de zoektocht naar de perfecte tomatensaus

tomatensaus.jpgIk ben geen moeilijke, maar wel als het over tomatensaus gaat. Omdat ik vind dat tomatensaus van dat eten is dat vast hangt aan herinneringen, denk ik, en dan moet het goed zijn. Zo probeer ik al jaren de saus na te maken die ik als kleutertje kreeg voorgeschoteld door de mollige keukenmeiden van de basisschool van V., de saus die er mede voor heeft gezorgd dat ik nog voor mijn vijfentwintigste aan de maagverkleining moest. Hetzelfde met de werkelijk zot lekkere tomatensaus die één of andere Italiaander mij ooit serveerde op een terras aan de waterkant in Murano. Doodsimpel, maar nooit meer zo’n lekkere saus gegeten als daar.

Het is een beetje uitgedraaid op een persoonlijke obsessie/queeste. Ik ging te rade bij mama’s en schoonmama’s, bij koks en hobbykoks, en toch was ik altijd teleurgesteld in mijn resultaat. Het was of te Italiaans, of niet zoet genoeg, of te zoet, of te dik of te dun. Niet goed dus. En dan heb ik het nog niet gehad over de saus die ik kocht uit pakjes. Niet te vreten, doorgaans. Tot! Ik enkele weken geleden op dit recept van niemand minder dan Peter Goossens stootte.

Voor de tomatensaus:

25g boter
1 ui
1 wortel
3 teentjes look
300g trostomaten (ofte drie stuks)
1koffielepel kristalsuiker
75g bleekselder
20g bloem
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
1 takje marjolein
5 blaadjes basilicum
1 blaadje laurier
1 takje dragon
1,1kg bliktomaten
25g geconcentreerde tomaat
1 dl madeira

Zo maak je het:

– ui, look, wortel, selder aanstoven in de boter
– indien goed aangestoofd de geconcentreerde tomaat toevoegen samen met de verse tomaten,licht bestrooien met de bloem en de bliktomaten toevoegen
– kruiden met peper,zout en suiker
– de madeira 2/3 inkoken en samen met alle fijngesneden kruiden toevoegen aan de saus,deze een uur zacht laten pruttelen

saus.jpg

– vervolgens mixen en passeren door een puntzeef

zeef.jpg

Serveren met balletjes, of koeientong, of eitjes, of champignons, of pasta zonder iets, allemaal lekker! En perfect invriesbaar voor als het snel moet gaan.

saus2.jpg

Het is smaak hé hastn, daar valt over te discussiëren, maar wat mij betreft heb ik mijn tomatensaus toch nog maar zelden lekkerder gegeten. Ik ben evenwel allesbehalve een gediplomeerde chef, ik zit net in de fase dat ik ongeveer weet wat ik doe en nog maar zelden dingen kook die echt niet te vreten zijn, maar als ik hier dingen beweer die tegen alle regels ingaan, roep hé. Hou mij tegen! En Peter ineens ook! (Trouwens! Niks zo vrolijkmakend als tien minuten boven een pot inkokende Madeira hangen. Ge moet dat eens proberen.)

(Mocht u zich allen afvragen waar mijn recente blogopstoot vandaan komt: ik heb even beslist om niet meer zo zot veel te werken als de afgelopen maanden. En dus heb ik even iets meer tijd, en zin om te schrijven. Is nice.)

Reacties

 1. Zo heb ik ze indertijd in de hotelschool ( spermalie) leren maken, ik vond het toen op dat moment een hele bedoening, de meeste moeders namen gewoon melk, klusten daar een doos tomatepuree bij en bonden dat met maizena!
  Maar nu weet ik uiteraard dat tomatensauas a la recept dat je hier just doorgeeft, duizend keer beter is!
  groetjes
  christa

 2. lol @ bouterka!

  Het ziet er lekker uit. Ik gebruik eigenlijk altijd tomatensaus uit een bokaal / blik. Zelfs bij mijn “zelfgemaakte” spaghettisaus. Ik besef nu pas wat voor een leugen dat is! ;)

 3. Awel Lilith, merci voor dit recept! Ik ga het overschrijven in mij schrift en er officieel bovenschrijven dat dit recept van jou komt! Nèh!
  Even serieus, de saus ziet er heel lekker uit en heeft een hele mooie rode kleur, dus kan ik me ook voorstellen dat ze heel lekker ruikt en smaakt ook.
  Moet je er nog iets bijdoen na het ontdooien denk je? Of blijft de consistentie gelijk?

 4. Go go go!!
  Ik vind het zowiezo altijd super om nieuwe stukjes te lezen hier! En dat minder werken, dat moet je zeker eventjes volhouden! Je kan niet elke dag wereldsterren als pakweg Roel Vanderstukken het vuur aan de schenen leggen met geweldig leuke vragen hé! ;)

 5. Hey Tom,

  die madeira is inderdaad de wijn, en is te koop in de Delhaize. Die van mij heet Ferraz Vin de Madère, en daarmee is het supergoed gelukt.

  En 2/3 inkoken betekent dat je je wijn in een potje doet zonder dekseltje, laat koken, en daardoor zal de hoeveelheid van je wijn verminderen. Doe dat tot er 2/3 weg is (en je nog 1/3 overhebt), and you’re set. :)

 6. Tom

  Voila, saus staat op het vuur te pruttelen! Ze ruikt alvast geweldig, maar dat ook van die madeira-dampen zijn. Diezelfde madeira heb ik trouwens een tweede keer mogen doen, de eerste keer was ik ze 2 minuten uit het oog verloren en het resultaat was een donkerbruin-zwart aangekoekt laagje in de pot :-(

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>