefke kan van tijd tot tijd al enthousiast “mmm veggie” uitbrengen bij het zien van zijn avondmaal.
  De dikke vegetariër is een eindeloze bron van inspiratie, zeker in huis halen! Ook op donderdagveggiedag staan leuke recepten en EVA organiseert regelmatig kookcursussen die echt de moeite zijn:
  http://www.donderdagveggiedag.be/kalender/

  veel kookplezier! (mss kan je kokeneten van onder het stof halen en er een veggie tintje aan geven ;-)

 10. Niete

  Proficiat! Beloof je binnen 2 maand een vervolgblogstukje? ;-) Ik geloof nog altijd dat dierenliefde en dieren eten twee aparte zaken (kunnen) zijn. Maar dat neemt niet weg dat iets doen alleen omdat je het wilt niet voor iedereen weggelegd is.

 11. Ik heb het boek twee weken geleden ook gelezen en was danig onder de indruk. Volledig stoppen met vlees eten zal me nooit lukken vrees ik, maar ik probeer nu toch wat meer vegetarische gerechten in ons weekmenu te smokkelen en naar de biobeenhouwer te gaan.

 12. jessie

  Dat gaat u kei hard lukken jong én ge gaat u véél beter voelen mét meer energie! En in het begin is het even zoeken en testen, maar er zijn tegenwoordig zoveel lekkere vervangers! In den delhaize: pensen (!!!), spek blokjes (!!!!). In de Carrefour sinds kort zelfs lekkere salami!

  En als ge eens in Gent zijt, zéker naar de Frietketel gaan. De beste veggie frituur van de wereld! Ik koop daar ook altijd nen hoop potjes veggie stoofvlees saus om thuis in te vriezen. Lekker dat dat is!!!

 13. Jenno

  Damn… ik had een hele uiteenzetting geschreven over het samenleven met een ‘konijn’. Alles weg. :( en momenteel geen zin en tijd om alles opnieuw te typen. Alleszins, veel succes ermee, maar ik zou er NOOIT aan beginnen.

 14. sien

  Troost u, wild kunt ge blijven eten. En ’t seizoen is bijlange nog niet gedaan. Waarvoor hoezee.

 15. Frederik

  Welke ultieme argumenten hebben je dan over de groene streep getrokken? De voorbije jaren is er immers al veel in de pers verschenen. Ik moet toegeven dat ik het boek nog niet gelezen heb. Veel succes alvast. Vlees heb ik nooit gemist, bepaalde sauzen wel (bv. vol-au-vent) maar ondertussen kan ik dat perfect vervangen.

 16. @Frederik: het is niet dat er zoveel nieuwe argumenten instonden waar ik geen benul van had, het is wel zo dat al die argumenten achter elkaar en de zin om ze eens echt te bekijken in plaats van er al van uit te gaan dat ik toch niet zou stoppen met vlees eten eindelijk voldoende waren om het toch te doen. Ik weet niet of dit boek iemand over de streep zal trekken die nog nooit heeft overwogen om te stoppen met vlees eten, maar als je er al langer over zit te twijfelen kan het wel eens dat zijn dat je nodig hebt.

  @Lieve: ik vroeg het me ook af. :) Ik heb niet echt de neiging om geen vlees of vis meer te eten, maar wel hert en everzwijn.

 17. Joke_D

  Enorm onder de indruk van JSF zijn vorige boeken, maar dit boek probeer ik met alle macht te negeren in de boekenhandel. Ik ben geen grote vlees-eter, maar een goeie spaghetti met flinke stukken gehakt, daar kan ik van tijd tot tijd toch zo hard van genieten…
  Maar wat ik me vooral afvraag.. hoe zit het dan met onze kroost? Of meer bepaald, de kindjes van vegetariërs: draaien jullie vervangproducten in de groentepap? Of laten jullie de keuze later aan hen en geef je intussen… dierenlijkjes..?
  Hmm iets zegt met dat die volgende spaghetti mij sowieso al minder zal smaken…

 18. @Joke_D: ik zweer het je, er is geen levend wezen dat liever spaghetti met grote stukken gehakt eet als ik. Daarom heb ik ook getwijfeld om het te lezen, maar blijkt dat diezelfde saus met grote stukken champignons en wortels ook wel lekker is.

  Ik denk dat ik mijn kroost zo vegetarisch mogelijk ga opvoeden, maar ook niet te streng. Als ze bij vriendjes gaan eten mogen ze wat mij betreft gerust vlees eten, en dan moeten ze later zelf maar zien wat ze kiezen. Maar inderdaad, als ik het zelf al moeilijk heb om dierenlijkjes te eten, dan zou ik het precies ook moeilijk hebben om ze met dezelfde wetenschap aan mijn kinders te geven.

 19. Kareltje

  Dierenlijkjes… Met zulke omschrijvingen kun je elk soort eten onsmakelijk maken natuurlijk.
  Als ik eieren benoem als de menstruatie van een kip en champignons als opgeschoten paardenstront, smaakt mijn ommelet ook al een stuk minder.
  Ik weet zeker dat je met een onsmakelijk boekje over alle schimmel en soja afgeleide producten, overtuigde carnivoren kunt kweken.

  Hetzelfde geldt voor beschrijvingen van wat voedsel in het spijsverteringsstelsel doet. Draai de lekkerste driegangenmenu met drank en al door een blender en laat mensen die met een rietje opdrinken. Hoewel het er in je maag net hetzelfde uitziet, ken ik weinig mensen die het zouden kunnen zonder te kokhalzen…

 20. Wat natuurlijk niet wegneemt dat vlees altijd impliceert dat het om een dood beest gaat. Dat heeft weinig te maken met de manier waarop je iets zegt of interpreteert, dat is gewoon zo.

 21. Kareltje

  Hierbij ga je ervan uit dat een ‘dood beest’ iets ergs is, iets wat je moet vermijden. Waarschijnlijk vanuit een empathie met de dieren, terwijl het natuurlijk onzin is dat het een koe iets kan schelen of ze dood of levend is. Planten leven ook, en stel je voor dat je meeleeft met het gruwelijke lot dat graan ondergaat in een molen. Stop je dan met brood en pasta eten? Nee toch? Als mens eten we domweg nooit levende dingen, eender welke voedingsleer je aanhangt. In die zin heeft het dus wel te maken met interpretatie.

 22. @Kareltje: het gaat mij nog niet eens zo erg om dood of levend, wel om de manier waarop dieren aan de lopende band gekweekt worden en een compleet miserabel leven moeten leiden omdat wij onze biefstuk niet kunnen laten.

  Ik zie niet helemaal in hoe de vergelijking met planten opgaat.

 23. hehe, ook door je uitleg op de radio nog eens komen piepen, leuk dat ook Siska jou leest :-D

  succes met het vleesloos leven!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>